- Ismeritek Pygmalion történetét? A másik világból. – kezd bele a szépséges, vascsontú teremtmény.
Ada nem-el felel, Loreena csak a fejét rázza.
- Nos, kicsit nehéz elmagyarázni, de...
A magyarázatát egy hang szakítja meg a csónak elejébõl.
- Lám-lám, milyen érdekes arcok gyűltek itt össze.
Csuklyás ez is, de egészen emberi. Egy középkorú férfi, kinek a súlya alatt még csak meg sem rezzen a csónak. S ők érzik: ő lesz az.
Ada, aki eddig Adalheidisre tartotta kivont fegyverét, egy másodpercnyi hezitáció után a jövevényre fogja. Igazából nincs értelme várakozni, de a csevegő hangnem megállítja. Ha a kardért nyúlna, rögtön ledöfi. Így viszont csak áll és mered rá, ráfogva az Égi Vértet.
Adalheidis és Loreena sem tesz semmit, csak a jövevényt nézik.
- Jaj, ne már... – fakad ki a csuklyás. - Biztos vagyok benne, hogy fél Veronián át követtek, biztos van egy halom kérdésük...
- Nekem csak egy. – felel Loreena visszkézből. - Egy olyan tárggyal, amivel király is lehetne miért halottakat támaszt fel?
Ada viszont, aki általában tiszteletben tartja Loreena megmozdulásait és valami azt súgja, nem jó ötlet, de most mégsem tartóztatja magát, nekilendül a démonnak, hogy ledöfné.
- Más céljaim vannak. – mondja az, miközben kitér Ada mozdulata elől, megragadja a lándzsatartó kezét, és beledobja a vízbe. A tünde azonnal reagál, egy egész felhő pillangót idéz meg köréjük, hogy zavarja vele a démont, ameddig a csónak széléhez ugrik, hogy kihúzza Adát a vízből.
Mindeközben Adának elege van belőle, hogy mindenki a lándzsájánál fogva rángatja, de úgy fest, ez ellen nem tud mit tennie egyelőre, megadóan és dühösen ível a vízbe. Szárnyai kitárulnak és a vízfelszínre csapnak. Nem tud úszni. Már hol tudna? A puszta volt otthona és az álmok ködös világa. Ezért aztán kétségbeesetten kap Loreena keze után, borzadva attól, hogy így a lovagnő szabad préda a démonnak. De megértette az üzenetet. Csak a feje fölött gyűlik egy glória, jelenként annak, hogy a szent erő ott forr benne és egy szikra formájában kicsaphat. Bár a tóga ráragad, kikerül a csónakba, a tündét sem dobják utána, és ott nagyokat lélegzik.
- Köszönöm. - zihálja Loreenának. A démonra mérgesen mered.
- Az a kard, az az, amire gondolok, igaz? – szólal meg Adalheidis. - Látod a gondolataim, nem?
A démon rábólint.
- Szerintem az. Más nem lehet.
Adát aggasztja, hogy gondolatolvasásról van szó, és az is, hogy Loreena nem szól semmit. De ebből megérti, hogy ő is támadáson gondolkodik. Még ha mégoly valószerűtlennek is tűnik, hogy képesek volnának szembe szállni vele. Adalheidis egészen más súlycsoport és a démon is úgy viselkedik, raadásul nála a kard.
- Mit akarsz tőlünk? - szűri a fogai között a nefilim. Egy ázott, felbőszült csirkére emlékeztet, de egyszerre válik távolságtartóvá, kimértté. A hangja most nem fojtott az indulattól, higgadtságot erőltet magára, próbál olvasni a másikban. És ő is azon töri a fejét, hogy mit tehetne. A szent erő hat a démonon. De vár Loreenára, figyelme peremén folyamatosan társára koncentrál, hogy vele mozduljon ha kell.
- Én? Semmit. Ti követtetek. – hárít a démon.
Ada életében először harap a nyelvébe, hogy ne szóljon vissza. Természetesen nem arra értette, hogy követték, hanem, hogy így beugrott a csónakjukba. Hagyhatta volna, hogy a víz messze sodorja őket, nem volt szükséges ez a látogatás a részéről, ha csak nincs olyan magas lovon, hogy úgy gondolta ránéz üldözőire egy csevej erejéig.
Loreena végül eldönthetett valamit, mert végignéz a díszes társaságon, majd mint mindig miután értékelése végére ért, fölvázolja a helyzetet:
- Úgy látom itt mindenki azt a kardot akarja. Mi hárman már megegyeztünk. Most rajtad a sor, démon. Ha tudjuk mit akarsz vele, akkor az is lehet, hogy veled is meg tudunk egyezni.
Ada dacosan felszegett állal hallgatja végig Loreena mondandóját, itt volt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Közben a lovagnő közelebb megy a démonhoz, Ada pedig szintén felkészül a támadásra. A dicsfény a homloka körül, a Nap fölöttük, a Nap angyalának ereje pedig az ujját bizsergeti. De kíváncsi. Kíváncsi mit akarhat a démon, miért beszél velük, s hogy meg akar-e egyezni? Egy démon...
