Skarlát Róka nevét számos városban jól ismerték, a legtöbb településen a vérdíj plakátokon már csak úgy szerepelt, mit „Skarlát! Élve vagy halva”. Az összeg mindig más volt, attól függően, hogy melyik városban olvasta el az ember a plakátokat, néhol 5.000 váltó, máshol csak 2.000, de a népi pletyka szerint, volt már 15.000 váltó is a fejére kitűzve. Gyilkosok, szörnyvadászok, piti kis torokmetszők és még sorolhatnánk, hogy hányan vették volna fejét a szaftos vérdíjért cserébe, de a legtöbb hajtóvadászat csak amatőr, ostoba, szervezetlen próbálkozásként végződött. Ez persze, nem mind Skarlát érdeme volt. Nemcsak ellenségei, de számos barátja és kapcsolata is volt, bár a barátainak a száma töredékét képezte az ellenségei számának, de annál értékesebbek és megbízhatóbbak voltak. Ha igazán szorult a hurok a nyaka körül, akkor kapcsolataira mindig számíthatott és megúszott mindent, de ahogy a mondás is tartja, „Addig jár a korsó a kútra, amíg a vízhordó kislányt meg nem basszák”. Kastiana és testvérei ugyanis nyomon követték.
Róka, éppen egy ismerőséhez tartott, Mantora városába, Lazarushoz, egy helyi rangos és korrupt tisztségviselőhöz. Erről pedig a három nővér is tudott. Egy hét alatt megjárható volt az út oda, de az egyik fő kereskedelmi útvonalon, ahol a kereskedőkön kívül őrjáratok is gyakran jártak. Ezért Skarlát egy kevésbé népes, de hosszabb úton haladt Mantora városa felé, az Árnyas erdőn keresztül. Már három napja úton volt és még legalább hatnapi járóföldre volt a településtől. A hosszú útnak, mint mindig, hűséges, pej csődörével, Deronnal vágott neki.
A szürkület olyan észrevétlenül suhant a fák közé és vált lassan egyé az árnyakkal, hogy Skarlát belátta, jobb, ha letáboroznak, lepattant lováról. Talált is egy kissé elszigeteltebb, bokrokkal szegélyezett, szárazabb helyet. Leszerszámozta Deront, akit az egyik fa törzséhez kikötött. A férfi kissé átfagyott, de tűzet nem rakott, hiszen, azzal csak felhívta volna magára a figyelmet, persze azt nem tudta, hogy a nyomában voltak. Így, csuhás, úti köpenyébe burkolódzva leült az avarba, nekivetve a hátát az egyik fatörzsének. Néhány falat és egy pár korty, jó vörösbor után elnyomta az álom.
A fák ködöt ásítottak és szinte két kézzel foghatóvá vált a feszült csend, amiben egy páracsepp lecseppenése is hangzavarnak tűnt. Deron, hirtelen felkapta a fejét, élénken hegyezte a füleit. Valami vagy valakik mozogtak a ködben, közeledő neszezésekkel egyenesen az alvó Róka felé tartottak. A ló figyelmeztetően felnyerített. Skarlát felébredt, de Lira fúvócsövéből egy kábító nyilat fújt rá, ami a nyakába fúródott, odakapott.
- Mi a szentszar’… – Ezzel öntudatát vesztette. Ekkor mögötte Mekla lépett elő a fa mögül és vigyorogva, a kardja markolatával erősen tarkón vágta, mire az amúgy is eszméletlen Róka előreroskadva elhasalt az avarban.
- Most miért ütötted le, hiszen már elkábítottam?! – Kérdezte Lira, felháborodva és méltatlankodva húgától.
- Jól van má’! Ne izéljél. Nem t’om, csak olyan jól esett. – Felelte Mekla vállat vonva, majd Tiana is besétált a színre.
- Ssssh! Halkabban lányok! Felveritek az egész erdőséget. Hmm, elismerésem ügyesen elkaptátok. – Bólint húgainak.
