Cél nélkül, ámde kissé izgatottan korzóztam a városban, ahol épp tartózkodtam. A legutóbbi megbízásom után elég sok pénzt kaptam, így abszolút nem sürgettem magam, hogy új munkát találjak, sőt. Ki akartam ezt az időt használni, hogy egy kicsit magánszemély is legyek, ne csak egy zsoldos. Tündének tünde voltam, de csak egy a sok közül, aki élvezni akarta azt, hogy nem volt semmihez se kötött. Eichenschild. Kellemes hangulatú, és óriási méretű város volt, így bőven akadt mit nézelődni. Meglehetősen hideg volt, és hó is esett némi, ennek ellenére indultam utamra. A külvárosból indultam el kis túrámra, ráérősen sétálgattam, és élveztem, hogy az újonnan vásárolt kabátom és csizmám véd a hideg ellen. Az utcák a népességhez illően zsúfoltak voltak: mindenhol ott voltak a tömegek, néhol áthatolhatatlanul, másutt ritkásabban. A piactér tele volt, nyüzsgött az emberektől, hangos volt a kofák hirdetéseitől, a harsány alkudozóktól, beszélgető barátok nevetésétől, gyerekek hisztériájától, akik arra akarták rávenni szüleiket valahogyan, hogy vegyék meg nekik azt, amit szeretnének. Mély levegőt vettem. Nem bántam volna, ha letelepszem ezen a helyen, furcsán vonzott az egész. Ahogy körülnéztem, mindenki boldog volt, élvezte a helyet, és elégedett volt a saját helyzetével. Irigyeltem őket egy kicsit, mint a legtöbbeket, akiken látszott, hogy már megtalálták a helyüket. Én ennek ellenére céltalanul szeltem át Veroniát, sok helyen megfordultam már, de mindenhol csak megélhetést találtam magamnak, életet soha. Noha az előbbi se éppen előnytelen, ha megvan, de ugyanúgy megcsömörlik az ember és tünde, ha nem tud élni is. Végül egy kis szemlélődés után belepillantottam az erszényembe, és miután konstatáltam, hogy nem fog nagyon megbánni egy kis vásárolgatást, belevetettem magam a piaci forgatagba, és elkezdtem nézelődni. Egy bögrényi forralt borral a kezemben indultam felfedezőutamra. Nagyon lassan, apró kortyonként ittam, Meglepődve tapasztaltam magamon, hogy bár lett volna pénzem sok dologra, de majdnem mindről lebeszéltem magam, mondván hogy nem kell az. Végül csak egy kis karkötőt vettem magamnak. Az öreg hölgy, aki eladta, azt mondta, szerencsét fog hozni az utamon. Mosolyogva megköszöntem neki, és kifizettem, majd arrébb mentem. Nézegettem egy ideig: kék színű, szépre csiszolt, egészen apró kristály volt az egyébként egész egyszerű karkötőről lógó egyetlen dísz. Nem nagyon hittem el, hogy ez így is van, de nem volt drága, néhány érmét költöttem rá csupán, nekem jelen pillanatban nem okozott nagy megterhelést, az asszonynak viszont talán annál többet jelenthetett. Vettem még két sült almát, hogy elkísérjenek, amíg városnéző túrámon vagyok. Minél többet láttam Eichenschildből, annál jobban elbűvölt. Amikor kijutottam a piacról, a folyópart felé vettem az irányt. Beleszagoltam a levegőbe. Néhol halvány halszag csapta meg az orrom, amikor egy-egy halász házához elértem, de többségében elnyomta egy illat, amit kezdetben nem tudtam mire vélni. Csak amikor belestem egy ablakon, akkor láttam, hogy egy füstölőállványra rászórt növénykeverék adja ki magából ezt a jellegzetes szagot. Sokan használták, hiszen az egész helyet bejárta a növények aromája, és még a külváros többi részén is éreztem néhány helyen. Tovább sétáltam, egészen a vízpartig, és amikor elértem, leültem egy ottani padra. Ráérősen lóbáltam a lábam, lustán kortyolgattam a borom végét, és arra gondoltam: ~Lazíts, ez most a te napod.~ Elnéztem oldalra. Egy vízimalom dolgozott lassan, megfontoltan, a jégtáblákkal borított víz nem sietett sehova, kimért tempóban forgatta a malomkereket. Valamiért nagyon lefoglalt az a látvány, mélán néztem, és nem gondoltam semmire. Két dolog zökkentett ki ebből az állapotból: Egyrészt sötétedett, másrészt elfogyott a borom. Elkezdtem egy kicsit fázni, de nem találtam hirtelen, hogy hova tudnék menni a hideg ellen, gyors körülnézés után azonban megláttam egy kis fogadót. Nem kellett sok, besiettem, aztán becsuktam magam mögött az ajtót. Körülnéztem: takaros helynek tűnt, a levegőbe beleszimatolva pedig az is világossá vált számomra, hogy az étel is jó. Eldöntöttem, hogy ma itt fogok éjszakázni. Belenéztem az erszényembe, és láttam, hogy a délelőtti-délutáni spórolásaim miatt erre meg is van a keretem. Odamentem a pulthoz, és leadtam a rendelésemet:
– Fűszeres sült disznóhúst kérek, mellé vajban sült burgonyát, és egy korsó mézsört.
