"Mikor a világ bűne elég mély már ahhoz, hogy a fény ne hasson fel az egekig, a Teremtő maga gyújt világosságot az égbolton. Vérvöröset, mely utat mutat a népének, s az angyalok, kiket elsőnek teremtett, visszajönnek majd, hogy nyelvük útmutatást adjon a tévelygőknek. Jaj annak ugyan, ki nem tér meg ekkor! Hogy a viszálynak véget vessen, az Úr egy angyalt küld, kinek neve Abaddón lesz, s egy szörnyeteg formáját ölti. Ő hoz ítéletet a zúgolódó népre."
- Szent Gerthard Jelenései, Biblia Veronica
Nehezen szakítom el a tekintetem a csillagról.
Úgy lángol az ég alján, mintha rést vágtak volna a mennybolton; fenyegetőn csüng a láthatár felett, s a rossz érzéstől, ami eltölt a láttán, nem szabadulok akkor sem, amikor hajnalban megfakul, majd eltűnik egészen.
Az angyalok visszatérnek. És velük együtt eljön Abaddón is.
Abaddón, aki elpusztítja a világot.
Hiába a mozgás, a bennem kavargó tettvágy és kíváncsiság, mégis érzem, ahogy a gondolat meghűti a szívemen keresztülfolyó vért: talán ez az oka, hogy a szokott szabad vágta helyett fegyelmezett sietségre fogom a lovamat. Kora hajnal van még csak, amikor elérem a Főváros tekintélyes falait; gond nélkül ügetek át a barbakán melletti hídon, s késlekedés nélkül Észak felé fordulok a legszélső gyűrűn.
Akaratlanul megbizserget belülről a környék: jómagam ugyan a város délnyugati felén születtem, jóval beljebb ezeknél az utcáknál - jó családból származom, ezt azóta is így nevezik -, mégis van valami jellegzetessége a királyi városnak, amely szinte mindenütt tetten érhető. Hagyom, hogy végigömöljön rajtam, s pár percnyi nyugalmat lelek is benne - ennyi időbe telik ugyanis, hogy meghalljam a kiáltozást.
Az itt lakók legnagyobb része még az igazak álmát alussza, s bár a házfalakon visszhangot vet a hangos szó, mégsincs más zaj, amely összezavarna. Gond nélkül érek ki a térre: nem különösebben nagy, de van akkora, hogy bőven elférne száz ember, ha volnának ennyien, akik az öreget meghallgatnák.
Öregember ugyanis, aki a kiáltozásával idevezetett; közelebb léptetek hozzá az árnyékban, s még lóhátról sem kell lefelé néznem rá, mert ő maga egy hordón ácsorog, meglepő magabiztossággal. Szakadt köntösei kusza összevisszaságban lógnak rajta, a mondanivalója pedig méltó párja zilált küllemének: összeszűkített szemmel hajlok előre, hogy kiértsem az összefüggéstelen hadoválásból, mit beszél valójában.
-
...lásd bűnödet, Károly háza! - harsogja fennhangon, hogy alighanem felébreszt pár embert a szomszédos házakban. -
Szemed ne zárd be, király népe! Nagy a bűnöd, vétked már eltemet! Ím, az Úr elküldte jelét, ígértetet mondott, s beteljesíti a hatalmas! Leányaid fénye megkopik! Fiaid olyanok lesznek, mint a déli mocsarak posványa!Akad olyan, aki már az utcákat járja a dolga után, s ezek kivétel nékül egy pillantásra sem méltatják. Úgy sétálnak el mellette, mintha megszokott tartozéka volna a térnek, pedig, ha Augustinus rendfőnöknek hinni lehet, nem olyan régen csatlakozhatott az utcaképhez. Engem nem vesz észre: szinte biztos, hogy el sem lát már idáig.
Leugrom a nyeregből.
-
Dicsértessék, atyám! - kiabálom túl a szavait, elnyerve a figyelmét rögtön: nem tűnik meglepettnek, de a prédikálást abbahagyja, s minden könnyedség nélkül kecmereg le a hordó tetejéről, hogy elibém ballagjon.
