Négy-öt métert másztak lefelé, egyre erősödő fáklyafény mellett, míg végül egy kör alakú, meglepően igényesen kialakított kis térbe értek le. Meglepően igényesen volt kivájva, ezt is, és az innen kiinduló járatot is masszív támfák támasztották ki. Precíz volt, az íjásznő elsőre valami régi holdezüst bányánk tippelte, már, ha erre felé volt ilyesmi… Bár nem tudott róla. A falak csupaszok voltak, csupán egyetlen fáklya világította be a barlang (vagy bánya?) szerű termet, egy ládán ücsörögve pedig egy láncinges sötét tünde férfi piszkálta a körmét unottan egy tőrrel. Mikor leértek álmatagon nézett fel rájuk bíbor szemeivel, és lustán nyújtózva szólalt meg. Loreenát valamiért egy nagy, szürke macskára emlékeztette.
- Új toborzott?
A tünde alaposan végigmérte a férfit. Egy a harmincból… Annyira könnyedén megölhette volna most, itt, egyetlen nyikkanás nélkül, és akkor már kevesebbel kellett volna szembenénzie odabent. De nem miatta jött, és sosem volt célja, hogy lemészároljon mindenkit, hiszen pont a további mészárlást szerette volna elkerülni.
- Adolfhoz jöttem. - tért ki hűvösen inkább, mire a sötét tünde megvonta a vállát.
- Nem túl beszédes. - jegyezte meg az a druidának, de az idős tünde nem foglalkozott vele, egyenesen elindult az egyik járatban, Loreena pedig követte. Még hallotta, ahogyan az őr motyogott valamit arról, hogy mindenki mennyire komoly, a tündének pedig megrándult a szája sarka. Alapvetően kedvelte ezt a szószátyár, szórakoztató fickókat, de most túl feszült volt a helyzet ahhoz, hogy rendesen értékelni tudja.
Egy vékony, kemény földbe vájt folyosón haladtak végig, az aljzat szinte tökéltes volt, ahogyan a támpillérek is. A banditák nagy gonddal építették meg az otthonukat. A főfolyosóról kisebb helyiségbe is be tudott pillantani, néhány helyen részeg delíriumban feküdtek az emberek a zsákmány után, máshol még volt erejük kockázni a csillogó váltókért, megint más szobákban a testi örömöknek hódoltak.
- Milyen bánya volt itt régen? - kérdezte menet közben a druidát.
- Semmilyen. Egy jó Blutstern vámpír bárhova képes építkezni, legyen az a mocsár, a hegytető vagy esetleg a föld mélye.
A lány hagyta, hogy arcán átsuhanjon a döbbenet. Közben a folyosó kiszélesedett, és egy függönnyel elválasztott részleghez értek, minden bizonnyal a főteremhez.
- Erős szövetségesei vannak Adolfnak...
- Erős és tehetséges... Bár, a harmincból aligha akad öt, aki nem bandita vagy paraszt lett volna ezelőtt.
Érdemesnek találtam elraktározni ezt az információt, noha még mindig tartotta magát ahhoz, hogy neki csak Adolf kell, és nem is feltétlenül akart vele sem megküzdeni. A druida elhúzta a függönyt, és egy nagyobb söntéshez hasonlító terem tárult a szemük elé. Ládák voltak összetolva asztalnak, és kisebb ládák szolgáltak szék gyanánt. Némelyik asztalra már hortyogva borultak rá az ivásban elfáradt zsiványok, de máshol még lelkesen emelgették a fakupáikat, és mindig más egészségére itták ki őket. Valahol a terem túlsó végén egy kopasz férfi magasodott a többi fölé, előtte étel volt és kupa, ami megkülönböztette a többitől, hogy papírokat bogarászott nagy gonddal. Hasonlított a körözési plakátokon lévő képre.
Az egyik asztal mellett elhaladva egy kéz ragadta meg a druida ruháját. Sam volt az, a kétes alak, aki idevezette Loreena társait. Valami furcsa barna port szívott fel az orrába, nem volt kérdés, hogy valami hallucinogén drog lehetett. Arcának egy részét már összemaszatolta vele, és laposakat pislogott, ahogy az anyag kezdett beütni nála.
