Johannes in the house
Kissé feldúltan, ugyanakkor reménykedve lépkedek a folyosón. Dühös vagyok, amiért nem sikerült albérletet találnom, ugyanakkor bizakodó is, hiszen tudom: a legjobb esték és legnagyobb bulik általában a kollégiumokban szoktak történni. Már csak a szobatárssal kell, hogy szerencsém legyen. Remélem nem valami könyvmoly, búval-bélelt fazon lesz az, aki a legkisebb zajért is hisztizik, és még inni se lehet vele. A megadott szobaszám elé érkezve kopogtatás nélkül nyitok be, és hogy emlékezetes legyen az első rólam szerzett benyomás – ha már itt van egyáltalán a leendő „élettársam” –, kissé felemelt hangon köszönök:
-
Johannes in the house!-
Da fuck man? Eltévesztetted a kibaszott ajtót, vagy mivan? – volt az első, amit reakcióként hallottam. Belépve pedig megpillantottam egy épp könyvet olvasó démont. Biztos csak rosszul látok. Pislantottam egyet, hátha csak nem aludtam eleget. Semmi változás. Az oké, hogy démon. Nem vagyok én (annyira) rasszista. De hogy olvas. A legelső napon. Nem lehetek ennyire szerencsétlen. Nyeljünk egyet. Lehet csak egy gyenge pillanata volt ez. Vagy lehet elnéztem az ajtó számát. Kimegyek, és újra megnézem, de sajnos stimmel.
-
Kurvára örülnék, ha így lenne, de sajnos itt lakom. Veled. – tettem hozzá az utolsó szót, kissé kesernyés szájízzel. Dögszag ütötte meg az orromat, és csak remélni tudtam, hogy nem szobatársamból árad. Az ablakhoz lépve, hogy kinyissam azt, hátra fordultam, és megpróbáltam kicsit kedvesebb lenni, bízva abban a halvány reményben, hogy még valami jó is kisülhet ebből. –
Akiben kit is tisztelhetek? – folytattam az előző gondolatmenetet.
-
Pruinos, legalábbis ez a nevem. Az, hogy tisztelsz vagy hogy milyennek ismersz meg az egy más dolog. És te? Valami Johant mondtál, nem?Téged sem a memóriádért vettek fel, szaladt ki majdnem a számon, de még időben visszafogtam magam, és rendesen válaszoltam.
-
Johannes. Johann. Hans. Ahogyan tetszik, nekem aztán mindegy, úgy se sokat tervezek itt józanul lenni. – árulkodtam terveimről. Kezet nem nyújtottam neki a bemutatkozás mellé…érthető okokból. Visszaléptem a bőröndjeimhez, és fontossági sorrendben elkezdtem kipakolni a cuccaimat. Kivettem az elsőből két doboz sört, az egyiket szobatársam kezébe nyomtam, míg másikat én nyitottam fel, és húztam meg. A következő a laptopom volt. Szerencsébe csak alvóba raktam, így miután felnyitottam, ott folytatta, ahol abbahagytam: épp az egyik kedvenc Timmy Trumpet számon. Természetesen full hangerőn.
-
Ezt jó tudni…Nekem Hans leszel, az a legrövidebb. – mondta, s láthatóan kíváncsi volt arra mit csinálok, hiszen lerakta a könyvet a kezéből. Lehet érdemes lenne feljegyeznem évente hányszor csinál ilyet. Nem hagyta szó nélkül a zenét –
Te... te ezt szoktad hallgatni? - kérdezte, s hangjából talán kiéreztem azt, hogy gondolatban ezt nem egészen így fogalmazta meg.
Legnagyobb meglepetésemre a sört nem csak hogy megköszönte, de meg is kóstolta. Nem húzott túl nagyot ugyan belőle, de legalább ivott. Lenne hát esély? Úgy döntöttem bedobom a mentőkérdést a kettesért. Add Uram, hogy ne bukjon meg. Persze előtte reagáltam arra, amit mondott.
-
Részedről maradjunk a Pru-nál. Csak hogy kvittek legyünk. – majd széles mosolyra húztam az ajkaim – Én is. Meg a szomszédok is. Mindenki jó zenét hallgat, ha akarja, ha nem. – mondtam az időközben előszedett hangszórókkal a kezembe. Nem olcsó és nem is csöndes darabok voltak, így az ideális helyeket akartam megtalálni számukra. Végül az ablakpárkány mellett döntöttem…hátha az udvaron is bulit akarnak csapni valamikor. És végül jöhetett a már emlegetett kérdés. –
Ugye velünk jössz?-
Őőő... nem tudom... nem vagyok az az eljárós fajta… – áh, meggyőzhető, szögeztem le magamban. Átment. Szavába vágva válaszoltam.