-
Mindörökké ámen. De az atyám, az a nagytiszteletűnek jár ki inkább.-
Messze elhordja a szavát a szél - intek neki. -
A Katedrálisba is.-
Remélem, az értelmét is elhordja.-
Ez majd elválik, atyám - felelem neki, mert válaszolgatás helyett kérdezni jöttem. -
De a tudásszomjam meghozta. Meghallgatnám mindazt, amit tud.-
Csak azt tudom, amit maguk is - vált a hangja még szelídebbre, a szemében azonban tréfás ravaszság villan. -
Vagyis ön, Norven Kather, sejti. Én biztosra tudom.Megütközött csend: ismerhet ugyan éppen, valami mégis azt súgja, nem ez a helyzet. Igaza lenne a püspöknek? Próféta vagy sem, ki nem állhatom, ha elhallgatnak előlem valamit.
-
Honnan ismer....? - hunyorítok rá, most először megszokott veszedelmességgel, mielőtt megint egyszer eszembe jutna, nem ezért vagyok itt.
-
Hallottam - bök fel az égre hányavetin. -
Ahogy azt is mondja nekem valaki, amit itt kiabálok. Én csak visszamondom.Nem tűnik ijedtnek az öreg; kedélyes nyugalma kissé sérti az önérzetem, de emlékszem a parancsaimra. Gyanakodva mérem végig.
-
Mit hallott?-
A nevét. Meg hogy jön. És hogy maga sejti. Az angyalokat.-
Sejtek valamit - ismerem be végül biccentve, hosszas hallgatás után, ellenállva a késztetésnek, hogy irgalmatlanul megrázzam. -
A rendfőnököm nem szeretné, ha baja esne, atyám. Mindig így fogadják?-
Tegnap megvertek az őrök - feleli az olyan ember hangján, akinek ez természetes. -
Maga, látom, nem fog. Ez egy jó dolog. Én csak Istentől kapom, amit elétek adok.-
Nem fogom megverni - ígérem olyan szelíden, ahogy csak telik tőlem; leginkább magamnak címzem az elhatározást, és valamiért az az érzésem támad, teljesen hamisan cseng, amikor ezt bizonygatom. -
Miért bántották?-
Mert szóltam. Mert nem akarták, hogy pánikot keltsek. De nem figyelnek rám, szóval nem hogy pánik, szabadulás sem lesz.Rövid töprengés: beszélnem kell vele, ez bizonyos. De ha itt ácsorgunk, abból nem tudok meg semmit.
-
Üljön fel a lovamra - intek a fejemmel az állat háta felé végül, megtartva a fejét -
Csatlakozzék hozzám a külvárosi fogadóban. Hallani szeretnék a vörös csillagról. Mindent.-
Mér' is ne - derül fel az arca. Egyáltalán nem így képzeltem el az Úr prófétáját. -
Valaki meghallgat legalább.Nem megyünk messzire; az első fogadónál megállok. Ócska helynek tűnik, de semmi olyasminek, ami rám veszélyt jelenthetne. Megkötöm a lovat; betessékelem az öreget.
-
Mikor kezdődött? - fogok bele mindjárt, alig hogy kinyújtóztattam a lábam az asztal alatt. Az öreg türelmesen figyel.
-
Két napja, atya.-
Ki maga, atyám? - váltok témát zavartalanul, de hirtelen. -
Sosem hallottam a nevét. Most pedig hirtelen Augustinus rendfőnök szájából.-
A nevem Reinholdt. Pásztor vagyok, magam nyáját legeltetem.-
Fővárosi, Reinholdt atya?-
Igen, fővárosi vagyok.-
Mit akar tenni? - vonom fel a szemöldököm, mire halványan elmosolyodik.
-
"Ha az oroszlán üvölt, ki ne félne? Ha Isten szól, ki ne prófétálna?"-
Elégedett az eredménnyel?-
Senki sem hallgat meg. De rá fognak jönni. Csak későn.A magabiztosságától kilel a hideg. Bolond vénember is lehetne, az igaz, fekszik a csatornában részegen nem egy hozzá hasonló, akik ugyanilyen biztosak a dolgukban. Csakhogy ez más. Eszembe jut a vörös csillag az égen.
