- Gyerünk Dun, ennél jobbnak kell lennünk! – Mondtam, ahogy a Mocsárvidéken edzettünk lovammal. Rég jártunk erre és gondosan ügyeltem rá, hogy a családom ne is tudja meg, hogy itt vagyok így a Mocsárvidék és az Árnypajzs – hegység találkozásánál vertünk tábort a családomtól dél – keletre. Lovam mindent bele adott és úgy vágtatott, mint a szél, és mikor egy kidőlt fatörzs került az utunkba, simán átugrotta. – Nagyon jó, tovább. – Biztattam lovamat továbbra is. Mikor az út egy éles kanyarban folytatódott, szorosabban fogtam a kantárt és összébb húztam magam a nyeregben, hogy a súlypontom minél közelebb legyen lovamhoz. Így mikor a kanyart bevettük minimális lendületvesztéssel volt képes megfordulni és tovább tudtunk vágtatni, mikor újra egyenesen haladtunk megpaskoltam a lovam nyakát, és szép fokozatosan lassítottunk, hogy normalizálódjon a légzése. Nagyon ügyes és kitartó volt. Megérdemelte a pihenést, és visszaindultunk a táborba. Útközben csak néhány állattal találkoztunk, amik riadtan rohantak el látványunktól, de semmi egyéb nem történt. Néhány napja már itt tanyáztam, így egész jól berendezkedtem, hála hogy annak idején egy kedves idegen megtanította, hogy készítsek búvóhelyet, magamnak és a lovamnak, hogy ne a szabad ég alatt keljen, éjszakáznunk, és a kisebb esőktől is biztonságban voltunk. Mikor vissza értünk a táborunkba, Bevittem lovamat a neki készült fedezékbe hogy ellássam végre. Leszerszámoztam és alaposan lecsutakoltam, majd hagytam, hogy kedvére legelésszen. Mellettünk egy tiszta vizű forrás volt így nem volt hiányunk a tiszta vízből. Mindent meglehetett találni a mocsárvidéken csak tudni kellett hol keressük. Még Dunkelheit nyugodtan legelészett, én ellenőriztem, a közelben lévő hurok csapdákat hogy sikerült – e valamit fogni velük, mert kezdtem unni a gyümölcsdiétát. Több csapdát is állítottam lehetséges vadösvényekre, és az elő három után kezdett lelohadni a lelkesedésem és úgy voltam vele, hogy ma sem lakok jól, de hirtelen azt láttam, hogy az egyik csapdában egy fácán vergődik.
- Nos, neked nincs szerencséd. – mondtam, ahogy elő vettem egy kis kést, és elvágtam a madár nyakát. Hagytam kivérezni, majd lábánál fogva egy bőrszíjjal az övemhez erősítettem. Majd szépen visszaigazítottam a csapdát. A fácánon kívül, még két nyulat sikerült elkapnom, és nagy meglepetésemre egy görényt. Szegény elég riadtan nézett rám, de nem akartam bántani. Volt már elég hús mára és holnapra is. Így próbáltam úgy elengedni, hogy se ő se én ne sérüljünk, meg. Harapott már meg vadászgörény és nem kellemes érzés. Mikor sikerült kiszabadítanom, el is szelelt, én meg visszaindultam a táborba, de előtte megnyúztam a zsákmányt, ahogy apám tanította, majd ami nem kellett elástam, hogy ne vonzzam oda a ragadozókat. Közelebb érve a táborhoz, láttam, hogy a lovam fel - alá rohangál, magasra emelt fejjel, és hangosan nyerített. Veszélyt érzett és próbált figyelmeztetni. A fák takarásából, egy Csuszka hangját utánozva, nyugtattam meg. Azonnal folytatta a békés legelészést, én meg a fedezékből figyeltem és füleltem, hogy vajon ember vagy állat, ami így felzaklatta lovamat. Mutasd magad, ki vagy és miért zaklatod a lovam? Gondolkodtam ahogy a lándzsám a kezembe volt.
- Nos, neked nincs szerencséd. – mondtam, ahogy elő vettem egy kis kést, és elvágtam a madár nyakát. Hagytam kivérezni, majd lábánál fogva egy bőrszíjjal az övemhez erősítettem. Majd szépen visszaigazítottam a csapdát. A fácánon kívül, még két nyulat sikerült elkapnom, és nagy meglepetésemre egy görényt. Szegény elég riadtan nézett rám, de nem akartam bántani. Volt már elég hús mára és holnapra is. Így próbáltam úgy elengedni, hogy se ő se én ne sérüljünk, meg. Harapott már meg vadászgörény és nem kellemes érzés. Mikor sikerült kiszabadítanom, el is szelelt, én meg visszaindultam a táborba, de előtte megnyúztam a zsákmányt, ahogy apám tanította, majd ami nem kellett elástam, hogy ne vonzzam oda a ragadozókat. Közelebb érve a táborhoz, láttam, hogy a lovam fel - alá rohangál, magasra emelt fejjel, és hangosan nyerített. Veszélyt érzett és próbált figyelmeztetni. A fák takarásából, egy Csuszka hangját utánozva, nyugtattam meg. Azonnal folytatta a békés legelészést, én meg a fedezékből figyeltem és füleltem, hogy vajon ember vagy állat, ami így felzaklatta lovamat. Mutasd magad, ki vagy és miért zaklatod a lovam? Gondolkodtam ahogy a lándzsám a kezembe volt.