-
Óh, két ital után majd meggondolod magad. Egyébként is itt kezdünk, szóval nincs kifogás. - …
A hangos és jó zenével nekem sincs bajom. Csak sztereó vagy kvadró? - fejezte be előbbi mondatát. Mosolygott, és egészen véletlenül megnyomta a „jó” szócskát. Megütötte a fülemet a dolog, és nem terveztem átsiklani felette. Meddig lehet feszíteni a húrt?
-
Akkor még szerencse, hogy én lettem a lakótársad. Ugye? – vigyorogtam rá, s próbáltam nem elengedni a pillantását addig, ameddig választ nem ad a kérdésemre. –
Sajna csak kettő, de előbb-utóbb kiegészítem még a cuccost, nem kell félni. – helyeztem el végül a másikat az asztalra.
- Igen... igazi égi szerencse. - nézett vissza, s úgy látom ő sem volt hajlandó feladni a szemkontaktust. Örülök, hogyha mással nem, legalább a szájkaratéval elszórakoztat. – Ha majd beraksz egyet a jobb zenéid közül talán még egy imát is elmondok, hátha jó kedvük van odafenn. Én nem félek ettől. Ha tényleg zenebarát vagy tartani fogod a szavad. – Próbált piszkálni. Úgy emlegeti az égieket, mintha valami reakcióra számítana. Spoiler: nem fog kapni. Max egy mosolyt. Bár az is csodálatra méltó, hogy egyáltalán szájára veszi őket. Démonoknál ha jól tudom nem divat az ilyen. De ha már az elköteleződöttséggel való poénkodásnál tartunk:
- Nem lehet, hogy a te ízléseddel van a baj, és nem a zenével? - az ízlés szóhoz érve végigpillantottam a testén, csak hogy lehetetlen legyen nem értenie az utalást. – Azért vigyáz kihez szólsz, nehogy a végén megpörkölődj egy kicsit - kacsintottam rá. Nem tudom fizikai harcban mennyi esélyem lenne, de mivel én nem terveztem vele verekedni, és belőle se néztem ki, hogy rám vetné magát az aprócska kis szóváltásunk után (vagy ha igen, akkor már megtette volna). Képtelen vagyok megállni tehát, hogy ne szúrják bele még egy utolsót. Megdobnak kővel, dobj vissza sziklával…valahogy így írja a Szentírás is nem? – Ugyan. Zenebarát, piabarát. Emberbarát. Bennem nem fogsz csalódni. – fejezem be a sörömet, oda se nézve, hogy a megjegyzésem milyen hatást váltott ki belőle.
- Tudja a fene. Eddig nem volt ezt kivel megvitatnom. Ezt vegyem fenyegetésnek? Mert akkor ki kell ábrándítsalak, rajtam már nincs sok minden amit megégethetnél. – a válasza előtti pillanatnyi csönd, és az utána adott kitérés is mind arról árulkodott, hogy nem tud érdemben válaszolni. Győztem, legalábbis én így könyvelem el magamban. Hm. Bizonyára hatalmas szíved van akkor... - válaszol egy újabb kitéréssel. Nincs hozzáfűzni valóm. -
Akkor csak embereket hívtál ide, ugye?-
Fenyegetésnek? Dehogy, az égiekről beszéltem. Hisz kitudja milyen kedvük van, amennyire szőrszálhasogatóak tudnak lenni, rajtad is találnak. – Nem tudom hogy az a kérdése embereket hívtam e csak meg reménykedő vagy szomorkodó volt e, így egyszerűen és őszintén válaszolok. –
Igazából mindenkit, aki csak szembejött, nem igazán figyeltem meg őket. Egyedül az volt a fontos, hogy a nők legalább kétszer annyian legyenek, mint a férfiak. Remélem nem rontottam el a matekot.Közben előkerültek a könyvek, egy feszület, majd a táska aljára érve az ütősebb piák is az asztalra kerültek – készülve az estére. Maradt még ugyan pakolásznom, de meguntam a dolgot, így az ágyam szélére ülve folytattam a beszélgetést Pruval.
-
Nagyon remélem hogy nem rontottad el. Azért remélem nem szó szerint hívtál meg mindenkit aki szembe jött. Nem akkora ez a szoba. – a feszület láttán láthatóan felsóhajtott. – Nem igaz, te egy ilyen oltár-hajlongó fazon vagy? He, nem mondtam volna meg. – majd befejezte a sörét. Végre.
-
Áh, az már túl sok változó lett volna az egyenletbe, nem számoltam. – válaszoltam neki egy bárgyú vigyor kíséretében. Ha volt bármennyi emberismerete, gyorsan átláthatott rajta. Reagált a feszületre, ennek pedig örültem. Ha őszinte akartam lenni magamhoz, tulajdonképpen azért is vettem elő, mert kíváncsi voltam a reakciójára. Hogy miért volt nálam? –
Tudod, szakmai ártalom. Vannak helyzetek amikor nagyon jól tud jönni egy ilyen. – vettem a kezembe, és suhintottam vele egyet-kettőt. Reménység szerint nem veszi magára a dolgot, ezt most kivételesen nem neki szántam. Közben az előbb befejezett sör dobozát az egyik sarokba hajítottam. –
Mostantól az a sarok a kuka, ha nem bánod. – nem értettem miért tettem hozzá a végét. Ha bánja, akkor is.
