Avagy,
Enyekes veszedelembe esve rettenetes esetem Erlendrrel.
Sosem voltam különösebb rajongója az északabbra eső tájaknak: a telente horinzontba simuló végtelen fehérség kétségtelenül megihlethette a dalnokainkat, de én magam leginkább csak a hideget éreztem belőle, s az oly kínzón viszkető sülyt, mely időnként elkapott, ha szekéren ülve utaztam. Hála a Jóistennek immáron azért végigtekintett a vidéken a tavasz szép mosolya, de én aligha lehettem boldog, hisz megpróbáltak rútul átverni, becsapni, s még ki is fosztani. Okos tán nem voltam, de bolond sem.
A ruhákat általában magam késztettem: az anyagot megvettem, megvarrtam, majd végül színeztem azzal, amivel tudtam. Olykor lilahagyma volt a festék, időnként a bodza sötét termése, megint máskor pedig amit venni tudtam a szatócsnál. Bizony, a drága jó ég varázsolhatott volna csavarulatot minden kutya kereskedő mételyes belébe, mert gyakran még azt is aranyáron mérték, amit kavicsba illene. Csak egy kevés zöld festéket szerettem volna, hogy cifrára festhessem az egyik új ruha elülső részeit, ám az üzletért nem csak a pénzem, de még mellé a gatyám, s a józan eszem is elkérték volna. 30 váltót egy tégely ruhafestékért?! Láttam már életemben pár fosztogatást, de olyat nem, ahol ilyen szemtelenül tették volna. Az út szélén legalább meg is rúgdossák kicsit az ember érte, itt még bizony egy "adjonisten" se járt. Úgy fordultam hát ki a szatócs boltjából, mint az egyszeri iszákos a köhögő szajhától (meglepő gyorsan). Valahonnan szereznem kellett festéshez valót, de sajnos se csalánlevél nem akadt errefelé, se zöld bodzatermés, így maradtam annál, ami még ebbem a deres pokolban is megélt: a pórok kocsonyájánál.
A nyálkákat fellelni nem volt túl nehéz, gyakran elég volt a farakás aljában kutatni, s az ember érezte is a nyomaikat. Viszont picit többre volt szükségem, így kissé körbekérdeztem, hogy itt a Saltfjellet szélében merre akad elhagyatott falu... Igazat megvallva akár egy kavicsot is elhajíthattam volna a segítségkérés helyett, hisz bármerre is dobom, biztos akadt volna valami arra. Ezek a szomorú kis szórványok úgy nőttek mindenfelé, mint a megrohadt gombák. A szaguk is olyan volt gyakran.
Egy ilyen kis falú tökéletes lakhely volt a nyálkáknak, hiszen háborítatlanul élhettek meg az elhagyatott kunyhókban, amik pont megfeleltek nekik: penészesek voltak, nyirkosak, s még étek is akadt bennük a számos patkánynak hála. Egyelőre az elhagyatott kis halászfalu központjában álló tér egy fája mellett hallgatóztam, különösen figyelve arra, hogy véletelnül se goblinfészek legyen a hely. Hála az égnek ez nem tűnt valószínűnek, hisz se árokzsírt nem találtam, se visongó goblinkölyköket. Sok dolgot hajlandó lettem volna megbocsájtani magamnak, de azt nem, hogy egy goblin öljön meg. Akkor inkább a szégyen vigyen a túloldalra, de az én ruháim egy ilyen kis féreg magára ne öltse.
Végigtekintettem hát a szellem se járta kis kajibákon, továbbra is az idétlen kis dögöket lesve. Hirtelen nem tűnt mégsem olyan drágának az a 30 váltó egy tégelyért... Az ember gyakran nem is portékát vásárolt ilyenkor, hanem kényelmet, s jelenleg bizony igen megfizettem volna az aranyárat: akkor nem egy dohos kis erdőmenti halászfaluban lettem volna. Az ember könnyen bölcs, ha már túlzottan késő ahhoz. És bizony késő volt bölcsnek lenni.
Vettem egy mély levegőt, majd végül kiköptem egy tekintélyes adag slájmmal keveredő nyálat a földre. Merő létem volt a gennyes rohadás, mi nehézséget jelenthetett hát számomra az, hogy nyálkát találjak?