Megérte
Nem hitte volna, hogy valaha úgy kell visszakecmeregnie a sereghez, hogy nem sikerült teljesítenie valamit. Viszont az első gondolat a fejében most nem ez. Hanem a hála és a szinte sikoltozó öröm, hogy megmenekültek... túlélték, kijutottak... Szíve oly hevesen dobog a nagy kavarodásban, ahogy Damiennel karöltve azon igyekszik, egyik ember se vegye észre, hogy ők ott osonnak, kibúőjtak a tömlöcükből és a nap fénye először még mint holmi szent fény, süti ki a szemüket, de szerencsére Mina amalgám nyakláncát senki nem vette még el soha; most sem. Így az kellő védelmet ad a sugarak ellen. Csak kapkodják a lábukat és menekülnek. Piszkos, sebzett vadak, akik kirágták ketrecük rácsát. A különbség csak az, hogy a ketrechez tartozott egy őr is, egy félkegyelmű őr, akit talán bántani fognak emiatt... Mina alig lát az arcán lefelé csorgó könnyek miatt. Soha nem tudják meg, meghalt-e. Olyan kicsi pont az egészben. Mégis ez a pici pont jelentette azt, ami miatt szabadok. Ha tudná, hogy ez bármit segít, valami áldozatot állítana neki, vagy emlékművet, vagy akármit. Talán meg is teszi. Ha tudná, hogy ezáltal szép életet biztosítanak neki, láthatja majd a világot, mint ők most... amikor az ellenséges területen levő földből kinövő apró fűszál is a megváltást jelenti, a gyönyörűséget, a csodát, elmosva még annak fájdalmát is, hogy kudarcot vallottak.
Együtt szöknek, ahogy azt tették már régen is, menekülve rossz útra tért sorsuk elől, majd egymásba kapaszkodva, mint két árva, a nem egy helyen született testvérek, akiknek soha nincs helyük ezen a földön, mert ez a föld törvényeket feltételez, egyértelműséget feltételez ott, ahol elmosódott vonalak vannak, célt feltételez ott, ahol csak kérdések vannak, ölést, ahol a békevágy... és a sok ember csak néz rájuk, hogy mégis mit keresnek ők itt?
teste úgy érzi magát, mintha szétszakadóban lenne, olyan higiéniai körülmények között, ahogy még sohasem. Régebben az, ha egy fűszál megvágta a kezét, lekötötte órákra, pátyolgatta, sajnálgatta és minden mozdulatnál érezte, mint idegesítő, viszkető sebet, elég volt ahhoz, hogy zavarja. Most meg se tudná számolni, mennyi fémgolyó hasított sebet a testébe, és szinte csoda, hogy képes mozogni, nem tudja, hogyan tudja ezt megtenni a test, vinni még mindig őt, hogy képes a lélek megemelni a tagokat és áthúzni minden eddigi szabályt az életében, a látszat ellenére is vígan élni, képesnek lenni megmaradni. De képes rá. Szaladnak és egyre közelednek a déli sereghez, melynek hűséget fogadtak. A kövek. Csak egyetlen apró lépés kellett volna még... hogy lehetett ilyen átkozott bolond...
Mindegy már. Megtették, amit tudnak. Csak valaki fércelje össze őket.
- Szerinted mit kapunk? Mit tesznek velünk? Mi történik azzal, akinek nem sikerült végrehajtania a küldetését? - kérdi üres hangon. Nincs ereje aggódni, csak megy, viszik a lábai előre, mást nem akar, csak egy ágyat, ahova ledőlhet, inni, inni, mert borzasztóan szomjas, vért vagy mást, akármit, meg amit meg lehet rágni, és valakit, aki kiszedi ezeket az izéket a testéből és összevarrja. Teljes akar lenni újra. Lehet még teljes valaha? Úgy kéne éreznie magát, mint egy felnőtt. De nem, olyan, mint egy gyerek. Egy gyerek, aki elrontotta a csínyét, egy gyerek, aki rossz fát tett a tűzre, és észrevették.
- Nem lesz baj, Mina. Egyelőre fókuszálj arra, hogy gyógyulj meg.
Látja már őket. A hadiszállásukat, a sürgő-forgó embereket, akik várakoznak, hogy valakik visszatérjenek a jó hírekkel. Szervezkednek, terveznek, hogy vegyék be ezt a szegény várost, mely elszenvedője harcaiknak. ismerős arcok után kutat. A zsoldosok közül. Lássátok... lássátok, mi történt velem... én megpróbáltam, mi megpróbáltuk, és ezt tették velünk, kilyuggattak...
És ekkor meglátja Brigitte arcát. A szókimondó zsoldoslány tekintete találkozik az övével. Ő kihúzva magát, egyenesen, ereje teljében, bár arca kissé poros és izzadt, valószínűleg egy sikeres csatán van túl.
- Ti még éltek? Hát hol a jószagúban voltatok eddig? Atyaúristeneteket!