-
Mi fog történni? Mondja el megint! Én meghallgatom.-
Jönnek - válaszolja őrjítő egyszerűséggel. -
Az angyalok visszajönnek.-
Mikor?-
Azt csak az Úr tudja. De hamarosan. A vörös csillag a jel.-
Mit tud az angyalokról?-
Amennyit maga is a Bibliából, uram.Tűnődve dörzsölöm meg az állkapcsom.
-
Tudja, miért vagyok itt?-
Látom, hogy inkvizítor. Rosszat szóltam?-
Ne féljen, jóember - intek neki, noha nem tűnik ijedtnek. -
Nem fogom bántani. De a dolgom az, hogy kérdezősködjek. Remélem, nem bánja?-
Azt egész nyugodtan. De hisz ön nekem, ha megengedhetek egy kérdést én is?Hosszan hallgatok, fürkészőn nézve rá.
-
Amit mond, illik a megérzéseimhez.
-
Mit gondol, Norven Kather, mit hoznak az angyalok? - fúrja a tekintetét a szemembe komoran.
-
Nem tudom, Reinholdt atya - hárítok finoman, de főleg a kíváncsiságtól vezérelve. Ha így lehet belőle kihúzni, amit tud, ám legyen. -
Csak azt tudom, amit a Bibliában olvashatni erről.-
Akkor másképp teszem fel a kérdést: Milyen a világunk ma?-
Háborúban állunk, atyám - felelem, ugyanolyan lágyan. -
Ez ugyanolyan jól tudja, mint én. Az embereket megtántorították a hitükben, napról napra folytatódik a vérontás. Veronia napja rémálomra kel és rémálomra nyugszik.-
Isten hírnökei az angyalok - biccent, még komorabb arccal. -
Ha ilyen világban élünk, mit hozhatnak?Szívdobbanásnyi csend.
-
Az Úr haragját hozzák - szólok végül, ugyanolyan komoran, ahogy ő. -
Atyám tudja, hogy így van. Igaz?-
Így van, Norven Kather.Pontosan ettől tartottam. Fel vagyok-e készülve az Úr ítéletére, amely mindannyiunk felett mondatik ki?
Felkészült-e rá bármelyikőnk is?-
Közel a végítélet - pillantok ki az ablakon, mintha fényes nappal látni lehetne a csillagot. -
Mind megmérettetünk.-
Még tehetünk ellene - szúrja közbe az öreg, s én úgy fordulok felé azonnal, hogy attól bárki más hátrahőkölne.
-
Mit tud?-
Meg kell tennie valamit - mér végig most ő engem, és azonnal tudom, mi következik. -
Valamit, ami nem fog tetszeni magának.Tudtam!
Úgy tudtam! Legszívesebben most azonnal felugranék, hogy az asztalra csapjak dühömben: hogy jutottam megint oda, hogy idegenek parancsolgatnak nekem? Eszemben sincs úgy táncolni, ahogy a bolond vénember fütyül, belül mégis érzem, hogy kénytelen leszek belemenni, ha meg akarok tudni valamit. Azonnal utálom az egészet, ennek ellenére visszanyelem a felkívánkozó fenyegetőzést: csak a mogorva tekintetem beszél arról, mi a véleményem az események ilyetén fordulatáról.
-
Ki vele, mit akar, mit tegyek? - mordulok rá gorombán,ő azonban szemlátomást cseppet sem bánja.
-
Írok egy levelet, amit el kell vinnie valakinek.-
Ne feszítse túl a húrt, atyám! - vágom rá türelmetlenül. -
Mondja meg, kihez akar elküldeni!-
Ha elmondom, nem fog elmenni.Szóval így állunk! Kíváncsi vagyok, hová képes tetézni az egészet. Ingerülten bámulok rá, ő azonban nem fél: most már őszintén bánom, hogy korábban megígértem neki, nem fogom megverni.
-
Ilyen biztos benne, Reinholdt?-
Igen.
-
Miért én? Él erre futár százszámra.-
Magának kell mennie, egyedül, és csakis egyedül maga alkalmas erre a feladatra - nyilatkoztatja ki rejtélyesen, s nekem jobban viszket tőle a tenyerem, mint eddig bármikor: gyűlölöm, ha a bolondját járatják velem. Magyarázatot várok, ő azonban makacsul hallgat.
