Halálsoron
Egyszer mindennek véget kell, hogy érjen. Az elmúlt évek hihetetlen szerencsesorozata meglepő, nem várt, de örömmel fogadott fejleménye volt az életemnek. Annyi alkalommal hagyhattam volna ott a fogamat valahol, egy elfeledett kis zugában Veronia-nak, de valahogy a Halál mindig elkerült. Utolsó pillanatban kivédett támadás; egy mágikus nyaklánc, ami visszahozott a Fátylon Túl határáról; valami erős gyógyítóvarázslat vagy éppen egy főzet, ami kicselezte még Őt, Akit Nem Nevezünk Nevént is...gyakorlatilag meg számomra csak a Fiú nevet viselte, bár hogy ki is volt Ő pontosan a holdvallás pantheonjában, arról fogalmam sem volt, csak az, hogy nem imádkozhattunk hozzá. Na mindegy, szóval a Halált párszor már régi ismerősként köszöntöttem viszont és mindig elkerültem őt. Most viszont, sokkal rosszabb dolgok is fognak rám várni, mint az, hogy a testem tápanyagként szolgáljon valami növénynek, ami talán a síromon fog nőni egyszer.
Egy elrontott küldetés. Nagyon elrontott. Ráadásul még csak nem is az én hibámból történt! Mármint, honnan kellett volna tudnom, hogy a célpont, akinek az elintézésével megbíztak egy déli ügynök, aki beépült az északiak közé? Nem utalt rá semmi sem - eléggé béna lett volna a munkájában, ha ez kiderül róla - úgy hogy tök vidáman vágtam el a torkát és vittem haza a testét...aztán kiderült, hogy a munkaadóm nem éppen úgy gondolta a "semlegesítést", ahogy én. Ő csak annyit akart, hogy elkábítsam, vagy valami ilyesmi és hozzam vissza őt élve. Miért nem ezzel kezdte? De mindez már nem számított. Végeztem egy déli ügynökkel, aki nem mellesleg valami rúzsozott pofájú tokás nemes kedvenc fiacskája volt, s a nemes meg Rudenz von Hellenburg egyik legfőbb tanácsadója. Ezt hívják dupla szopásnak, ugyebár. Rudi király eléggé ki volt rám akadva, annyira, hogy szépen be is dobatott a tömlőcbe, aztán jöttek emberek, akik a múltamban kezdtek el túrkálni. Hát, a végeredmény nem lett annyira vicces, mint ahogy azt előre elvárhattuk volna. De most őszintén: mit vártak el egy bérgyilkostól? Hogy a bűnlajstromom fel fog férni egy seggtörlőként használt nemesi levél gyűrött hátoldalára? Háát...ha más nem, legalább a lista hosszúságára büszke lehettem. Az is valami, nem igaz?
- ...ezen felül elítéljük Alexander Dietrich brutális megöléséért. Zengett végig a bíróság épületének egyik kis termén az ügyeletes szemét hangja. Amit rögtön megtört egy halk kuncogás. Konkrétan az én irányomból.
- Hehe, arra emlékszem. Vicces volt a pofája, amikor rájött, hogy meg fog halni. Általános felháborodás, az emberek kapkodtak a levegő után,mintha az elmúlt percekben elfeledkeztek volna arról, hogy az élethez talán szükség van levegőre is. Kérdő tekintettel néztem végig rajtuk, hogy mire fel ez az egész. Aztán leesett az a bizonyos....valami. Nem tudom, hogy mi. Valami tan...eh, hülye emberek és a hülye nyelvük.
- Upsz, bocsi. Folytassa, kérem!- Mark Schäfer és családjának megöléséért Nebeldorf-ban.- Héé, fizettek érte! És tudtommal az a bizonyos Mark egy eléggé szemét alak volt, aki kis állatokat kínzott hobbiból! Teljesen megérdemelte!- Mint az ügyvédje, azt javasolnám, hogy tartózkodjon a további kommentároktól - hajolt közelebb valami parfümözött majom, akinek elvileg az lett volna a dolga, hogy elintézze: ne akasszanak fel. Egészen eddig túl sok mindent nem tett, sőt, még rontott is a helyzeten.