Mina megtörli az arcát, mert csak még több könny kezd el folydogálni rajta. Ti még éltek... háh.. ezek szerint azt hitték, hogy már nem. Valamiért ez elégtétellel tölti el. Jó érzés tudni, hogy gyászolnak. Persze csak akkor, ha élsz, hiszen ekkor vagy képes észlelni. Brigitte rohan is közelebb nagy elánnal, aztán megtorpan, még mielőtt csontropogttó ölelésbe zárná őket, látván, hogy erre nagyon már nincs szükségük.
- Brigi... - sóhajtja. Tessék, csak ennyire futja már, hogy neveket motyogjon. A legszörnyűbb szintre süllyedt. Aztán beléhasít a felismerés és a bűntudat, mely oly régóta szorongatja, és szinte csak ezt tartja lényegesnek, hogy belekiabálja a világba. - Nem sikerült. Elrontottam. Hülye voltam. Össze kellett volna törni a köveket és nem törtem össze őket.
Brigitte értetlenül ráncolódó homlokkal Damienre néz, szinte könyörgőn. - Miről beszél? kérlek, mondd, hogy nem ment valami az agyára... mi az ördögöt műveltek veled, Mina?
- Elmagyarázom - tartja fel a kezét.
- Tudnál esetleg nagyon gyorsan valami orvost szerezni? Kicsit szét vagyunk lőve, amint láthatod...
- Hogyne látnám, csak legalább az agyatok ép legyen... ezért tartoztok egy jó adag magyarázattal, remélem, tudjátok! - ezt már válla felett kiabálja, elszaladt ugyanis keríteni valakit. Amikor a felcser előkrül, Mina elégedetten roskad le egy ágyra, és hagyja, hogy azt csináljanak vele, amit akarnak. Na jó, lenne, amit nem hagyna, de amíg a dolog segítő szándékú, már a fájdalommal se tud törődni. Annál csak nem lehet rosszabb, mint amit a cellában átéltek. Elvégre most már szabadok.
- Az lehetne, kérem, hogy Damient ne vigyék messzire? Jobban érzem magam, ha közel van - néz föl az egyébként barátságosnak tűnő, ám meglehetősen szűkszavú ápolónő arcára, akiről, ha jól emlékszik, az hírlik, hogy többet tanulmányozott hullákat, mint élőket, azonban a testhez különösen ért, így felfogadták doktornak a háború idejére. További magyarázattal nem igazán óhajt szolgálni.
- Nincsen akadálya.
- Köszönjük.
Szavak kellenének már megint, ehelyett csak bámul fölfelé a terem mennyezetére, a repedésekbe látva mindenféle ocsmányságot, itt-ott virágcsokrokat meg arcokat, és várja, hogy teljen az idő. Afféle nyugalmi állapotba helyezte magát, már a szégyen is csak afféle emlékként kering benne, de az érzete messzébb lebegett, nem létező dologgá vált, ahogy maguk az elmúlt napok, hetek it. Almáspite. Fűillat. Apró dolgok jutnak eszébe az otthonáról, annyira elszürkült mostanában minden...
Megnyugszik. Lehet pihenni. Az alvás és ébrenlét között fogalma sincs, mikor hol van, képek és illatok és hangok keverednek. A zsoldoskapitány szavai. Megnyugtatónak tűnnek. Újra és újra elmondja a történetet a kövekkel, meg a démonokkal, de valamiért senki nem akarja elhinni, hogy Darrakarddal találkozott. Kicsikét ő maga sem. Elvégre elég hihetetlen, de miért is ne?
Telnek a napok és ők még mindig fekszenek. Végül is, mit csodálkoznak, elég súlyos sérüléseket szedtek be. Énje egy részének szörnyű látni, hogy mások harcra készülnek, amikor ők csak lábadoznak... de egy másik része csak örül, hogy pihenhet, az elégtétel pedig megvan, hogy azért nem tétlenkedtek. Korántsem. Nem hagyták őket pihenni egy pillanatra sem, talán emiatt lett volna ez egy figyelmeztetés?
Nem bántották őket... nem ítéli el senki sem, azt mondják, ez mindenkivel előfordul. Hozzájuk akar vágni egy követ. Egy rúnakövet... Még hogy mindenkivel... ő nem mindenki, nem tervezte így, ennek nem lett volna szabad így történnie, ez egyetlen apró elszámítás eredménye. Ez nem egy sima hiba, tévedés, ez egy szalmaszálnyi lyuk egy falban, aminek nem kéne ott lennie. Ahogy felháborodásában nyöszörög, a felcser állandóan odajön megkérdezni, miben segíthet.
Törd össze a köveket a múltban, verdammt, abban segíthetsz...
Mennyire hasonló ez a helyzet a fogsághoz. Rájuk parancsoltak, hogy nem mozdulhatnak meg, mert a varrások még nem gyógyultak be, a sebek kiújulhatnak, elfertőződhetnek, sok szakkifejezés. Nyugalomra van szükség. Akkor is a plafont bámulta, most is. Akkor is haza akart menni, most is.
