Matheus békésen lenyelte az utolsó darab kenyeret.
- A Katedrálisban mindenről tudunk, amiről tudni érdemes. - Megtörölte a kezeit. Egy másik zsebéből egy nagyobb tekercset halászott ki és meglengette Fabio előtt, majd visszarakta. - Viszont a részletekben kéne segítenie. Hol van a tömegsír? És sosem árt egy pár extra szem, hogy azonosíthassuk Fodorikuszt.
- Friedrichus. - Javította ki óvatos Fabio Matheust. Majd kopogtattak az ablakon. - Nem érek rá!
- Biztos az Úr sürget minket. - Állt fel Matheus, és nyomában a két verőlegény is. - Bár Ő nem túl gyakran teszi ezt ablakok ütlegelésével. - Köhintett. - Induljunk hát, hogy naplemente előtt végezhessünk. Elvezetne minket a tömegsírhoz? - Csukta le Matheus a szemeit és vigyorgott fültől fülig.
- Persze... - Köszörülte meg Fabio a torkát. - persze. Tessék csak. - Felállt. - A tányérjaikat és kupáikat hagyják nyugodtan az asztalon. - Ajtót nyitott vendégeinek, és elindultak látszólag nem a legrövidebb úton a sírhoz.
A verőlegények gyorsan elugrottak az ásóikért a templom mellett hagyott szekéren.
- És mondja, Fabio atya, merre van a legközelebbi folyó? - Kérdezte Matheus, mintha az időjárásról beszélne.
- Miért érdekes? - Vonta fel Fabio teljesen jogosan a szemöldökét.
- Ó, nem különösebben az. Csak beszélgetni próbálok. - Mosolygott, nem túl meggyőzően.
- Egyébként nem messze, mintegy harminc perc sétára.
- Áh. - Bólogatott.
A sírhoz érkezve az inkvizítor odahajolt a kődarabhoz, melyen az elhunytak neve szerepelt, keresve az eretnek nevét.
- Ha Frederichust... akarom mondani Friedrichust keresi, vélhetőleg nem lesz rajta, csak név nélkül, a többi nem beazonosított elhunyttal.
- Kezdjetek ásni, mihamarabb végezzünk. - A két mamlasz egymásra néztek majd komótosan munkához láttak. - Igazán kellemetlen, hogy ilyen imprecíz munkát végeztek. - Bámult elégedetlenül a kőre, még véletlenül sem nézve Fabióra. - Szóval, Fadariksz miben halálozott el? Biztos lesz valami egyértelmű jele, hogy azonosítsuk. - Dörzsölte az állát.
- Én nem ismerem őt. Mindenkit ide temettünk el, akinek a holttestét itt találtuk meg a Csillagtalan éjszakát követően, sokan nagyon erőszakos halált haltak...
Matheus kezdett idegesnek tűnni.
- Biztos volt itt valaki, aki ismerte! Egyáltalán mit csinált itt? - Toporzékolt. A mamlaszok csak rendületlenül ástak.
- Őket nem ismerem! - Hátrált meg kicsit.
- ATYÁM! - Lehetett hallani távolról a parókia felől. - FABIO ATYA!
- Tessék, Martin? - Szólította Fabio, ahogy végre ordítástávnál közelebb ért.
Az új érkező megállt Fabio előtt és izgágán mozgott így is.
- Atyám, úgy örülök, hogy végre megtaláltam! Sürgősen gyónnom kell, bármikor elkárhozhatok!
Matheus felemelte az egyik szemöldökét.
A mamlaszok is. Majd ástak tovább.
- Megengedi? - Fordult az inkvizítor felé Fabio.
Matheus meglepetten pislogott. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve beugrott Fabio és Martin közé és átkarolta a paraszt vállát.
- Fiam, milyen tiszteletreméltó istenfélelem! - Vigyorgott rá.
Martin most megdermedt, és tág szemekkel bámult Matheusra.
- Mond, nem ismersz véletlen egy F... F... - Matheus Fabióra bámult. - Segítene?
- Friedrichust.
- I... N... Én... Nem, nem. - Makogott.
Matheus elengedte az illető vállát, oldalra fordult és hangosan sóhajtott.
- Már nem. - Kezdett megint izgágán mozogni szinte rögtön, hogy az inkvizítor elengedte.
- Mi az hogy már nem? - Fordult vissza.
- Szállt itt meg egy Friedrichus. Vásárolt tőlem tojást.
- Mi? - Pislogott Matheus meglepetten. - Mármint csodálatos!
- Ön is szeretne tojást venni? - Érdeklődött lelkesen Martin és Matheus megint meglepetten pislogott.
Az egyik ásó hangosan koppant. Csont. Vagy egy nagy kő. De remélhetőleg csont.
Fabio érthetetlen okokból nagyot sóhajtott.
- Bizony, nagyon jó minőségű tojást árul a fiatalúr! - Bólogatott, de a nagy koppanásra behúzta a nyakát.
Martin Fabio véleményét hallva nagyon felvidult.
Matheus zavartalanul pillantott a koppanásra, majd visszafordult.
- Öhm, minőségtől függetlenül sem vágyok tojásra.
Martin Matheus véleményét hallva már kevésbé tűnt vidámnak.
- De nagyon érdekelne F... F... Szóval a tojást vásárló ember. Volt-e valami ismertető jegye? Milyen magas, széles?
Martin látszólag meg volt sértődve és Matheustól feltűnően elfordult.
Az inkvizítornak tikkelt a szeme.
- De hisz remek tojásaim vannak! - Fordult vissza a fiú a subáját szétnyitva, hogy felfedje a belsejére varrott zsebben bujkáló tyúkmagzatokat.
- Inkább gyere gyónni. - Sürgette a templom felé Fabio.
Martin megindult boldogan a tojásaival, és Matheus megragadta Fabiót.
- Menjen, Martin, Fabio atya mindjárt követi. - Mosolygott miközben a másik kezével agresszíven mutatta a parasztnak hogy menjen már.
- Fabio atya, gyóntassa meg, kérdezze ki, kínozza meg, nekem mindegy; csak derítse ki, hogy mi tud. - Nézett egyenesen a szemébe fenyegetően.
- Ha a gyónás során ez előkerül, megpróbálom. - Majd a fiú után siettem, s megállítottam, hogy a plébánián kívül gyónjon. Most nem éreztem magam biztonságban a parókia falain belül.
Matheus dühösen nézett a távozó Fabióra. Ezt addig is tette míg el nem tűntek a szeme elől, majd jobb kedvre derülve a két mamlaszhoz ugrált.
- Hány hullát találtunk eddig? - Kérdezte izgatottan.