- De ha egyszer igazam van!- Az állatok megkínzását nem bünteti a törvény. Az emberek hidegvérű megölését igen.- Az emberek is csak állatok....és sokkal szemetebbek, mint azok, akiket ténylegesen állatnak hívnak.- CSENDET KÉREK A TEREMBEN! Vágott végül az asztalra a bíró, miután megunta, hogy vígan eldumálgatok a védőmmel. Hmmm...úgy csinál, mintha nem lenne elég ideje. Engem fognak jó eséllyel napokon belül felakasztani, nem őt. Akkor meg mit idegeskedik pár röpke pillanat miatt? Ezek az emberek....udvariatlan, tapló parasztok.
- Karl Heinrich elrablásáért és ....SAJÁT HÍMVESSZŐJÉVEL VALÓ MEGFOJTÁSÁÉRT?! Mi a franc baja van magának?- Ezt, ha lehetne, inkább nem kommentálnám.... Vakargattam meg idegesen a tarkómat. Vagyis, csak vakargattam volna, ha nem bilincseltek volna le úgy, hogy mozdulni is alig bírtam. Aztán a bíró elővett egy második pergament. Ezek tényleg alapos munkát végeztek, hogy rohadjanak meg! Három pergament, tele nevekkel és a halál módjával. Illusztris, meg kell hagyni, bár a mostani szituációmban talán annyira ennek nem kéne örülnöm!...és akkor még hátra vannak a szemtanúk meghallgatása. Tudtam, hogy végeznem kellett volna mindegyikkel! De, ismét csak: ki a fene gondolt volna arra, hogy azok, akik egykor hálásak voltak az olyan barmok, mint Alexander megöléséért most ellenem fognak fordulni? Hálátlan embernépek.
- A döntésemet meghoztam. Crispin Shadowbane-t elítéljük ... - a bíró lenézett a kis papírra, ami előtte volt és inkább csak megcsóválta a fejét.
- ...elítéljük sok rendbeli gyilkosságért, kínzásért, elrablásért és legalább hatrendbeli közszeméremsértésért.- Beszarok, tényleg nem hagytak ki semmit! Amúgy volt az több is! Mármint az utóbbi!- Amennyiben nem hagyja abba a szövegelést, kivezettetjük a teremből! Tehát: az ítélete: akasztás általi halál, végrehajtandó két nap múlva. Vezessék a foglyot a halálsorra.- Szép munkát végzett, haver! Nagyon szépet! - megakartam volna tapsolni azt a barmot, aki a védőmnek volt kinevezve, de ismét csak meg voltam bilincselve.
- Mégis, mit várt? Ennyi bizonyíték és szemtanú ellenében nem tehettem semmit! Ez még a legjobb opció. Az eredeti koncepció szerint felnégyelték volna!- Az a fasza... Tovább már nem folytathattam, a Zsinati Gárda tagjai fogtak közre, és egy rövidnek nem nevezhető szégyenmenet után már a két izmos alak karjainak hathatós segítségével repültem a cellámba. A két napos virrasztás kezdetét vette hát.
S a szerencse elpártolt tőlem. Most, hogy itt ülök, ebben a fülledt cellában, az elmúlt éveim hibáin gondolkozva. Aztán nagyjából két perc után meguntam ezt. Hát meg a jó franc fog itt depizgetni, meg siránkozni, meg mit tudom én, hogy mit csinálni. Elmúlt már az a kor, amikor sirattattam volna magam (már ha ez egy létező szó). Most a tettek ideje jött el! Legalábbis az elején bőven volt rá motiváció, meg erőm is. Azonban, hát, túl sok eszközöm nem volt ennek a kivitelezésére. A sötéthez szokott szememmel nem volt nehéz felmérni azt, hogy mégis, hova kerültem és mit tudnék kezdeni ezzel a helyzettel. Bár most örültem volna annak, hogy ha Theo is itt lett volna. A srác eléggé jó ötletelősnek tűnt, és legalább a kis gólemét tudtuk volna használni bármiféle feladatra. De tőlem még azt is megtagadták, hogy lássam Dracit. A visszatérésem óta nem láttam őt...de most nem szabad rá gondolnom. Se a többiekre. Ki kell jutnom innen!