-
Nem vagyok bolondos kedvemben, jóember! - horkanok fel veszedelmesen, noha tudhatja jól, hogy úgysem emelek rá kezet. -
Ugyancsak talányos felém. De bogozza ki a tulajdon szavát hamar! Hogy lennék egyedül én alkalmas rá!-
Ha elindul, meglátja. De látom, nem hisz nekem - feleli a szeme sarkában mosollyal, ami még tovább ingerel. -
Jöjjön vissza holnap, és mondja meg, mit tapasztalt! Meg fogja látni, hogy hihet nekem, ha így tesz.Ki nem állhatom, ha elhallgatnak előlem valamit, ezúttal mégis el kell viselnem: ha jószántából nem mondja, sosem szedem ki belőle. Haragosan bámulok rá, és ez őt mintha mulattatná - talán belelát a fejembe, mert mondani ugyan nem mondom, de a legszörnyűbb mégis az, hogy az elejétől fogva hiszek neki.
-
Legyen - mordulok fel végül, meglehetősen gorombán. -
Csak bajba ne keveredjék addig.-
"Ha az Úr velünk, ki ellenünk?" - vigyorodik el. -
Nekem fontos prófétálnivalóm van odakünn, szóval ha megbocsájt, atyám, távoznék.-
Menjen, ha akar - intek neki, félig-meddig bosszúsan, noha belül őszintén örülök, hogy megszabadulok tőle. -
Holnap elmondhatja, amit valóban el akart.-
Isten áldja!A világ legátlagosabb napja áll mögöttem, amikor belépek a szakadt fogadóba; egy pillanatig nem tudom eldönteni, dühöngjek vagy gyanakodjak inkább, ahogy megpillantom az asztalnál ücsörgő Reinholdt-t meg az elmaradhatatlan vigyorát. Leginkább mind a kettőt érzem, s vontatott mozdulattal ülök le az asztalához, egyáltalán nem vigyorogva.
-
Elárulja, mit vár tőlem? - szegezem neki fagyosan, s ő vígan néz a szemembe; aztán beszélni kezd, és csak az Úr tudja, hogyan ússza meg, hogy átvessem magam az asztalon, és megfojtsam. Ismerem ugyanis az imát, amit mond; hogyne ismerném, amikor én magam mondtam el tegnap este - senki más nem hallhatta rajtam kívül, csak az, akihez szólt.
Az pedig nem Reinholdt atya volt.
Sietve szólalok meg, hogy elejét vegyem a mozdulatnak, amellyel eltörném az orrát, ha nem volna mást csinálnom.
-
Ezt mire véljem, Reinholdt atya? - fújtatok rá, erővel kényszerítve magam a székembe.
-
Maga mit gondol, honnét tudom, hogy mit mondott Istennek? - kérdi merészen, s a arcát most nem is látom a vak haragtól: minden, ami erre eszembe jut válaszul elsőre, másodjára és harmadjára, legalább részben káromlás, úgyhogy kell pár pillanat, amíg megemberelem magam.
-
Nem tudom, de esetleg megoszthatná velem.-
Úgy, hogy amit maga elé teszek, azt az Úrtól veszem - triumfál zavartalanul, akárha nem volna tudatában, miféle személyes sértés terheli a számláját. -
Érti már, Norven Kather? Magát Isten választotta a feladatra, és csakis maga tudja véghez vinni!Csakis én lehetek, akik számára az isteni jel egy idegesítő, hallgatózó vénember! Ingerülten mérem végig egyszer, kétszer, aztán kelletlenül megadom magam: alighanem Augustinus atya is ezt parancsolná. Mindent utálok ebben a pillanatban, de kényszerítem magam, hogy felülemelkedjem az érzésen.
-
Mit akar, hová menjek?-
Einburgba, atya. -
Ki az ördögöt keressek ott? - horkanok fel, ugyanolyan ellenségesen. -
Soha életemben nem jártam még Einburgban.-
A polgármestert, Albrecht von Einburgot - hangzik a válasz, amely nem mond semmit, mégsem tetszik: emlékeim szerint Einburg veszedelmesen protestáns település.