-
Nem baj, ha többen jönnek biztos jobb lesz a buli... gondolom. - Próbálta győzködni magát. Eléggé erőtlenre sikerült a „gondolom” szócska. –
És ha valamiért mégsem, ha bejöttek azon az ajtón, akkor kimenni is kitudnak rajta. Jut eszembe, gondolom van ide kulcsod és nem a nyitva hagyott ajtón jöttél be, ugye? Kár lenne ha ez véletlenül gyakorlatba kéne átültetni az előző gondolatmenetet. - Nem bír a vérével, és az előző, csúfos veresége ellenére csak próbálkozik. Ő akarta…de előtte megvárom, míg befejezi a mondókáját. -
Lefogadom. Nem tudok sokat elképzelni, eddig csak egyetlen egy felhasználási formájáról hallottam. – meglepően jól reagált arra is, hogy még fél órája se vagyok bent, máris szemétdombot akartam csinálni a szoba egyik sarkából –
Nem igazán, max később összeszedem. Nekem ne büdösödjék it , az erős szagokat nem bírom. Érzékeny orr.Eddig bírtam. Meguntam a depressziós, bent ülés, antiszociális viselkedését. Hiába mosolyog itt rám, semmi buli, pia csak kortyonként, és valahányszor embereket említek, gondolatban biztos végig veszi az épület vészkijáratait. Nem akartam kerülgetni a témát és istápolni meg nem terveztem, így hát egyenesen rákérdeztem a dologra.
-
Pontosan. Már elnézést a megfogalmazásért...de mitől vagy ilyen búvalbaszott? -talán nem sikerült a legjobban megfogalmaznom, de szerintem megérti. Talán nem a legjobb időpont, de kénytelen vagyok válaszolni az előző beszólására –
Valóban kár lenne, hisz úgyis olyan jól összebarátkoztunk már. Szóval ne aggódj, ha véletlenül nincs kulcsom, berúgom. A berúgás úgyis olyan jól megy. – igen, én is éreztem mennyire szar, de kikívánkozott belőlem. Ahogyan azt ezt követő beszólás, és tulajdonképpen annak az elfogadása is, hogy ő fogja takarítani a szobát. –
Igen? És mi az? Hátha valami újat tanulok tőled a feszület felhasználása terén. Egy ilyen ajánlatot nem lehet visszautasítani, előre is hálás köszönetem. És valóban, a szagokat én sem tűröm mindig a legjobban. - most ugyan nem néztem végig rajta mint az előbb, de egyértelmű lehetett neki, hogy mit gondolok. Vajon ha karácsonyra dezodort ajándékozok neki, megpróbál majd megölni vele?
-
Ezt meg mégis hogy értsem? - úgy látszik mégsem értette mire akartam utalni. -
Áh. Szóvicc... – a fejcsóválása mindent elárult. Legalább egy jó pontot szerzett, én sem kedveltem őket túlságosan. -
Nos, amilyen gyakran megfenyegettek vele, hogy feldugják a seggembe biztosan az is egy funkciója lehet. – Már majdnem sajnáltam. De csak majdnem. Aztán végre csak elértünk oda, ahol elszakadt a cérna. –
Oké, értem, büdös vagyok. Megszoksz vagy megszöksz - próbálj meg te együtt élni kábé folyamatosan rohadó bőrrel. Ez ellen nem tehetek semmit, vegyél autóillatosítót és dobd fel az ajtó fölé vagy valami. Magamat úgy sem érzem.Mély levegőt vettem, és lassan, sorba véve a mondandóját válaszoltam rá.
-
Elég rádnézni. Az első napok egyike, mindenki ismerkedik, az esti bulira készül, vagy próbálja úgy szétcsapni magát ahogy csak lehet. Te pedig mit csinálsz? Olvasol, és eléggé kevés hajlandóságot mutatsz arra, hogy szocializálódni próbálj. Fogadjunk hogyha nem jövök akkor zárt ajtók mögött kockultad volna végig az estét. - „De milyen jó, hogy jöttem”, tettem hozzá magamban a gondolatot. Hiszen így komplett pszichológiai profilt állíthattam fel róla, mindössze egyetlen egy beszélgetés után…vagy mi. –
Pedig úgy nézel ki mint aki a légynek sem árt..értem én, hogy rasszisták, de veled? – komolyan elcsodálkoztam. Vannak extrém rasszista és kötekedő emberek, de Pru annyira békés teretménynek néz ki, miért bántotta volna bárki is? A kötekedésem és beszólásom ellenére nem akartam, hogy szívrohamban haljon itt meg nekem, így megpróbáltam megnyugtatni kicsit. –
Chill dude. Majd veszünk egy légfrissítőt. Vagy...sokat. Mindegy. Kell egy xanax hogy lenyugodj? - mondtam félig viccesen. Így, hogy kiakadt nem teszem hozzá azt, amivel még folytatni akartam: nem elég a szaga, de még bűnrondán is néz ki.
