Griff-in-door
Az egész egy teljesen normális, és átlagos napnak indult. A madarak csiviteltek (én magamban átkoztam ezeket az átkozott dögöket), a Nap sütött (szintúgy némi átkozódás) és hideg, északi szél süvített át a kis völgyön (meg sem kell említenem: szitkozódtam, mint egy veterán kocsis). Köpönyegemet szorosabban összehúzva magamon álldogáltam a patak mellett. A hegyekből zúdult alá, alig három-négy lépés széles volt, és annyira hideg, hogy ha most kéne mennem pössenteni, fél óráig keresgélném az erre való testrészemet, mire megtalálnám - a hideg csúnya dolgokat képes művelni vele. De az éjszaka itt ért minket, Hellenburg-tól vagy negyven mérföldnyire, attól délre, a Mocsárvidék és a néhai Köd-erdő határának kereszteződésénél. Dracon éppen a délutáni mosakodását végezte, igen csak alaposan kitérve minden egyes pontra, amely a testén megtalálható volt, és amit elérhetett, én pedig egy enyhén használt, de még nagyjából tiszta ronggyal igyekeztem neki néha segíteni, azonban a kaffogó fogak és a kieresztett karmok hamar meggyőztek arról, hogy az első számú kedvenckém nem kérte az apai szeretetet és törődést. Pedig a háta merő egy kosz volt.
A bokor zörgésére rögtön felfigyeltünk. Dracon megdermedt, farkát lassan lóbálta jobbra-balra, ahogy a hang irányába fordult. Éjgyilokkal a kezemben húzódtam egy fa árnyékába, és vártam, hogy mikor jön elő onnan az, aki ekkora zajt csap. A hülye barma, hisz ott vagyunk Finsterwald seggében, elhajítasz egy követ és tuti, hogy valami förmedvényt találsz el, ez meg csak úgy csörtet keresztül az aljnövényzeten, mint ha legalább két Esroniel és egy Abaddón üldözné - és próbálná eldönteni, hogy melyik a rosszabb. Végül egy percnyi várakozás után feltűnt az alak. Magas, legalább hat láb és három hüvelyk testhosszal büszkélkedő, barna hajú férfi volt, arcán három hetes szakáll, hajában annyi gaz és letört faág, hogy először a jóhiszemű vándor legalábbis egy madárfészeknek nézte volna. Szakadt köpenye és viseletes bőrnadrágja arról árulkodott, hogy már napok óta az erdőben tartózkodik, és a felkarján, illetve a mellkasán díszelgő sebek alapján találkozott azokkal, akik elől ilyen kétségbeesetten menekült. A mellkasán négy, egymással párhuzamos vágás volt, amely emlékeztetett arra, mint ha valami karmos állat hasította volna szét, a felkarján egy széles, egyenes vágás volt. Szemében űzöttség. Aztán meg az egész arcán sár, ahogy a nagy igyekezetében akkorát zuhant, hogy még én is összerándultam tőle. Pofával bele a jéghideg vízbe (csupán centikkel kerülve el Dracon reggeli kis bűzkupacait, igazán sajnálatos, hogy nem kapta telibe őket), és némi csapkodás és prüszkölés után feltápászkodott, hogy folytassa tovább a rohanását, észre sem véve a patak mentén található felszereléseinket. Kidugtam a lábamat a fa törzse mögül, amikor elhaladt mellettem és most egy még szebb esést sikerült produkálnia. Szegény arca nemsokára úgy fog kinézni, mint ha húsklopfolóval estek volna neki. Nem túl szerencsés rohanásból neki esni egy égerfa törzsének, aztán hátra dőlni, és a tarkóját beverni egy kiálló gyökérbe. Ösztönösen a fejemhez kaptam, mint ha én is megéreztem volna az ütődést, Dracon jobb mellső mancsával takarta el a szemeit és felháborodottan visítozott.
- Egyesek szerelembe esnek első látásra...mások gyökérbe. Megkapó, idilli jelenet ez, Dracon kedveském. NE NÉZZ ÍGY RÁM! A franc se tudta, hogy ekkorát fog zúgni! Kiáltottam vissza a sárkánygyíkra, aki olyan vadul csattogtatta a fogait, hogy kétségem se lehetett felőle: az én közbelépésem eredményén volt ennyire fennakadva. Ostoba dög, ez nem érti az ilyen eseteket. Meg kellett állítanom, és a rohadt francnak van kedve utána rohangálni, minek után alig fél órája keltem fel a nappali szunyókálásomból, a lábaim át voltak fagyva, és a gyomrom korgott. Annyira, hogy elgondolkoztam, talán le kéne vágnom azt a rohadt tollas-szárnyas dögöt és megcsinálni Veronia történelmének legjobb sárkánygyík paprikását. Aztán inkább letettem erről az ötletről - tuti, hogy rágós lenne a húsa, és még meg is akadna a torkomon, ahogy a túlvilágról is bemutatna nekem. A self még a házi kedvencében se bízhat meg manapság... Inkább leguggoltam a férfi mellé, aki a hátán heverészett, és mint ha némi vér áztatta volna a rönköt alatta. Naaa, azért ennyire nem kell mellre szívni ezt az egészet!