Apropó haza... hiszen még azt sem tudhatja biztosra, hogy annak a kis falunak nem esett baja.
- Elnézést, doktornő... tudná esetleg hívni a kapitányt?
- Feltétlenül szükséges ez most, asszonyom?
Ő, asszony.. na persze. - Csak meg akarom kérdezni tőle, nem tud-e egy listát a településekről, ahová Észak betette a lábát...
Az idegesítően szelíd doktornő elgondolkozik egy darabig, majd bólint. - Szólok neki.
Távolodó léptei mintha az elhagyatottság és reménytelenség szimbólumai lennének. De honnan jönnek ezek megint? Hiszen halottak is lehetnének, nem kéne örülni? Miért nem tud örülni?
- Kisasszony?...
- Mina, minden rendben?
Nem, semmi sincs rendben. Egy csomó küldetést teljesített, büszkének kéne lennie magára, ehelyett itt sajnáltatja önmagát a... kinek is? ki fog a zsoldosok közül az ő lelkescskéjével törődni? A testét maximum meggyógyíthatják, ahhoz értenek, de ehhez? Főleg, hogy ő maga sem tudja, mi a gond vele.
- Mina?!
- Tessék.. - Most érzi csak, milyen gyorsan dobog a szíve. Értetlenül bámul Damienre és a kapitányra. Miért néznek mind ilyen idegesen rá? Mit csinált már megint?
- Itt szólongatjuk percek óta. Biztos, hogy jól van? Összetűzásbe került valamiféle... mágusokkal?
- Nem... dehogyis, mondtam, csak tudásdémonokkal. Ezúttal. De nem ők tehetnek róla... ők csak... nem mondták el, amire amúgy is rá kellett volna jönnöm. - beszél teljesen feleslegesen, ugyanis a kapitány csak értetlen tekintettel tud válaszolni.
- Nagyon bántja a kudarc.
- Ez nem kudarc, örülhetnek, hogy életben maradtak, hasznosak lehetnek még! Felejtsék el az egészet.
- Felejtsem el Darrakardot? Nem hiszem, hogy menni fog. - Végül is az alak, amiben volt, kellőképp tetszetős és hosszúhajú volt ahhoz, hogy ne menjen ki a fejéből... Nem, ez a gondolatmenet határozottan rossz irány.
- Ne csak arra gondoljon, hogy van, ami nem sikerült! Tudja, mennyi sikert hozott nekünk? Ha maguk nincsenek, sehol sem tartanánk. Mindig lehetett magukra számítani, és ha kevés áldozattal is, de elérték a céljukat. Egy-két karcolással, ráadásul! A legtöbb esetben. Már azt hittük, keresztet vethetünk magukra, de mégis visszatértek, pedig ennyi idő után már nem szoktak. Az összes barátjuk azt hitte, ott hagyták a fogukat, értik? Már-már kezdtem én magam is azt hinni, pedig már tudom, hogy nem szabad alábecsülni magukat. A halálból is visszatérnek, igaz-e? - Damien mosolyog, Minának nincs túl sok ereje hozzá. A halott inkvizítor jutott eszébe ismét. - Tudom, milyen az első csaták után. Elég sokkos állapot. De majd hozzászoknak. Nehogy nekem itt elveszítsék a fejüket, hallja? Ne hagyja magát elsüllyedni, mert még szükségünk lesz a tudására. Amit meséltek, a mágiái... valami fantasztikusak. Simán el tudnak menekülni még ezek elől a golyót lövő ördögfattyak elől is. Csak vakon kapkodtak a fegyvereik után! Sikerült? Sikerült. Akkor meg minek nyavalyogni?
Ki nyavalyog? Ő csak ül itt... vagy fekszik... és igazából kérdezni akart valamit, volt valami, amit nagyon meg akart tudni...
- Nem lesz baj. Majd én vigyázok rá.
- Ki vigyáz kire? Jövök vigyázni. - liheg be a színre egy Brigitte, kipirult arccal, a kapitány viszont félig vicces éllel, félig őszintén felháborodva fordul felé.
- Magának nem dolga van, katona? Igyekezzen, az északi kutyák nem várnak, amíg egymás lelkét istápolgatjuk... na de a lényeg, kisasszony... miért is kéretett? A falujukról akar tudni valamit?
Falu. Anja. Almáspite. Kisgyerekek. Krumpli. Lovak.
- Igen. Schnellbach a neve, igen pici falu, fogalmam sincs, egyáltalán hallani-e róla valamit... - majd Damien elkezd beszélni a térségről, a kapitány pedig elgondolkozva böngész egy halom papír.
- Nem. Azon a környéken nem jártak tudtommal. De ha gondolja, küldhetek arra egy levelet. A kisasszonynak van hollója, nem? Hazatalál?