- Igazából aludt. Így nem nagy dicsőség. – Jegyezte meg félvállról Mekla.
- A lóval mi legyen? – Kotyogta közbe Lira, mintha ez lett volna a legfontosabb.
- Semmi, Mekla engedd szabadon! – Adta ki Tia az utasítást.
- De én mindig akartam egy lovat. – Szólalt meg ismét Lira.
- Nekünk nincs szükségünk hátasra! – Zárta le Kastiana ennyivel a kérdést. Mekla erre pedig, leoldotta a kötélről az állatot és egy nagyot csapott a farára. A ló elvágtatott.
- Meg, ahogy téged ismerlek, ha valami történne egy küldetés közben a lóval, ott bőgnél, hasznavehetetlenül. – Mondta Mekla lefitymálóan vigyorogva Lirára, mire ő csak sértődötten felhúzta az orrát és karba fonva a kezeit elhallgatott, testvérei érzéketlensége hallatán.
- Hagyd már! Ne a szád járjon, inkább a kezed! Kötözd meg! – Szólt Tiana rá Meklára és intett fejével Skarlát felé.
- Oh, szíves örömest! Milyen csomóval szeretnéd? Szorító-, hurok-, matróz-csomóval? – Kérdezte készségesen.
- Ne idegesíts! – Teremtette le. – Csak csináld!
- Jól van, jól van. Máris, bölcs nővérünk. – Válaszolta Mekla pimaszul, de közben megkötözte Rókát.
- Direkt, azért is csinálod. – Szólt rá Kastiana.
- De mit? – Nézett fel Mekla ártatlanul, szinte már a pilláit rebegtetve.
- Ah, hagyjuk! Vigyétek abba az erdőszéli, elhagyatott házba és lássatok hozzá! Ki kell szedni belőle az információt. Majd utánatok megyek. – Összegezte a helyzetet Tiana és már fordulva elindult valahova, hamar eltűnve a ködben.
- De hát hova a csudába mész?! – Kiáltott utána Lira értetlenül, de választ már nem kapott. – Az agyamra megy, amikor ezt csinálja.
- Remek! Most cipekedhetünk. – Morogta maga elé Mekla egykedvűen. Lira ránézett.
- Látod, ehhez milyen jó lett volna a ló. Én mondtam. – Lépett a kiterült Rókához.
- Jaj, fogd már be a pofádat! Inkább nyúlj a hónalja alá és fogj rá a karjára! Így. Háromra és vigyünk! – Magyarázta és mutatta Mekla.
- Három! – Szólt Lira és már húzta is a testet.
- Hé, de egyszerre, várj már! Így nem jó! – Kissé lemaradva Mekla is emelni és húzni kezdte.
- Te mondtad, hogy hallgassak! Menjünk! – Torkolta le húgát és ennyivel mindketten elcsendesedve, némán elcipelték Skarlátot.
Lassan elperegtek az este, sötét homokszemei.
Az éjszakai tájat talaj menti ködlepel borította, amit a felhők közül olykor-olykor előbukkanó telihold túlvilágian megvilágított. Az erdőszélén farkasüvöltés hangzott fel. A fák között egy alak suhant és bontakozott ki a ködből. Fekete zubbony kabátja lengedezve kavarta fel körülötte a ködöt. Kastiana egy kétszintes ház felé tartott. Roskatag, szúette, ódon épület volt. Ablakainak zöme sötéten tátongott az éjszakába, a többi be volt deszkázva, ahogy az ajtót is néhány léc keresztezte. Tia nem lépett fel a tornácra, annak korlátja mellett haladt el nesztelen. Megkerülve az épületet, annak kétszárnyas pinceajtajához sétált, feltárva az egyiket, fény derengett fel, lelépcsőzött, ahogy haladt lefelé hangokat hallott. Hamiskás mosolyra húzódott a szája, ahogy hallgatta testvéreit.