Adalheidis rosszallóan néz rájuk.
- Ne erőlködjetek, tudja a terveteket. Végtelen a varázsereje. – mondja.
- Közel végtelen csak. Annyira elég, hogy olvassam a gondolataikat. – javítja ki a démon.
- Ez nem változtat a kérdésen. Nem fogom megtámadni, ha egyezségre jutunk. - jelenteti ki hűvösen. A helyzet igazán idegölő.
A démon megvonja a vállát.
- Egyezséget egyenlő partnerek kötnek. Milyen felelősséggel tartozom maguknak?
De Loreenának nem kell kétszer mondani, azonnal leosztja a lapokat.
- Ha számunkra is elfogadhatók a céljaid, akkor veled megyünk, megvárjuk ameddig megcsinálod, utána pedig átpasszolod a kardot a soron következőnek, vagyis Adalheidisnek. Ő pedig ha végzett odaadja nekünk.
Ada felkészül a démon gúnykacajára, elvégre már hogy volna ilyen tisztességes?
- Ó, hogy a kard kell nektek, és szépen kérni jöttetek...! Miért is ne, ha kivájtam vele a föld alatt a démonok úgy birodalmát, vihetitek. – feleli flegmán.
Loreena meglepetten vonta fel a szemöldökét.
- Ehhez minek kell ennyi hullát feltámasztani?
- És te lennél a királyuk. - összegzi Ada Loreenával egy időben, de a gondolat megragad a démonban.
- Királyuk? Eszem ágában sincs. Legyen csak az a bolond Darrakard vagy aki akar. Az én terveim nagyobbak.
- Én magasról teszek rá, hogy ki a királyuk, ameddig az enyéimet békénhagyják. De nem válaszoltál a kérdésemre. – jelenti ki a tünde.
- Szinte biztos, hogy azért, hogy finomhangolja a fegyver energiaköreit... Finomhangolni feltámasztással... Őrület... – érkezik a magyarázat Adalheidistől s arcán látszik, hogy elborzad már a gondolatra is. A démon ellenben csak bólint.
- Ha a hölgy ennyire tud mindent, akkor én megyek is a dolgomra.
- Nem mész sehova. - jelenteti ki Loreena fagyosan. - Fogalmam sincs, miről hadováltok, de nem is érdekel. Hajlandó vagy együtt dolgozni velünk, vagy nem?
El fog menekülni. - ez jut eszébe, amikor a lovagnő megszólal. Ahogy felbukkant, úgy el is bukkanhat, s még semmit sem tudtak meg.
- Mit tud a kard? - néz rá átható aranyszín szemeivel, s kérdi, hogy ott tartsa.
- Végtelen varázserőt ad. Vagyis azt hiszem. – felel a démon.
Loreena ekkor gyorsan közelebb lép kettőt. A kedélyes társalgás ideje most lejárt.
- Ezt nemnek veszem. - közli, és azonnal aktiválja a windforce-ot a blow-val együtt, és pofán veri.
Ada meglepődik, de azonnal reagál. Egy szikra pattan át, egy sugár, kinyújtott kezéből.
Az illető maga előtt keresztben, az ütések irányában feltartja a kardot. S ekkor megtörténik az, amire álmaikban sem gondoltak soha: Támadásuk eléri a fegyvert és egy nyekkenéssel kettétöri Azrael kardját. Mindenki szeme elkerekedik egyszerre.
Aztán Loreena felkacag.
- Ha tényleg ez volt Azrael kardja... akkor csak én kaptam meg amit akartam.
Ada el se tudja hinni. A kardról nem hallott, amíg át nem ért a Shattenshielden és észre se vette hogy nőtt napra nap szívében a vágy, hogy megkaparintsa, a szemében pedig a fegyver jelentősége.
- Ez nem lehet...
... a kard? ez nem történhetett meg. Inkább elhallgat. Nem áll össze a kép, hogy támasztott fel halottakat a démon? Ösztönösen Loreenára néz majd Adalheidisre, tekintete végül a démonon állapodik meg. A lovagnő kacagása ébreszti magára, de továbbra is képtelen elhinni.
- Hogy tudtál teleportálni? Tudsz teleportálni? - kérdi esdekelve, mintha a válasz visszahozhatná a kardot.
- Nos, ez érdekes. Nem vagyok gyenge, de biztos, hogy a kard volt. – habogja elképedve a démon.
Loreena még mindig nevet, lassan a könnye is kifolyik....
- Szóval. Tönkretettük Azrael kardját. Így nem lesz senkié. Azt hiszem így a legjobb.
Lehajol hogy felvegye a darabját.
- Mondjuk tudtam, hogy silány penge.
Közben egy csónak jön feléjük, rajta három kékpalástos alak. A démon meglátja ezt, és mint akinek jobb dolga van, kilebeg a partra.
- Még találkozunk. – veti oda távozóban.
Ada néz és néz és nem bírja felfogni, aztán jönnek a déliek, és hirtelen indíttatástól vezérelve csatlakozik Loreenához, ha csak nem akarja a megmaradt darabokat a vízbe hajítani. A színes batyuját nyújtja, oda gyűjti a kard szilánkjait.
