Az első aminek újra tudatába kerültem, a fejem hasogatása volt. A következő amlánccsörgés. Néhány pillanat után kinyitottam a szemem, és lassan felültem. Felettem nagy lyuk tátongott, hegyes fa darabokkal, élőholtak maradványaival körülötte. Bizonyára azon eshettem le…
Ha valami közeledik, akkor minél előbb ki kellene jutnom innen... Nem kapkodok, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, és körülnézek, hogy felmérjem a lehetőségeimet. Lánc csörög valahol a szobában, ami nem annyira tetszik ebben a helyzetben.Omladozó falak, egymásra pakolt ládák, hordók, öreg ajtók, és a pocsoja amibe estem… Jobbra pedig egy nagy kupac pokróc… Nem sok…A ládák tűnnek az egyetlen módnak, hogy kijussak, úgy fest azokat kellene egymásra raknom...
- Ki az? - kérdezi egy rekedt, álmos hang.
Felülök, mostmár teljesen, és a hang felé fordulok, megpróbálva megtalálni a forrását, mielőtt válaszolok.
-Segíts! Bárki is vagy! - szólalt meg az illető újra, és így egyértelmű lett, hogy a pokrócok alól érkezett a hang.
Lassan felállok, és a pokróchoz sétálok.
- Robin vagyok. Te kivagy, és miben segítsek? - kérdezem, közben azért körülnézve, hátha magam is meglátom.
-Hah! Hol merre nem látok semmit - a láncok erősen csörögnek a pokrócok alatt. - Segíts! Merre vagy? - kevés a fény, de feltűnik így közrelről, hogy a kupac egy kicsit kocka alakú. Óvatosan, hogy lehetőleg ne kerüljek semmihez túl közel, amihez nem kellene, leemelem a pokrócot arról, ami alatta van.
Alatta egy lányt pillantok meg, aki ijedtében hátra esik. Keze sebes a rozsdás bilincsektől. Nem néz rám, a fény zavarhatja. Szép lassan még is felém fordul, és megfogja a rácsokat. Szép lány, de sápadt és sebes szinte mindenütt a szeme körül lila az arca.
- Ne félj, minden rendben van - próbálom megnyugtatni, és az Úr szent fényét kérem rá, hogy kicsit enyhítsek a fájdalmán, ami nyilvánvaló. Aztán megpróbálom kinyitni valahogy a rácsot.
- Köszönöm... köszönöm... - mondogatja. Már mondaná, hogy Isten áldja, de az áldás meggyógyítja. Minden sebe begyógyul. Teljes pompában. A rácson van egy kallantyú. Azon túl bilincsek csatlakoznak hozzá, amiknek kulcsát hamar felfedezem a falon.
Bíztatón a lányra mosolygok, és gyorsan kinyitom a bilincset.
- Segítenél, kérlek? Ki kell jutnom a pincéből. - kérem meg, ketten hamarabb megleszünk.
- Egyértelmű! Ternészetesn! Mi ketten! - a lány szeme könnybe lábad. Alig tud járni, de belém kapaszkodva lépked a kijárat felé. A ráccsal szembeni ajtót ki nyitja, majd felsikolt a mögötte felbukkanó zombi láttán.
Én elé léptem, kicsit meg is húzva őt magam felé. Eddig nem jutott eszembe, most viszont kiderül megvan-e a kardom.
Kettő élőholt van, és mindkettő felénk döf. A lány elterül a földön, bár nem érte el sem őt, sem engem a szúrás. A kardomat előrántva csapok egyet a zombik felé, hogy elhessentsem őket a lány közeléből, míg felsegítem, aztán próbálok hasonlóan utat törni magunknak.
A zombik hátra hőkölnek, a lány pedig felpattan és egy ládát vág hozzájuk. A láda széjjel törik, a zombiknak meg sem kottyan. Dohány volt benne, ami most a földre hullik. Ahogyan a ketrec lakója lépni próbál hátra, valamiben megütközik a lába. A zombik megállnak. Az egyik zombi rá kezd fókuszálni. A másik bambán áll.
