Ahogy a sok lassú öregember és fürge fiatal között törtem előre, észrevettem Hannest, nem túl messze tőlem, így azonnal felé vettem az irányt.
- Siessen, kérem. Szeretnék minél előrébb ülni. – sürgettem.
- Hát azt eléggé kétlem. – mondta ő és követni kezdett. Bíztam benne, hogy öreg lábai bírni fogják a tempót, melyet diktáltam.
- Ne becsülje alá egy fiatal hölgy elhatározását. - szóltam rá és már bent is voltunk, a vaskos faajtókon túl, a hatalmas templom belsejében. Az első alkalom, hogy önszántamból beléptem egybe és meg kell vallanom, borsódzott tőle a hátam. A festmények a plafonon, a szobrok az oszlopokon, az oltár... a hatalmas kereszt, amelyen életnagyságú krisztust mutogattak. Szimpatikus volt a túlzás és a giccs, ám a keresztény hangnem pazarlássá tette az egészet a szememben. Minden kissé nagyobb volt, mint amire számítottam volna. De az első sorok már beteltek, így kénytelen voltam beérni azzal, ami jutott.
- Nem merném. – mondta Hannes, miközben az épületet csodálta. Már majd el is felejtettem, hogy ő egy istenfélő zsoldos katona. - Jó rálátás a karzatra?
Eleinte azt se tudtam, hova nézzek, hogy a karzatot megtaláljam, de végül láttam, hogy középről a látni a legjobban, így gyorsan beoldalaztam, majdnem rángatva magam után az öreg zsoldos katonát.
- Tökéletes lesz. – válaszoltam neki miközben körbenéztem a már leült tömegeken, az öreganyót és a gyerekét keresvén, mégsem láttam őket. Eleint viszont sikerült megpillantanom az elülső sorban, néhány férfi társaságában, akik mintha a fogadóban cseverésztek volna vele. Mindenki úgy kiöltözött, mintha valakinek az esküvőjén lettünk volna. Tekintetemet végül visszafordítottam kísérőmre, aki olyan fehérnek látszott, mintha szellemet látott volna.
- Hát maga mit néz úgy elképedve?
- Hát, hát... A kalapok? – hebegte, és én is jobban megnéztem a fejfedőket. az emberek között, hogy lássam, amit ő is látott. Igen sok volt az ostoba formájú kalap. Hasonlóakat láttunk a városban is.
- Gondolja, valamelyikük a mi kedves segítőnk? Érdekes divat lehet ez a városban. – próbáltam úgy tenni, mintha érdekelnének a kalapok, ám a karzatra jobban figyeltem, ugyan is mozgolódást féltem felfedezni a fenti homályban.
- Nem tudom. Nem hinném. - rázta meg a fejét. - Már alig várom, hogy meglássam ezt az Augustinus atyát.
Már éppen kezdtem volna megint valamilyen zsigerből jövő egyszerű mondattal reagálni a férfi kijelentésére, de mielőtt megszólalhattam volna, szinte kézzel tapintható némaság telepedett a teremre. Még a gondolataim közötti halk suttogásokat is tisztán ki tudtam venni. A templom megtelt és a nehéz faajtókat becsukták, hogy valahol az oszlopok között egy másik kinyílhasson. Azt azonban, hogy ki jött be rajta, csak sejteni tudtam, ugyanis a körülöttünk ülő férfiak és nők, fiatalok és öregek egyszerre felálltak ülőhelyükről, áhítatosan bámulva a krisztusi kereszt felé, majd eleinte csak halkan, idővel egyre hangosabban hallottam a templomi éneket, a helyiség minden pontjáról. Eközben a levegőben, mintha valami édeskés illat kezdett volna terjengeni, ám eleinte csak fűszernövények illatának gondoltam, valamelyik közelünkben álló asszonyságtól.
Mikor aztán az éneklés elhalt és az emberek visszaültek a helyükre, a kereszt előtti emelvényen, az oltár mögött egy öreg, ráncos alak állt. Nagy fülei voltak, kopasz feje, ősz szemöldöke, de egyszerű öltözete. Legalább is nem túlcsicsázott, amire számítottam volna egy olyan híres embertől, mint Augustin atya.
Ahogy a férfi megköszörülte a torkát, kedves, gyöngéd mosoly terült el az arcán és végignézett a tömegen.