Aztán felegyenesedik és Adalheidisre néz. Remélhetőleg már begyógyultak a sebei. Csak nem fognak elszerelni egy Úr angyalát, egy tünde lovagnőt aki sötételf főméltóság és a világ legszebb nőjét. De azért látszik rajta, hogy nem minden kóser... mint egy gyerek, aki rossz fát tett a tűzre, úgy pislog az érkezőkre meg a démon után. Annyira meg van illetődve hogy megtámadni is elfelejtette – már a feltartóztatása végett.
- Adalheidis, végtelenül sajnálom ami történt. – szól fel Loreena a darabka szedegetésből. - De segítened kell. A déliek minket üldöznek, és el kell menekülnünk. Segítesz?
- Rosszabb ötlet menekülni, úgy vélem. Nekem biztosan. – feleli amaz. - Ti talán nem vagytok felismerhetőek, de én ezt nem mondhatom el magamról.
- Kétlem, hogy nem ismernének fel. – azzal az evezőt veszi magához, hogy csónakukat a partnak fordítsa.
Ada úgy ül, hogy szárnya takarja Adalheidist. Ő még mindig nem bízik benne, de Loreenában igen.
- Miért üldöznek? - kérdi.
- Betörtünk a karanténjukba. Ha megpróbálunk elmenni, levadásznak minket. Ha hagyjuk ,hogy átvizsgáljanak, rendben leszünk. Csak nem kell nekik ez a törött vacak.
Loreena felsóhajt, és jobban megnézi őket. De nem ismeri fel benne Freyr embereit és nem templomosok.
- Igazad van. Másoktól tartottam.
A félangyal eközben elsüllyesztette az összes karddarabkát a színes batyujába, még maga sem tudja mit akar, de csak egy 'ember' van, aki meg tudja mondani, mi legyen.
- De téged... téged miért ismernek fel? - próbálja átformálni kérdését miközben várnak hogy beérje őket a három déli.
- Láttak a barikádnál, és a külsőm jellegzetesebb a tiéteknél. De itt jönnek.
Melléjük ér a csónak, és a könnyű páncélos katona egy csáklyával összefogja a két járművet.
- Békesség! Maguk jöttek be nemrég a faluba, igazam van?
- Igen. Kerestünk valakit. – felel Loreena tartózkodón. Ada csak csöndben végig méri őket.
- Borzalmas a pestis a faluban. Vannak már hollódoktorok a dolgon, de meg kellene inniuk egy ellenanyagot, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem hurcolják szét délen. Velünk jönnének? Pár perc az egész.
Loreena végignézett rajtuk majd bólintott.
- Hogyne. Ez semmiség a biztonság érdekében.
Ada is biccent nekik beleegyezőleg. De nem tetszik neki. Loreenára néz, tovább rajta tartva tekintetét, de nem szól semmit. A déliek üldözik őket. A déliek itatni akarnak velük valamit. Ezek a déliek aligha ismerik őket. De honnan lehetnek biztosak benne? Társnőjét mégis követi.
- Kövessenek kérem, von Nordenburg százados fogadja magukat az ispotály mellett.
Miután kihúzták őket, egy kis házba vezetik a három nőt, ahol egy csuklyás, pestisdoktormaszkos férfi ül az asztal mögött. A katona aki idekísérte őket, int neki, majd kifordul, és bezárja az ajtót. A férfi int.
- Regin von Nordenburg százados vagyok, örvendek a szerencsének. Kit tisztelhetek személyükben?
Adalheidis meghajol.
- Hildegrund von Osttand vagyok, szazados. Örvendek.
- Loreena Wildwind vagyok, százados. Nem akarjuk rabolni az idejét, essünk túl a dolgon.
- Nefilim Andromeda. - mutatkozik be. Amióta a tündék így nevezték, azóta mint egy tisztséget, nevet használja fajtája nevét. A maszkos alakot fürkészi. Vár.
- Köszönöm. – felel a férfi és letesz az aszalra a zsebéből három kémcsőnyi áttetsző folyadélkot. - Ezt először is igyák meg. Ne aggódjanak, nem méreg. Ha szeretnék elmondom, miből készül és hogyan. Másodszor, van-e valami, amit a faluban vettek fel?
Loreena habozás nélkül veszi el és issza kia folyadékot. Ada vonakodva követi a példáját.
- Nincs. – feleli a tünde. Az üvegcse üresen koppan a fa asztallapon.
Adadalheidis is megissza, nem szól. A férfi mintha fürkészné őket egy darabig, de ebben nem lehetnek biztosak a maszktól.
- Biztos? Nagyon fontos, hogy semmi se jusson ki innét, ami már itt volt.
- Nem vagyunk tolvajok, százados. – felel a hercegné rezzenetlen hangon.
- Több van itt téten, mint ellopott érték, Lady Wildwind. Ha ez a betegség elterjed, százezrek halnak meg.
- Nem emlékszem, hogy mondtam volna a titulusom. Ismer talán? Mert ha igen, akkor tudhatná, hogy nem fogok ekkora veszélynek kitenni civileket.
