Úgy tűnik, őszinteségem hatással volt rá, mert még mindig nem támadott meg. Egy erős karú, délceg lovagot vártam, erre egy kis papot kaptam. Ám minden porcikám súgja, a harcost, azt megkaptam. Idősebbnek tűnik, így jobban megfigyelve, s látszik, nemigazán érzi jól magát a környéken. Észrevehetetlenül megrezzenek, ahogy a pengéjéről a vizet rázz, veszélyérzetem egyre üvöl, eddig és ne tovább. Ám mindig is szerettem szeszélyesen, ám nem veszélyesen játszani, ennyi év után, már csak ebben a játékban lelem kedvem. A szeszélyes és a veszélyes gyakran jár együtt, szinte elválaszthatatlan a két jóbarát, s nálam többször mint gyakorta közös otthonra talál.
- Norven Kather vagyok -mondja, s én felszisszenek. Nem félelemből, vagy undorból, csupán tudom amit tudok, a név sok vért, szenvedést takar, s legalább annyi aroganciát, elvekből elkövetett gyilkosságok sorát. Egyetlen arcizmom sem rezdül szemem továbbra is mosolyog, ám számnak paracsolni nehéz, a szisszenést ajakba harapás követi. Ezen név alatt sok történetet hallottam, s meséltem is, Veronia történeteiről, tudásom már nem pusztán emberi.
- Nem kalauzt keresek, hanem az ereklyét, amelyről azt pletykálja fél Veronia, hogy valahol errefelé van. -teszi hozzá, felcsillantva előttem a remény sugarát. - Láttad vagy nem? Csak egyre vigyázz... ha nem hiszek neked elsőre, újra meg fogom kérdezni.
- Ereklyét ? Azt bizony sokat találhat errefelé. Ám tudom mit keres, nem is messze, sőt egészen közel, már ha tudja az utat az ingoványba befele. - hangomat bársonyosság, csábítóvá langyítom, kedvessé mint a rég nem látott barát-é. - Oda tartok én is, s szívesen mutatnám az utat, ha kardják azok, s nem felém fordítaná.
A távolba mutatok, ahol egy láthatatlan ösvényszerűségen imbolygó alakok vesznek a homályba. Csontvázak ? Élőholtak ? Vagy talán annál is rútabb szörnyek ? Ha meg tudnám mondani, sem akarnám, beleborzongok még a látványukba is. Négyen is vannak talán, bár tegnapi napon vagy hatot is megszámoltam, úgy tűnik bent az ingoványban kóvályognak. Meglehet vannak ott többen is, s másfélék, mindet látni nem volt még szerencsém. Az ösvény szűk, tapasztalatlan szemmel szinte láthatatlan, ám éveim során sokszor bejártam ennél is vadabb vidékeket, ismerem a mocsári utak szeszélyes szórakozásait, süllyesztős ingovány, mérgező tövisek, s hasonlóan veszélyes csapdák.
- Arra odabent van amit keres, jóuram, s ha velem tartana önnek még volna hely. Ismerem az ösvényt arrafelé, s segítségének is jóhasznát venném. - kínálom fel a lehetőséget, s továbbra is vígan, önfeledten mosolygom. Kissé tartok tőle, ám természetemhez híven kezdek megengedni, s barátságosan pajtássá válni. Nem emlékszem már hogy ez az emberi, vagy démoni természetem része, ám nem is törődök vele. Nyitottan szeretek beszélni, a rejtett, s hazug beszédet a nyelvem nem mindig szíveli. - Ám előbb hadd fejezzem be kellemesen az étkem, ugyanis nagyon megéheztem. Szívesen látom, ha csatlakozni akarna hozzám ám a tíz lépés távolságot tartsa ám !
Szó mi szó még korog a gyomrom. Leülök, s jóízűen falatozni kezdek, s szedem elő táskámból ami maradt még benne. Még egy kis adagokra felszeletelt szárított hal, két cipó, egy szép nagy kenyér, egy kis méz amim megmaradt, na meg persze különféle bogyók amiket útközben gyűjtöttem, de ezeknek inkább a tápanyagértéke jobb, mintsem az íze. Az egyik cipót felé tartom, dobásra készen, míg másikba vígan fogamat mélyesztem. Szemem végig őt fürkészi, minden apró mozdulatát. Bár bolondos vagyok, bolond mégsem, legkissebb rezzenését is figyelem.