-
Mit akar tőle, Reinholdt?-
Át kell adnia neki Isten üzenetét.-
Einburg protestáns - jegyzem meg, mintegy mellékesen. -
Miért küldene az Úr egy inkvizítort hozzájuk?-
Mert a bolondok a sajátjaikra nem hallgatnak.Mélyet sóhajtok, és megdörzsölöm a halántékomat. El sem hiszem, hogy akkora szamár vagyok, hogy egymagam Einburgba megyek egy holdkóros hordószónok kívánságára, amikor szemlátomást egy jó alapos verés hiányzik inkább neki; de belül tudom már, hogy úgyis megteszem, így csak végigmérem megint.
-
Ha rám se hallgatnak?-
Nem is fognak, levelet visz.Összehúzom a szemem komoran.
-
Nincs ember, aki kedvéért ezt megtenném. Ugye tudja?-
Nem is ember kéri, inkvizítor.Farkasszemet nézünk.
-
Nincs vesztegetni való időm. Így van?-
Nincs.Felállnék, hogy elinduljak, azonnal, valami mégis foglalkoztat: ideges kis ragadozó módjára kaparász a fejem hátulsó traktusában.
-
Tudta-e rögtön, hogy elvállalom?-
Tudtam - bólintja elégedetten, mint aki számított a kérdésre. -
Aki kiszabta magára ezt a feladatot is tudta. Az Ő akaratával ellenkezni nem lehet.A tudálékossága sokkal jobban dühít, mint vártam, de hiába: úgy tűnik, egyáltalán nem érdekli, mit gondolok, amíg azt teszem, amit akar. Bele akarok rúgni érte, de inkább csak felkelek az asztaltól fürgén.
-
Írja meg a levelét, és indulok.Ő papírívet vesz elő, gyorsan körmölni kezd: percen belül be is fejezi, felcsavarja s összekötözi, mint aki elpróbálta már máskor is az egészet. Átnyújtja nekem, de a száját nem képes befogni.
-
Ne olvassa el, Norven Kather. Isten látja magát, maga viszont nem láthatja a levelet!Rá kell jönnöm, hogy teljesen torkig voltam vele már tegnap is, és a tény, hogy most már leckéztetni is akar, egyáltalán nem javít ezen. Az Úr szándékát nem láthatom, de a prófétáit értehetetlenül választja, az már biztos. A szabad kezem az oldalamba törlöm, nehogy arcon vágjam vele inkább.
-
Válogassa meg a szavait, Reinholdt atya! - torkolom le. -
Nem leszek itt mostantól, hogy megvédjem azoktól, akiket feldühít.Többek között magamtól sem, ami remek; nem vagyok biztos benne, hogy akár egy perccel többet el tudnék belőle viselni.
-
Menjen Isten békéjével! - bólintja szelíden, akárha csak megelégelte volna a hergelésemet. Engem azonban nem ilyen könnyű kiengesztelni - a neheztelésem nem is fog felengedni egy jó darabig, ebben biztos vagyok. És alighanem ő maga is pontosan tudja.
-
Isten áldja! - biccentek neki: minden barátságosságot nélkülöz a gesztus csakúgy, ahogy a hangom is.
Akármi is a vége, már most tudom, hogy nem fogok neki megbocsátani a hallgatózásáért; a tény, hogy az Úr keze van a dologban, meg kellene, hogy változtassa az érzéseimet, mégsem teszi.
Hogyan lett az ő tiszteletlensége az én vétkem egy szemvillanás alatt?Feldúltan lódítom a nyerget a lovam hátára: mást sem akarok, mint minél messzebb kerülni az öregtől meg a tekervényes lelki zablájától, amit Augustinus rendfőnökkel közösen vetettek a fejemre. A levelét a zekém belső zsebébe süllyesztem, s már lépésben kopogunk végig a csorba kövezetű utcán, mikor felhúzom a kesztyűmet.
Einburg innen délnyugatra fekszik: belül érzem, a sietség ezúttal legalább olyan fontos Veroniának, mint nekem. Részben ez vezet, amikor a sarkantyúm a ló véknyába bököm - magamnak sem vallom be, hogy a másik, jóval tekintélyesebb indokom a nyugati ég. Most még magasan ragyog a Nap, de pár óra múlva sötétedni kezd: amint az első fakóbíbor fények rávetülnek, meg fog jelenni a csillag megint.
Abból pedig már eleget láttam.