- Komolyan megtenné?? - pattan fel az ágyról, mire mindenki ijedten lép hátrébb. Hirtelen megfordul a fejében, hogy talán északi lett, vagy legalábbis mindenki annak látja, mert olyan rémület ült ki egy pillanatra az arcukra, mintha egy lőfegyveres állna velük szemben...
De nem. Ő még mindig maga. És ő hiába nem tud mozogni, Hedwig már repül is a levéllel hazafelé...
...majd pár nap múlva a fogadóslány levelével visszafelé. Izgatottan dugják össze fejüket a papírt vizsgálva. Színes szöveg is van rajta, először azt nézi meg. Színes krétával egy csomó gyerek aláírása... hátrahajtja a fejét és nevet, a könnyei is kicsordulnak. Ez megkeresett egy rakás gyereket, és képesek voltak egy ilyet...
- A folyónál a déliek győzedelmeskedtek. Valami Tessa nevű lány. Kormos ő is, mint te. - Brigitténél a kormos sem sértés. Nála sok minden nem sértés, ami egyébként az lenne... - A piacot ugyan elfoglalták a mocskok, de a malomnál megint mi győztünk. És tartjuk is, egyelőre. Elfáradtak ők is, nagyon elfáradtak, fogynak számban, alig vannak közülük, akik ténykednek, de azok nagyon.
Mindenki elfáradt. Hosszabb ideig tart már ez, mint tervezték. Ők pedig ide vannak kötve egy ágyhoz.
- Azt mondják, vége! Észak megadta magát!
Hogy... tessék?
A gondolat, mint valami csinos kis szellő kúszik be az elméjébe. Észak. Megadta. Magát.
- Tessék?! - Damien felkönyököl az ágyban. A bordái már korántsem hasogatnak annyira, mint korábban, olyan kényelmes lesz lassan itt létezni, mintha csak üdülne. Persze az ilyen szavakra teljes örömmel és lelkesedéssel ugrana ki bárhonnan.
Mina csak figyel. Nem mer előbújni, figyel és hallgat...
- Feladják Eichenschildet. A miénk lett, értitek? A miénk!
Szeme sarkából látja csak az ugráló szőke zsoldoslányt, s ekkor tűnik fel, hogy az egész tábor mint olyan fel van fordulva. Nyüzsgés, mozgás, kiáltozások, de nem úgy, mint aki támadásra készül, hanem mint aki ünnepelni...
Vége.
Az.
Ostromnak.
Hát mégis elegük lett? Elég volt, végre? Túl sok mágiát kaptak azok a csövesek? Nem kell többet gyilkolászni egymást, nem kell többé szitává válni, hm? Nem kell?
Mina behunyja a szemét és mosolyog. Belefúrja fejét a párnájába, magához öleli a megnyugodott, csodálatos érzést, a siker érzetét, ami átzubog az erein, és csendes, megszólalni sem tud, de olyan boldog, mint még soha. Ismét előjönnek a képek, s gondolatban búcsúzik tőlük. Ennyi volt. Megcsinálta. Megcsinálták. A szeretet, amit a csapattársai iránt érez, sose volt erősebb. Fel kéne innen kelni, körbetáncolni és megölelgetni őket... valami miatt mégsem mozdul...
- Biztos, hogy Mina jól van? Mi az, hogy nem ugrott még a nyakamba?
Az kéne hát neki? Arra vár, hogy egy nehézpáncélos vámp... óh, várjunk, momentán nincs éppen páncélban... hanem holmi fehér gézekkel összekötözve, meg vékony és nagyon-nagyon kényelmes szövetben. Ennek ellenére felkel, és vigyorogva ráveti magát a mit sem sejtő Brigittére. Aki ennek következtében a meglepetés és Mina testének erejéről hátra is tántorodik, és csak a mögé ugró Damien tudja megfogni.
- Te jó ég! - nevet hullámokban a lány, örömmel üdvözölve a köreikbe visszatért katatón állapotából szerencsésen feléledt Minát. - Segítsééég, vámpírtámadás!
Mire egy pár fej feléjük is fordul, de amint rájönnek, hogy semmi másról nincs szó, semmi veszélyesről, csak két lány ölelgeti egymást, tekintetük rögvest megváltozik. Egy-pár füttyentés beszedése után Brigittének elege lesz a dologból, felkapja Mina papcsát a földről és jó erővel az illető katonák felé hajítja. Mina meg csak néz. - Héé... én ehhez.. nem adtam engedélyt. Mondjuk nagyjából egyetértek veled. - Nyugisan a papucshoz sétál és angyali szemekkel fölfelé pislogva fölveszi a földről. Szerencsére a továbbiakban nem köt beléjük senki, fejcsóválva sétálnak arrébb. Brigitte nevetésétől visszhangzik az egész főhadiszállás.