- A mai napon is sokan gyűltünk össze, mi Urunk gyermekei, hogy tiszteletet adjunk az ő bőkezűségének és csodáinak. Boldogságom oly határtalan, mint az Ő szeretete. - hangja pont olyan öreg volt, amilyennek elképzeltem. Gyenge, rekedtes és szelíd. Eközben az édeskés illat mintha erősödni kezdett volna, s nem bírtam visszatartani tovább, tüsszentenem kellett. Nem segített a teremben lévő csend, hogy eltusolja hangoskodásomat, de különösképpen senki sem fordult felém. Mindenki a papot figyelte, aki felnyitott egy vaskos könyvet és valami különös nyelven olvasni kezdett belőle. Hangja egyre távolibbnak érződött, s még is mintha közvetlenül a fülem mellett olvasott volna. Könnyedség lett úrrá rajtam.
„Hallod az ocsmány szavakat az ökör szájából?” kérdezte tőlem egy finom, női hang. Mintha édesanyámat véltem volna felfedezni benne, ahogy undorral az arcán, ám mégis viccelődve gúnyolná a papot.
„Ez nem is az úr háza. Ez egy állatkert.”
„A patás papol, a disznók hallgatnak, a madarak pedig figyelnek”
Felnéztem a karzatra, mert eszembe jutott, hogy nekem is figyelnem kellene valamire. A homály nem oszlott el odafentről, ám mégis a formák engedték, hogy lássak valamit. Egy madarat. Nagy, hegyes csőre volt és fekete tollai. Egy hatalmas holló volt. A madár, amelyik figyel.
„Az a madár a kulcsa a hatalmadnak.” bíztatott egy markáns férfihang.
„El kell kapnod!” szólt rám egy másik, sokkal mélyebb hang. És tudtam, hogy igaza volt. Tudtam, hogy nekem az a madár kell, hogy hatalmas legyek. Hatalmas és legyőzhetetlen! Meghazudtolhatatlan! Így felálltam, fel az ülőhelyem lapjára, és mindenre és mindenkire való tekintet nélkül megindultam, hogy elkapjam a madaram. Az ÉN madaramat. De sokáig nem jutottam, mert valami megragadott.
- Mit csinálsz?! Tiszteletlen vagy az angyal előtt?! – rivallt rám, s én értetlenül néztem le rá.
- Miféle angyalról beszélsz? Itt nincsenek angyalok! Ez egy madárkalitka! - hirtelen több hang is felmordult körülöttem. És alattam is. Rajta álltam két húsdarabon, melyek mozgolódni akartak. De hát nekem ők adták a támaszt, így egy erős mozdulattal arcba térdeltem a tulajdonosukat. Én voltam itt a legerősebb. Én voltam az úrnő. Erről a hangok is bizonyosságot adtak. És nekem kellett a madár, amely engem figyelt. A holló szemei egyenesen az enyémbe néztek. - Hagyd a kántálást papó! - kiáltottam az öreg ökörre, aki a kereszt előtt állt. A kereszt előtt, amely csak nekem sugározta szent fényét. A hangoknak igaza volt. A hangoknak mindig igaza van. - Hozd ide nekem azt a madarat!
- Ott, ott, a kereszt felett! Egy trónus, az Úr küldötte! – rángatott tovább a tövisbokor. - Borulj le előtte!
A kereszt előtt azonban nekem nem egy olyan trónus díszelgett, amely előtt le kellett volna borulnom. Éppen ellenkezőleg. Az a trónus rám várt. Csak is énrám. A hangok is ezt mondták. Miért is ne lenne igazuk. Egy trón, csak is nekem. Egy megfelelő trón, amely bizonyítja, én vagyok a felsőbbrendű. Így ahelyett, hogy leborultam volna, ésszerűbbnek tartottam lefejelni a bokrot, ami tüskés ágaival rángatott, majd hústömegek hátán egyre előrébb mászni a nekem kijelölt trónus felé. Azonban mire kiértem a padok labirintusából, erős karok ragadtak meg és a földre taszítottak. Megtagadták tőlem a jogos jussom.
A pap kántálása elhallgatott, de a morajlás nem.
- Eltévelyedett gyermek, mi bántja a lelked? - hallottam az öreg kérdését.
- A holló! A madár! Az egész kalitka! Bánt engem és a szememet is! Hol van az a madár? Kell nekem!
- De hát nincsenek madarak idebent. Az úr házában nincsenek hollók.