-
Tényleg ez a problmád? - arca mintha őszinte meglepettséget mutatna –
Mert én nem úgy mulatok mint ti? Most azért nem kicsit megleptél. És igen, jól látod, ez volt a terv, bevágtam volna magam a gép elé, és nem tudom, Veronia Legends-eztem volna vagy valami. Nem ihatok sokat - faji okok miatt - és szorongok a tömegben. De ha már itt tartunk, te mit szeretsz ennyire ebben, hogy így biztatsz rá? A zaj? A tömeg? Netalán a hányásszag? - próbált gúnyolódni. Úgy látom nagyon belelovagolta magát a dologba, hisz a következő mondatát is hasonló hangnemben folytatta –
Igen, velem. Talán nem látszik a szép mosolyomtól és a mézesmázos szavaimtól, de nagyon könnyen megtudom magam utáltatni másokkal. Meg valahogy az emberek nem érzik magukban biztonságban a tudattól hogy gyakorlatilag megtudnám őket enni élve. – itt kissé én is lefagytam. Megevett valakit? Hallottam már extrém szobatársakról…de ennyire? Nem tudtam, hogy elhiggyem e. Vagy inkább úgy mondom, nem akartam elhinni. -
... pedig csak egyszer fordult elő. – nézett ki elmerengve az ablakon. Mire a nyugtatóig ért, megnyugodott kicsit. –
Nem kell, csak... ah. Van még egy piád? Bocs, hogy ezekkel traktállak. Csak... kicsúsztak. – tette hozzá.
Lassan nekem fog kelleni a xanax. Én az ilyen hisztiket nőktől szoktam meg, akikkel egy-két hónapig járok, nem attól, akivel kitudja hány évig fogok egy szobában lakni. Arcomon is láthatta a meglepődést, ahogyan elmondta a szíve bánatát. Bár nem hibáztatom érte, kérdésemet akár úgy is, mint lelkigondozásra való felhívást. Megpróbálom kiásni magam abból, amibe beleástam magam…természetesen úgy, hogy közben tartom magam a véleményemhez.
-
Végülis ja, ez. Meg az, hogy "jól szórakozol" a gép előtt. Valóban jólérzed magad, vagy csak elhiteted, mert félsz kimenni a társaságba? A valóságba? Ne akard nekem összevetni azt az örömöt, amikor megnyersz egy meccset azzal, amikor ágyba viszel egy csajt, vagy kitombolod magad a szar heted után. Kell még magyarázat arra, hogy mit élvezek benne, vagy sikerült összerakni? - kérdeztem talán kicsit nagyobb éllel is, mint kellett volna. Hangom ugyan nyugodt maradt, de szavaimat és hangsúlyozásomat érezhette támadásnak – és nem véletelnül…talán volt is benne egy pici. –
Persze, és azért középpontjai a vámpírok a buliknak, mert annyira veszélytelenek. Még a háborúdémonok is minden ribancot összeszednek maguknak, csak azért mert nagy dögök. Ne akarj kibúvót keresni magadnak az alól, hogy élned kelljen. Egyébiránt meg ne utáltasd meg magad és voilá: nem akarnak majd megerőszakolni egy kereszttel. – kérdésére nevetés fogott el –
Ezt te se gondoltad komolyan. – vettem el valamit az asztalról, és dobtam neki oda. Nem néztem mi az, és igazából bátran dobálózhattam a vaktában kiválasztott itallal: mindegy mit választok, úgy is lesz benne alkohol. –
Ugyan, így hogy kiengedted a gőzt legalább szabadabb leszel az este. - mosolyogtam rá. Azért remélem nem csinál belőle rendszert…ha igen, akkor nyugtatót kell csempésznem a kajájába.
Megcsóválta a fejét, mielőtt válaszolt volna.