- Tudom, az elején azt mondtam, hagyd rájuk. De van, amikor már túl sok, amit csinálnak. Meg amúgy is.. ez most.. oolyan rohadt jólesett! Halljátok, ma este olyan bulit csapunk, hogy még a csöves kutyafalka is hallani fogja az álmatlan éjszakáikon... Damien, még te is inni fogsz.
Ezúttal Minán a nevetés sora.
- Valamit biztos - vigyorog a sötételf a zsoldosok ki tudja, hanyadik próbálkozásán arra irányulva, hogy rászoktassák az alkoholra. Sokan megpróbálták már...
- Eeejj, te élhetetlen...
- Ó, nem vagyok az, Brigitte, hidd el nekem... - Most, hogy már látja a fényt az alagút... a frászt az alagút végén, az alagút fogta magát, beomlott, de hirtelen eltűnt a fölötte levő föld és csak a nap süt egyenesen a szemükbe! Akármilyen szoros küzdelem volt, győztek, pedig már annyiszor elképzelte, mi történne, ha vereséget szenvednének. Hogy megnyugtassa magát, teljesen beleélte, elfogadta a helyzetet és ezernyi meg ezernyi forgatókönyve volt erre az esetre. A sikerre.. valamivel kevesebb. De most már mer örülni.
- Na jól van, mákvirágom, akkor ma este táncolni fogsz velem.
Mina a nevetéstől és várakozástól kipirult arccal nézi őket.
- Challenge accepted. - feleli Damien ismét csak vigyorogva.
- Mit beszélsz te nekem, te hegyesfülű, te? - kezd el közeledni hozzá, a sötételf pedig csak nevetve hátrál. Remek, úgy látszik, mindenki megőrült a győzelem szagától.. mi lesz itt még este...
Piaszag és hangzavar. Normál esetben utálná és minél hamarabb menekülni próbálna innen. Nagyjából most is így van, de nem tud nem együtt örülni a többiekkel. Most aztán végképp elfelejthető, hogy nem egy játék az egész, hiszen ez a vigadozás, amit művelnek... mintha nem életek kioáltásáról lett volna szó. Egészen el lehet hinni. De most már mindegy is. Sikerült. És ez nem egy apró siker, hanem egy hatalmas, aminek ők is a részesei, elég nagy mértékben.
Aranyló folyadékokat töltenek poharakba, néha csörrenések hangzanak, a zenészek - ki tudja, honnan szedtek a zsoldosok közül zenészt, bár az biztos, hogy régen gyakorolták a mesterségüket, itt-ott hamis a nóta, de kit érdekel?
Minát mondjuk érdekelné, de jelenleg kisebb gondja is nagyobb ennél.
Brigitte és még két-három barátnője váltásban önfeledten táncikálnak az asztalokon, végigjárják őket fel s alá, miközben a hímnemű egyedek nem volnának restek benézni a szoknyájuk alá, ha éppen azt viselnének, de nem, a katonalányok inkább átszoktak a nadrágra. Vidáman és erőteljesen csapkodják el a feléjük nyúlkáló kezeket. Mina megkeresi tekintetével a tömegben Damient, aki a sokadik pohár italát próbálja elpasszolni valakinek.
- Azt, azt. Igyad megfele. - mutogat a pohárra egy már jó sok hasonló szubsztanciát magában viselő ember.
- Én is ezt mondom. Idd meg szépen. Fogd csak. Jóféle, minőségi.
- Méélységi??!
- Mondom MINŐSÉGI...
- Hagyjál engem te ezzel a csápos izével...
- Nem csápos, ez egy pohár bor! Biztos nem kéred?
- Mennyit ittál te már ma, Kormoska? Mert az látszik, hogy nem eleget.
Te viszont túl sokat is...- Nem számít ez. Cska fogd meg, kérlek, ezt a poharat, és fogyaszd el.
- A kérdés csak az: miért nem ittad még meg?
- Nem szereted az ajándékokat? Ez egy ajándék. Fogd és vidd. Miért kérdezel ennyit?
- Gyanúús... méreg van benne?
- Legjobb tudomásom szerint nincs...
- Nem fogsz te engem megmérgezni, északi kutya...
- Tessék?! Minek nézel te? Délért harcoltam, te észlény...
Na, ez így nem lesz jó, közbe kell avatkozni. Mina lendül is. Elslisszol pár tántorgó és pár szoknyavadász kezeit farok irányába nyújtogató alak elől, igyekszik nem rálépni elejtett poharakra, összetört maradványokra és nem megsüketülni a kiáltozások, nevetés, valamint e zenének nevezett nyikorgás okozta kakofóniától.
- Uram... kérem... ne essenek egymásnak, mi épp ünneplünk, sikert értünk el, kérem, legyenek boldogok emiatt, és aki akar, igyék, aki meg nem, az ne igyék. - pislog nagy szemekkel diplomatikus beszéde befejeztével.
- Né de szép vagy, drágaságom. Miért nem ezt a szép lánykát kínálod azzal a borral, he?