Soroltam, miután az ártáblára nézve megállapítottam, hogy ez nem fog az éjszakával együtt különös megterhelést okozni az erszényemnek. Nem is tudtam visszaemlékezni, hogy volt-e egyáltalán valaha annyi pénzem, mint akkor, de azért az ésszerűség keretei között maradtam. Még túl kell élnem egy utat egy másik városba, de úgy éreztem, hogy itt még sokat fogok járni. Amíg vártam, leültem egy üres asztalhoz. A szomszédomban velem körülbelül egykorú fiatalok beszélgettek egymással, vegyesen tündék és emberek, lányok és fiúk. Baráti társaságnak tűntek, akik éppen átutazóban vannak valamerre. Türelmesen vártam, hogy szóljanak a vacsora elkészültéről, amikor megütötte valami a fülem: mintha valamelyikük azt mondta volna, hogy Tünde-erdő. Hirtelen elkezdtem jobban odafigyelni, de csak suttogtak egymás között, néhol hangosabban, csak részleteket tudtam elcsípni.
- A Tünde-erdőben.. - Hallottá…- Igen, egy f… - Nem is t…- Veszélyes..- -Lightleafben..- Azt mondják, tövi…-
Nem tudtam tovább hallgatózni, mert szóltak, hogy elkészült a rendelésem, De azt hiszem, megtaláltam a következő úticélomat. Volt egy erős gyanúm, hogy a Tövislényről van szó, akiről már nagyon sokat hallottam, amikor gyerek voltam. Főleg rémtörténeteket. Kifizettem az ételt, majd vele együtt a szobát is, és elvittem az asztalomhoz a vacsorámat. Lopva benéztem az erszényembe, és láttam, hogy immáron annyi van benne, mint szokott lenni. Elég arra, hogy másnap meg tudjam venni belőle azt az ellátmányt, ami nekem elég Lightleafig, aztán még esetleg vissza is érjek valahova, ahol majd később pénzt tudok keresni. Több részletet is meg akartam tudni erről a pletykáról, azonban két dolog is megakadályozott. Egyrészt túl halkan beszéltek már, másrészt pedig elbűvölő volt az ételem íze, nagyon lassan ettem, minden falatot kiélvezve. Amikor vége lett, felmentem a szobámba, és kényelembe helyeztem magam, hogy holnap korán tudjak indulni, tisztában voltam vele, hogy hosszú lesz az út, voltam már ott, hat, esetleg, ha nagyon meghajtom a lovamat, öt nap. Nem piskóta, de nagyon kíváncsi voltam, hogy mi lehet ott.
Másnap reggel frissen, és izgatottan ébredtem. Leadtam a pultnál a kulcsomat, és mentem a piacra bevásárolni. Elég olcsó volt minden, így elég jó áron tudtam szerezni magamnak is élelmet, a lónak is vettem abrakot, és külön kulacsot, így készen álltam. Vagyis nem egészen, mivel vizem még nem volt. Láttam néhány kutat kis túrám során, így elindultam az egyikhez, hogy feltöltsem a kulacsaimat. Meg is találtam a piactól nem messze, annyi vizet húztam fel magamhoz, amennyi nekem és a lónak majd elég lesz körülbelül egy hétre, aztán már csak egy állomás volt hátra, az istálló, ahol ki is bérlem a lovat. Megkötöttem az üzletet az ottani tulajdonossal, és belenéztem az erszényembe. ~Tévedtem, nem állok olyan jól~ morfondíroztam magamban, majd kis önletorkollás után túllendültem rajta, egy kis felszerelésrendezés után felültem, és elindultam. Nem lovagoltam sokszor, amikor igen, akkor viszonylagos biztonsággal, de ettől nem képzeltem magam profinak. Lassan ösztökéltem csak egyre gyorsabb tempóra a lovam, ennyire nem siettem. Háromóránként megálltunk, megitattam és etettem a lovam, lecsutakoltam a kapott szivaccsal, én is kortyolgattam egy keveset, haraptam néhány falatot, majd negyed-fél óra pihenő után tovább indultunk, este pedig aludtunk. Semmi különös esemény nem történt az út során, kivéve, hogy egyszer, amikor az útról félrehúzódván töltöttük a lóval a szünetet, amikor egy szekér haladt el mellettünk, de olyan sebességgel, hogy alig tudtam mire vélni. ~ Ezekbe meg mi ütött?~ Tűnődtem. Mivel hirtelen nem jutott eszembe más ésszerű magyarázat, vállat vontam, és indultunk tovább. Néhány nap múlva beérkeztünk a Tünde-erdőbe, én pedig belelkesedtem. Megveregettem a lovam nyakát:
– Akkor most pihenünk egyet, aztán meghúzzuk a tempót az úticélig, oké?
Majd leszálltam, lecsutakoltam, megetettem, megitattam. Hagytam még legelészni egy kicsit, addig én is nyújtózkodtam, átmozgattam magam, de a kantárt nem engedtem el, hogy ne jusson eszébe minden málhámmal rajta, hogy ő most szabad. Úgy tíz perc után a hátára pattantam, és elkiáltottam magam:
– Na nyomás!
A ló szügyébe vágtam a sarkam, ő pedig megindult. Kétszer majdnem le is estem róla út közben, de szerencsére meg tudtam tartani a kontrollt. Másfél óra múlva megpillantottam a falut, és visszavettem a sebességből, mikor őröket pillantottam meg a távolból. Megkérdezték, hogy mi járatban vagyok, én pedig feleltem.
– A Tövislény miatt érkeztem.
Intettek, hogy tovább mehetek, én pedig belépdeltem a faluba. Leszálltam a lóról, és körülnéztem, hogy hol találhatok pontosabb tájékoztatást a problémáról, valamint, hogy hova tehetem le a lovamat, ahol gondját fogják viselni.