Mit látsz, amikor állsz egy festmény előtt? A tűztől vöröslő égboltot tán? Vagy az erdő feketére égett fáit? Esetleg a házat mellette, melynek lakói fejvesztve rohannak? Egy festményre, amikor ránézel, sosem szabad elveszned benne. Mert felemészt a kép, ahelyett, hogy megvizsgálnál minden egyes ecsetvonást, mellyel sikerülne meglátnod egyszerre mindent benne, s talán megmenekülnöd a tűzből…
A vásznam előtt álltam, vékony, fekete vonalakat húzva, melyek végül egy hollót alkottak. Három koppanást hallottam az ajtón, így beletettem ecsetemet a mellettem lévő kisasztalkán heverő félbevágott koponyából kialakított csont tálkába, mely vízzel volt megtöltve.
– Szabad! – feleltem röviden, engedélyt adva a belépésre, bárki is legyen az. Habár ezen az ajtón nem sokak léptek még át eddig. És annál kevesebben léptek ki.
– Elnézést, főnök! – tette be lábát lassan, kimérten a felhőkarcoló tizenhetedik emeleti luxuslakosztályának egyik szobájába.
– Zavarom? – kérdezte, kicsit remegő hanggal. Elfojtottan felkuncogtam erre.
– Mindig zavarsz, Peter… De mondd, mit szeretnél? – fordultam felé, kicsit oldalra billentve fejemet, miközben csípőmet a mögöttem lévő asztalnak döntöttem, és kezeimmel támasztottam magam. Nagyot nyelt, majd közelebb lépett.
– N…nagyon szép az a festmény. – nézett rám rémült tekintettel. Jobb kezemmel elkezdtem masszírozni halántékomat. Már most tudtam, hogy ez bizony nem egy jó hír.
– Mondjad már, hogy mi a faszomat akarsz. – sziszegtem fogaim között, ahogyan tekintetemet a földről a fiatal, kese srácra emeltem. Szavaimra összerezzent, és úgy, hogy rám sem pillantott, csak a földet bámulta, belekezdett.
– Nos… az ötödik kerületi nagy raktár… Az éjjel rajtaütöttek… - mondta teljesen remegő hangon. Arcomra teljes hidegség ült ki, s elmém sztrádáin száguldozni kezdett kismillió gondolat. Kezem ökölbe szorult, majd megköszörülve torkomat, feltettem az egyik legfontosabb kérdést.
– Kik? – DEAsek… valószínűleg FFesek. – harapott ajkaiba mondata végén.
– Sikerült felrobbantani a helyet, mielőtt lefoglaltak volna bármit is? – kérdeztem elhaló hangon. Erre a kérdésre összeszorította szemeit, és csak fejét rázta. Pár másodperc néma csönd állt be, majd sarkon fordultam, és kinyújtott karral lesöpörtem mindent az asztalról, miközben torkaszakadtából ordítottam. Felrúgtam az állványt, amire a fiú összerezzent. Fel-alá kezdtem járkálni a teremben, miközben kezeimet tarkómra szorítottam.
– Lenne még v… - kezdett bele, azonban pont akkor vágtam szavába.
– Tegnap éjjel… André ott volt… igaz? – álltam meg sétámban, és amikor láttam, hogy Peter szemei könnybe lábadtak, azonnal tudtam. Csak álltam, és magam elé meredtem. Így voltunk egy körülbelül fél percig, majd odaléptem asztalomhoz, és a fiókokat kezdtem ki-be húzogatni.
– Peter… nem láttad Lexát? Biztos megint bújócskázik. – nyitogattam szekrényajtókat, fiókokat, a keresést imitálva. A fiú tisztán láthatta, hogy az oldalamra volt szerelve a míves, forgótáras 44.es magnum, mely neve a csőbe gravírozva ékeskedett.
– Ott v… - kezdett bele, azonban nem igazán hagytam neki befejezni.
– Látod azt a nagy fehér vásznat kiterítve azon a falon? – mutattam a jobb oldali falra felhelyezett vászonra.
– A mögött van. Higgy nekem! – mondtam neki teljesen érzelemmentes hanggal, kiadva neki az egyértelmű utasítást. Itt már a fiú nem mert megszólalni, majd könnyei is potyogni kezdtek. Lassú léptekkel haladt a vászon felé, hátra-hátra pillantgatva még rám, majd az utolsó két méteren csak előrenézve ment, s nekem háttal állva megállt a vászon előtt. Ekkor már Lexa csöve rég a srác fejét figyelte. Vártam pár másodpercet, hallgatva a fiatal fiú zokogását, majd meghúztam a ravaszt, s éreztem kezemben a fegyver kellemes rúgását. Vére felfröccsent a vászonra, egy gyönyörű absztrakt formát kirajzolva, míg a fiatal sötét elf teste ernyedten csuklott össze a földön. Odasiettem a vászonhoz, majd a hullát félrerúgva vettem le gyorsan a falról az imént készült alkotásomat, nehogy elfolyjon, vízszintesbe emeltem, s letettem az asztalra száradni. Miközben elvesztem az újonnan elkészült festmény vörös gyönyöreiben, hangosan elordítottam magam.
– PETEEEER! HÍVJ EGY TAKARÍTÓT! – bámultam még mindig a képet, majd pár másodperc múlva ránéztem a holttestre.