- Nehogy meghalj nekem, rohadjál meg, míg el nem mondod, hogy mi a franc üldöz és hogy nekem is rohannom kéne-e előle! Vágtam pofán lendületből a fickót. Semmi eredmény. Egy lábasban merítettem jéghideg vizet a patakból és mindenféle teketóriázás nélkül az arcába locsoltam. Végre valami életjeleket adott, legalábbis jó hangosan köhögött és prüszkölt. A szemét nehezen nyitotta ki, azokban zavarodottság ült. Jupp, agyrázkódás. Aztán félre ugrottam, ahogy mint ha rugóra járt volna, felült és egy kifejlett rókát sikerült megidéznie a szájából. Undorodva léptem arrébb - még az hiányzik, hogy a hányadékot is takarítsam a csizmámról! Így is elég szar állapotban van...
- Mi...hol...mi.... Aztán visszaájult a fára. Az utolsó pillanatban kaptam el, mielőtt megint beütötte volna a fejét. Felemeltem és megvizsgáltam. Csak a kiálló gyökér egyik kifejezetten éles része vágta meg a nyakát, semmi vészes, nem vérzett túlságosan, szóval legalább attól nem kell tartanom, hogy itt feldobja a talpát. Bár csak minden egyes ellenfelemmel ilyen könnyű dolgom lenne - de azok általában igen csak nehezen adják meg magukat. Legközelebb csak rá kell vennem őket, hogy meneküljenek, hogy kigáncsolhassam őket. Megvontam a vállamat, és a következő tíz percben a tábortűz felélesztésén szórakoztam. Nem akartam a bennem lobogó tüzet ilyen aljas célokra használni, és csak a lehullott faágakat gyűjtögettem össze. Beszarok, a végére olyan leszek, mint Wyn, hogy még bocsánatot is kérek a letaposott virágoktól. De hé, legalább elkezdtem megtanulni értékelni a Természetet - az a vén banya Lightleaf-ben biztos örült volna. Aztán az arcom elkomorult: nincs már Lightleaf. Shit happens.
- Ki a franc vagy Te?! Hördült fel az alak, miközben a kezében egy csészét szorongatott. A keze remegett, koordinációs problémái voltak. Durva agyrázkódás, a beszéde is lassú volt, mint ha minden egyes szót külön megrágott volna.
- Lance Kalver, szíves szolgálatára! - akarta a franc, hogy ez megtudja az igazi nevemet, inkább előjöttem a legelsővel, aki eszembe jutott. Láncika ha ezt megtudná, tuti, hogy kinyírna.
- És Te minek rohantál így végig az erdőn?- Az erdő....picsába! - hördült fel a férfi, ahogy a táskája után kutakodott.
Lábbal rúgtam felé a megviselt alkalmatosságot, bár eléggé nehéz volt, azt hittem, hogy a lábam beleszakad. Rabló lett volna? Vagy fosztogató? Tuti, hogy értékes kincseket őrzött ott, senki se készül fel legalább tíz kilónyi kajával és vízzel. Az ismeretlen vadul remegő kezekkel nyitogatta ki a táska csatjait, aztán megkönnyebbülten sóhajtott fel.
- És én...most....megyek tovább...- Yupp, ebben az állapotban eljutsz körülbelül két mérföldnyire, aztán össze esel. Az agyrázkódás nem vicces, főleg nem egy ekkora. Legközelebb tanuld meg, hogy fáknak futni nem a legjobb szórakozás a világon.- Átkozott...gyökerek...- Ja, vigyázni kell rájuk - alattomosan bújnak meg, csak arra várva, hogy valaki elessen bennük... - vakargattam meg a tarkómat, alig állva meg, hogy ne kezdjek el fütyörészni, ezzel terelve el a témát.