- Nem jó! Az ütések között hagyni kell szünetet, hogy az egyik fájdalom ne nyomja el a következőt.
Ütések, ökölcsapások és jajdulások hangjai hallatszottak.
- Hagyjuk! Degeszre vertük már a képét. Nézd az orra is több helyen eltört!
- Nem leszarom?! Majd Tia összerakja.
- Tényleg, merre járhat?
A lépcső felöl, ekkor meghallották a közeledő lépteit.
- Csakhogy. – Hagyta helyben Mekla.
Kastiana könnyeden lépett húgaihoz, akik között, a szoba közepén, a székhez kötözve ült Skarlát.
- Hol voltál? Mi volt? – Vonta kérdőre Lira.
- Sétáltam. Erre-arra.
- Olyan geci vagy, nekünk soha nem mondasz el semmit! – Szúrta közbe Mekla.
- Az én dolgom, nincs is nagyon, mint mondanom. És ő, beszélt? – Intett fejével Rókára.
- Nem, hiába. Szerintem, nem tud semmit és nem is fog beszélni. – Válaszolta Lira.
Kastiana, a lekötözött alakról, kérdőn Meklára pillantott.
- Mi van? Nézd meg a pali buráját! Mit vársz még tőlünk?
Tiana nagyot sóhajtott.
- Tőletek, semmit! Hahj! Ha én nem csinálok semmit, nem történik semmi! Jó, most én jövök.
Erre, a fejét lógató férfi, halk nyöszörgéssel felemelte a fejét, vértől mocskos, tincsekbe összeállt haja takarta az ütésektől eltorzult arcát, majd vértől szörcsögő hangon, vigyorogva szólalt meg:
- Akár meg is ölhettek! – Az előtte álló Kastiana arcába egy vércsulát köpött. Lira a szája elé kapta a kezét és nővérére mered. Pár pillanatig csak a csendet lehetett hallani, majd Róka halk röhögését. Kastiana egy mozdulattal kitörölte a képébe kapott szájsűrítményt. Mekla ökle pedig már lendült is, hogy beverjen egyet neki, de Tia megragadta a karját és lenyomta.
- Ne má’! Tesó, ne reagáld túl! – Szólalt meg Mekla.
- Oh, nyugodt vagyok… nem fogom. Finom leszek. – Tia félrehajtva kabátja egyik oldalát elővette a tőrét, egyszer megforgatta a kezében, majd visszavigyorgott az ülő alakra.
- Megfognád egy kicsit, húsi!? – Beteges fény villant Kastiana barna szemeiben, és az ülő szerzet combjába vágta a tőrt, megforgatta, aki a hasító fájdalomtól ordítani kezdett.
- >Köszi, nagyon kedves vagy.< * – Közben levette a hosszú zubbonyát és Lirának adta, aki elvéve a kabátot elhátrált és pusmogva Meklához lépett.
- Én ilyenkor félek tőle.
- Ha nem a testvérünk lenne, azt mondanám nem volt gyerekszobája. – Suttogta vissza Lirának.
- Hallom ám! – Kirántotta a tőrt, amire Skarlát összerándulva, nyögve a fogait csikorgatta. Tiana megfordult és a véres pengével intett a húgai felé.
- Ha nem bírjátok, menjetek ki!
Azok csak összenéztek, majd egyikük biccentve, a másik vállat vonva fogta a helyiségben lévő egyik lámpást, és megindultak a házba felvezető lépcsőn. Közben Tia, visszafordult a kínvallatotthoz és a hónaljánál lévő egyik kis táskából elővett egy zöldes fiolát.
- Látod ezt, tudod mi ez?
Róka felpillantott.
- Heh, csak nem méreg? Nem félek a haláltól. El is vághatod szimplán a torkomat.
- Nem, oh dehogy! Gyógyital, ami egy-kettőre helyrepofozza sérüléseidet. – Felelte Kastiana goteszkül somolyogva.