-
Mondjuk, sikerült. De előre szólok, ne gyere nekem azzal mit merek és mit nem. Rossz vége lesz. - ez fenyegetés akart lenni? -
Nem direkt csinálom. Tudok én mindenhez jó pofát vágni de nem mindig van hozzá kedvem. Általában jobban jár mindenki ha befogom. - a piát elkapva lassú kortyokkal kezdte inni. -
Majd meglátjuk Hans, majd meglátjuk. Még az is lehet hogy inni is fogok.Johannes in the depi
Hullafáradtan tántorgok be a szobába. Mondanám, hogy másnapos vagyok, de ez inkább még aznap...már egy hete. És még ha csak a pia lett volna. Jó ideje nincs már kedvem gondolkodni, vagy egyáltalán tudatomnál lenni, ahhoz pedig, hogy ezt elérjem, nem féltem bevetni sem a privát készletem, sem az ismerőseim birtokában lévő anyagok sokaságát. A szobába belépve szinte leesek az ágyra, fel sem tűnik, hogy Pru a szobában van e. Nem is igazán érdekel, hogy őszinte legyek, egyetlen vágyam az, hogy elaludjak, és annyira se kelljen gondolkodnom, mint az elmúlt néhány órában.
Azonban valami megakadályoz ebben. Ez pedig az előbb emlegetett szobatársam. Újabban folyamatosan kornyikál. Valami hegedűfélét használ hozzá, de borzasztó a hangja. Szerencsére ahhoz eléggé kiszoktam ütni magam, hogy ha már elalszok ne ébredjek fel, de most épp lehetetlenné tette ezt. Épp megfordulni készülök, hogy néhány keresetlen szóval elhallgattassam, mikor érzem hogy valami bökdösi a hátam. Csak remélni tudom, hogy ez a hegedű vonója volt.
-
Hé, te. Élsz még vagy kidobjam a hulládat? - szólított meg. Nem is emlékszem mikor beszélgettünk utoljára, pedig a szájkaratés kakaskodásaink kifejezetten szórakoztatóak voltak. Ezért is jött erre a kérdésére a válasz ennyire reflex-szerűen, még kiütve is.
-
Azt hittem azt megenni akarod. Vagy nem bírnád a véralkohol-szintemet? – röhögtem el magam, de a hang inkább hasonlított egy tüdőbajos utolsó pillanataira, mint nevetésre. Le kellene állnom a cigivel.
-
Ha hiszed, ha nem, nekem van jóízlésem. És ahogy most vagy, előbb fanyalodnék rá egy patkányra. Rendesen szét csúsztál haver, lassan büdösebb vagy mint én. – mondja, és érzem, ahogyan leül mellém az ágyra. Egyértelműnek hat számomra a komolyság is a hangjából, ennyire már megismertük egymást, de nem kívántam belemenni a játékba. Egyértelmű volt a kiút, tovább viccelődök.
-
Érzem ahogy közeledsz, és tudom, hogy ki akarod használni, hogy részeg vagyok. Nem erőszakolhatsz meg. – folytatom a nevetést –
De ha zavar az illatom, mehetünk együtt zuhanyozni...csak hagyj kicsit pihenni. – reméltem, hogy kitudom használni azt a néhány percet az elalvásra, ameddig hozzám beszél, de ahogyan a fülemen éreztem a leheletét, valahogy gyorsan kiment a szememből az álom.
-
Nem kell az engedélyed hozzá... keresztes fiú. - hallottam, majd egy enyhe ütés éreztem a fenekemen. Ez már nem a vonó volt. Újra komolyra fordította a szót. –
És akár még hagyhatnálak is, csak az a baj, hogy már tegnap is hagytalak, meg azelőtt is. Sokat pihensz ahhoz, hogy örökké várjak rád. Addig belefulladunk egymás bűzébe amíg összekaparod magad.Tudom, hogy nincs eszébe semmi komolyat tennie, sem a vonóval, sem velem, így nem is próbálok elhúzódni tőle. No, nem mintha egyébként lett volna energiám hozzá, de így legalább nem kellett beismernem.
-
Inkvizítor, jó? De daddynak is szólíthatsz az ágyban. - Vajon addig fogja játszani a pszichológust, ameddig nem veszem komolyan? Meglátjuk melyikünk bírja tovább. –
Vegyél légfrissítőt, nekem is bevált, ha még emlékszel. Egyébként is pár nap...hónap, aztán szabadulunk innen.-
Az inkvizítor jobban tetszik. Odakötve az ágyhoz sok kérdést kéne megpróbálhatnál kihámozni belőlem. Rossz... voltam. - suttogott, de hangjából kiérződött, hogy ő sem veszi komolyan magát. -
Nem az én dolgom hogy ítélkezzek, de ha már túlélésre játszol régen nagy baj van. Főzzek egy kávét? Korán van még depizni.Attól függetlenül, hogy ismertem Pru-t, volt határ a meleg poénokban is, amit kívántam túllépni. Amennyire erőmből telik, hangosan szólok rá:
-
Takarodjá! - A kávéra ugyan felcsillant a szemem, de nem hiszem hogy bármilyen anyagból, vagy olyan vegyületből, ami a legkisebb terhelést is jelenti szervezetemre, kellene még fogyasztanom. Nem akarom kockáztatni a detoxot. -
Nem kéne...egyébként is aludni terveztem, nem depizni. Minden…rendben van. - tettem hozzá a végére, bár tudtam, hogy ezzel esélytelen, hogy meggyőzöm.
