Nem.
Ki kellett volna mondanom, ám mivel újfent nem sikerült, rábólintottam. Végül is, nem volt olyan rossz bocsánatkérésként értelmezve, és már egyébként sem tudtam volna meg nem történtté tenni egyetlen másodpercét sem. De egyikük sem panaszkodhatott: új dolgokat tudtak meg rólam, olyanokat, amiket senki más nem is képzelt volna.
Játszma volt ez, nem pontosan az, ami ebben a házban folyt, sokkal inkább az, ami azon kívül, egész Veronián. Nem mindenki viselte annyira a szívén a körülötte lévők sorsát, mint ők ketten, sőt, inkább elnyomni igyekeztek mindenkit, kihasználni, kizsákmányolni, megalázni, megszégyeníteni, megölni. Voltak napok, amikor dühösen vicsorogtam a világra és közöltem, hogy nem érdekel, emésszék csak magukat, én addig is értelmes cselekedet fogalma alatt meditálni fogok a természet és a saját egészségemért. Azt mondtam, nincs szükségem társakra, nincs szükségem az őrült, semmit sem értő családom figyelmére, apám ölelésére, erre tessék. Most mégis mit csináltam? Néha már nem tudtam eldönteni, melyik Wyn az igazi. De azt hiszem, voltak érzelmeim.
- Olyankor zavarban van. I guess... - pótoltam ki saját nyelvem szavaival azt, ami nem jutott hirtelen eszembe, kissé monoton, mégis a szokásostól eltérő hangon.
Eddig valójában fel sem tűnt, hogy idegenül rakosgattam össze a mondataimat. Ösztönösen jött, amikor Mina velem volt, egyáltalán nem éreztem kényszeresnek, erőfeszítésnek vagy tehernek, hogy megértessem magam vele, jóllehet, néha nem sikerült elsőre, ám valahogy még akkor sem fogtam fel, mit is műveltem. Emberül beszéltem, rengeteget, szinte egyfolytában, mintha mindig is azt használtam volna. Furcsa volt, szokatlan, ismerősen ismeretlen és egyáltalán nem éreztem magam zavarban, amikor szavakat tévesztettem vagy esetleg kiejtést.
A vámpír arcát néztem, szokatlan színű szemeit, próbálva bennük olvasni, hiszen ő sosem rejtette el azt, amit érzett. Márványbőre keménynek, ridegnek is tűnhetett volna, ahogy keretbe foglalta az a sötét, fényes haj és a fajtája rossz híre, a tőlük való félelem. Milyen módon épült fel ez a világ, ha egy fogalom iránt táplált érzelem képes volt árnyékot vetni egy teljesen független személyre, aki még csak nem is hasonlított arra, amelyből az egész megfogant? És milyen módon volt képes mindezt széttörni és elsöpörni Wilhelmina? Hiszen itt élt, azok közt, akiknek megölniük kellett volna vagy elüldözni, feladni, hazahurcolni vagy rosszabb. Egy ideje már gondolkodtam ezen, s tiszteltem. Bármit is csinált, nehéznek kellett lennie, sokkal nehezebbnek, mint bármi, amit eddig átéltem. Ő nem erőszakkal, gorombasággal és ridegséggel győzte meg a körülötte lévőket arról, amiben hitt: szívvel, ahogyan a mesterem is tanított a tündék hitére. Szívvel, ahogyan Damien szentelte annak az életét, hogy megvédi és támogatja a lányt, kitárja magát neki... és nekem, és férfias büszkeségtől, felsőbbrendűségtől mentes, csodálatra méltó belső késztetéstől vezérelve tesz meg mindent azért, hogy segítsen.
És én? Én mit művelek?
Azt, amit mindig is, az elmúlt néhány percet leszámítva. De nem tudtam, hogyan kell változni és nem is akartam.
Újabb hatalmas, hidegrázó égzörej.
Féltem változni, jól éreztem így magam, elszigetelve mindentől, mindenkitől és a saját valómtól, mert így biztosra vettem, hogy nem tudnak megsebezni. Seb... Akaratlanul is a combomhoz értem, lassan végigsimítva rajta az ujjaimat, amíg el nem értek az egyetlen részhez, amely nem volt fehér, mint a hó. Csuklómnál felgyűrődve csüngött lefelé a sötét tünde felsőruházatának anyaga, láthatóvá téve azt, amit Hollóhaj már bizonyára látott, mikor átöltöztem előtte, ám ahelyett, hogy kérdésekkel vagy vádolással traktált volna, csendes maradt és mindig csak az érdekelte, hogy Méregszem és én jól legyünk. Igazán azt is hihették volna, hogy valami elvetemült kultista vagyok.
Vádlón néztem a kötelék pecsétjére, mintha mérges lennék arra az önmagamra, aki akkor voltam, de mostanra már elhagyott. Vádlón... aztán vágyakozva, Azrael kardjának kutatása után, a nővérem gyilkosának megtalálása után, és minden után, amit valaha is elterveztem. Veronia bejárása, tanulás bármiről, amit nem tudok, az emberek és mindenki más viselkedésének megértése, társak keresése, a Természet fontosságának hirdetése. És még mindig, valaki olyan meglelése, aki sze...
Tiszta, makulátlan, vízcseppekkel borított kezeim seperni kezdték a zöldséghulladékot, hogy el lehessen takarítani az asztalról, alóla és onnan, ahová heves vagdosásom közben szállt. A tápláló, éltető föld morzsái nedvesen tapadtak rám, a növények maradványaiból jellegzetes illat szállt fel, amikor összegyűrtem az egészet, rákulcsoltam a kezem, és a vámpírleány által feltett hús aromáját beszívva megdermedtem a padlón, az asztal mögött.
Áldott legyen a Természet neve azért, hogy ma étel került elénk és azért, hogy törvényei ma is felnyitották a szemem és rávilágítottak a hibáimra.
Lecsuktam a szemem, aztán felemeltem a fejem, hogy amikor kinyitom, őket láthassam, őket, akik megtanították, hogy az erő nem zárja ki a gondoskodást. Idegenül nézhetett ki az a vigyor az arcomon, miközben ott álltam, kezemben egy rakás hulladékkal, piszkosan, még mindig vizes hajjal, azon gondolkodva, milyen átkozottul jó is itt lenni.