A cella még ezt a nevet sem érdemelte ki. A cellák általában legalább akkorák szoktak lenni, hogy a rab valamennyire mozoghasson bennük. Ez egy kalitka volt. Talán ha kétszer két méteres alapterülettel, és ugyanekkora belmagassággal rendelkezhetett. Ablak nem volt rajta, csak egyetlen rácsos ajtó, amely a siralomház folyosójára nyílt. Egyelőre még túl rövid ideje voltam itt ahhoz, hogy megfigyeljem, milyen váltásban dolgoznak az őrök, de volt rá két napom, hogy mindezt kiderítsem. Csak türelemmel kellett lennem. Milyen lehetőségeim vannak? A hülye regényekben biztos, hogy a fogoly elkezdett volna alagutat ásni. Főleg, hogy ha lett is volna rá ideje. Azonban ez általában nem szokott működni. Egyrészt: hova tüntettem volna mondjuk a törmeléket? Milyen irányba indultam volna el? Hány száz yardot kellett volna ásnom ahhoz, hogy a falakon kívülre jussak? Mindezt mindenféle szerszám nélkül. Na peeersze...az ilyet meghagyom az ostobák fantáziálgatásának, ez kérem szépen itt és most a kegyetlen valóság. Tehát alagút kilőve. A falak dohosak voltak, azonban jófajta kőből épültek és egyáltalán nem tűnt úgy, mintha meglazultak volna az évek során. A köztük lévő habarcs is eléggé keménynek tűnt. Jó öt percet áldoztam arra, hogy megpróbáljam legalább az egyik kő körül kikaparni a kötőanyagot, azonban csak annyit értem el, hogy az egyik körmöm tőből kiszakadt, ahogy túl nagy erőt fektettem rá. Az ezt követő hangos kurvanyázásra egy őr érdektelen pofája jelent meg a cellámnál. Középső ujjam elegáns felmutatásával jeleztem neki, hogy köszönettel visszautasítom bárminemű érdeklődését jelenlegi helyzetemre vonatkozóan. A hangtalan kommunikáció nagyon is jól működött, az őr elhúzta a belét, én visszatérhettem a halk szitkozódáshoz. Oké, tehát eszközök nélkül ez is egy hamvába holt próbálkozás volt. Akkor még, mit tehetnék? Szétfeszíteni a rácsokat? Az rohadt nagy zajjal járna, és nem volt nálam semmi sem, amivel megpróbálhattam volna. Azok a karperecek, amelyek párszor jó szolgálatot tettek, most jó eséllyel valami anyaszomorító katonához kerül, aki víg farokveregetésre fogja használni őket.
Gyerünk, csak kell, hogy legyen valami. A kezemmel végig tapogattam a falakat. Semmi salétrom, semmi enyhén kénes vagy savas cucc. Semmi. Tök tisztán vannak erre felé tartva a falak. Ki a franc takarítja ezeket unalmában? De komolyan. Mivel jobb ötletem nem volt, kis köveket próbáltam kikaparni a falból, hogy azzal nagyobbakat is ki tudjak kaparni. Ha sikerülne egy elég nagyot eltávolítanom anélkül, hogy észrevegyék, azt felhasználhatnám fegyvernek. Csak egy őrnek kéne elég közel jönnie hozzám, be a cellán belülre. Onnantól kezdve nem lenne semmi esélye sem. Óvatosan néztem körül, már amennyire ki láttam a cellámból, de még csak őrnek a lépteit se hallottam a közelben. Volt egy gyökér ide lent, de az leült az asztalához valószínűleg és várta a váltást. Vajon mikor kapunk kaját? Már ha kapunk...végülis, mi értelme etetni a rabot, akit két nap múlva úgy is felakasztanak?
Az ujjaim véresre koptak, mire sikerült egy kis valamit kikaparnom. Alig volt nagyobb, mint egy nyíl hegye. Szerencsére az őr túl lusta volt ahhoz, hogy járőrözzön, és a hangokra se figyelt fel, főleg, hogy közben folyamatosan pofáztam. Hol Kiril-lel, hol csak saját magammal, fennhangon, hogy biztos ami biztos, őrültnek higgyenek. Néha még sikongattam is, az őr meg csak távolról ordibált, hogy fogjam be a pofámat. Azért pár ponton nem voltam benne biztos, hogy csak tettetett volt-e, vagy tényleg kezdtem a pániktól kissé meghibbanni. Végülis, ha nem sikerül megszöknöm, akkor kevesebb, mint két nap múlva felakasztanak. Ahhoz pedig nem lenne túl sok kedvem, ezt meg kell vallani. A kis kihalászott követ megpróbáltam valamennyire "kihegyesíteni", nem túl sok sikert értem el vele. A kezeim remegtek, ahogy pár körömtől el kellett búcsúznom ,s a fogásom se volt valami túl biztos. Sajnos a véres kéznek meg van az a mocskos tulajdonsága, hogy nagyon is iszamos. De valamit tennem kellett, valamit kezdenem kellett magammal, mert ahogy abba hagyom azt, hogy a szökésemre koncentráljak...akkor...akkor a kétségbeesés kerít hatalmába és abba biztos, hogy megőrülök. Úgy hogy csak kaparnom kellett, tovább és tovább. Mert nem volt más választásom. Nem állhattam meg!