- Azért, mert tudom, hogy ő sem...
- Köszönöm szépen a bókot, de én sem kérem, igya meg nyugodtan. Mi szerintem, vagy legalábbis én, teszek egy kis sétát odakünn, és az sem biztos, hogy visszajövök, szóval ne tartogassa nekem azt az itókát, igya meg szépen, jó itvágyat... - mondja, közben hátrál az ajtó felé, majd kezei rákulcsolódnak a kilincsre és már kint is van. Damien sóhajtva követi.
- Huhh - szívja be mélyen a friss, éjszakai levegőt. Felnéz a csillagokra és bár ide is kihallatszik a zaj, azért mégis jobb... hisz nincs itt senki. Csak ők.
Brigitte, amint észreveszi, hogy pajtijai csak úgy távoznak az épületből, rájön, hogy gyorsan cselekedni kell. Leugrik hát az asztalról, miután felmérte, hogy nem fogja felvágni a lábát és elnézést kérve siet eltávra.
Az ajtó megint nyílik és amilyen ijedten fordulnak oda, annyira nyugszanak meg, amikor "csak" egy Brigi sétál ki rajta.
- Hahó, hát ti hová, merre?
- Kellett egy kis friss levegő..
- Tudod, Mina még mindig nincs oda ezért a légkörért túlságosan. Ami azt illeti, én sem. Nagyon örülünk neki, hogy örültök, csak kezdeni nem tudunk vele mit. Mi a magunk módján örülünk.
- Nem mondod, hogy nem tudsz örülni annak, hogy táncolsz és énekelsz, Mina!
- Ááh, ha én most elkezdenék énekelni...
- Ne merészeld azt mondani, hogy nincs jó hangod, ne merészeld!!
- ...nem tudnák értékelni.
- Óh. Hát ezzel nem tudok vitatkozni. Na de... Biztos találunk valamit, amit tudtok élvezni! Gyere be, és éld át azt az eufóriát, amit én?
- AHHOZ inni kell, Brigi. De én még mindig nem...
- Áháááá! Megvan! Megvan, mit fogunk csinálni! Csak vigyázni kell, asszem, megkeresem a... figyelj, láttad a doktornőt, hogy a közelben van-e? - kérdi Damient.
- Igen, egész idő alatt szolidan üldögél a sarokban, nem tudom, hogy bírja ki, meg hogyhogy békén hagyják... de... mit szeretnél te most a doktornőtől?
Brigi kacsint egyet. Ez vészjósló. Majd megindul ismét befelé. - Brigi...?
Egymásra néznek Damiennel, vállat vonnak, majd vonakodva megindulnak befelé.
- IDE FIGYELJEN MINDENKI! - kiáltja el magát Brigitte, olyan hangosan, hogy valóban majdnem minden fej odafordul, még a zenészek is megijednek és elhalkulnak. Brigitte megkeresi az asztalon található legnagyobb korsót, és fölkapja. - Van még itt valaki, aki józan?
Kitör a kacagás, mindenki skandálja a "nem" szócskát, pedig nem tudják, hogy nem jó válasz.. - Pedig jó lenne, ha jelentkeznétek páran, mert nem akarom, hogy bárki hülyeséget csináljon...
Nem tudván mire vélni a helyzetet, néhányan szolidan felemelik a kezüket. A doktornő is a sarokban.
- Remek. Na most. Ez a lány itt, Mina, tudjátok, utálja a vandálkodást, az italozást, az alkoholt, de szeretne velünk ünnepelni, mert nyilván ő is boldog, hogy volt értelme ennek a hajszának, amin keresztülmentünk az elmúlt pár hónapban. Gondolom, mind egyetértetek vele, hogy ő és Damien eléggé kivették részüket ebből a sikerből. Így van?
Mina a fejét fogja. Felkiáltások jelzik az egyetértést. Damien csak csóválja a fejét.
- Na most. Mivel azt akarjuk, hogy itt és most MINDENKI jól érezze magát... Mina pedig ugyebár a vámpírok nemzetségéből való, nekik pedig a vér az, ami nekünk az alkohol, ezért aki akarja, ebbe a korsóba adakozhat a véréből. Saját felelősségre!
Mi? Mi van? Micsoda?! - Mit beszélsz, Brigi? Ez veszélyes! Én ehhez nem járulok hozzá,nem akarom, hogy megsérüljetek..
- Doktornő, tudja, hol lehet elvágni egy csuklót komolyabb sérülés nélkül?
- Természetesen, Brigitte. - mosolyog a nő készségesen, ugyanolyan őrjítő nyugalommal, mint mindig. Majd feláll, elsétál és nemsokára visszajön egy eszközzel, ami bizonyára kifinomultabb, mint egy sima konyhakés. Mina kétségbeesetten kapkod levegő után.
- Ha valaki megsérül, én... nem, ennek nincs értelme, Brigi, ne csinálj őrültséget!
- Nyugi, Mina... a doktornő tudja, mit kell csinálni.