- Bocsássanak meg, nem tudom mi ütött belé. – hallottam a tövisbokor ismerős hangját, ahogy közeledett felénk.
- Ugyan, kérem. - mosolygott kedvesen és megértően Augustin atya. - Mindannyian vétkesek vagyunk, ám az Úr megbocsájt bűneinkért. Hiszen saját gyermeke áldozta fel magát értünk.
Ezután lapozott néhányat a vaskos könyvében és ismét beszélni kezdett azon az idétlen nyelven, melyet nem érthettem. A markos legények szorítása azonban nem enyhült, így nekem új stratégiát kellett alkalmaznom. Hangosan felsírtam, mintha oly rettenetesen fájna a szorításuk. Ez enyhített rajtuk, de elereszteni nem voltak hajlandóak.
Szemem sarkából azonban mozgolódást véltem felfedezni. Alakok voltak, akiknek fejük megfordult és kalapjuk vált a szájukká. A karzaton trónoló holló is forgolódni, fészkelődni kezdett. Mintha beszélne valakihez, valakikhez. Látván, hogy segélykiáltásom működött, elhallgattam.
- Gyermekei az Úrnak! - hallottam a pap hangját ismét. - Démonok támadták meg az Úr házát! Démonok jöttek el a pokol bugyraiból, hogy megrendítsék igaz hitünket!
Erre a katonák eleresztettek és hosszú köpenyük alól kardot rántottak, miközben keresztet vetettek maguk elé. A kettő őr a pap mellé állt, hogy megvédhesse a démonoktól, miközben a karzatról dulakodás hangjait hallottam. Gyorsan feltápászkodtam, hogy én is szembenézzek a démonokkal, ám nem láttam azokat. A trónus is eltűnt és a kereszt sem fénylett már annyira, mint azelőtt.
Acél csattogását hallottam acélon, ahogy a kalapjukat az arcukon viselő alakok összecsaptak a köpenyes katonákkal. Még mozgásukban sem volt semmi démoni. Még is az őrök szemében, mintha a félelem vetett volna gyökeret. Félelem a démonoktól.
- Te! Nyisd ki a bejáratot! – utasított az egyik kalapos, két kardcsapás között, mintha azt hinné, hogy bármilyen szempontból is fölöttem állna.
- Hogy van merszed engem utasítgatni?! Van fogalmad róla, kivel beszélsz?! Ha annyira akarod, hogy az ajtó nyitva legyen, nyisd ki te magadnak!
A tömeg eközben egyre zavarodottan kapkodta a fejét jobbra, balra, sokan bebújtak a padok alá, mások csak egyhelyben ültek és a freskót csodálták, megint mások kíváncsian nézték a dulakodókat, akiket démonoknak hittek. Láttam, ahogy Elein, remegve, mint a nyárfalevél áll és összekulcsolt kézzel imádkozik. Ez elégedetté tett. Még mindig nem bocsátottam meg neki pimaszságáért.
A hatalmas bejáraton kívülről lehetett hallani dörömbölést, mintha valaki rettenetesen része akarna lenni a bent zajló vérontásnak, mert másképpen nem tudtam leírni a történéseket. Kedvemre való volt látni, ahogyan kiontják a vörösségét a templomot szolgáló katonáknak, részegítő és józanító volt egyszerre. A holló viszont továbbra is csak figyelt. Engem. Minket. Pedig a karzat bejárata, hatalmas reccsenéssel adta meg magát a nekitóduló emberek együttes erejének, miközben Augustin atyát is egyre jobban körbezárták. A pap, gyámolatlanul remegett a katonák között, karjaiban szorongatva a vaskos könyvét, miközben a kisebb tömeg, mely éppen fel akart furakodni a lépcsőkre, hőkölni kezdett. Fájdalmas üvöltözések hallatszottak, és ahogy ki tudtam venni, két hollóképű alak állt a lépcsőkön, kezükben valamiféle bottal, amelyből valamilyen permetet fröcsköltek az emberek felé.
- Kik vagytok ti, hogy eme szent misét megzavarjátok? Magyarázatot követelek! – hallatszott egy fiatal férfi hangja a magaslatról. A holló volt, akihez fel kellett jutnom. Kényelmesen támaszkodott a korlátnak, miközben egyik kezében egy vörös folyadékkal teli fiolát forgatott.