- Nekem akkor is mennem kell... Megvontam a vállamat. Menjél, hogy ha akarsz, aztán érjen utol az, ami eddig üldözött téged. Dracon közelebb osont a táskához, és beleszimatolt. A férfi lassú, zavaros mozdulatokkal próbálta félre hessegetni a sárkánygyíkot, arcán rettegéssel, ahogy a kis dögre nézett. Ugyan már, annyira nem veszélyes! Csak szívesen kitépné a torkodat...A sárkánygyík csak tovább szaglászott, farka játékosan lengedezett, a fickó megpróbált az orrára paskolni, Dracon belekapott. Hangos sikítás, a madarak riadtan reppentek fel a fák ágairól.
- Ezért...megfizetsz! Háborgott Ő, mintha olyan állapotban lett volna, hogy akár egy lepkét is lecsapjon. Felpattant és abban a pillanatban elszédült, és erőtlenül huppant vissza a tönkre, menet közben felborítva a csészéjét, amiben a nehezen elkészített boros teám gőzölgött. A szívem megsajdult a pazarlás láttán.
- Nem, ez így tényleg nem megy - nézett fel rám zavaros tekintettel a fickó.
- Sikerrel megmentettem egy griff tojást a vadorzóktól, akik az Árnypajzs-hegység ormait járva vadásztak azokra a fenséges vadakra. Tapasztalt vadászok voltak. Már nem tudtam megmenteni a nőstény griffet, bár vagy hat vadorzóval végzett, mire sikerült legyőzniük...de sikerült még a fészekhez lopóznom előttük és elemelni a tojást. Nem hagyhatom, hogy azt is megsemmisítsék. Azóta üldöznek engem...bár remélhetőleg elvesztették a nyomomat. Kérlek...meg kell védenünk! Veszélyeztetettek! Csak éhesek és a hegyekben nincs semmi élelmük! Tudom, hogy a parasztok mennyire utálják őket, még vérdíjt is tűztek ki rájuk! Kérlek! Ez az életem munkája. De én nem tudok így tovább menni. Vidd el a griff tojást, vissza a hegyekbe, egy biztos helyre. Ott még vannak felnőttek, akik zavartalanul élnek, bár ki tudja, hogy meddig. Ha ezt megteszed....legalább reményünk lesz, hogy nem halnak ki. A csávó szavai most eléggé összefüggőek voltak, mint ha a tojás miatti aggodalma felül kerekedett volna az agyrázkódásán. Riadtan hátráltam vissza pár lépést. Egy griff tojás?! Na meg a jó bánatos francokat! Veszélyes dögök azok, én már csak tudom, hisz öltem már egyet. Igaz, hogy a szívem majdnem belesajdult amikor a teteme mellett álltam...és mi van, ha a kis dög megérzi a tojásban, hogy fajtársa gyilkosa vagyok? A kérdés azonban nem rajtam múlott...mert Dracon már ki is gurítgatta a bazinagy tojást a táskából, és kedveskedve dorombolt neki, érdes nyelvével nyalogatva a héját.
- Te most csak szórakozol, ugye? Leheltem megrökönyödve. Dracon felém nézett, szemében vadsággal, mintha csak azt mondta volna: "Próbáld meg elvenni tőlem, és kinyírlak!" Csodálatos...
- Hova kéne vinni? És mi a francot csináljak vele?- Elég, ha csak elviszed azt a Südarden forrásához, a Schattenstahl torony közelében. Ott már a fajtársai rátalálnak. Sok meleg kell neki. Tekerd takarókba vastagon....és sok, sok szeretet! A griffeknek szeretetre van szükségük! Nem azok a veszélyes vadállatok, ahogy a népek hiszik! Csupán csak túlvadásztuk a zsákmányaikat, nincs más választásuk! Ha jól nézem, egy hét múlva talán ki is kelne. Addigra oda kéne érned. Járhatatlan ösvényeken vágtunk keresztül Draci-val. A kezemben ott dédelgettem a tojást, vagy három takaróba belecsavarva, bár így meg nappalonként nekem nem volt min aludnom, így az avarból csináltam magamnak fekhelyeket mindig. A tojás gyönyörű volt, és folyamatosan vigyáztunk rá. Más választásom nem is lett volna, mert Draci úgy vigyázott rá, mint ha a sajátja lett volna. Amikor tábort vertünk, rögtön a szárnyai alá vette, és annyira közel voltak a tűzhöz, amennyire csak mert menni anélkül, hogy a tollai felgyulladását kockáztatta volna. A szemeim gyakran szinte maguktól lecsukódtak, ahogy óránként fel kellett kelnem, hogy tápláljam a tüzet.