Látva a helyzetet lenézek, hogy miben akadt meg a lány lába. Egy csengettyű. Olyan szolga csengő féle, kicsit törött, de a hangja szép. A másik zombi viszont nem rest, felém csap és megvágja a karomat, mert azt figyelem milyen hatással van a zombira a csengő. Ellenben megérezve a vágást a karomon, reflexből lecsapok a közel merészkedő zombira Közben hirtelen ötlettől vezérelve próbálom a zombit kérdezni.
- Teszik ez a csengő? -
A zombi megáll és motyog valamit. Nem értem amit mond, de pukkedlizik egyet. A másik viszont magához tér. A lányt próbálja továbbra is megölni, ezért közelebb lép és vág egyet. Így viszont nekem nem okoz gondot levágni a fejét.
- Vezess a ház gazdájához, kérlek - mondom a zombinak, nem távolodva el a lánytól
Az élőholt meghajol, valamit mormog megfordul és elindul. Elvezet a szobába, ahol Matheus éppen egy zombi fejébe akasztotta a kardját egy másik pedig neki tántorgott a szekrénynek, ami így kinyílt. Benne koponyák voltak, címkékkel ellátva, amit viszont nem voltam hajlandó közelebbről megvizsgálni
Matheus meglebbentette felém a kardját.
- Tanítványom! Hát élsz! - örült meglepően látványosan, amitől máskor elmosolyodnék. Tudtam én, hogy szeret.
- Ön tanított, nem halok meg könnyen - felelek Matheusnak halvány mosollyal, és a zombit kérdezem - Tudod merre mentek tovább? - hiszen láthatóan nincs itt a ház ura.
A lény csak a vállát vonogatja. Egy másik zombi felpróbál kapaszkodni a polcon, de átszúrja egy kés a torkát. Most futottak be a katonák, kaiket úgy fest mentorom megtalált.
- A ház mostmár biztonságos. Teljesen Átkutattuk és nincs már több lény! - eközben a polcról egy koponya elgurul. A lány oda megy és felveszi, elolvassa a címkét, majd elsírja magát.
Matheus szomorúan megrázta a fejét a koponyát látván, majd hirtelen felcsillant a szeme, és boldogan összeütötte a kezét.
- Itt az ideje elhagyni a házat. - Fordult sarkon a többiekre nem figyelve, és elindult valamerre.
Sóhajtok a csengős zombi válaszára... Ez így nem lesz jó....
[color:cfb7=tomato- Akkor vidd ki a lányt - [/color] parancsolok a zombira, és mosolyogva a lány kezébe nyomom a csengőt.A zombi felkapja a lányt, de eltörik a keze. Szép lassan előttünk összeroskad. A lány feláll. Látja az ajtót.
- Erre! Jöjjön velem. Erre kimehetünk! - mondja. Sóhajtok, és elindulok én is.
Nem Matheus után megyek, hanem néhány katonát magam után intve olyan irányba, ahonnan hangot vélek hallani. Ha a püspök életben van (bár ne lenne) legalább megpróbálok segíteni rajta.
A sötét miatt nem látunk sok mindent, de hallani, hogy merre mennek az épületben. Erős szidalmak szűrődnek felénk, nagyon távolról, szinte alig kivehetően.
Óvatosan, de a lánynál gyorsabban igyekszem követni, nem szakadva el ellenben a velem tartó katonáktól, ki az épületből, majdnem egészen a faluig. Menet közben összetalálkozunk egy katonával, aki beszámol róla, hogy látta a püspököt, és meg is mutatja, merre haladtak. A faluhoz közeledve aztán nagyjából beérjük őket, és felismerhetővé válik Tertulius hangja,
A hangra ráismerve megnyugszom. Mivel csak két zombit látok, megkockáztatom, hogy azonnal cselekedjek: Az Úr szent fényét kérem arra, amelyik a püspököt tarthatja fogva.
A zombi elengedte a püspököt, kicsit megszédült és a földre leült. A másik keresgélni kezdett. Megtorpantak. A közben kivehetővé vált nő hozzábújt a férfihoz, aki magához ölelte. A velem tartó lány csodálkozva nézi a fényt.
