− Itt maradsz? − kérdezi fátyolosan.
− Persze. Vigyázni fogok rád. Ezentúl mindig… Ezentúl jobban − ígérem neki, ahogy elnyúlok mögötte, a hátához simítva a mellkasom, magamhoz ölelem, hogy biztonságban érezze magát.
Még akkor is ölelem, mintha körötte felejtettem volna magam, mikor az ajtó hátracsapódik. Etha táguló pupillákkal ül fel, az ágy háttámlája felé araszol. Ő riadtnak tűnik, én valószínűleg meglepettnek, Alexander dühtől tajtékzó vonásain pedig semmi emberit nem vélek felfedezni.
Végtelennek tűnik az a néhány perc, míg a szoba bútorai között szétomló fakó, teljesen zajtalan csendben – az ilyenre szokás azt mondani, hogy benne akár a légy zümmögését is hallani lehet – megkövülve nézünk egymásra. Alexander vonásai immár a felismeréstől torzak.
Látom a száját hangtalan mozogni, az ajkai elnyílnak, némán formálnak szavakat, megkérdezné, mit keresek itt, megkérdezné, miért öleltem a feleségét, és bár meglep, egészen úgy tűnik, hogy gond nélkül olvas a szemünk pillanatnyi összevillanásából, ahogy Etha rémülettől tejfehér arcára sandítok.
− Alexander, félreérted… − kezd bele Etha, de bár ne tenné. A férje vonásai magukra öltik az előbbi féktelen haragot, amit rövid időre képes volt letörölni az arcáról a döbbenet. Etha az a fajta nő, akiből sose nézné ki az ember, hogy csalja az urát. Könnyedén képes magáról levakarni a körötte legyeskedő férfiakat. Hogyne tehetné, ha egyszer nem vágyik rájuk. Alexander elképzeléseibe amúgy is nehezen fér bele, hogy a felesége egyáltalán képes volna élvezni vagy ismerné a test gyönyöreit.
− MÉGIS MIT ÉRTEK FÉLRE? – a hangja olyan erővel dörren át a szoba hirtelen hűssé vált levegőjén, hogy magam is összerezzenek. A szívem őrült tempót diktálva dobol a mellkasomban, nem csodálkoznék, ha a többiek is meghallanák. Ösztönösen Etha felé húzódok, ha kell, a testemmel védem. Megígértem neki, hogy vigyázni fogok rá. A szemem azonban nem merem levenni Alexanderről. − Talán azt, hogy míg én megdolgozok azért, hogy te két marokra szórhasd a pénzt, drága ékszereket és ruhákat vehess magadnak, te szajhákat hozol a hitvesi ágyba? − valamivel csöndesebben szólal meg, olyan őszinte sértettséggel a hangjában, mintha ő nem tenné ugyanezt. Egy pillanatra nevetni támad kedvem, de az ingert elnyomja bennem a megfogalmazhatatlan rémület, amitől azóta merevek az izmaim, akárcsak a kövek, mióta Alexander a szobába lépett. Megdöbbentő a képmutatása. − Szedd össze a holmidat, Gretchen, és holnaptól látni se akarlak… − a tekintete aztán felém siklik, haragosan az arcomba mar. − Te pedig, démon… Te nem érdemelsz ilyen könnyű sorsot − a szeme aztán a bútorokon siklik körbe. Tudom, hogy valami olyat keres, amivel megölhet. Azt is tudom, hogyha nem talál, akkor a puszta kezeivel fojt meg.
A fal mellett álló kis szekrényről felkap egy faragott márványvázát. Az eszelősök vigyora terül az arcán el, ahogy felém lép. − Kifelé! − veti oda Ethának. Még mindig nem merem levenni a tekintetem Alexanderről, de az összesúrolódó anyagokat hallva tudom, hogy Etha feláll az ágyról, talán látom is a szemem sarkából. Követem a példáját én is, de csak azért, hogy visszahúzhassam, hogy én állhassak Alexander és közé.
− Alexander… − szólal meg egészen csitítóan. − Kérlek, ne bántsd… Nem bánthatod… − motyogja hezitálva, mintha többet tudna, mint a férje vagy én. − Ő az… Nézz csak rá. Annyira szereted, hogy nem ismered fel? Ő Gerda − halkan súgja, mintha titkot osztana meg vele, én pedig megszeppenve állok meg mögötte, nem tudom, miről beszél, de pillanatnyi megtorpanásra készteti Alexandert. Ennyi talán pont elég. Először arra gondolok, hogy a karját kéne megragadnom és elszaladnom vele, akár a világ végére is, aztán tudatosul bennem, hogy ez sem megoldás. A bal kezemen megnyúlnak a karmok. Átszúrom a torkát és vége.