- Akik mindenkinek elérhetővé teszik e "szentmise" "varázsát!" - ordított a támadó csapat közepéből egy a kalapján zöld szalagot viselő ember. Közben egyikük átcsusszant a dulakodók között és az ajtó felé kezdett rohanni.
- A szent mise varázsát csak és kizárólag az egyház adhatja át az embereknek. Akik erővel kívánják eltulajdonítani, azok örök kárhozatra jutnak! - kiáltott maszkja mögül a férfi, majd szabad kezével előhúzott egy nyílpuskát és habozás nélkül lelőtte az ajtók felé szaladó férfit, aki hatalmas puffanással dőlt el a templom közepén.
Augustin atya arca elsápadt és hitetlenkedve nézett fel a maszkos alakra.
- Na de doktor! Az Úr házában? Hiszen ez szentségtörés! – kiáltott rá és nem ő volt az egyetlen, aki így reagált. Hannes, a mélyen vallásos zsoldos katona is csak hüledezett a látványon.
- Vért ontani az Úr házában!
Én azonban nem vártam meg, hogy a következő célponttá válhassak. Fontosabb feladatom volt. Már emlékeztem mindenre. Az előbbi bódulat és különös érzés teljesen kiszállt a fejemből és képes voltam tisztán látni a valóságot. Tisztán gondolkodni céljaimon. Megindultam hát a bedöntött ajtó felé, mely a karzatra vezető lépcsőt takarta, de mikor odaértem és láttam a fájdalmukban arcukat takaró embereket rájöttem, mivel fröcskölik a behatolókat. Maró anyaggal. Okos döntés. Nem öli meg, csak elegendő fájdalmat okoz az áldozatoknak, hogy elrettentse őket.
- Azok, kik bemocskolták az Úr házát annak bárányai vérével, lakolniuk kell. – hallottam magam fölött szónokolni a doktort, miközben Hannes is megjelent mellettem, négykézláb kúszva a lábak között.
- Mit csinálsz?! – kérdezte ingerülten, de én mintha aggodalmat véltem volna felfedezni a hangjában.
- Felmegyek a karzatra, természetesen. Ha tudnék. Maga a zsoldos! Törjön utat!
- Én? - hüledezett. - Na majd én! – majd a bejárat felé fordulva mondott valamit, amit nem érthettem, mert nem az ismert nyelven beszélt. Nagyobb meglepetésemre azonban az egyik útonálló vissza is szólt, feltételeztem, ugyan azon a nyelven.
- Doktor! Ne tegye! Ne az Úr házában! Könyörögve kérem! - hallottam magunk mögött Augustin atya kiáltását. Rossz előérzetem támadt, ami jó érzéssel töltött el. Sietnem kellett volna.
- Mit motyogott a pasas? – kérdeztem Hannestől, miközben mögülünk hatalmas csörömpölést hallottam és egy mély nyikorgás jelezte, hogy valaki, vagy valakik ki tudták nyitni a fő ajtókat.
- Nem mehetünk fel. – rázta meg a fejét. – De fel fogunk. Most! Uram irgalmazz!
Majd ezzel a felkiáltással berontott a két savat fröcskölő maszkos alak felé. Mire én is utána fordultam, azok hanyatt fekve dőltek rá a lépcsőkre, így könnyedén áttaposhattam rajtuk, hogy a zsoldos után szaladva én is felérhessek a karzatra. A látvány azonban, ami ott fogadott, érdekesebbé tette a dolgokat.
A doktor a korlátnak támaszkodott azzal a kezével, melyben előbb még a vörös fiolát tartotta, most a korlátra támaszkodott, hogy a gyomrába fúródott nyílvessző okozta fájdalmaktól ne veszítse el az egyensúlyát. Láttam, ahogy a templom két tárt ajtaja mögött több íjjal felfegyverzett alak állt, többségük mintha démonokra jellemző jegyeket viseltek volna. Ők zúdíthattak nyílesőt a tömegbe, miközben mi siettünk fel a lépcsőkön, eltalálva a doktort. A karzat alól azonban nem a fájdalom sikolyai ömlöttek föl, hanem a lángok. A kicsiny vörös fiola széttörött az emelvény száraz deszkáin és meggyújtotta azokat egy pillanat alatt.
- Hol van a por? – kérdeztem volna ám a lángok ropogása belém fojtották a szavakat.
- Uram Isten! – Hannes megmerevedve bámulta a tüzet, majd haraggal teli szemekkel nekiesett a doktornak, megragadva őt. – Mit csinált?!