Próbálkozásaimat közeledő léptek zavarták meg. A kis követ úgy rejtegettem, mint életem legnagyobb kincsét, rögtön bele a kis saruba, amit a lábamra aggattak a "tárgyalások" kezdetén. Az őr érkezett meg, és elém hajított egy szeletke penészes kenyeret meg valami kiszáradt sajtot. Semmi evőeszköz, azt nem hagytak volna rám. Evés közben az őr végig nézett engem. Minden erőmre szükségem volt, így véres kezeimet, amennyire tudtam, rejtegettem a nagy lakoma elfogyasztása közben, aminek végeztével kaptam egy kis pohárkányi erősen vizezett bort. A kupát se tarthattam meg, hogy rohadjanak meg, pedig fémből volt. Az most jól jött volna. De az őr visszakövetelte. Akár be is csalhattam volna a cellámba, de biztos voltam benne, hogy nem lenne annyira hülye, hogy egy elkeseredett rabbal kerüljön egy cellába, vagy legalábbis erősítést hívott volna, azt meg nem kockáztathattam. Így visszakerült hozzá a pohár és ismét magamra hagyott.
Nem tudtam, hogy kint milyen idő volt, de kezdtem fáradni. Akár aludhattam is volna, de minden egyes elvesztegetett óra csak a halálomat hozta közelebb. Így csak kapartam tovább, próbálva kirángatni egy nagyobb követ. Azt tudtam, hogy nem tudok kivenni annyit, amin keresztül kimászhatnék. De ha legalább egy eléggé nagyot ahhoz, hogy leüthessek vele valakit. De - a saját érzéseim szerint két év, a reális idő szerint nagyjából három óra - túl sokat nem haladtam előre. Kapartam a habarcsot, mintha az életem múlt volna rajta, de esélytelen volt. Nem volt rá elég időm. Elkeseredetten dőltem a falnak és csúsztam le mellette a földre. Ez volt az egyetlen ötletem. A rácsokat nem tudtam szétfeszíteni, alagutat nem tudtam ásni, a falat nem tudtam lebontani. Még csak a tüzet se tudtam előhívni, ahhoz kellett volna Clandestine. Fegyverem sem volt, csak egy kődarab, ami először nyílhegy méretű volt...mostanra meg olyan kicsire koptattam, hogy alig bírtam megfogni. Még egy ilyet kikaparni nem tudtam volna a falból, nem volt mivel. A körmeimet már tt-vel kellett írni, és erőm se lett volna ilyenhez. Kétségbeesésemben a legjobb dolgot tettem, amit választhattam: álomba szenderültem.
A következő nap(??) keserűen indult. Minden izületem fájt a hideg, kemény kövön való alvástól, a nyakam elgémberedett. Morcos voltam, kétségbe voltam esve. A kötelező, ébredés utáni fél órás siránkozás letelte, s a nagyon keserű reggelim elfogyasztása után( most komolyan, egy fél szeletke száraz kenyér?! ) ha nem is újult erővel, de régi eltökéltséggel kezdtem gondolkozni. Az őr elárulta, hogy valahol a kora délutáni órákat tapossuk. Másnap kora reggel visznek is az akasztófához. Nem túl sok idő egy szökés kivitelezéséhez, főleg, ha még terv sincs. A cella újbóli felmérése nem hozott új eredményeket, de legalább a letépett körmök által keltett sebek nem véreztek már tovább...egészen addig, míg fel nem szakítom a varrt. De...mit is gondoltam? Hogy kiásom majd magamat. Meg a fenéket!