-
Jól van, na. Ha a fáj a fejed akkor nem kell, majd akkor később. - zárta le a sort, hála az Úrnak. Érzem, ahogyan feláll az ágyamról, majd hallom a víz csobogását. Csak főzi azt a kávét… -
Nem mintha mostanában a "nem kéne" akármiben is megállított volna. És ha elakarsz küldeni a fenébe hogy hagyjalak, jól van, hajrá, de azért ne hazudjál, a vak is látja hogy már most hulla vagy. A végén még magad is elhiszed...Feketén, vagy cukorral?Ez volt az a pont, amikor őszintén csodálkozni kezdtem. Elég szép pletyka kerekedett a sztorimból, és mivel a legtöbben ismertek a koliból, archoz is tudták kötni a dolgokat. Ennyire rosszul informált lenne Pru, vagy csak tőlem akarja hallani? Elmondjam neki? Elvégre…a szobatársam. Sőt, kifejezetten jól kijöttünk mostanában. Mindjárt…
-
Nem az lenne a legjobb, ha végre sikerülne elhinnem? Nekem mindegy, csak fehér legyen és por... - vágtam rá csípőből, miközben feltápászkodtam az ágyról. Elgondolkodtam, mennyire volt reflex-szerű amit mondtam, és mennyire volt vicc…az eredmény egy picit elszomorított.
-
Nem, nem lenne. Mert amekkora egy ütődött vagy a végén elhiszed a következő ötven évre és így maradsz. – „poénomat nem értékelte” –
Nem vicces, Hans, Egy kicsit se. – mondta.
Belealudtam a kávé lefőzésébe, ha mondott is alatta bármit, nem emlékszem. Az arcomra áradó hőre ébredtem, ami az elém tolt bögréből áradt rám. Egy gyenge biccentéssel köszöntem meg, majd annak ellenére, hogy tűz forró volt, elkezdtem inni. Jól esett, nem is a koffeintartalma miatt, hanem mert a torkomat végigégető folyadék kissé visszahozott a valóságba. Csöndesen kezdtem bele abba, ami már néhány hete a lelkemet nyomja, és ami miatt nem akarok tudomást venni a valóságról.
-
Isabelle…terhes. - hosszabb szöveget terveztem, de csak ennyi telt tőlem. Nem kockáztattam tovább a beszédet. Egyrészt nem volt mondandóm, másrészt pedig nem akartam elsírni magam. Az még egy ilyen helyzetben is megalázó lett volna. Ehelyett minden erőmet abba öltem, hogy felemelt fejjel figyeljem az arcát, ahogyan meghallja a hírt.
-
Hú haver… - esik le mellém az ágyra –
…azért ez durva. – Nem mondod… -
Mik a terveid?-
Ugye nem pszichológiára jársz? – jegyeztem meg. Felesleges volt, kivételesen nem is akartam most bántani, de mondani akartam valamit, bármit, amin nem kell gondolkodnom. Nem akartam azon az úton tovább haladni, amint elindultunk, de most már kénytelen voltam. Kortyoltam még vagy kettőt a kávéból, mielőtt válaszoltam volna neki. Tökéletes pótcselekvés. -
Tényleg nem tudtad? Mik a terveim? Addig iszom ameddig a májam bemondja az unalmast, és nem lesz probléma. - mondtam a megszokott hülyességet. Néhány másodperc után azonban komolyabb reakcióval is megtiszteltem. –
Nem tudom. Derékba fogja törni a karrierét. De nem akarom, hogy megölje.-
Tényleg nem. Elhajtottam mindenkit, aki valami pletykát akart volna rólad osztogatni. Ha valamit eltudsz mondani, akkor majd úgy is elfogod. – aztán jött a tanácsadás rész –
Biztos vagyok benne, hogy ő se akarja megölni. Az egyetlen, amit tehetsz hogy segítesz neki, gondolom. Azzal, hogy ezt teszed magaddal egyikőtöknek sem használsz. - vágta hozzám.
Nem csodálkoztam a válaszán, tipikus Pru. Nem akadok fenn rajta, sejthettem, hogy ez lesz. Annál jobban kíváncsi voltam azonban arra, hogy mit érez most. Káröröm? „Mondtam, hogy nem kell az a sok buli!” Szánalom vagy sajnálat? Mindegy is. Végig mondom a történetet.
-
A szülei erőltetik, hogy elvetesse. És hallgat rájuk. Megígérték hogy kitagadják, ha megszüli.-
Sose lehet az élet egyszerű, mi? Gondolom akkor ezt nem lehet megkerülni... és, mikor költözik el otthonról az asszony? - vált át gyorsan humorra. Talán meg akar nevettetni? Nem hiszem, hogy ez ennek lenne az alkalma. Bár az se lenne sokkal jobb, ha bölcsességeket mondani életről és halálról.
