Ráérősen mászkáltam fel-alá az alagsori folyosón a kardomat lóbálva. Időnként rácsodálkoztam a fegyverre, milyen gyönyörű volt, bele is gravíroztattam, amint fizetésem engedte: „Vengeance”, vagyis bosszú. Egy kifejezetten emlékezetes kiküldetés során szereztem meg: a saját fegyveremet elhagytam, viszont egy kedves társam, Crispin megszánt az ő kardjával, hogy ne haljak meg feltétlenül. Lustán nézelődtem jobbra-balra a Szörnykutatási- és Tenyésztési Részleg, ha úgy tetszik, raktárában, ahol a különböző lényeket tartották, egyeseket azért, hogy mintákat vegyenek belőlük, megint másoknak kizárólag a párzás-szaporodás volt a feladatuk, hogy minél tökéletesebb példányt hozzanak létre egyikből vagy másikból, nekem pedig az volt a feladatom, hogy gondoskodjak róluk, ha elkanászodnak. Csak halvány ötletem lehetett arra, hogy miért tenyésztették egyiket, vagy másikat. A nyálkaszörnyekből például a menzán főztek előszeretettel, de néha túl savanyú lett a végeredmény, valószínűleg ezen igyekeztek javítani változatos módon, amiket nem igazán értettem meg, de legalább egy dolgot biztosan megtudtam: itteni főtt kaját nincs az az ég, hogy egyek egyszer is, ki tudja, mit tesznek még bele. Megint máshol gólemek voltak, akiket ugyan nem szaporítottak, mert nem tudták őket, viszont a pecsétjeikből sok hasznos információt nyertek - elvileg -, valamint a másodéves Pecsétismeret hallgatóknak ők voltak a tananyag. Mivel őket problémás volt az előadóba felvinni, ezért a hallgatókat hozták le ide, hogy vizsgálódjanak, én persze nem mehettem el akkor se, mert valamilyen indokból én voltam az egyetlen a karvezetőkön kívül, aki ismerte, hogy a ketrecek mágikus védelmét hogy kell kezelni. Egyáltalán nem fogtam fel, hogy miért, hiszen csak néhány kapcsolót kellett megfelelően állítani... aztán megláttam a tanárokat, és világossá vált minden. Ezt a tárgyat meg főképp valamiért lányok hallgatták, akiknek többsége meg volt áldva a legkellemesebb testi adottságokkal, nekem pedig valamiért mindig akkor lett nagyon melegem, amikor ők lejöttek, és kénytelen voltam levenni a felsőmet... Amúgy is, ki határozna meg öltözködési szabályzatot valakinek, aki a sötétben cirkál egész nap, és általában egyedül szörnyek nézik? Azok ellen meg egyébként is praktikusan kell öltözni, nem szépen... Igaz, hogy legfőképp a nyálkák szoktak rendetlenkedni, de nekik volt a tartályukban beépített vízcsap erre az esetre, azt ha megnyitottam, máris elkedvtelenítettem a naaagy horkantós turhamestereket, és inkább megnyugodtak. Hogy a lefolyó, amin keresztül a feloldott slájm hova került, nem akartam tudni...
A baromi hosszú folyosó következő részén trollok voltak. Nem voltak túl okosak, cserébe kifejezetten buták és agresszívak, szerencsémre a védelmet erős mágusok húzták fel, nem volt jellemző, hogy megtört, mióta itt dolgoztam, összesen kétszer történt meg, de nem aggódtam akkor se, egy riasztórendszer ilyenkor tájékoztatta az illetékeseket, hogy baj van, így nekem ilyenkor az volt a feladatom, hogy feltartsam az elszabadult lényeket. Meg csak akkor ölhettem akármelyiket, ha úgy ítéltem, hogy ezen más nem segíthet, lévén nagyon macerás volt az új lény beszerzése, olyan ütemben pedig nem szaporodtak, bár kérésemre a trollokhoz is megoldották a hangszigetelést.. borzalmas hangja volt, amikor párzottak. Nem sokkal messzebb az óriások voltak, akik még erősebben ostromolták a barikádot, ezt a kettőt igyekezték valahogyan békésebbé tenni, hogy hosszútávon talán kisebb eséllyel és kevesebben essenek áldozatul orvtámadásoknak a természetben.