- Húú! - ámélkodiik - De csodálatos vagy! - lelkendezik, de nem érek rá foglalkozni vele. Tertulius közben kihasználja a zavarodást, és nyakon szúrta a szédült zombit, aki megragadta a karját, míg a kolléga a férfi felé sújtott láncaival.
Igyekszem a kardomat kihúzva csatlakozni a püspökhöz, ha még van miben.
A lánc eltalálja, és kiüti a férfi a szemét, a zombi pedig még mindig fogva tartja a püspök kezét. A lány kicsivel érkezik csak utánam, és meglepő vehemenciával üti szét a kisebbik élőholt fejét. Nem tudom, közben pontosan mikor sorakoztak fel mellettünk a katonák is, de mire feleszméltem, ott voltak.
Tertulius sikeresen kiszabadítja a kardját, míg a valószínűsíthetően nekromanta férfi kétségbeesett csapását hárítom, majd a két lányt is elhúzva ellépek az útjából. A férfi kardot tartó keze nemsokára már a földön puffan.
- Nekem ma ön a hősöm! - hajolt meg felém a lány a ketrecből.
A püspök elrúgva a férfi fegyverét végleg véget vet az ütközetnek, majd combon szúrva a nekromantát lát neki a munka visszataszítóbb részének.
- Mostmár talán több kedve lesz elmesélni a történetet, ugye? Szóval mi köze a falubeli halálesetekhez? - kezdi kérdezni.
- Menjen haza - mosolyogtam a lányra, kissé zavartan. Nem érdemlek tiszteletet azért, ami történt. Ezután Tertulius és a férfi párbeszédét figyelem, hátha valami hasznosat tanulhatok meg belőle… Hátha
A férfival lévő nő megfogná és megpróbálná eréjesen félre tolni a püspököt. A férfit nézte, mintha csak egy kupac szemetet nézne.
- Én... Csak el akarom mondani... - szöktek könnyek a velem érkező lány szemébe - hogy csodálatos vagy! - nlzett a még mindig fekete égre. - Remélem egy nap, olyan kőkemény leszek mint te! - szerencsétlen szinte elsírta magát. - Nincs otthonom. Nincs senkim akihez haza menjek... - kuporodott a földre rendkívül szomorú, és sajnálatot ébresztő látványt nyújtva.
- Mi köze a faluban történt halálesetekhez? - kérdezett erélyesebb eszközökkel Tertulius eközben.
Én pedig együttérzőn, bíztatóan a lány vállára teszem a kezem, miközben azért igyekszem figyelni a két férfi párbeszédét.
- Nem a faluból való? - kérdezem a lányt.
- Nem maradt ott senkim Annán kívül. A semmi közepén... Nem is szeretem, de jobban utálom. Nincs senki aki ott szeressen igazán. Csak rossz emlékek fűtődnek oda... - néz rám - vigyél magaddal! Csak egy darabon. Hogy új életet kezdhessek! - megragadja meg a karomat. - Kérlek... - Egyelőre csak bólintok neki.Ha magam mellé nem is vehetem, a katedrálisban biztos talál helyet magnak a szolgálók között.
A lány megkönnyebbülten elengedi a kezem. Nem igazán tudja mit mondjon. Csak köszönömöt mormolt. A zombira tévedt a tekintete.
- Egy nap talán olyan erős leszek mint te! - próbált mosolyogni.
- Az én férjem... lett volna. Én teszem meg azt, amit magának kellene. - sipította a nekromanta menyasszonya, megpróbálva felpofozni a püspököt… Azért sikerülhetett volna..
Tertulius viszont elkapta a kezét.
- Kérem, hallgattassa el. - parancsol rám, majd miután megragadom a nő kezét, és elhúztam onnan, folytatja - kezdjük előről, vagy beszél? -
- Egyedül nőttem fel. - kezdi a férfi engedve az egyértelmű fölénynek - Anyám erősen ivott amikor tíz éves voltam, apám már régen meghalt. Egy öreg nekromanta fogadott magához. Ő nevelt. De nem akartam semmit. Azt mondta, hogy szerezzek egy feleséget, majd ő megtanít... 13 lánnyal próbálkoztam egyre növekvő félelmemmel. Mind halott. Ő a 14ik. Akit végre tudtam szeretni... Ennyi vagyok én... - mondta keserűen.