- A bűnösöket majd az Úr lángja fogja megtisztítani. - válaszolta, gyengén, fájdalmasan nyöszörögve.
- De hol van a por?! - ragadtam meg én is, és kétségbeesetten rángattam meg. Válasz képen csak erőtlenül felkacagott és fejét az oltár felé fordította.
- A szent mise varázsa az egyház tulajdona. És az is marad.
Hitetlenkedve ráztam meg a fejem, majd ráeszmélve a tűz melegére hátrálni kezdtem. Nem maradhattam ott tovább. Már a padok is lángokban álltak és csak idő kérdése volt, hogy a tetőgerendák mikor kapnak lángra.
A zsoldos kihúzta magát és valamit mondott még azon az idióta hangzású nyelvén, aminek egyedül a végén elhangzó „áment” ismertem fel, majd megfordult és egy egyszerű felszólítással engedelmeskedett szavainak és futásnak eredt. Nekem sem kellett kétszer mondani, azonnal utána indultam, ám leérve láttam, hogy a tűzön nem jutunk át, ha ott akarunk távozni, ahol érkeztünk. Egy utolsó pillantást vetettem Augustin hanyatt fekvő, igen csak halott testére és a mellkasában lángoló nyílvesszőre, majd odakiáltottam Hannesnek, hogy inkább az oldalsó ajtót használjuk. Sok ember is bizonyára arra menekült, hiszen azok tárva nyitva álltak.
- Persze! – mondta, majd korát meghazudtoló iramban kezdett el szaladni. Őt követve hallottam magam mögött a gyönge kacagását a doktornak és hallottam a saját kuncogásomat, ahogy éreztem a tűz melegét magam körül, hallottam annak ropogását és a mindent átható sikítozásait, a bent lángra kapott embereknek. Bárcsak megengedhettem volna magamnak, hogy megálljak és hallgathassam a kakofóniát. Néhány kisebb szobán keresztül szaladva hamar ki is jutottunk a templom udvarára, ahol láthattuk, ahogy az ablakokat kirepeszti a pokol tüze. Pár percig csak lihegve figyeltem, ahogy a lángnyelvek az eget nyaldossák és a koromfekete füst beleolvad a sötét égboltba, majd miután kifújtam magam, odafordultam társamhoz.
- Hát ez valóban ritkaságszámba menő mise volt.
- Ez egy nagyon hosszú jelentés lesz. – motyogta maga elé ő, miközben feje két oldalán markolta azt a ritkás haját is, idegeskedve.
- Jelentés? Még is kinek jelentene egy kiöregedett zsoldos? - kacagtam fel könnyedén, majd hátat fordítottam a lángoknak. - Én a maga helyében nem tartózkodnék túl sokáig a városban. A katasztrófák esetében mindig a kívülállók az első célpontok. Jómagam az első szekérrel távozom is holnap reggel.
- Az Úr Istennek... - temette az arcát a kezébe. - Egy perccel többet sem akarok eltölteni itt, mint muszáj. Én is így teszek majd.
- Nagyszerű! - csaptam össze vidáman a tenyeremet. - Szabad esetleg megérdeklődnöm, merre viszi majd tovább uta? Ha egy irányba mennénk, akár utazhatnánk együtt is.
- A Katedrálishoz. Az talán nem ég le a következő napokban. - tette keresztbe a karját, miközben az égő templomot csodálta, majd sóhajtott. - Mennyi elpocsékolt tűz...
- Mennyi elpocsékolt lehetőség... - tettem hozzá a magam verzióját és sóhajtottam. A por, mely képes irányítása alá vonni az embereket, odaveszett. És a tudás is, amely megalkotta azt. Micsoda veszteség. - Én viszont nem kívánok nyugatra utazni. Észak felé visz az utam, szóval félek, ez lesz a búcsúnk ideje.
- Öröm volt.
- Részemről is, hogy finoman fejezzem ki magam. - pukedliztem egyet illendően és bár a kudarcot elfogadtam, valami vidámság még is lapult bennem. Elememben éreztem magam.
- Hát akkor... A viszont látásra. – búcsúzott, majd mind a ketten távoztunk a magunk fogadója felé. Jómagam, talán egy kicsit vidámabban, mint Hannes, a kiöregedett, de roppant fürge, istenfélő zsoldos katona.