A bejárathoz legközelebb bezárt griffek voltak, akikkel hosszútávon az volt a célja az Egyetemnek, hogy egyes egyedeket megszelídítsenek, akár mágia segítségével is, és jó pénzért eladhassák őket annak, aki hajlandó fizetni értük. Hogy mire használták volna őket, az az intézményt már nem érdekelte, lehetett az tulajdonképpen sima házőrzés, vagy emberek levadászása is, amíg pénz jött belőle, senkit nem érdekelt. Ezt kicsit ezekben a békeidőkben nehezen emésztettem meg, de valahol mégis megértettem, hiszen bevétel mindig kellett valahonnan, még akkor is, ha ez a hozzáállás egy kicsit morbidnak is hatott. Plusz azért voltak ilyen közel a bejárathoz, mert akárki bejöhetett nézni őket, diákoknak ingyen volt, másoknak fizetni kellett érte. Sőt, az időről időre lejövő gondozók és a vizsgálatokat végző tudósok beszélgetéseiből azt hallottam, hogy ha ezeket a lényeket sikerül majd kellőképpen befolyás alá vonni, néhánnyal időről időre bemutatót is fognak tartani, amire persze a belépő megint egy vagyon lesz. Okos húzás, minden mindegy, csak pénzt lehessen facsarni belőle.. Pedig amennyire tudtam, nefilim nem is volt a vezetőség körében, vagy legalábbis lehet, hogy a pénzügyi részlegen igen, abba nem igazán volt belelátásom.
De nem ért ezzel még véget minden. A folyosó végén volt egy ajtó is, ahova két óránként egyszer mentem be, akkor is csak gyorsan végignéztem, minden rendben van-e, és már jöttem is kifelé olyan sebességgel, hogy az csak határértékekkel nem karcolta az illetlenség ütemét, ott voltak ugyanis a különféle kísértetek és idézett lények elzárva, hogy ott tanulmányozzák a varázslatot, ami életre hívta, adott esetben még életben is tartotta őket. Nekem előírás volt, hogy nem tartózkodhatok ott sokáig, kizárólag nagyhatalmú mágusoknak volt szabad, akiknek külön fakultációt tartottak csak erre az Egyetemen, csak ők voltak képesek kibírni ép ésszel azokat a varázslatokat, amiket maga az igazgató állított fel a szörnyetegek féken tartására. Ez volt az egyetlen részleg, ahova rá volt szükség, pletykák szerint az Egyetem második embere is édeskevés lett volna a mágiák lefektetéséhez. Ahhoz, hogy valaki vizsgálódhasson ott, nem viccből kellett elvégezni a mesterszak után még egy három éves képzést, és ez volt az egyetlen, ami után nem hallottam dohogni senkit, mennyire fölösleges volt az egész, ők tényleg passzióból csinálták, amit csináltak. Fegyelmezetten, koncentráltan, csodáltam is őket érte. Nekem csak azért kellett bemennem néha, hogy ellenőrizzem a védelmeket, de nagy hülyeségnek tartottam, ha már úgyis mindig volt lent valaki, sőt többen, mert csoportban dolgoztak. Szerintem csak szívatni akart az igazgató úr, amiért húsz éve majdnem kiheréltem.
A merengésemből dobogó léptek ébresztettek fel.
- Kalver?
- Igen? - Kérdeztem megszeppenten, ahogy megláttam a hideg hang forrását. Hermann Hanzig volt, a Fizikai Harcászat nevezetű kar vezetője.
- Megbetegedett a Haladó Kardforgatás előadónk, maga fog beugrani helyette. Nem, ne fáradjon a kifogásokkal, hogy itt kell maradnia, meg minden addig én helyettesítem. Meg se kérdezze, azért nem tartom meg én, mert igazság szerint rohadtul nincs kedvem.
Rendezett le rövid úton, mielőtt kettőt pisloghattam volna. Bármennyire is kelletlenül tettem, éreztem, hogy ha most nem megyek, akkor az állásomnak is lőttek, annak pedig a legkevésbé se örültem volna. Néhányszor voltam alkalmi előadó Haladó Kardforgatáson, így már tudtam, merre vegyem az irányt, útközben pedig nagyjából ki is gondoltam, mi fog történni. Nemsokára meg is érkeztem a gyakorlótérre, ahol nagyjából húsz lelkes fiatalt láttam, nagyjából ugyanannyi fiúval, mint lánnyal. Annak legalább örültem, hogy ezt a csoportot már ismertem, és ők is felismertek, mert ahogy megláttak, fegyelmezetten kihúzták magukat, sőt, néhány fojtott örömujjongó hangot is hallottam hátulról, de szándékosan elengedtem a fülem mellett. Ennyire rossz lenne az előadó? Néhányszor vívtam már Marióval, kevésszer került ki győztesen, de azért olyan rossz mégse lehetett.