- Maga ölte meg az összes többi lányt a faluban? -
Csendben, a fiatal menyasszonyt még mindig nem engedve el hallgatom a beszélgetést.
- A lányokat igen. Akik zombik lettek, azokat nem... -
A nő közben enged. Hátra lép, és szigorú arccal nézi a püspököt. Úgy tűnik elfogadta, hogy most nincs helye ott kettőjük között.
- Hol a mestered? Neki van köze hozzá? - kérdez tovább Tertulius
- Nincs. Már meghalt. Régen… -
- Honnan jöttek a zombik? -
- A temető - kezd szédelegni és ájuldozni a férfi láthatóan - a temető, az öngyilkosok... Mind... mind ők... ők voltak... a temtőből… -
Hallgatom a szomorú történet... remélem, hogy ennyivel vége, de van egy olyan gyanúm, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet
- Gyógyítsa meg kérem, Robin nővér. De ne túlságosan. - parancsol megint rám… Csicskának még jó vagyok, mi? - Mit tett a lányokkal? -
- Tud erről valamit? - kérdezem csendesen Annát, majd szemforgatva rövid fohászban kérem a férfira az Úr gyógyító fényét. Mintha én dönteném el, milyen mértékben gyógyuljon meg...Ennél azért azt hittem jobban érti ezeknek az erőknek a működését…
A férfi felkacag
- Megöltem őket... mindet... mind meg akart ölni... vagy bántani... talán mint most maga. - a gyógyító fény lehelt belé némi életet, de élni akarást nem. - Ennyi? Ennyi amit tudni akartak? Gyengék... - provokálja a püspököt.
- Hát... Nem volt teljesen logikus, hogy öngyilkosság legyen. - mondja a menyasszony
- Hogy érti? - kérdezem egyre érdeklődőbben.
- Nem voltak rossz lelki állapotban. -
- Jól ismerte őket? - kérdezem, mostmár teljesen a menyasszonyra figyelve, fél füllel hallva csak, hogy egy férfil esik szó, egész pontosan Tomról.
- Igen. Elég régről, elég jól. Egyik sem tette volna. - válaszol a nő, de a figyelmem visszatér a nekromantához. Most, hogy mondják... Mióta a faluba indult nem láttam Tomot...
- Ennek mindenképp utána kell járnunk... - állapítom meg félhangosan... Remélem nem történik addigra újabb tragédia…
- Ki volt még benne ebben az egészben? -
- Senki... Senki más... Mindenki más, megfélemlítve, lefizetve és aztán megölve... Ennyi minden. Üzlet, ahogy Tom mondaná... Féreg… -
- Mit tudott az öregember, a polgálmester? -
- Hogy félie kell, mert ha nem hunnya le a szemét, akkor meghal!- nézett Tertulius szemébe a férfi, és kacagott és csak kacagott megállíthatatlanul. Egy pillanatra lehunytam a szemem, és békéért imádkoztam számára... Ha üdvösségért nem is a tettei után.
- Hol lehet Tom? - tett fel egy utolsó kérdést a püspök.
A nekromanta már nem válaszolt. Csak nevetett, és minél jobban fájt annál jobban. A menyasszonya sajnálkozva nézte, a másik lány befogta a fülét és próbált mögém bújni.
- Mit javasol, Robin nővér? - nézett rám Tertulius.
- Ha mindenkit megfélemlített, valószínű, hogy a faluban rejtőzik valahol. - válaszoltam hangosan gondolkodva. Remélve hogy nem gondolja a püspök komolyan, hogy ilyen helyzetben megint a játékait játsza. Ez most az ő hatásköre, nem vagyok hajlandó átvenni a felelősséget. Közben megnyugtatón a mögöttem reszkető lány vállára tettem a kezem, aki a menyasszonnyal együtt bólogat.