Valahogy mondta a nevét valamikor, de mégis csak így hivatkozik rá mindenki... - Lehet sorban jönni - mosolyog, majd ahogy jönnek a jelentkezők, felmérve, mennyire részegek, eldönti, alkalmasak-e a feladatra. - Nem, sajnálom, önnek már a szagából megmondom, hogy... majd legközelebb. Maga tökéletes.
Ezt nem hiszi el. Komolyan, hogy tudnak ilyet kitalálni? Egyszeriben elkezd nevetni. Még soha senki nem rakott ekkora hangsúlyt a fajára, és ment volna bele ennyi ember ekkora őrültségbe... de végül is.... ha nem lesz belőle bajuk....
Brigitte tartja a korsót, a doktornő pedig ügyesen és szakavatottan adagolja az éltető folyadékot bele, Mina hitetlenkedve csóválja közben a fejét és kuncog. Utána persze mindenki kezét el is látja, így a folyamat elhúzódik, a részeges banda egy része elégedetlenül húzódik arrébb, a másikuk érdeklődve figyel. Végül Damien, majd saját maga kerül a csendes nő szikéje alá. Brigitte körbenéz. - Még valaki? Senki? Hát jó. Ez esetben húzza meg kérem, kisasszony!
Nevetve veszi át a jókora edényt, s belenézve szinte elszörnyed, hogy ha csak ilyen kevés jelentkező volt, akkor belőlük mennyi vér távozhatott ahhoz, hogy ennyire tele legyen az edény... na mindegy. Az illata máris felkúszik az orrához, valóban nem tűnik alkoholosnak... Mivel a tömeg lényegében elvárja tőle, ezért a szájához emeli. Kiáltások harsannak fel ismét. Nehezére esik nem elmosolyodni, de akkor elfolyna ez a finom lé...
Damien boldogan mosolyogva nézi a táplálkozó Minát. Hihetetlen, mire képesek az emberek néha. Hogy mennyire összehozta őket ez a siker. Képesek a vérüket adni Délért nem csak képletesen, de szó szerint is. És ennek, úgy látszik, nem szükséges minden esetben halállal végződnie...
Az ebédlőasztalnál Brigitte gyorsan megtalálja őket, ahogy szokta. Ez az utolsó napjuk itt. Mindenki kap egy kis szünetet, amíg hazamehez, összeszedheti magát, kipihenheti a fáradalmakat, hiszen egyelőre béke van, sikert értek el, legalábbis egy területen...
- A király holnap beszédet tart elvileg. Ünnepség lesz. Megosztja a jónéppel, mik a további feladatok, kötelességek, miegyéb. Meg elvileg jutalmak oszogatásáról is szó esett...
Jutalmak? Neki már elég jutalom, hogy túlélték és hogy sikerrel végződött a történet. El sem tudna képzelni más jutalmat, ami többet vetne a latban. De azért a meglepetések ereje mindig hatalmas, lehet várakozni, találgatni...
Ahogy készülődnek, ahogy vonul a csapat, egyre fokozza jókedvét. Mindig is közönségesnek és számára elképzelhetetlennek tartotta ezt a fajta összetartást. Hisz korántsem lehet állítani, hogy minden ember, aki itt található, minden tulajdonságában igényes és megfelelő lenne, kedvelhető, vagy akár feltétel nélkül megbízható, mégis mind tettek valamit azért, hogy itt lehetnek most.
Csak félig figyel oda a király szavaira, a tömeget fürkészik szemei, azt a sok délit. A belőlük sugárzó lelkesedést szívja magába, igazolásként, hogy itt a helye, volt értelme. Harcosok és családjaik gyülekeztek össze, zsoldosok, akik várják a szabadulást, pénzüket, találkozást a szeretteikkel... az ő egyik legfontosabbja mondjuk itt van, de az az apró kis falu annyira hiányzik már. Nem képzelte, hogy ez lesz. Ám lassan minden apró részletét annyira megszokta, hogy elvárná.
A szavaknál, melyek a sikerüket dicsőítik, valahogy többet jelent a tett, hogy végrehajtották. A tudat, hogy amit tettek, azt saját erejükből tették.
Egyszer csak meghallja a saját nevét. Felkapja a fejét és nagy szemekkel figyel. Aztán meghallja Damien nevét, és még nagyobbakkal.
Kérem, fáradjanak mellém.
A fáradással nem lesz gond, gondolja elsőre, de a megdöbbenés leküzd benne mindenféle hasonló humort és kötözködést. Gyomra fordul párat, ahogy lábai tétován viszik előre. Belekapaszkodik a sötételf megnyugtató tekintetébe, és még egyszer visszapillant a csapatára, akik biztatón mosolyognak rá. Csak nem sejtenek valamit?! Nyilván valamilyen jutalmat kapnak... remélhetőleg, ha már kihívják őket.. csak nem valamiféle hibára fog rámutatni őfelsége. Keres az agyában, kutat, mi lehet, mikor döntött rosszul? A kövek? Megtudta a köveket és most... mégis kapni fognak érte valamit?