- Mi? Mit zagyválsz?
- Nagyon egyszerű. A kínzás során mielőtt még belehalnál a sérüléseidbe, ezt megitatom veled és kezdem elöről. Vagy beszélgetünk. – Elhallgat és rávigyorog az érzéketlen véres képű emberre. – Láss, érezz, tisztelj! – Szólt, Kastiana.
- De…
Eközben, Lira és Mekla felértek a földszintre, ahogy becsukták maguk mögött az ajtót, elnyújtott ordítás hangzott fel. Lira leült az asztalhoz egy székre, kezeit összefonva az ölében téve. Mekla pedig, eldobta magát a kanapén, a plafont bámulta.
- Tudtad, hogy ezt fogja csinálni? – Kérdezte Lira, éppen mikor újra felhangzott egy üvöltés a pincéből.
- Ne bassz fel, tesó! Dehogy tudtam.
Kastiana megfogta Skarlátnak a karfájához kötözött kezét, és a pengehegyét lassan betolta a kisujjának körme alá, egészen a körömágyig.
- Hmm. Most látom csak milyen borostás vagy. Használtál már életlen, csorba borotvát? Mit szólnál, ha megborotválnálak, ha végeztem a körmeiddel?
A telihold lassan gördült végig a sötét égbolton.
- Szerinted, addig ne dobjunk össze valami kaját? – Kérdezte álmatag hangon Mekla. – Kell majd az erő a gödörásáshoz.
- Blöe, nekem nincs étvágyam. Hogy tudsz ilyenkor az evésre gondolni. – Lira az íjával bíbelődött, pucolgatta és az ideget állítgatta. – Van elég állat az erdőben, majd azok eltűntetik a tetemét.
- Jah. – Bólintott rá Mekla.
Tiana kezében villant a dobótőr.
- Na, ha innentől idáig felvágom, akkor örökké fülig érhet a szád. – Ahogy hasadt az arcbőr a penge alatt, szinte úgy szakadt fel egy újabb üvöltés Rókából.
- Öljfp megfh… öljpf megpsh!
Már jól eljárt az éjszaka.
Lépcsőn dobogások hallatszottak, lassan lépkedve feltűnt Tia, egy merő vér volt, slattyogva, vörös lábnyomokat hagyott a padlón.
- Na, köpött a hapsi? – Érdeklődött Mekla fektéből feltápászkodva.
- >Rohadtul vicces vagy!< – Kasztiana leült az asztalhoz, Lirával szemben.
Mekla is odasétált hozzájuk és az egyik szék háttámlájának dőlve, hallgatott.
- Beszélt, elmondta, hol van? – Kérdezett rá Lira.
- Nem, nekünk kell tovább keresnünk. Pakoljatok össze, aztán megyünk tovább.
- Hát, legalább a vérdíj a miénk lesz. – Jegyezte meg Mekla, majd rosszmájúan vigyorogva, sötét humorral cukkolta már megint testvérét. – Gyere Lira, nem akarod levágni a fejét?
De ő csak egy szúrós, sötét pillantással nézett rá és ment összeszedegetni a holmijukat.
- Mekla! Vágd le te! – Szólt közbe Tia, fagyos mosollyal.
- Mi, hogy én? – Kérdezett vissza kisebb elánnal, végignézve véres nővérén. – Hát, t’od… izé… nem akarom most összevérezni a ruhám, te meg úgyis…
Kastiana intve felemelte a kezét, mire Mekla elhallgatott.
- Majd én. Húzzál pakolni!
Mekla már ment is, nem kellett kétszer mondani neki. Tiana pedig, kerített egy zsákot és visszament a pincébe, mire feljött már Skarlát Róka fejétől gömbölyödött a zsákja.
* >szarkaztikus hanglejtés jele<
A hozzászólást Kastiana összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Vas. Nov. 10, 2019 1:52 am-kor.