- Maguk itt meghalnak? - kérdi Ada talán egy árnyalatnyi együttérzéssel a hangjában. Nem tudja mi az a karantén, mármint a szó jelentését. Ők is száműzik a fertőző betegeiket.
- Nem halunk meg, ez... - kopogtatja meg a maszkot - ...Megvéd minket. Így segíthetünk másokon. Ezért fontosak az ilyen ellenőrzések és az emberek együttműködése ilyenkor. Köszönöm, hogy őszintén és készségesen segítették a munkám. Az embereim kikísérik önöket a településhatárig.
Loreena bólintott a századosnak, majd az ajtó felé fordult, csak később súgta oda a két Adának:
- Tűnjünk el innen...
A félangyalnak semmi ellenvetése nem volt, a színes tarisznya még sosem égette ennyire az oldalát. S most úgy fest ami benne van, benne is marad.
Alig hiszik el a falu ahtárához érve, hogy valóban élve kerültek ki a pestis súlytotta faluból, s náluk a kard.. bár darabokban. S midnezt még nem volt idejük megemészteni.
- Mihez kezdesz most? – fordul Loreena Adalheidishez, amikor újra magukban vannak. A lovagnő szinte a szájából vette ki a szót. A kérdések ott tornyosulnak benne, mint egy kitörni kész vulkán. Mihez kezd a lány? És mihez kezdenek ők?
- Azt hiszem így, hogy a kard hamis volt... Egyesével kell felkeresnem a nővéreim.
- Sok sikert. – mondta Loreena egy keserű mosollyal, ez után Andromédára nézett. - Szereznünk kéne egy üveg tömény piát. Utána pedig... Van kedved meglátogatni egy szenilis vén öreget?
Ada most Loreenát méri végig, mint az előbb a sátorbéli maszkost. Nem mondta el Adalheidisnek hát, hogy a kard igazi volt, de a terve egyértelmű.
- Remélem megtalálod őket. - mondja ő is a világszép lánynak, majd viszonozza a tünde pillantását.
Úgy forog a feje, nem kell hozzá a pia sem, de vele tart természetesen, és igen, az öreg... Egyszerre fogja el félelem, izgalom és valami különös nosztalgia. Van valami a lovagnő szóválasztásában...elmosolyodik:
- Biztos hiányzunk neki.
*************************************************************************************
Loreena előbb keletnek fogja Jóskát, hogy mihamarabb elérjék a tünde erdőt, csak később fordulnak délkeletnek, Blighted Fallsba, ahol minden elkezdődött. Az út két napon át tart és ők nem sokat beszélnek maguk között – nincs miről. Dél vérdíjat tűzött a fejükre, démonok segítették őket, a világuk legszebb nője harcolt velük a kardért… a kardért, amit megleltek, majd azon mód egy jól irányzott támadással össze is törtek. Adát émelygés fogta el valahányszor ez eszébe jutott, s nehéz volt nem gondolnia rá, tekintve hogy a darabjai ott feküdtek tarisznyája mélyén az oldalán. S ez az érzés nem múlik, csak egyre erősödik, ahogy lassan feltűnnek az erdőnek ismerős fái, végül a barlang képe. Ada épp arra gondol, hogy mintha talán járt volna erre valaki, amikor a lovagnő megállítja lovukat és gondterhelt arccal felméri maguk alatt a jól ismert szakadékot.
- Megkockáztassunk megint egy ugrást? – néz Adára, aki szintén a mélységbe mered, az alattuk zúgó fekete víztömegbe, Azrael testére. Múltkor megégette őket, aztán majdnem megfulladtak benne, belélegezték. De nincs nagyon más út, hát rábólint.
Loreena vár, így Ada rugaszkodik neki elsőnek. Nekifutásból, kitárt szárnyakkal ugrik és egyszerre érzi, hogy egy áramlat kap alá, ami szinte a semmiből jön. Átérve még látja Loreena kitartott kezét, amivel a szelet küldte felé, aztán ő maga is átugrik. Miután űtlendült, körülnéz, vár, pillantása a barlang falát érinti és meg-megállapodik a lovagnőn. Azrael a múltkor is tudta jöttüket, vajon miért nem mutatja meg magát?
- Talán lejjebb kell mennünk. – javasolja tétován.
Ekkor azonban hirtelen víz emelkedik ki a hasadékból, a lent zuhogó fekete víz – Azrael maga. A nedves tömeg körbefogja őket egy nagy sötét buborékban, aminek a belsején megjelenik egy lila szem.
- Mi az, apró lények?
Mindketten megriadnak. Ada is összerezzen, a hátán felállnak a szõrpihék, szárnyán meg a tollpihék. A múltkori alkalomhoz képest messze nem olyan harcias, megilletődöttnek tűnik inkább és kerüli a lila szem pillantását. Még mindig nehezére esik megemészteni, hogy egy mélységi a szövetségesük, s most hogy itt állnak előtte újra, fellángolnak benne a gyanú, a kételyek, és a félangyalok ellenségessége a fenevadak iránt.