- Álljatok párba, ha lehet, fiú-lány párosok legyenek. A lányok így fizikailag fognak jobban edződni, a fiúk pedig mentalitásban fejlődnek, meg kell tanulni, hogy ha valaki ellened indul, ha fiú, ha lány, fiatal vagy öreg, semmi nem akadályozhat meg abban, hogy megvédd magad.
Kezdtem, majd türelmesen vártam, hogy párba rendeződjenek. Néhányan nem akartak engedelmeskedni, és azonos neművel párosodtak inkább, ezért egy félmosollyal ezt mondtam:
- Akinek véletlen nem sikerülne ez a nehéz művelet, az velem fog párba állni.
Jót szórakoztam a kialakult fejetlenségen, ahogy mindenki lélekszakadva keresett más párt. A fiúknak volt nagyobb szerencséje, ők voltak többen, bár hogy mi a szerencse, nézőpont kérdése, felfogható volt úgy is, hogy a többi fiú közben lányokkal építhetett kapcsolatot, de akár úgy is, hogy összesen kevesebb lánynak kellett fiúkhoz mérni az erejét.
- Mindenkinél életlen kard van, ugye? - Kérdeztem, majd az egyöntetű igenlő válaszra elégedetten bólintottam. [/color]- Nagyon jó, akkor mutatom a gyakorolnivaló mozdulatsort.[/color]
Odaintettem magamhoz az emlékeim szerint legügyesebb fiút.
- Lassan fogok támadni, háríts úgy, mintha ezek erősebb csapások lennének az átlagosnál, csak majd vigyázz. - Mondtam neki halkan, majd bele is kezdtem. Jobb kezes volt a srác, ezért nagy ívben indítottam egy ígéretemhez híven lassú, de mégis erős csapást jobbról, le is hárította, majd egy ugyanilyen csapást indítottam balról. A srác tényleg jól csinálta, rendesen kivitte a kardforgató kezét oldalra, ekkor pedig közel léptem hozzá, és fellöktem a vállammal.
- Ez lenne hát a feladat. Figyeljétek meg, hogy az ellenfeleteknek mi a kardforgató keze, és afelől indítsatok egy széles, vízszintes csapást több erővel. Ha nincs szerencsétek, és nem szeltétek egyből keresztbe szerencsétlent, akkor ugyanabból a helyzetből azonnal indítsatok egy másik vízszintes vágást az ellentétes oldalról, ebbe még több lendületet vigyetek bele. Tuti tipp, egy csuklómozdulattal fordítsátok meg a pengét, hogy ne a penge magatok felé eső részével vágjatok, mert úgy sokkal kevesebb erőt tudtok kifejteni, hiszek benne, hogy ez Haladó Kardforgatáson menni fog. Ha jól csináltátok, akkor néhány tizedmásodpercig védtelen lesz az ellenfél mellkasa, ekkor az lesz a teendő, hogy közel lépve hozzá a vállatokkal fellökjétek. Innentől mindenkinek a fantáziájára bízom, jó mulatást, egymásra vigyázzatok.
Tudtam, hogy a hallgatókat itt magázni szokás, de nagyon nem voltam az a típus. Örömmel töltött el, ahogy belevetették magukat a feladatba. Párosról párosra haladtam, felügyeltem, és korrigáltam a hibákat, amiből voltak azért, de hamar beletanultak, nagyon tehetségesek voltak mindannyian. Az egyetlen mondat, amit rengetegszer hangsúlyoznom kellett, az az volt, hogy „Támadd meg igazán, te pedig védekezz normálisan, különben soha nem fogja egyikőtök se tudni rendesen csinálni!” Annyira belemelegedtek, hogy nem is akartak más gyakorlatot végezni óra végéig. Mikor letelt az idő, összecsaptam a tenyerem, és azzal bocsátottam el őket:
- Szerintem ezzel a trükkel már az igazi tanár urat kihívhatjátok, de csak csínján! És ne mondjátok el, hogy én tanítottam...
Mondtam, majd egy elégedett mosollyal visszaindultam a szokásos helyemre. Mégse olyan rossz ez!