-
Hová, ide? Nem hiszem, hogy jól kijönnétek. Bár felettébb vicces lennél nagybácsinak. - megyek bele a dologba, tudván, hogy teljesen hülyesség, még a feltételezése is. -
Igazából az örökbeadás az egyetlen opció. De azt a szülei nem fogadják el. Úgy meg mit érünk el? Se pénz, se gyerek, se semmi. Te mit tennél? - tettem fel neki a kérdést. Legalább addig sem próbál engem istápolni ameddig elmondja a véleményét…de ha őszinte akartam lenni magamhoz, akkor rájöhettem, hogy valahol, mélyen legbelül érdekelt is.
-
Pont én? Csak halálra tudnám untatni. – mosolyodott el az ideköltözés ötletére. -
Hogy én mit tennék? Csalós válasz; semmit. Terméketlennek teremtettek. Rendes válasz; kicsapnám a balhét, és ha a lány is bevállalja, inkább a kitagadást élném túl. Nem szeretem azt, ha valakit kényszerítenek akármire is. Nem mintha ezzel sokat segítettem volna. A fejemben lejátszódott egy kép, ahogyan Pru ingyom-bingyomozik egy csecsemőnek. Akaratlanul is elmosolyodtam. Valóban érdekelt a válasza, sőt, kifejezetten figyelmesen hallgattam. Válasza megnyugtatott. Nem voltam hát egyedül ezzel a véleménnyel. Sem a lázadó, sem a gőgös énem nem kedvelte azt, hogy helyette döntsenek. Hát még az, amelyik szerette Isabellt. Persze azzal is tisztában voltam, hogy ezzel a döntéssel – amibe egyébként nagy valószínűséggel ő is belemegy – neki ártok a legtöbbet, de reménykedtem, hogy a majdani családunk kárpótolja ezért. Válaszoltam valami helyeslőt a mellettem ülőnek, mielőtt teljesen elmerültem volna a gondolkodásban.
-
Ja, jogos. - csak annyira volt elég, hogy ne érezze azt, hogy teljesen figyelmen kívül hagyom amit mondd, arra azonban tökéletes volt. A koffein még nem hatot, a forróság pedig már nem volt elég ahhoz, hogy ébren tartson. –
Ha megbocsátasz, megpróbálok aludni. – intettem neki, ő pedig engedelmesen állt fel az ágyamról, helyet adva a lábamnak. Alvás előtt azonban még gondolkodtam. Volt mint.
Johannes in the party
-
Biztos vagy benne, hogy ez egy jó ötlet? - szegezte nekem a kérdést, bárpultnak vetett háttal, miközben bizonytalanul lötyögtette a whiskyt. Alig tudtam rávenni, hogy elfogadja, pedig bőven szüksége volt rá. Folyékony bátorság. Ez lett végül a kulcsszó, aminek hála öblögetni kezdett vele. Meg amúgyis, hogy nézne már ki a csajozás pia nélkül?
-
Teljesen. Búcsúajándék gyanánt megkapod tőlem egyetemi éveid legjobb éjszakáját. – veregettem hátba, aztán gyorsan javítottam magam, mielőtt ő is, meg a körülöttünk állók is félreértették volna a szituációt. –
Mármint egy nőn keresztül. Nem buzulunk…megint. – vigyorodtam el rá.
-
És, akkor kit? - kérdezte végül, teljesen feladva az ellenállást. Nem mintha nem dőlt volna ez már el akkor, amikor szóltam neki, hogy tíz perc múlva indulunk. Elvégre nem minden nap tud az ember VIP belépőt szerezni ide. Neves hely volt ez, és nem is véletlenül. Nem sokan engedhették meg maguknak, hogy ilyen belépő mellett bulizzanak, sem azt italnak az árait. Azért is volt ilyen lenge a hely, a táncparketten is kényelmesen ellehetett férni, sőt, üres asztalból is akadt bőven. Nem baj, Prunak tökéletes lesz. Szemmel felmértem a terepet, és Pru „súlycsoportjába” tartozó nőt próbáltam keresni. Meg is akadt a szemem néhányon.
-
Ez a te estéd, rádbízom a választást. Ugyanakkor ajánlom azt a barnát ott, aki egyedül táncol. Esetleg a szöszit a barátnőivel, vagy azt a vöröskét, aki egy pasival van. Ne aggódj, az csak az öccse, ha pattog, akkor megverem neked. Nos, ki lesz a szerencsés? - fordultam felé, kíváncsian várva, ki lesz ma este a becserkészendő „préda”.
