Nem számítottam rá, hogy Klaus még utánunk fut. Már az ő arca is rémlett a csaátból, ahol a lelkem egy darabját elvesztettem - először, de sajnos úgy éreztem, hogy nem utoljára. Valahol ironikus volt, hogy pont egy démon és a csapata volt tanuja az ártatlanság és a tisztaság bukásának. A protestánsok azt mondanák, ez eleve el volt rendelve, de én nem hittem ebben. Isten azért adott nekünk szabad akaratot, hogy irányítsuk a sorsunkat, és csak a mi gyengeségünk, a mi tökéletlenségünk tehetett arról, hogy ennek az irányításnak háború, szenvedés és halál a vége. Még én is öltem, mikor azt hittem jobb vagyok, mert igyekeztem bűntől mentes életet élni, betartani a szabályokat elvégezni a szertartásokat. Önámítás lett volna a körülmények áldozatának beállítanom magam, vagy akár őket, vagy azokat a sérülteket, akik a szekéren utaztak.
Szinte nem is éreztem a szorítást, mikor Klaus megragadott. A test fájdalma a legtöbbszr semmi a lélek fájdalmához képest, és még csak elképzelni se tudjuk, hogy mennyire apró Krisztus szenvedéseihez képest, akinek azért kellett vállalnia a kereszthalált, mert mi ilyenek voltunk. Gyilkosok, bűnösök, akik ürügyként használták a háborút, hogy az erőszakban tobzódjanak.
Végignéztem Klaus arcán. Fiatal volt, ereje teljében volt. Számtalan jó év, számtalan öröm várhatott volna rá, talán egy feleség, néhány csemete, egy kis ház egy smaragdszínű dombon. De ők a frontra tartottak. Ő is, Etelia is és még Gedeon is eldobták maguktól a lehetőséget, hogy távol a puskák ropogásától csndesen és szernyen éljenek a mindennapi apró dolgok römének és időnként bosszúságának. Vettem egy nagy levegőt és lassan kifújtam.
- Egyelőre állóháború van. Egyik nap a déliek hátratolják a frontvonalat néhány méterre, másnap a mieink visszatolják. Néha látni egy-egy tisztet, avgy erősebb katonát amint használja a seraphot, ők nagy pusztítást tudnak okozni, de a puskáink könnyedén végeznek az egyszerű közkatonákkal. Kössenek egy sálat az arcuk elé, mert mikor odaérnek meg fogja csapni a tmény vér, ürülék és vizeletszag, de ez még mindig jobb az üszks sebeknél. Lehetőleg a tömegsíroktól távol táborozzanak le, mert a mész, amivel a testeket leöntik nem mindig segít a szagon. A gyógyítók sátra pedig pont olyan hangos az üvöltéstől, mint a csatatér. Mindig forralják fel a vizet amit a kulacsaikba töltenek, és ügyeljenek a tisztaságra, mert az segít távol tartani a fertőzéseket. A betegségek tbb katonát lnek meg, mint a kard vagy a mágia.
Talán nem erre volt kíváncsi. Talán azt kellett volna mondanom merre kerüljék meg a seregeket, hogy a déleik táborába jussanak, hogy hol állnak a tisztek sátrai, hogy ki az a hős vagy szörnyeteg egyik vagy másik oldalon, akinek a meglésével meg lehet törni a morált. Én ezeket nem tudtam. Nekem nem számítottak, csak a munka amit napról napra el kellett végeznem. Hogyne halljanak emg többen, mint feltétlenül muszáj. Újabb képmutatás volt ez, de mindenek előtt lehetetlen szélmalomharc. Ha csak a tanácsaim viszont csak egy kicsit segítete, hogy Klaus és Etelia (Gedeon nem, a démonokon nem fog a betegség), ne vérhastól fetrengve leheljék ki az életüket, akkor viszont már megérte.
- Vigyázzanak a tábori szajhákkal is, ők másfajta betegségeket hordozhatnak, amik igen kellemetlenek tudnak lenni, de nincs kapacitásunk ezeket is kezelni. És mindig egyenek káposztát a hús mellé és kenyeret is. A változatosság adja az energiát.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Várakozóan néztem rájuk, bár magam sem tudtam mit is vártam. Döbbenetet? Talán. De inkább szerettem volna ha az eszükbe vésik, amit mondtam és vigyáznak magukra. Minden élet értékes volt. Még a démonoké is.