- Um... Hoztunk valamit de... Ha nem túl nagy vagy nem túl szemtelen kérdés... Nem tudnál esetleg emberinek látszani? – kérdi a lovagnő érthető idegességgel a hangjában, de a maga szokásos könnyed mégis metszően egyenes modorában.
Loreena szavaira Ada leteszi a színes batyuját és szétnyitja, egészen tágra. A paklija van benne csak jóformán, és a kard jól kivehetõ darabkái, s a markolat. Azrael egy darabja közben kiválik a vízbuborékból, egy megközelítõleg három méter magas, koromfekete, vézna alakká áll össze, akinek az egész arcát a lila szem teszi ki. A lovagnő elmormol egy köszönöm-öt, bár egyikük sem erre számított humanoid forma alatt.
- Add azt ide, leány. - nyújtja karmos kezét Ada felé.
Ada átteszi a darabkákat egy kendõre és így egyben nyújtja Azrael felé, de végül nem adja át neki. Ekkor pillant fel rá elõször a nagy lila szembe. Az aranyszín félvér szemekben mohó fény csillan, gondolkodás nélkül kérdi:
- Össze tudod forrasztani?
- Összeforrasztani... És mit akarsz vele? Megtartani? – kapja fel a fejét Loreena.
Azrael egy centire hajol a törött fegyverhez. Összehúzza a szemét.
- Tedd le.
Ada talán elõször ismeretségük alatt nem válaszol Loreenának. Némán állja a fenevad tekintetét egy darabig, de nem bírja soká, aztán a kard darabokra néz és engedelmeskedik – óvatosan a földre helyezi a kendőt. Szemét nem veszi le róla. Azrael karja meglendül, és egyetlen ujjával ér csak a markolathoz. Örökkévalóságnak tûnik az a pár másodperc, amíg nem mozdul.
Megrázza a fejét.
- Ez az én kardom, valóban. De ezt a fegyvert nem én kovácsoltam.
- Ez... mit jelent? – zendül a tünde értetlen, meglepett hangja.
- Az hogy lehet? - kérdi szinte egy idõben Loreenával. S immáron mindketten a mélységi ‘arcát’ fürkészik.
- Ez a fegyver kilencvenöt-századrészt megegyezik azzal, amit annak idején a világnak adtam. De ezt más valaki készítette, kevesebb, mint egy hónapja. Ez egy majdnem tökéletes másolat. - jelenti ki a mélységi tökéletesen tárgyilagos hangon.
Alig egy órája még azt hitték elusztították a kardot, vége a pályafutásána, a jövő sosem jön el, ahogy a lovagnő megismerte, és most azt mondja nekik, hogy másolatot készítettek belőle? Vajon hány másolat less még, és hol az igazi?
A beálló súlyos, döbbent csendet Loreena töri meg:
- Ez a kard képes volt majdnem végtelen mennyiségû varázserõt biztosítani a használójának. Ha csak külsejében lenne másolat, de erõben? Ki képes ilyesmit készíteni? – kérdi.
- Valaki, aki hasonlóan erõs, mint én, és van egy mintája: az eredeti. – felel Azrael szenvtelenül.
- Ha hasonlóan erõs mint te... Akkor egy angyal, vagy egy másik mélységi? – köetkeztet a lovagnő.
- Szerintem fajtársam. – bólint Loreena kérdésére.
Ada már csak a gondolatára is elfehérdik annak, hogy egy másik mélységinél van a kard. Azrael, ha ismeri a gondolatait, tudhatja, hogy meg vannak számlálva a napjai. A félangyal egy nap eljön érte, amint elég erõs less - legalábbis most így hiszi. De Azrael más mint a legtöbb mélységi, s a többi veszélyesebbnek tûnik fel elõtte. Talán csak mert nincs szüksége rájuk vagy nem választotta ki õket hogy megszerezzenek neki valamit.
- Nem tudod újra elkészíteni? - néz fel rá Ada egészen dacosan.
A felvetésére sebesen meglódul a fekete alak, és leereszkedik a félangyal arcával egy vonalba. Egy beazonosíthatatlan, maró illat tölti meg a lány orrát, és biztos benne, hogy bár a barlang kövén áll, mégis zuhan, elég sebesen. Minha a végtagjai összezsugorodnának, vagy mintha a feje kerülne hirtelen magasba, borzalmas, természetellenes szédülés fogja el. Ada megpróbál felkiáltani, de a hangja mint a hártyavékony üveg, szilánkokra törik ahogy elhagyja a száját, és némán hull az egész távolinak tûnõ földre. Adában sok minden lejátszódik a testét és érzékeit maró kínzó látomástól, de ilyenkor kristályosodik ki az elméje is. Miért tisztelné? Egy fenevadat. De valaha angyal volt. Igen, de elfordult Élóhimtól... Adonai eltaszította. Milyen jogon bünteti õt? A szívében õ is érzi, hogy van benne valami, valami indulat, ami alávaló, de ezt még csak a gondolatai peremére sem engedi. És végképp semmi értelme úgy, hogy egy bukott leckézteti érte. Aztán felrobban, némán, darabokra törik minden kép és forma. Elfogynak a gondolatok, foszlányokká zsugorodnak a pánikban. A teste reszket, ajkai elnyílnak, mellkasan hullámzik, kezei ökölbe szorulnak a térdén, aztán elernyednek - kívülre ennyi látszik csak, megbillen, de felébred, még mielõtt elesne. Oldalt dõl, a földbe kapaszkodik. S csak annyit tud, hogy dolga van. Ez se nem gondolat, se nem érzés. Ez egy tudás, amirõl fogalma sincs honnan ered és ki plántálta belé, ha ugyan kívülrõl érkezett. S követnie kell a lovagnõt. Õ pedig Azraelt követi. Hallgat hát.