- Az ki? - kérdezte Loreenára nézve.
Rámosolygott a férfira aki idevezette őket. Nagy volt a kísértés, hogy a képébe vágja, hogy az, akit nem vett észre, de inkább nem tette. Fölösleges lett volna, és csak feszültséget keltett volna.
- Nyugi. A főnöködhöz jöttem.
A férfi szeme zavarosan fordult körbe majd elvigyorodott, és valahogy feltápászkodott, noha teljesen zavartnak tűnt és az egyensúlyérzéke sem tűnt éppen az igazinak. Ha nem is júl, de Loreena is ismerte azt az állapotot, bár walpurgisnachton kívül nem élt drogokkal. Elbódították az elmét és akadályozták a munkájában.
- A pénzért jöttél, nem? Én is azért vagyok itt. Te is élvezed az ilyesmit, nem? - kinyúlt, és megfogta a lány vállát, hogy maga felé húzhassa. Láthatóan érdeklődött a lány iránt, még ha ezt nem is a legkifinomultabb udvari etikett szerint fejezte ki. A druida félrenézett, láthatóan nem akart közbeavatkozni.
- Hát persze. - mosolyodott el a pénz említésére, de még saját maga számára is idegen volt ez a fajta farkasmosoly. Nem szokott gonosz lenni. Szerencsére amikor a férfi megfogta a vállát észbekapott. Összerezzent az idegen érintéstől, és a másodperc töredéke alatt ragadta meg a férfi csuklóját és módszeresen kicsavarta, hogy a csont rántsa magával a könyököt és a vállat is. A katonai kiképzés alatt tanítottak neki ilyen egyszerűbb lefegyverezési módszereket. - De az ilyesmit még jobban. A még egyszer hozzámérsz, eltöröm a könyököd.
A férfi nagyot rándult a mozdulatára és térdre is esett. Bár a drog eltompította az érzékelését, látszott, hogy még így is fájt neki.
- TE BÜDÖS KURVA, MEGÖLLEK. - nyöszörögve próbált kiszabadulni, és egy tőrt is előrántott az övéből, de éppen csak megkarcolnia sikerült a lányt, aki erre határozottan térdelt bele Sam arcába. A szeme sarkából látta, ahogy néhány haramia felállt az asztaltól a jelenet láttán.
- Kurva sose voltam. - jegyezte meg sértődötten. Érzékeny volt a megszólításra, és ennek voltak személyes okai, noha nem volt több egy nagyon gonosz csínynél még az első őrposztján… Sam orra reccsenve tört el, a vér pedig összekoszolta Loreena nadrágját.
- Elég legyen, mi folyik itt?! - szólalt meg erélyesen egy meglepően magas férfihang.
- MÉG LEHETSZ! - üvöltötte vissza rá Sam orrhangon, miközben mostmrá a saját nadrágját és a padlót is teljesen összevérezte. Ekkor már Loreenát inkább Adolf foglalkoztatta. A hangjára a többi bandita eltette a fegyvert. Jobban megfigyelve a negyvenes éveinek közepén járhatott, középmagas, szilárd kötésű, de mégsem túlzottan vaskos ember volt. Inkább az a szívós fajta, akiről azt mondják a jég hátán is megél. Feje kopasz volt, a bőre fényességét viszont helyenként vágások maradványai törték meg, szemöldöke pedig egyik oldalt beszakadt. Füle valamikor régen eltörhetett, látszott rajta, hogy nem jól forrt össze, s egyszerű rézkarika lógott belőle. Vékony, alig látható kecskeszakállat viselt, ruhaként egyszerű vörös inget, s szürke, lukas nadrágot hordott. A falnak támasztva látszott a méretes karja is egy egyszerű hüvelyben. Hangja nem illett külleméhez, ám mégis olyan éllel vágott, hogy nem nagyon mertek ellenkezni a követői.
- Csupán egy kis nézeteltérés.
- Kis nézeteltérés... Úgy látom nem a te nézeted tért el... Engedd el azt a bolondot, megtanulta a dolgát.