Óvatosan törölgettem le a tojást a másik nap, ahogy az erdőben szálldosó por megülepedett rajta. Finom mozdulatok, a legjobb ruhámat áldoztam fel rá. Az első két nap még teherként tekintettem erre az izére, de aztán meg olyan lett, mint ha a saját kis csemetén lett volna. A sárkányka az idő nagy részében a vállamon utazott, hogy onnan tarthassa szemmel a tojást. A tábortűz mellett üldögélve dédelgettem az értékes tojást, halkan gügyögtem neki, értelmetlen szavakat, amelyek az ajkamra tólultak. Egyszer még azon is kaptam magamat, hogy ringatom, mint ha egy kisbaba lett volna, miközben Draci az ölemben terpeszkedett el, és dorombolt.
- Egész jó szülők lennénk, nem? Tettem fel a tétova kérdést valamelyik napon, miközben az erdőn vágtunk át. Inkább nem kockáztattam, hogy éjszaka menjünk, amikor hideg minden, így legnagyobb keserűségemre a nappalokon végig talpaltunk, hogy a Nap sugarai melegíthessék a tojást, este, amikor az idő lehűlt, a tűz mellett tartottuk.
Az Árnypajzs-hegység vonulatai lassan haladtak el mellettünk, ahogy a tövében haladtunk tovább. Még két nap, és elérünk a Schattenstahl torony közelébe, ahol elvileg ott hagyhatnánk. Jó tempót diktáltunk, bár párszor lelassítottam. Nem azért, mert fáradt voltam, hanem mert egyszerűen sehogy sem akartam odaérni. Mert az azt jelentené, hogy meg kell szabadulnunk a tojástól. Sokáig tűnődtem a dolgon, de semmilyen megoldást nem találtam, amelyben megtarthattuk volna. A fajtársai között van a helye, közéjük tartozik, önzőség lett volna, hogy ha magunkkal visszük. És amúgy is, mit kezdtem volna egy éhes griff fiókával? Azt se tudtam, hogy mi a francot esznek ezek? De azért nagyon sajnáltam.
A hetedik nap hajnala azon a helyen talált minket, ahova elvileg jönnünk kellett. Egy tábortűz mellett üldögéltünk, hasonlatosan a többihez, amit menet közben gyújtottunk. A faágak vidáman pattogtak, a lángnyelvek megfestették a lombkoronák alját. Az utóbbi két órában mintha valami mozgott volna a tojásban és most izgatottan vártuk, hogy mi is lesz? Dracon a tojás köré fonta magát, nyalogatva és dédelgetve azt, miközben én a pár órája elejtett nyuszika húsát daraboltam fel. Jól megpuhítottam a tűzön, szinte már omlós lett, hogy könnyen meg lehessen emészteni. A felnőtt griffeknek egyelőre - szerencsére - semmi nyomuk sem volt, ahogy másnak sem. Nem voltunk olyan közel a vámpeszokhoz, hogy a járőreikbe bukkanjunk, ettől eltekintve pedig egy sivár, kihalt terület volt, a Südarden forrásának két ága közötti füves/erdős terület szívében. Én is lefeküdtem a tojás mellé, hátamat a tűz égette, és csak nézegettem a tojást.
- Na és most, hogyan tovább? Itt vagyunk...itt kéne hagynunk őt, hátha kikel? Vagy várjuk meg? Dracon rám emelte a tekintetét és szorosabbra fonta óvó ölelését a tojás körül. A kis büszke tyúkanyó...kár, hogy hím és hogy annyira messze áll a tyúkoktól, mint én a boldog párkapcsolatoktól. Tíz perc után viszont valami halkan megreccsent. Felriadtam a félálomból. A tojáson repedések futottak keresztül-kasul. Dracon felkapta a fejét, és nyelvével igyekezett segíteni a tojáshéj levakarásán...aztán előbukkant belőle a legocsmányabb fióka, amit valaha is láttam. A kis kezdetleges tollai csak úgy csorogtak a tojás belsejében lévő anyagtól, és olyan kétségbeesetten csipogott, hogy a szívem majd' belé szakadt. Dracon rögtön elkezdte lenyalogatni róla az undorító masszát, amitől a gyomrom kavargott. Aztán végül a csibécske kinyitotta a szemét. Az első, amit meglátott, egy sárkánygyík nyelve, ami épp a fején szánkázott végig. A sírás abba maradt, ahogy ránézett Dracira és boldogan felcsipogott.