Nem tudja mennyi idő telt el, de mintha egy teljes fertályórán át élt volna ebben a kicsavart, lehetetlen, idegőrlő állapotban.
Azrael eltávolodik tõle.
- Tiszteletet.
- Ez viszont nagyon rossz hír. – összegzi a lovagnő figyelmét Adáról a fenevadra Azraelre fordítva. Mindig tárgyilagos volt és talán úgy gondolta megérdemli, de Ada nem volt abban az állapotban, hogyy felfogja mit láthatott meg a lényéből a lovagnő és mit nem. - Mit tud vele kezdeni egy fajtársad? Tippre semmi jót, de mit tehetnénk mi a dologgal? - kérdi szorongva.
- Kiváló kérdés. Annyira nem rossz a helyzet, mint érzed, tünde. Ha akarta volna, már rég a világra törhetett volna. A színe fehér amúgy, ezt láttam a kardban, ahogy az enyém lila. Ha megtaláljátok, és megszerzitek, törjétek helyben össze a fegyvert!
Loreena felsóhajtott.
- A fehéren kívül nem tudsz adni valami támpontot? Irányt, távolságot, nevet akármit, amin elindulhatunk... Már szabad vagy. Nem tudsz segíteni keresni? Tudom, hogy kimenni nem akartál, de gondolom több mozgástered van így.
Ada úgy néz Loreenára, mint aki elõször látja. Még ott zsong benne az átéltek utóhangja, s valamiért az az elsõ gondolata, hogy nem mutatkozhat egy mélységivel. Annyit járt az emberek között, akik tiszta Égi Hírnöknek nézték, s a népe irtja a mélységieket. Társnõje pedig arról próbál meggyõzni õket, hogy tartson velük, akárha kultisták volnának. Fejét a tündérõl a mélységire kapja, s újra hosszú percekké válnak benne a másodpercek, amíg a válaszát várja.
- Mint említettem, odakint vérszomjas papok vannak. Eszem ágában sincs kimenni. - Tart egy másodperc szünetet. - A fehér szín pedig elegendõ kell, hogy legyen. Még azt se mondtam el, hogy én vörösnek látom.
- Igen emlékszem... – nyugtázza a tünde. - Errõl jut eszembe. Nem jártak itt mások mióta eljöttünk? Kiderült hogy a világban sok helyen megérezték, mikor elengedtünk. Nem tudom mennyit tudnak, de keresni fognak... - Megmasszírozza a homlokát. - Rendben, hol találok információt arról, hogy melyikõtök fehér, akit te vörösnek látsz? A tudásod tízezredével sem rendelkezünk. Segíteni szeretnék, de nekem csak halandó hosszúságú életem van arra, hogy kitaláljam.
Ada a kardra néz, majd Azraelre. Az a kard tökéletlen volt, de az erejével képes volt teleportálni és halottakat feltámasztani a démon. Loreenának igaza van, nincs elég idejük rá, viszont ha valami hasonló erõvel rendelkeznének... Aztán leszegi a fejét, és összeszorítja a fogát, nem akarja újra átélni az elõbbieket.
- Mibõl gondolod, hogy képesek leszünk elvenni tõle? - továbbra sem néz fel, maga elé mondja.
- Megoldjátok, tudom. Lehet nem úgy tûnik, de jómagam se jártam túl sokat az elmúlt néhány ezer évben. - jelenti ki ismét tökéletes tárgyilagossággal.
- Hát... köszi, hogy hiszel bennünk meg ilyesmi. – felel újabb pár másodperc csend után a buborékban. - Majd bekopogunk hófehérkéhez pár vérszomjas pappal. - mosolyog Adára bíztatóan.
Ada megilletõdik a váratlan tásasági hangnemtõl, ezért bólogat párat. De õ is gyanakvó a kivitellel kapcsolatban. Még nem fogta fel, amit azonnal, felfog majd, ahogy innen kiléptek, hogy milyen tág a világ, s õk valóban olyan csöppek benne. Ezt élesebben érzi majd mint valaha.
- És, milyen a szabadság? – érdeklődik Loreena.
- Borzalmas. – panaszkdik Azrael. - Ott az a pap például, nem is olyan messze innét, biztos, hogy meg akar ölni... Semmi kedvem ehhez az egészhez...