Akadékoskodás nélkül engedte el Sam karját, minden gyengédség nélkül csak szétnyílnak az ujjai, és reménykedett benne, hogy a kemény padlótól még kap egy kis ráadást. Az arcán sem a szemében nem volt viszont sem alázat, sem behódolás jele, inkább csak hallgatott a józan észre és nem is akar a Véreskezűvel kakaskodni. Hiszen tárgyalni jött.
- Azt hiszem, téged kereslek.
Sam még beverte az állát a kemény padlóba. Vert kutyaként emelkedett fel, s mormogva lépkedett ki a teremből, kezeit zsebébe téve, az orrát ropogtatva. Eddig is ocsmány volt, és ennél csak rusnyább lesz hála a tündének. Adolf pár pillanatig elgondolkozva nézte Loreenát, látszólag felismerte rajta a jellegzetes elf jeleket, majd csak bólintott.
- Akkor megtaláltál.
A lány szintén elégedetten bólintott.
- Beszélni jöttem, nem harcolni, és talán egyezségre juthatunk. Leülnék.
A férfi lapát tenyerével végigsimította az arcát, beletúrva a jellegtelen kecskeszakál bozótba, majd odaintett egy ládára, ami szembenállt az ő "asztalával".
- Annak ellenére nem a bárányok gúnyáját viseled. Mit akarhat egy magadfajta tőlem? Azt hittem eléggé rossz a hírem, hogy ne vonzzam a hősködő fajtát.
Loreena letelepedett a ládára, könyökét az asztalként szolgáló nagyobb ládára támasztva.
- A híred nem is vonzza, a fejeden lévő háromezer váltó viszont annál inkább. De nem érdekel a pénz. Azért küldtek, hogy megszűnjenek a gyilkosságok Creekben, így vagy úgy. De fent a druida felesége elgondolkodtatott, reménykedek benne, hogy mégsem vagy annyira Véreskezű, mint aminek a kreatív bárdok elneveztek. - kis szünetet tartott. - Én csak szeretném teljesíteni amire utasítottak, és szeretném elvinni a társaim. Mivel tudnálak rávenni, hogy a céljaidat vérontás nélkül képviseld?
- Aligha hiszem, hogy akadhat jobb hírdetés, mint az a háromezer váltó, amit sosem fognak megkapni.
Szemtelenül elvigyorodott, majd kezével az asztalon lévő zsírós csülökre mutatott, hogy nyugodtan vegyen belőle a lány is ha akar. Volt ott még egy tőr, egy térkép rajta településekkel a határról s X-ekkel, illetve egy korsó, melyben hab nélküli sör pihent.
- Nem fognak megszűnni. A nép ébredezni fog egyszer, most vagy később, édes mindegy.
barna szemei egy ideig fogva tartották az íjásznő zöldjeit, de végül csak felsóhajtott.
- Nem vagyok nagyobb szörnyeteg, mint bármely másik vezető, a bárdok tényleg kicsit színesebben festenek fel... Tényleg, őszintén nem kívánok az elfeknek rosszat, de a változás vért igényel, az ő vérüket. - Kicsit megállt, majd folytatta. - Társak, azt mondod... Honnan tudod, hogy nem az ÉN társaim?
- Nem tudom. De ameddig nem tőlük hallom nem hagyom itt őket. Ez ilyen... Jellemhiba, azt hiszem.
A csülökből nem evett, sosem szerette az ilyesmit ellenben a sört maga elé húzzta, és megnedvesítette vele az ajkait. Noha nem volt benne biztos, hogy az ajánlat az italra is vonatkozott, nem úgy tűnt, mintha Adolf nagyon zokon vette volna. A tündéket illetőkérdésre visznt már hosszabban felelt.
- És nem értek egyet. A vér csak még több vért szül, amiről beszélsz az pedig könnyen polgárháborúba sodródhat. Még több vér, még több halál, és akiket védenél, csak még többet szenvednének. Esroniel von Himmelreich is azt hitte, amit te, és tizenöt éve háborúskodik Észak és Dél. Megváltoztatni egy rendszert, csak belülről lehet igazán. - nem sokat tudott az emberek háborújáról, de ennyi pont elég volt az érveléshez.