- Nem! Nem! Ő nem az anyukád, hogy rohadjál meg! Még csak ne is gondolj rá! Hördültem fel. A hangomra a kis dög - már mint a griff- felém fordult és felém ugrándozott gyenge lábain. Hátrébb dőltem, de az csak tovább ugrándozott és végül az ölembe érkezett meg, onnan csipogott felém, szemében ....hát, én nem tudom, hogy mivel? Értetlenkedéssel? Vagy mi a franc...mondjuk az nálam is meg volt.
- Na arra meg aztán főleg ne is merj gondolni! Mész vissza a fajtársaidhoz...- a kis griff értetlenkedve forgatta a feját.
- Csip csip? CSiripcsirip? Kotkodáááá....öhm...vaú vaú? Ja várj, az kutya....Csirip csirip! Mutogattam a hegyek felé, miközben a lábam mellől felkaptam némi porhanyós húsfalatkát és a tenyeremben nyújtottam felé. A kis griff azonnal lecsapott rá, olyan mélyen a kezembe harapva, hogy majdnem önkéntelenül lekevertem neki egy taslit. De visszafogtam magam és hagytam, hadd csipegessen, miközben a könnyeimet próbáltam visszatartani. Dracon idegesen csattogott felém, félre tolta a griffet és maga kajálta fel a húst. Az önző kurvanénikédet Te dög! Aztán ami ezután következett, arra inkább nem akartam visszaemlékezni. Bár legalább Draci megoldotta, hogy ne akadjon a csibécske torkán a hús...bár azért nem a kezembe kellett volna öklendeznie a kis húsdarabkákat!
Dracon körbe-körbe futkározott a tűz körül, a kis griff pedig totyogva próbálta őt követni, miközben játékosan kergetőztek egymással. Szórakozottan figyeltem őket, arcomon egy olyan mosollyal, amely igen csak ritka vendég volt nálam. Gyönyörű látvány volt és a szívem fájdult bele. Nemsokára tovább kell állnunk, nem lehetünk vele.
- Dracon, gyere ide! A sárkánygyík kivételesen engedelmeskedett és mellém topogott. Griffike követte őt, és most a sárkánygyík farkát kezdte el csipegetni játékosan, miközben a szárnyait próbálgatta. Draci párszor megpróbálta neki megmutatni, hogy hogyan is kell repülni, bár még túl fejletlen volt hozzá. Alig pár órája kelt ki, de már most aktívabb volt, mint én valaha is voltam.
- Mennünk kell, picinyem. Vissza kell térnie a fajtársaihoz.... Suttogtam szomorúan. A pajtásom szomorúan nézett fel rám, és anyáskodva bökdöste orrával a kis griffet. Szomorúan vinyított fel, a griffike pedig nem értette. A sárkánygyík rám nézett, és mint ha nedves lett volna a szeme.
- Tudom, tudom drágám...de nem lehet. Minél előbb megyünk, annál könnyebb lesz. A fajtársaival van a helye. Mi nem tudunk róla úgy gondoskodni, ahogy kéne. A házi kedvenc lehajtotta a fejét, majd óvatosan távolodott a grifftől. Amikor az követni próbálta, csak rákaffogott, bár láttam, hogy megremeg belé. Túlságosan a szívéhez nőtt már is. Talán arra emlékeztette, hogy neki nem voltak még fiókái, és amíg velem marad, nem is nagy esélye, hogy lesz. A két agglegény...kis esélyt kapott arra, hogy gondoskodjanak valakiről és most teljesen elolvadtak tőle...
Egy fa árnyékában néztük, ahogy a felnőtt griffek leszállnak a tisztásra, ahol Griffikét hagytuk, elég élelmet felhalmozva (levadásztam egy szarvast), hogy az illata felkeltse a felnőttek figyelmét és közelebb merészkedjenek.e A szarvas mellett pedig egy fiókát találtak. A felnőttek óvatosan néztek körbe, aztán az egyik felkapta Griffikét a csőrével, és együtt szálltak fel. Összeszoruló szívvel figyeltem a griffek szárnyalását.
- Vigyázz magadra, Griffike. Legyen szép életed....hiányozni fogsz, hogy rohadj meg! Integettem felé, ahogy felidéztem az elmúlt órákat. A játszadozását Dracival, vagy ahogy az áltama irányított tűzgriffekkel kergetőzött. Ahogy az ölemben szuszogott, miközben azon gondolkoztam, hogyan csődítsem ide a fajtársait. Ahogy Draci mellett próbálgatta a szárnyait, de mindig csak összeesett, míg nem Draci óvatosan felsegítette őt. Halvány mosollyal az arcomon indultam meg vissza, Hellenburg felé, még utoljára visszapillantva...és mint ha egy fióka vidám csipogását sodorta volna felénk a szél...