Ada jobban meglepõdne ha nem élt volna át ennyi mindent az elmúlt pár percben. Most csak a szemöldöke íve emelkedik meg kissé és felpillant rá. Szinte kesergõ a mélységi hangja. Nem tudja elhinni, hogy nem bír el egy pappal. Összevonja a szemöldökét.
- Pap? Milyen pap? – kérdi Loreena.
- Néha megjelenik a fák között, és tudom, hogy engem keres. Biztos meg akar ölni. Ez már csak ilyen.
Ez már csak ilyen.
- Elbírna veled? – érdeklődik Loreena.
- Nem öljük meg. - jelenti ki Ada. Õ biztos nem és Loreenának se hagyná. Egy papot nem. Ha ez már csak ilyen.
- Magában úgy sem. De mi van ha többen vannak? Nem túl jó ez így. Na, nem mint ha sok helyem lenne itt, ez más kérdés.
Loreena felsóhajt.
- Minket is keresnek. Én sem akarom megölni Ada, de az a pap láthatott minket, és egyenesen vinni fogja a hírt Freyr von Himmelreichnak, és akkor itt fognak nyüzsögni a déliek.
Pár másodpercnyi szünet áll be a beszélgetésben. A csöndet a lovagnő hangja tori meg újfent. A tünde fonatok alatt vadul dolgozik az elme.
- Nem tudsz elköltözni? Biztos van még ilyen város, ahol biztonságban lehetsz, és nem tudnának rólad. Mi meg... Mi meg majd megoldjuk valahogy. Azért meg tudnád mutatni hogy néz ki a pap?
- Elcsaljuk. - fûzi hozzá Ada. Elvégre ez is egy lehetőség. Úgy se tudják hányadmagával jött, ha még Azrael sem tudja, és mit csinál amíg le nem vadásszák. - De nem bánthatom. - mondja egyre bizonytalanabbul. A nefilimeknek minden pap... pap.
- Csak a tekintetét érzem, a testét valahogy elfedi. Zöld és szürke az illetõ. Nem barátságos. – összegzi Azrael majdhogynem szorongva. Vagy csak a képzelete játszik vele?
- Ilyesmi? – hallja Loreena hangját, aki épp egy szürke hajú zöld szemű férfire gondol… Esroniel von Himmelreichre.
- Azaz. Ez valami népszerû pap?
A feszültség szinte tapintha Loreena körül, akinek arcizmai különös táncot járnak, mintha maga sem tudja eldönteni hogy sírjék-e vagy nevessen.
- Nos, most éppen nem lehet az. Tizenhét éve kirobbantott egy háborút, egy egyházszakadást, és fél éve se szó se beszéd lelépett és otthagyta az övéit. Kínos sztori, a neve Esroniel von Himmelreich. De ami még aggasztóbb... Hogy õ az egyetlen ember, akirõl tudom, hogy ölt már olyat, mint amilyen te vagy. Kettõt is, bár nem egyedül. Képes téged elpusztítani, meg fogja találni a módját. Kérlek, Azrael... Költözz el innen, mert meg fogsz halni.
Ada számára a valószerûtlenség határára sodródik a beszélgetés ezen a ponton. Figyelmesen hallgatja Loreenát, de már nem tudja miért a mélységinek segítenek. Elvégre a kardot akkor is elpusztíthatják, ha õ már nem él.
Összehúzza a batyuját és feláll. A barlang szájához lép és kinéz. Egy pillanatig megfordul a fejében, hogy egyszerûen elmegy, itt hagyja õket és ezt a küldetést. Aztán más jut eszébe.
- Miért nem gyõzöd meg õt? - beszél, és megfordul de gondolhatná is, hiszen hallja õt. - Õ képes elpusztítani a fehéret. Talán téged is megöl, de mindennek ára van.
Talán arrogánsak a szavai, de ezúttal a szívében nincs semmi fennhéjázás. Tárgyilagosan beszél és saját alig 18 évének tapasztalatából.
A levegõ körülöttük megtelik fekete vízbõl álló apró buzogányhegyre emlékeztető formákkal. A napfény elsötétül, és amikor felnéznek, azt látják, hogy egy hatalmas gömb takarja ki a napot. Talán egy tónyi, ha nem egy kisebb hegynyi víz lebeg fölöttük. Andromeda szemében visszatükrözõdik a szívébe markoló rettegés. A nefilim fél, fejét jobbra kapja majd balra, s próbálja megérteni miféle indulat, érzelem vagy szándék vezérli a bukottat. Valóban nem gondolta, hogy ekkora ereje van, s hegynyi vizeket mozgatni képes.
- Képes rá ez a férfi? – zeng Azrael hangja.
- Egyedül szerintem nem. – felel Loreena, hangjába ámulat és félelm vegyül. - És mikor elhagyta a népét elhagyta a csapatát is. De attól még bizonyosan veszélyes.
- Adának pedig igaza van abban, hogy talán segít nekünk megölni Hófehérkét... – teszi hozzá, s Ada akaratlanul Cynewulfra gondola. Ő szeret mindennek becenevet adni. De neki nem adott, és mégis, vajon ha rá gondola, őrá gondola-e, látja e még őt anna és úgy, ahogy azon az éjjelen, iazán, vagy csak az árnyéka, lázlma kíséri, ahogy a nefilimet a férfié?