- Nem tértek még magukhoz... Tetszik ez a jellemhiba. Katonai jellemhiba. A legjobbfajta jellemhiba. - mosolyodott el Adolf. - És micsoda csodás háború volt... Mégis, ki tudja, hogy nem jobb-e a két országnak? Külön élhetnek, saját nézetekkel.
Letépett egy darabot a zsíros húsból a tőrrel, majd egyetleb harapással el is tüntette.
- Támogattam von Himmelreichot, a Déliek oldalán harcoltam, ám csalódnom kellett az eszmékben... De pokoli jó harcok voltak. Szeretem a háborút. Te nem szereted?
- Nem. Nem szeretek ölni, semmilyen élőlény életét nem szeretem elvenni. - belekortyolt a sörbe. - Így megakadályozom, ha tudom, próbálom az élőket és az életet védeni, ha engedik. Csodás háború volt, azt mondod, és mégis csalódtál az eszmékben, törvényen kívüli lettél, ahelyett, hogy büszkén viselnéd a kék köpenyt. A parasztoknak, akiknek felégetik a földjeit és megerőszakolják az asszonyait egy háború sem csodás, mindegy melyik oldalon állnak. Én nem akarom ezt a tündéknek, akkor se ha világos akkor se ha sötét a bőrük. Te igen? - dobta vissza a labdát. Adolf megrázta a fejét.
- Sosem viseltem a kéket, csak jobban fizettek, s komolyabb harcnak tűnt a Déliek oldalát választani. Engem aztán hidegen hagynak az eszmék, hidegen hagy Isten. Csak az érdekelt, hogy egy szabad birodalom jött létre, ami aztán... Behódolt a rendnek, s egy rideg, szabályoktól fogott ország lett belőle... TŰZBEN SZÜLETTEK, VÉRBEN EDZŐDTEK! - Kiáltott fel indulatosan. - S elnyomták a szenvedélyt. Nem ezért adtam a vérem, hogy egy Északinál is elnyomóbb királyság létezhessen.
Látszólag kissé megnyugodott, levágva egy szeletet a csülökből, s azt zsírosan belepréselte arcába.
- Egy ember becsület és büszkeség nélkül meg tud lenni, ha elég az étke. Ha felégetik a földet, eltűnik az étel, s vagy meghalnak, vagy feléled a büszkeség. Aki gyenge, éhenhal, aki erős, harcol, megmarad. A sötételfek elnyomott népek, de miben másak mint ti, nemesek? Semmiben, mégis a mocsokban élnek, hazai tájuk Veronia legveszélyesebb mocsara... Minden békát lenyelnek... A szabadságot halálban mérik. Akik velem vannak, hajlandóak megfizetni. Ezt akarom, igen.
Loreena kifejezetten érdekes embernek találta Adolfot, amit eddig nem tudott elmondani egyetlen egyről sem. Tüzes volt, és mindennél jobban vágyta a szabadságot, amit csak az tudott megérteni, aki rótta már egyedül az erdőt úttalan ösvényeit. Valahol megértette, az árában azonban nem értett egyet, nem érthetett egyet. Stratégiát váltott a tárgyalásban, pedig egyáltalán nem volt gyakorlata az ilyesmiben. Valahogy meg kellett győznie, mert már tudta, hogy egyáltalán nem akarta megölni.
- Jól van, értem, a sötét tündék szabadságáért akarsz harcolni, noha Nebelwaldban elég szabadon élhetnek, olyan feltételekkel, amilyet maguknak teremtenek. Mit akarsz nekik itt? Földet? Meghódítani a tünde erdőt? Nem kényszerítettünk senkit szolgának, aki akarja megleli a boldogulását, bár el kell ismernem, hogy talán nem egészen egyenlőek a lehetőségek. Szóval. Mit akarsz nekik pontosan? Mi a végső cél? A szabadság jól hangzik, zászló, ami alá gyűlni lehet, de én az a fajta katona vagyok, aki a gyakorlatias megoldásokat kedveli.
A kérdésre kicsit megállt a férfi, végigtekintve azon a pár sötételfen, aki ott volt a teremben.
- Szabad feltételek Veronia segglyukában. Szűkmarokkal nyújtott kegy. Rendes termelőföld alig, mindenhol veszély és mérgező lények. Mocsok, betegség, halál. - Kicsit zavartan biggyeszti le ajkait. - Egyenlőséget, szabad birodalmat, jó létet. Se többet, se kevesebbet.