Körbenéztem a cella környékén. Semmi világítás, csak az, ami az őrnél van. Várnom kell, amíg le megy a Nap, és kint se lesz semmi világosság...nem mintha ide besütött volna a Nap mocskos fénye (még az hiányzott volna!), de a terv további részében nem lett volna túl kellemes, ha fent jár az égen.
Órákig randalíroztam a kicsinyke kis kalitkában, amit itt cellának csúfoltak. Vertem a falat, ordibáltam és megígértem az őrnek percenként többször is, hogy amint kiszabadulok, őt fogom legelsőnek felkoncolni. Addig ráztam a rácsokat és szidtam el mindenkinek az anyját, míg már nem csak az őrnek, de a többi halálsoron lévő rabnak (össz-vissz ketten osztoztak még a sorsomon) is elegük lett belőlem. Az egyik köcsög odáig ment, hogy a saját végbelének termékét próbálta három cellával arrébb felém dobni, de nem nagyon sikerült neki a hangok alapján. Az őr hangos átkozódása kissé feldobta a napomat. Úgy mászkáltam a cellában, mint egy őrült.
- Ha nem fogod be, akkor nem kapsz vacsorát! - fakadt ki végül az őr.
- Majd a te mocskos beledet zabálom meg vacsorára! Nem igaz, picikém? Jajj, most miért mondasz ilyeneket? Nem bántjuk a kedves bácsit...jó bácsi Ő, csak a dolgát végzi... Este volt. A bensőmben éreztem. Mert annyira rá voltam hangolódva a Holdra. Na meg, mert az őr elárulta. Mocskos kis szemét, elvette a szórakozásomat. Végül a torkomat egy hangos:
"Ez az, végre szabadság! Na csá barmok!" kiáltás hagyta el, aztán behúzódtam a sarokba, a lehető legtávolabb az ajtótól, s hagytam, hogy a testem beolvadjon az árnyak közé. Az őr bosszús pusmogása és közeledő léptek zaja. Akármennyire is sok baromságot ordibálnak a halálsoron lévők, köteles kivizsgálni azt, ha valaki a legkisebb jelét is adja a szökésnek...mert hát, nem árt az óvatosság. Ennek függvényében eléggé vicces volt nézni az arcát, amire épp hogy csak rávetült a kezében tartott lámpás fénye, ahogy meglátta a látszólag üres cellát. Szerencsém volt aznap este. Vagy csak az őr volt totál barom. A lámpása fénye nem vetült rám, ahogy végig pásztázta a cellát, így a rejtőzködésem sem tört meg. Csak az üres cella. Idegesen kapkodta az övén halászta le a kulccsomót, és nyitotta ki az ajtót. Ez az...!
- Hééé, szökik a fogoly! SZÖKIK A FOGOLY! Vagy mindannyian, vagy egyikünk se, hogy rohadj meg! Ordította Herr Szardobáló teli torokból. Az emberek önző barmok. Utálatos férgek. A legalávalóbb népség. Vegyük példának okáért két marhát, akikkel megérteted, hogy a vágóhídra viszed őket. Valahogy eljut a tudatukig. Megértik, hogy mi az a vágóhíd, és felülemelkedve korlátozott intelligenciájukon az olyan elvont koncepciókat is képesek lesznek megérteni, mint a Halál. Utána értesd meg velük, hogy az egyikük szabad, nem megy a vágóhídra, tovább fog élni. A tehén örülni fog, hogy legalább egyikük túléli. Az ember mit tesz? Inkább dögöljön meg a másik is, vele együtt, mert egyedül nem akar meghalni. Így inkább felveri az egész halálsort. A rab ordibálására az ajtó túloldaláról két őr rontott be. Cselekednem kellett! Cselekednem kellett! Kilépve az árnyak takarásából csaptam le az őrre, akinek a kezében ekkor már ott volt a kardja. A támadásom váratlanul érte. Azonban tapasztalt harcos volt, s hiába volt enyém a meglepetés előnye, rajta nehéz páncélzat volt, így öklömmel túl sokat nem értem. Megpróbáltam a torkára csapni, azonban még időben fordította félre a fejét ahhoz, hogy csak a nyakának egy jelentéktelen pontjára csaphassak le. Ezek után már semmi esélyem sem volt. A három őrnek közösen semmi akadályt nem jelentett az, hogy legyűrjenek. Utána persze alaposan szétvertek, majdnem halálra....de sajnos túléltem.