De nem bírok mozdulni, ahogy Alexander arcán szétterjed az a leírhatatlan kifejezés. Mintha személyesen a pápa előtt káromolta volna valaki eddig ismeretlen és elképzelhetetlen módokon Istent. A tekintetében sötét viharfelhők gyűlnek össze, a vonásait hitetlenkedő harag, sértettség és gyűlölet különleges egyvelege színezi át. Hamarabb mozdul, mintsem bármit tehetnék. Ethával együtt sikoltok, ahogy a váza súlyos talpa a hófehér halántéknak csattan.
Reccsenés visszhangzik élesen a levegőben. Belélegzem. Felfordul tőle a gyomrom.
Etha megtántorodik. Lomha mozdulatokkal a fejéhez nyúl, az ujjai között sötét kis patakocskákban ömlik a vér, végig a hófehér bőrén. A hálóing világos anyaga mohón issza magába az életét.
Gondolkodás nélkül rontok Alexander felé, mindkét kezemmel az arca felé kapva. Az ügyes harcos ösztöneivel nyúl a karjaim után, rászorít a csuklómra. A vonásain tomboló vihar lassan alábbhagy, ahogy az arcomat méricskéli, a tekintetében felismerhetetlen fény gyullad. Úgy néz rám, mint ahogy régi ismerősökre szoktak ránevetni a szemükkel a rég nem látott barátok. Úgy néz rám, mint ahogy akkor néz, mikor arról a régi, hűtlen szeretőjéről beszél, akit mindmáig annyira imád, hogy az emlékbe kapaszkodva meg se próbálta soha boldoggá tenni a feleségét.
− Gerda… − rebegi fátyolosan, szerelmesen. Kapálózok, próbálok szabadulni a szorításából. − Szerelmem… − leheli párásan, ahogy a makacs igyekezetem ellenére magához von, a karjai közé szorít, hogy moccanni sem bírok. Elfordítom a fejem, ahogy próbál megcsókolni. Sose tapasztalt mohósággal falja a bőrömet, remegve próbálok szabadulni, de esélyem sincs, ezerszer erősebb nálam.
− Hogy nem ismertelek fel eddig? − súgja forrón a fülembe, ahogy hátrafelé lökve az ágy felé araszol velem. Eszét vesztett megszállottnak tűnik.
Sikoltani akarok, de minden idegszálam lebénítja a sok, a háttérben lüktető fájdalom, ami még várat azzal, hogy eltöltsön. − Ezúttal minden másképp lesz, szerelmem… Ezúttal nem engedlek el − az ígérete inkább fenyegetésnek tűnik, ahogy az ágyra lök.
Tiltakozni próbálok, de nem tudok dacolni vele, míg az egyik kezével az ágyhoz szorít, a másikkal felgyűri a ruhám. Állat módjára zihálva mászik fölém, csókol, ahol ér, hiába vergődök alatta.
− El sem képzeled, mennyire vágytam már erre… − a fülembe liheg, miközben még mindig nem törődve azzal, hogy ellenkezek, belém hatol. A fájdalom gyorsan terjed szét. Egyszerre érzem most azt, ami a testemmel történik és Etha halálát.
Hörgésszerű hang vegyül a ziháló lélegzetvételek közé. Csak akkor veszem észre, hogy az én torkomból szakadt fel, mikor rájövök, hogy sírok.
− Annyira szeretlek…
Valahonnan távolról hallom csak. Amint végre szabadulni tudok, feltápászkodok az ágyról, ügyet sem vetve Alexanderre Etha felé botorkálok. Mellérogyok. A karjaim közé veszem, beletúrok a hajába, a könnyektől alig látom.
Az arcáról törölgetem a vért. A csuklómon meleget érzek.
A lélegzetét.
Még él.
Az ütőér lüktetését keresem a nyaka hajlatában. A tüdőmbe fagy a levegő, mikor megtalálom.
− Nincs semmi baj, Etha… Meggyógyulsz − susogom a zokogástól elhaló hangon. − Szeretlek − lehelek könnyű csókot a homlokára, aztán mozdulnék, hogy szaladjak a cselédek lakhelye felé, Ignatz után, hogy szaladjon orvosért. Végül mégsem mozdulok.
Már nem érzem a pulzusát. A bőre egészen hűvösek tűnik.
Az ágy mellett ácsorgó, riadtan pislogó Alexanderre bámulok. Mintha csak most döbbent volna rá arra, hogy mi történt, mint ahogy a gyermek is csak aztán ébred rá gyilkos mivoltára, hogy vízbe fojtotta a macskát, amelyikkel játszani akart.
Meg akarom ölni, de képtelen vagyok arra, hogy megmozduljak Etha mellől.
Az egyetlen dolog, amire képes vagyok a néma, könnyek nélküli zokogás.
Megöltelek.