-
A kezdő vadász válasszon könnyű prédát…a barna egyedül van. Ott a legkisebb a bukás esélye. - eléggé szórakoztatóan hatott egy falánkságdémon szájából a vadászós szinonima. Csak remélni tudtam, hogy nem lesz az esténk vége az, hogy kitiltanak minket a klubból.
-
ÉS szeretnél csatlakozni a táncához? Én élvezni fogom a látványt. - próbáltam elbizonytalanítani kicsit. Lehet túlságba is, hiszen úgy meredt utána egy darabig a piájára, mint borjú az újkapura.
Láttam rajta, hogy nem akarja az igazságot, és valami időhúzásra készül. Nem is csalódtam:
-
Meséltem már miért nem ihatnak sokat a falánkságdémonok? - kérdezte.
-
Nem, de inkább a leendő partneredet szórakoztasd vele. - nem akartam időt adni neki arra, hogy az egyébként is kevés önbizalmából még veszítsen is, ahogyan múlik az idő. Rövid sóhaj után válaszolt.
-
Rövid verzió: Gyorsabb anyag lebontás, gyorsabb berúgás. – mondta, majd befejezte az italát. Sok lehetett neki egyszerre, mert felköhögött. –
Kívánj szerencsét…vagy akármit, amit ilyenkor szoktak -
Tünés. - vertem barátilag hátba, hogy induljon már meg a csaj felé. Hallgatott is rám, megindult a táncparkettfelé, tapasztalatához képest eléggé magabiztosan…legalábbis úgy tűnt. Ujjaimat összeszorítottam, másik kezemmel meg keresztet vetettem, így próbáltam rászórni az összes áldást és jókívánságot, ami csak a csövön kifért.
És a dolog bejött. Nem csak hogy nem pofozta fel a csaj reflexből Pru-t de még táncolni is elkezdtek. Innen már nyert ügye lehet a srácnak, ha nem csinál baromságot. Ezt pedig nem akartam a véletlenre bízni. Én is felhajtottam maradék italomat, és kerestem egy magányosan táncoló csajt az éppen vadászó barátom közelébe. Nem terveztem becsajozni, de az asszony ellenére még érezhetem jól magam. És ez egyébként is szent cél érdekében történt, hogy szemmel tarthassam Pru-t. Odaléptem hozzá, és táncolni kezdtünk, fél szemem azonban mindig azt leste, vajon mikor csinál valami hülyességet, vagy mikor kér segítséget az ifjú vadász.
Úgy látszik azonban erre nem volt szükség. Rendesen megtáncoltatta a lányt, ki se néztem volna belőle…Ezután egy asztalhoz telepedtek. Néhány perccel később otthagytam a lányt, és én is leültem nem messze tőlük. A már ott ülők nem igazán érdekeltek, rendeltem mindenkinek egy kör italt, ez pedig elég volt ahhoz, hogy ne kezdjenek hisztibe amiért megzavarom őket. Sajnos bármennyire füleltem azonban, a távolságnak és a zenének hála, semmit nem hallottam Pru és a csaj beszélgetéséből. Azt azonban kiszúrtam, hogy már vagy öt perce ott ülnek, a kis Casanovánk még sem hívta meg semmire a hölgyet. Ejnye, hát erre tanítottalak én téged? Nem hagyom, hogy tovább szomjaztassa, és kihasználom azt, hogy pont a lány hátamögött foglaltam helyet. Előbb a kupámra, majd a csajra mutatok, ezzel egyértelműen jelezve, hogy jó lenne, ha meghívná valamire. Kicsit értetlenkedett ugyan azzal a korlátozott fejével, de végül leesett neki, s ahogy italért indult, elhaladt mellettem is.
-
Tippek? - súgta oda.
-
Csak így tovább, beszéltesd, de ne légy töketlen, amikor cselekedni kell! – vetettem neki oda az első közhelyt, ami csak eszembejutott. Sajnos tényleg nem hallottam semmit abból, amit beszéltek, így jobb tanáccsal nem igazán tudtam szolgálni. Azt azonban láttam a csaj testbeszédén, hogy Pru akár még nagyon jól is kijöhet ebből a dologból…
Sejtésem pedig bevált. Italoztak kicsit, nevetgéltek, majd egy idő után a csaj készülődni kezdett. Feltűnően lassan pakolt, gondolom az az áldott lélek még nem ajánlotta fel neki, hogy hazakíséri. Nem mertem mutogatni, hogy a csaj észrevesz, így csak imádkoztam, hogy észbekapjon démonbarátom. Az Úr pedig kegyes volt, és meghallgatta imámat. Hirtelen felállt, elfogadta a csaj táskáját, amit az a kezébe nyomott, és elindultak kifelé a bárból. Végre. Megkönnyebbült sóhajjal nyugtázom, hogy ez is sikerült. Italomat felhajtva hagyom ott a helyet. Sok szerencsét, Pru.