Másnap reggel teljesen megbilincselve rángattak keresztül Hellenburg utcáin. Azokon az utcákon, amelyeket az elmúlt időben annyira kiismertem. A számba rongyot tömtek, megfosztva attól, hogy még utoljára elküldjek mindenkit a halál véres fa...szánkójára. Megfosztva attól, hogy ordítsam neki: rohadjatok meg! Én vagyok az a szükséges rossz, amitől ti féltek! Féltek és még is használjátok! Mert féltek a saját kezeteket bemocskolni. És most mindannyian bőszen tagadjátok, hogy bármikor is közötök lett volna a fajtámhoz. Most tagadtok mindent, ti mocskos, képmutató férgek! Miközben véresen vánszorgok végig a forró köveken, ruháim cafatokban lógnak rólam. Tessék, ezt akartátok látni? Ti, itt mindannyian, akik összegyűltök, hogy végig nézzétek egy férfi halálát. Mert betegesen vonzódtok a látványhoz. Mert látnotok KELL ezt. Hogy miért? Még ti sem tudjátok. Így hát betömték a számat, mert féltek a szavaimtól.
Tekintetem az ismerős arcokat kereste, de senkit sem láttam az előző életemből. Csak vöröslő és lila arcokat, ahogy mindenki leakart köpni, aki mellett elhaladtam. Tettem, amit meg kellett tennem. Amiért fizettetek. De amint az eszköz elhasználódott, amint már semmi haszna nem volt a számotokra, finnyáskodva hajítjátok félre. Az akasztófa pedig már vár rám. Mármint, ténylegesen. Ezek aztán nem aprózták el. Sajnálatos módon semmiféle fantáziáról nem tettek tanúbizonyságot. De legalább kísértetiesen hasonlított arra, amelyre azt a nőt akasztották fel, annyi évvel ezelőtt. Akit megvádoltam a családja megölésével. Heh, a kör bezárult. Milyen irónikus. Szinte látom a tömegben a nő arcát, ahogy vádlóan mutat rám. De én csak kihúztam magam. Ha már egyszer megdöglök, akkor büszkén tegyem. Azért jó, hogy se Lory, se Armin nincs itt. Az Ő vádló tekintetük alatt biztos, hogy összeroskadnék. Meg azért annak is örülök, hogy Ada sincs itt. Vajon Ő hogy reagálna erre a látványra? És Mina meg Damien? Lánci? Te hol vagy? Remélem hogy jó messze innen és nem jöttél ki a látványosságra. Te, Wyn, maradj csak távol ettől....eh, meg mindenki más.
A tömeg elégedetten sugdolózott körülöttem, ahogy fellökdöstek a lépcsőfokokon. A hóhér szakképzett fickónak tűnt. Még az a cuki kis maszk vagy mi a franc is a fején volt. A kötél hidegen szorult a nyakam köré, ahogy igazgatta azt. Még egyszer végig néztem a tömegen. Ezen az álnok tömegen. Hogy mi volt a bűnöm? Az, hogy olyan szolgáltatást nyújtottam, amire szükségük volt. Hogy mi volt a hibám? Az, hogy hagytam túlélőket és szemtanúkat. Az, hogy nem élveztem az ölést. Az, hogy túl lágyszívű voltam. De....végre legalább sikerült kiköpnöm végre azt a rohadt büdös zoknit, vagy mit, amit a számba tömtek, pont, mikor láttam, hogy a hóhér meghúzná a kart.
- ROHADJATOK MEG MIN... Aztán a csapóajtó lenyílt, rövid zuhanás, aztán már csak a rángatózás és a fulladozás. Hold Anyára, pedig megcsinálhattam volna, ha az a hülye rab nem ordítja el magát. Csak lecsapni az őrt, elvenni a fegyverét, az árnyakat kihasználva kiosonni és enyém lett volna a szabadság. S most....most meghalok. Pedig még annyi mindent kellett volna megtennem! Annyi mindenkit kellett volna kinyírnom...s Kiril-t se váltottam meg. Remélem, hogy a Fátylon Túl nem látom viszont a régi barátaimat.
Viszlát, Veronia! Hogy rohadnál meg, Te rohadt cafka ribanc...remélem a háborúk és járványok tovább szaggatják szét a testedet!