- És ezt hogy kapod meg a creeki nemestündék megölésével? Nem fogják a földjeiket a Köderdőhöz csatolni. És ezzel azt sem éred el, hogy egyenlő bánásmódot kapjanak a Tünde erdő teljes területén, sőt, a lázadozás mégtöbb ellenszenvet szül majd, amit az egyszerű sötét tündéken fognak kitölteni, akik csak békében akarnak élni. Vannak ötleteim, ahogy segíthetnék, és akarok is, ha nem akarnék nem beszélgetnénk. De ahhoz vér nélküli és pontos haditerv kell, a hadjárat pedig hosszú, de kitartással megnyerhető. Így csak végeláthatatlan és értelmetlen partizánharc a tiéd egy távoli célért. - próbált érvelni, felvázolni a következményeket, de valahol érezte hogy nem lesz eredménye. A nagy eszmékért, mint szabadság, egyenlőség, testvériség képesek voltak meghalni, de valahogy ezek az fennkölt célok sosem mondták meg, hogy mégis milyen, apró praktikus lépéseket kellene megtenni hozzájuk. Loreena a maga részéről ezeket a lépéseket szerette volna képviselni, de Adolf csak a nagy egészet volt hajlandó látni. Volt a mondás a tündék és az emberek között is, hogy valaki „nem látja a fától az erdőt”, ez most pont a fordítottja volt. Adolf szeme mégis érdeklődően csillant fel a kérdésre.
- Pontosan ez a tervem. Ha látják a sötételfek, hogy a nemestündék sorban haláloznak el, talán azt hiszik van lehetőségük... Éjszakánként én hordok nekik ételt a gettókba abból, amit a farmok kifosztásával nyerek, s ha nem is támogatják a vérengzést, azt tudják, hogy bennünk megbízhatnak... Tegyük fel, hogy a tündék hangja a sötételfek ellen fordul, kihez fordulhatnak majd? Hozzám.
- Ez nem igazi lehetőség és csak addig áll, ameddig te élsz. Ameddig nem jönnek ügyesebb fejvadászok, esetleg egy kisebb tünde osztag, és a váltó reményében meg nem ölnek. Az igazi lehetőség az, ha ők teremthetik meg maguknak a kedvező feltételeket. Földhöz jutni, műhelyt nyitni... A tündék haragja nem kell, hogy a sötétek ellen forduljon, sőt az lenne a legjobb, ha ez ellenkezőképp történne. Te ember vagy. Híd is lehetnél. Vagy a druida is lehetne a sötét tünde asszonyával, megmutathatnátok, hogy együtt is lehet, de építve, nem pusztítva.
- Nem aggódom. Nem hiszem, hogy bajom lenne, a tündeosztag pedig sosem fog megtalálni. Egy sereggel nehezebb közelekedni, mint mondjuk haramiákkal. Ott is van szemem, ahol másnak nem. Kicsit elhallgatott. - Bár, téged pont nem látott meg.
A felvetésre keserűen felnevetett, röviden, de gúnyosan.
- Nem érdeke a tünde államnak az ilyesmi. Biztosra akarok menni, hogy érdeke legyen... Dicséretes, hogy te így gondolod, de amíg leköpnek valakit csak mert sötét a bőre, veszélyes a lét. Kedvtelenül forgatta a tőrt a kezében. - Meguntam a beszélgetést. Mondd el nekem, miért adjam vissza a társaid?
Elbukott hát. Minden érve és jóindulata ellenére nem sikerült meggyőznie Adolfot az igazáról, nem sikerült egyezségre jutnia vele… Csalódott volt, és haragos, a tehetetlenség érzése ólomsúllyal préselte össze a mellkasát. A társai… Őket azért még kijuttathatja, bár csak az elvei miatt.
- Jószándékod jeléül. Ha csatlakozni akarnak hozzád maguktól is visszajönnek. És mert azt mondtad a jellemhibám, hogy úgysem fogom itthagyni őket, dícséretes.
Talán fél perc is eltelt mire a férfi bólintott.