Évek telnek le az agyában, mire a király elé ér. Hirtelen már nem is érzi magát kellően díszesen öltözöttnek, a tartására is nagyon figyel, s arra, hogy tekintetéről ne a félelem és aggodalom süssön. Rudenz király tekintete viszont bizalomgerjesztő. Annak ellenére, hogy keveset árul el.
- Kérem, fordujanak szembe a tömeggel. Hogy jól lássák magukat.
Oh... szóval most céltáblák lettek. Mindketten engedelmesen tesznek eleget a kérésnek, vagy parancsnak, legyen ez akármi, és szinte hitetlenkedve nézik a velük szemben álló hatalmas ember- és egyébfajú sereget. Szinte minden szem rájuk szegeződik. A vámpírt még sosem figyelték ennyien, vagy a királyt figyelik inkább?
- Ők itt harci erejükkel és elszántságukkal méltó példát mutattak minden délinek. Küldetéseik sikereinek köszönhetően a déli hadsereg sikeresen foglalta el az északiaktól a célzott helyszíneket. Ők ketten észrevétlenül és veszteségesen tudták elérni céljaikat, csapatban és egyedül is kiválóan tevékenykedtek, mint ez kiderült az akciók során. Ezúton azért is emelem ki őket, mert életük kockáztatása, társaik megvédése és Dél védelme jutalmaképpen egy különleges adományt szánok nekik. Ez pedig egy kastély, melynek neve már nem lényeges, hiszen kissé romos állapotban van, ám némi felújítási munkálatok után ugyanolyan hatékony védelmi pont lehet belőle, mint annak idején volt, vagy akár jobb is. Ez önökön áll.
Csak kapkod levegőért. Egy kastély? Kapnak egy kastélyt?... Igaz, hogy egy romos kastélyt, de komolyan, egy kastélyt??? Tényleg ennyit dolgoztak volna, ennyire többet, mint mások? Ennyire kiemelkedőek volnának?
Ezúton a grófi cím tulajdonosaivá nyilvánítom önöket, melyet ezzel az okmánnyal igazolok. - nyújt át nekik egyenként egy-egy papírt, mely méretében is terjedelmes, hát még a rajta található cirádás szövegösszességben. Remegve nyújtja ki érte a kezét, szinte alig meri megérinteni, mint valami ereklyét. Nem akar hinni a fülének. Éppen megpróbálna motyogni valami köszönetfélét, amennyi tőle telik jelen helyzetben, de még nincs vége a beszédnek. - Önök mostantól Damien Nightwind gróf és Wilhelmina von Nachtraben grófnő. A kastélyon kívül egy öt faluból álló birtokot is tartalmaz az adománylevél. Ezen öt falu fölött rendelkezhetnek, illetve az ezekből származó bevétellel belátásuk szerint eljárhatnak és gazdálkodhatnak.
Öt falu...
Látod, vámpírlány? Megérte. - szólal meg Raziel a fejében.
Meg. Talán tényleg meg.
Körbenéz és próbálja beépíteni magába, hogy ez az igazság. Amióta elszökött otthonról, most először érzi azt, hogy képes valamire. Igazából életében először most érzi azt, hogy képes valamire, hogy amit tesz, azzal nyomot tud hagyni a világon. És ezért megérte. Még egyszer utoljára végiggondolja azokat, akiknek elvette az életét, s elbúcsúzik tőlük. Végiggondolja a sebeket, amelyeket szerzett, melyek egy része örökké benne marad. Amik szerzése közben nem is sejtette, hogy ez vár majd rá.
Lesz egy kastélya. Az majdnem olyan, mint egy külön torony... Végigfutja, mennyi lehetőséget is tartogat ez magában. És öt falu... Hány ember lakhat ott. Melyeknek mindegyike ismerni fogja a nevét, s most akik itt hallották ezt, azok is ismerik a nevét, és nézik őt, szívükben vagy büszkeséggel, vagy irigységgel... Megkeresi csapattársai tekintetét, és érzi, hogy elkezd szúrni a szeme. Hogy lehet? Hogyan kaphat ennyi dolgot ő, aki belül még szinte gyerek? Hogy lehet, hogy ő ezt kiérdemelte? Hisz pár éve még egy célját kutató elveszett lányka volt. Most is a célját kutatja, ám már sokkal kevésbé elveszett.
A kastély úgy fog kinézni, ahogy azt ő akarja. Teljesen személyre szabhatja, és mennyi hely lehet majd ott! Egy saját, elkülönített erődítmény... Szinte látja, ahogy a lehetősége ajtaja fogja magát, és elhagyva a nehéz nyikordulást, fogja és kivágja magát, s most tárva-nyitva áll előttük az út.
Még soha nem várta ennyire, mit hoz a jövő.