- Értem. Ez is egy döntés. - csóválom a fejét a püspök. De még mennyire, méghozzá a tiéd. Az én döntésem hogy nem vállalom át.
Rövid úton szíven szúrja a szerencsétlen férfit, akinek bizonyára már ez a jobb kimenetel. Néma főhajtással adom meg a tisztességet, hiszen mégis csak egy élet szakadt meg.
- Nos, keressük meg Tomot. - mondja a püspök.
- Tudnak biztonságos helyet, ahol megvárhatnak? - kérdezem, szándékosan nem többesszámban a lányoktól.
- Tudunk! A város háza! Ott nem bánthat minket senki. - mondták szinkronban, ami megnyugtatott.
- Ott várjanak meg akkor, kérem - mosolygok rájuk
- Elkísérjük Önöket, az a biztonságos. Hátha Tom is épp a délutáni sétáját teszi meg - változtat meglepő irányba az elképzelésemen a püspök. Nehezemre esik, de úgy döntök, elfogadom, hogy ezúttal talán nemes szándék vezérli. Ha nem, akkor is hálásan követem, hiszen így meggyőződhetek róla, hogy a két lány biztonságba jut.
- Köszönjük! - mondják.
A város házán furcsa kép fogad. Az elöljáró keresztet vet magára. Nem is egyszer. Sokszor. Magára is festi véres kezével. Motyogja a "Miatyánk..."-at latinul… Gyorsan odalépek hozzá látva szívbe markoló állapotát.
- Uram, mi történt? - kérdezem, és keresem honnan a vér, és megnyugvásomra kiderül, hogy nem az úrból jött. Felriad a közelségemre
- Megtettem amit élő embernek sosem szabad... - mutatott az irodájába. Ott feküdt Tom holtteste, vére folyt minden fele, egy kés állt ki a mellkasából. Nehezemre esett sajnálni, hogy így végezte…
- Nyugodjon meg, mesélje el mi történt - kérem az elöljárót, hogy biztosíthassam róla, nem kell tartania következményektől.
- Bűnei alól ezennel feloldozást nyert. - rajzol keresztet a homlokára a püspök, kiegészítve a törekvésemet. Tényleg érti a dolgát…
- Köszönöm. Köszönöm... - hálálkodik az öreg. - A megígért jutalom. - Nyújt át egy zsákot, amit összevérez a kezével. Hagyom, hogy a püspök vegye el.
- Csak megjött. Megpróbálta elbújtatni magát itt. Nem bírtam tovább... Tudtam, hogy baja van... Tudtam, hogy most kell megtennem... - válaszolta kérdésemre. Megigazítja szemüvegét, ami ugyancsak véres lesz.
- Régóta kínozta már a falut - jegyzem meg, ösztönözve hogy tovább meséljen. Nehogy elsikkadjon valamilyen fontos részlet
- Igen... Régóta... Amióta furcsa dolgok történtek... De most már vége! - sóhajt, próbál mosolyogni. - Azért érkezett, azt mondta, hogy felvirágoztassa a falut. De csak kihasználni akarta. Furcsa emberekkel tárgyalt. Pénzt nem hozott soha, csak vett. Borzalom… -
- Ne aggódjon, senki nem fogja felróni magának ami történt - próbálom megnyugtatni. Nem csoda, hogy belefáradt...
- Köszönöm. -
Szép lassan a falu kikísér minket, hogy haza induljunk. Mindenki szomorúan búcsúzik, amíg csak látnak titeket.
A lány a ketrecből az úton még be mutatkozik:
- A nevem Scharlott. És köszönöm. Még legalább ezerszer! Most erős leszek! Előre tekintek a nagy világba! - mondja büszkén, örömkönnyeket hullatva.
Ezt hallva út közben azért felvilágosítom, hogy sajnos magam mellé semmiképpen nem vehetem, hiszen egyelőre magam is tanítványként vagyok beosztva Matheus mellé. De persze amit csak lehet megteszek, hogy a katedrális személyzetében helyet kapjon.
Jól fogadja szerencsére, így nyugodtan telik az út fennmaradó része, és lehetőségem adódik a nap fáradalmait kissé kipihenni.[/color][/color][/color]