- Így van. Dícséretes. Druida, menj, szedd össze a társait. Vidd magaddal Samet is, nem árt neki egy kis munka. - A barna szemek komoran a lányra, ahogy felemelkedett a ládáról. - Mi a neved, elf?
- Loreena Wildwind. Anélkül kell hát visszamennem, hogy elvégeztem volna amiért küldtek? Ha így lesz, küldenek mást, erősebbet és felkészültebbet nálam. Gondold meg kérlek, amiről beszélgettünk. - nem mosolygott ő sem, a hangja mégis nyugodt, már-már barátságos volt. Valahol menet közben kikopott belőle a rideg él. Felállt ő is, távozásra készen.
- Hmm, szabad, mint a szél. A Vad szél... Tetszetős. - Picit mintha habozott volna, ám folytatta. - Hidd el, könnyebb lesz azokkal bírni. Nem vagyok a szavak embere, a kardé inkább. Átgondolom majd, amit mondtál, de az emberi makacsság ritka híres... Várj...
Kicsit elsietett, egy tőle nem messze lévő terembe átlépve, s egy hosszú, kétkezes kardot cipelve tért vissza. Pont olyan volt a tokja, mint ami mellette volt a ládánál. - Legalább ennyit tegyél meg cserében, vidd el, s add le. A jutalmat megkaphatod érte, s egy kicsit elhalnak a hírek. Jót tesz majd a hírnévnek a halálból visszatért szabadságharcos...
Loreena elvette a kardot és bólintott. Szabadságharcos… Még mindig úgy vélte, hogy Adolf szélmalomharcot vív ráadásul rossz fegyverekkel, de ezt már az imént megtárgyalták. Fölösleges volt a további szócséplés.
- Jól van. Nekem se jönne jól a lefokozás, ami azt illeti. És hallottam arról a bizonyos makacsságról, ám amennyire te komolyan veszed az ügyedet, úgy én sem beszélek a levegőbe. Megteszem értetek amit tudok, és talán egyszer egy oldalon találjuk magunkat majd.
- Talán... De most pakolnunk kell, azt hiszem ideje új rejtekhelyet keresni. Minden jót, Wildwind. Remélem nem más oldalon találkozom veled.
Hátán a karddal ment vissza a kis előtérbe a létrához, ahol a druida és Sam cipelték felfelé a három társát, a sötét tünde nekromantát, az ember papot és a tünde vadászt. Az őr értetlenül figyelte a jelenetet, és Loreena is vigyorogva nézte Sam szenvedését. Még véletlenül sem segített volna.
- De kurva nehezek ezek...
- Ne nyavajogj már, csak cipeld.
Amikor felkerültek Loreena is felmászott a létrán, ki a holdfényes éjszakába. A két férfi letette a testeket a fa tövébe, Sam gyorsan iszkolt is vissza a táborba, a druida pedig hozott egy vödör vizet, hogy felkeltse az ájultakat. Szép éjszaka volt, békés, már-már idilli. A druida halkan szólította meg.
- Örülök, hogy nem döntöttél sietve.
- Remélem ő sem fog. Hallottad amiről beszéltünk?
- Hallottam. Ha talán egyszer odajutsz, megmutathatod, hogy kinek is volt igaza, de addig is én már letettem a voksomat. Azt hiszem te is.
Nem volt benne biztos, hogy mégis mi lenne ez a voks, de nem kérdezett többet.
- Így fogok tenni. - biccentett a druidának, majd felrázta a társait. Hogy innentől mihez kezdtek, az az ő dolguk volt, ő a maga részéről észak felé vette az irányt, haza. Egyszer már vitt a királynőnek egy kardot, most vitt egy másikat, noha nem mágikus volt, talán mégis többet jelentett. Neki legalábbis biztosan. Nem tudta, befejeződnek-e a gyilkosságok Creekben, de azt elmesélte, hogy Adolfnak voltak társai is, így bár ő meghalt, biztos lesznek akik folytatni akarják majd a munkáját.
Várt a hírekre, hogy mikor bukkan fel ismét a sírjából visszatért szabadságharcot… És ki tudja, talán egyszer valóban egy oldalon találkoznak majd.