- Kedvcsinálónak:
Súlyos teherként nehezedett vállaira a valóság, fáradtan sóhajokkal szántotta tekintete az előtte heverő nyűtt asztal foltos lapját. Csak egy rövid időre látogatott be, étkezni, s talán pár pohár borral lekísérni a város porát, ám most valahogy mégis tétován bámult csak maga elé. Szerette ezt a kocsmát, hajdan még itt ivott oly sokszor Oswalddal, s Norberttel, ám mostanság már egyiket se nagyon vélte felismerni a környéken, s bár a régihez hasonlóan zsongott a város, más emberek zaja töltötte azt meg.
– Keserű még az édes vörös is, ha az ember ilyen magányban issza. – felemelte a csöpp kupát, s nagyot kortyolt annak tartalmából, fintorogva az erős nedű utóízétől. – Oly keveseket ismerek már a városban, igen sokan halálukat lelhették az utóbbi évek szenvedéseiben.
– Nagy poéta vagy mostanság, rossz hatással volt rád Franciska flancos könyve. Egy kovács csak egy ütemet igényel, a kalapácsét, azt pedig ritkán hallottad mostanság. – a lándzsa csöppet elhallgatott, majd kis tétovázás után folytatta. – Barátok mindig vannak, régik, újak, ivók, örökök. Oswald él, egyszer talán ismét visszalátogat erre. A másik meg, a nyakhaj, hát az is. Hans lelkész lett, valahol a határban szolgál, igen büszke lehet magára, többé nem csak egy hugyos kis tanonc. Alaric meg... Alaric. Annyi érzelem szorult meg abban az emberben, mint egy szaros keszegben.
Csöppet kóstolgatta a szavakat, majd kedvtelen beleharapott a kenyérbe, s mellé a száraz kolbászba is. Elfintorodott, ismét meg kellett ezt szoknia. Régen is fűrészporral keverték a lisztet, de soha se ennyivel, Dél pocsék helyzetben lehetett. Bezzeg a kenyér Waserrandban! Puha volt és lágy, levegős, illatos. Furcsa dolog volt a vámpírok édes álmából a déli hideg valóságba ébredni. Hellenburg elmaradott volt, s az utóbbi idők miatt elmaradottabb mint valaha.
– A város tele menekültekkel, akik még magukban se bíznak, nem hogy egy vámpírban. Régen se nézett bárki szépen a magunkfajtákra, de úgy érzem, hogy a sötét idők még inkább megfagyasztották a felebaráti szeretetet az emberek lelkében. – halkan beszélt, ám annál szenvedélyesebben.
– Nézz körbe, kik ezek? – szólt a lándzsa, majd szótlan várakozott.
– Honnét tudjam, idegeneket látok csak. – válaszolt, ismételten beleharapva a kenyérbe.
– Te vagy az idegen, lányom. Ők ismerik egymást. – a fegyver szavai gúnytól mentesek voltak, már-már nyugtatóan pragmatikusnak tűntek.
– Én?! Hellenburg védelmezője vagyok... – szemei a lassan kiürülő pohárra fordultak, majd a lándzsára.
Haragot érzett, de nem nagyapjára, hanem arra, hogy igaza volt. Valamikor ismerték őt, valamikor ha nem is szeretettel, de legalább tisztelettel bántak vele. Most csak egy vámpír volt, akiről elfeledkeztek. Az idő gyorsan, s kegyetlen módon telik, pláne ilyen szörnyű időkben. Hellenburg nem hidegült el, ő maga veszett ki a városból. Ezt pedig jobban fájt neki, mint bármi más.
– Voltam. – enyhülten mosolyodott nagyapjára, majd egy kissé kevesebb fintorral harapott a kenyérbe. – Talán egy kissé elfeledtette velem az alázatot a Wasserrandi látogatásom. Tudod mi a vicces? Sosem szerettem ezt a nevet. Hellenburg védelemzője... Bugyután hangzik, csak azért viseltem olyan örömmel, mert Esroniel aggattam rám valami ostobaság miatt. Inspiráló, nem? Hilde von Nebelturm, az elárvult vámpír, Hellenburg védelmezője. Azt hiszem jól illettem a város képébe, máskülönben indokolatlan lett volna a cím. – keze végigsimította az arcán elterülő ocsmány égést, s sóhajtott egyet.
– Lehet. De büszkén viselted, s viselheted is. Le fog még kopni róla a patina, csak idő kell. Jó emberek ezek. Becsületesek. Egyszer isméz szeretni fognak téged, de egyelőre te szeresd őket.
Halványan a lándzsára mosolygott, majd intett a kocsmárosnak, hogy hozzon még egy kupa bort, de annyira savanyút, amilyen csak akadt a pincében. Savanyítania kellett a szája ízén, hirtelen túl édesnek hatott az előző nedű.