– Látod?... Mindig is hasztalan voltál. – csesztem le, majd megindultam kifele a szobából.
– Hogy mindent nekem kell megcsinálnom… - csóváltam a fejem kifele menet, majd hangosan felkacagtam.
"what we lost in the fire, we will find in the ashes"
A sivatagi éjszaka hűs szele csontrázóan fújt végig a kietlen, kopár köveken, magával hordva a port. Szorosabbra húztam magamon bőrkabátomat, miközben annak belső zsebéből egy jointot húztam elő, s kényelmesen rágyújtottam. Az előttem öt méterre térdelő, megkötözött férfit három autó reflektora is megvilágított. Valamit próbált mondani, azonban a száján lévő szigetelőszalag nem igazán hagyta. A mellettem a kocsinak támaszkodó, nagydarab emberem kérdően nézett rám, majd miközben nagyot slukkoltam a jointból, csóváltam fejem, hogy ne tegyen semmit. Odaléptem a sráchoz, majd leguggoltam, hogy szemeink körülbelül egy vonalba legyenek, és belefújtam füstöt arcába, majd letéptem szájáról a szalagot.
– NEM RÁÉRÜNK BAZDMEG? – Ordítottam rá, majd visszacsaptam arcára, megelőzve, hogy megnyikkanjon. A BMW-mnek nekitámaszkodva nézegettem a csillagos eget, a sötét, kopár sziklákat, és a zokogó sötételfet. Komótosan elszívtam a jointot, majd elnyomtam a srác homlokán. Fájdalmasan próbált felordítani, azonban a hangkiadási műveletek még mindig nem voltak neki igazán sikeresek. Elővettem pisztolyomat, majd annak csövét nekinyomtam a fiú homlokának, pontosan oda, ahol előbb a cigim nyomtam el. Összeszorította könnyes szemeit, én pedig vártam pár másodpercet.
– Neeem… tudod, hogy a patkányok nem ússzák meg ilyen könnyen. – csóváltam a fejemet, majd izomból gyomorszájon rúgtam. Elkullogtam a csomagtartómig, majd a slusszkulccsal kinyitottam. Kivettem belőle egy nagy fémtáskát, s fütyörészve a srác elé sétáltam, aki a földön elterülve nyüszített a félelemtől. Felnyitottam a táskát, majd szemügyre vettem a készletet. A harminc centis tűt, a csontfűrészt, a különféle fogászati eszközöket – a precíz, orvosiaktól kezdve a kalapácson át -, a szikéket, a tarka színű folyadékokkal töltött injekciós tűket, miközben élveztem a sötét elf zokogását, ahogyan felé fordítottam a táskát.
– Hozzatok össze egy időpontot a démonokkal! Van pár dolog, amiről beszélnem kell velük… készüljetek a legrosszabbra. – Szóltam ki még az ablakon a kocsimból, majd padlóig tapostam a gázt, meg sem várva válaszokat, helyette hallgatva a motor gyönyörű búgását. Körülbelül egy jó tíz perce vezettem, amikor telefonom csörögni kezdett. Felvéve az anyósülésről megnéztem ki az, majd félreálltam az út szélén.
– Főadminisztrátor úr! Kényelmesek a DEA HQ székei? – támaszkodtam egyik kezemmel a kormányra.
– Hagyjuk a viccelődést, R, azt beszéltük, hogy negyven kiló heroinnak igazinak kell lennie a helyszínen, és csak a többi lehet hamisítvány, s így adom ki a patkányok neveit, mielőtt máshol kezdenének cincogni, nem pedig nálunk! Ezen felül pedig meghalt két emberem is! Volt egy megállapodásunk, R!– ordította a telefonba.
– Áh, egy megállapodásunk! Nekem pedig az egyik tábornokom odaveszett… Azt hiszem ez sem szerepelt a „megállapodásunkban”. – dőltem hátra az ülésben.
– Remélem, hogy nem kell emlékeztetnem, hogy kivel beszél! – szúrt le.
– Adminisztrátor úr, kérem! Szerinte melyik lenne nagyobb címlaphír: „R-t és bandáját rács mögé helyezték, felszámolták a város egyik legnagyobb drogmaffiáját!”… Vagy pedig az, hogy: „A DEA Főadminisztrátora életfogytiglant kapott, mert több mint hat évre visszahúzódó illegális kapcsolata van a maffiával.” – vágtam vissza, pár másodperc hatásszünetet tartva.
– Aztán meg ki tudja, mi történne szegény adminisztrátor két kisleányával, akik védtelenül az utcákon maradnak… – NE PRÓBÁLJON ENGEM MEGFENYEGETNI! – ordított a telefonba, de olyan szinten, hogy szinte nyálas lett tőle a fülem.
– Mindenesetre, kap majd három démon nevet, akiket egy hét múlva rács mögé kéne zárni… Kokain, fegyverek, hasonlók... Csak előtte küldjön be egy patkányt bűnbaknak, rendben? Köszi Admi. Tudom, hogy rád mindig számíthatok. – csaptam le a telefont, majd ledobtam az ülésre, s indultam meg a sötét éjszakába. Nincs is szebb, mint amikor az élet színdarabjában te vagy a koreográfus.