Egy hang, férfié, mögülük csendül és a szürke hajú zöld szemű férfi lép elő furcsűn kedélyes arccal.
- Azt hiszem, ilyen nyílt hívást udvariatlanság figyelmen kívül hagyni... Békesség.
Azrael a vizet egy hatalmas kardalakká formálja, pont olyanra, mint a szóban forgó fegyvert, és hegyét Esroniel felé fordítja. Nem mozdul. Ada megpördül a tengelye körül, s automatikusan megidézi az Égi Vértet. Ám Azrael megelõzi, így nem egészen fogja rá, készenlétben tartja maga elõtt. Amit a férfiról hallott, mind rossz színben tünteti fel elõtte, s amit délen átélt, az is megrendítette. De nem ismeri a délieket igazán. Saját elõítélete arra hajlott, hogy tolerálja õket, hiszen az emberek harcát állította meg a népe, s nem õ akarja újra kezdeni. De Észak történetei után nem tudja mit gondoljon az emberrõl, aki ketté tépte a fajtájuk hitvallását. Nézi õt, azokkal az átható aranyszín szemeivel és most az egyszer jól látja a másik, ha ránéz, hogy nincs minden ítélet nélkül az a pillantás.
- Remélem a békességet komolyan is gondolja. – mondja színtelen hangon Loreena.
- A maguk részérõl igen. Az úriember pedig eldönti, hogy mit szeretne. - bök az állával a mélységi felé. Az megrázkódik, és továbbra is gyanakodva figyeli a lila szemével a férfit.
- Valóban. Ez egy különleges ember.
- Én a helyedben megsértõdnék az emberen. - pillantott fel a hercegné Azraelre. - Maga meg jól szarban hagyott minket... - közölte fagyosan Esroniellel.
Ada tesz egy fél lépést elõre. Szányait, melyeket eddig összébb húzott, lassan elengedi, talán magát is nyugtatva.
- Tudod ki ez a mélységi? Õ Azrael. - feleli meg a saját kérdését. - Mit akarsz tenni?
Esroniel szinte neheztelõen néz rájuk, de Ada nem érti, miért.
- Ép majdnem meghaltam, és ezt kapom... – mondja panaszos hangon a pap. - Látja, Ishboseth, ilyenek ezek az alakok.
Tart egy pillanat szünetet, majd mintha eszébe jutna még valami, hozzáteszi:
- Mellesleg, maguk meg hazudtak a hatóságoknak, ráadásul úgy viselkednek, mint a kultisták. Ez sem túl jó pont.
- Jó pont? Kinél? Magánál? Tettük amit helyesnek tartottunk. Pont mint maga. - tette karba a kezét Loreena.
Ada nem érti. Arra gyanakszik hogy a férfi viccel. Hiszen elõbb még fenyegette a mélységit, most a nevén szólítja mint öreg barátja. Ilyen a viccelõdés, nem? Arra készült, hogy meggyõzi, álljon melléjük, de most elbizonytalanodik, nem szól.
- Tényleg megöltél két olyat, mint én? - kérdezi Azrael kis kétellyel a hangjában, Esroniel csak felnevet.
- Félreinformálták, testvér, hármat. De magát nem akarom, még. Megkérhetném, hogy távolítsa el a kultistáit, amíg beszélgetünk? Nem biztos, hogy tudni akarnak azokról, amit hallanának.
A tünde és a nefilim meghökkennek.
- Nem vagyok kultista. - közölte sértetten a tünde, majd felnézett a mélységire. - De elmegyek, ha akarod. És dealelhettek a hófehérkével, ahogy akartok.
- Ne sértegess, pap! - sziszegi Ada is, azzal ellép Esroniel mellett és elhagyja a barlangot. De a mélységi hangja követi, a fejében zeng:
~ Ne maradjatok. Meghalhattok. Haltak már meg elegen miattam. Ez az ember veszélyes. ~
A félangyal szeme elkerekedik Azrael szavára, megtorpan. Megfordul és azt látja, hogy a tünde Azaelre mosolyog.
- Loreena! - szól hátra. - Menjünk. - a szokásos nyomatékos se nem parancs, se nem kérés. É most az egyszer talán mégis jobban inkább kérés. Ahogy a mélységi félti õket valamiért, õ úgy félti tünde társnõjét. Ha õ marad, Ada is marad. Nem azért amiét Angelikával, nem az Úr parancsára. Hûségbõl, barátságból.
~ Még találkozunk. Ebben biztos vagyok. ~
Zeng a fejükben Azrael hangja, majd fekete víz zúdul le, de csak Esronielt fogja körbe. Most vagy soha.
Szinte egyszerre kiáltja a tünde nevét újra ahogy lezúdul a víztömeg, így az elnyeli és a felismerhetetlenségig torzítja a hangot, csak egy elfúló kiáltás hallatszik. Aztán látja az elõszökkenõ lovagnõt, s megkönnyebbülten ugrik neki a szakadéknak. Ada megfordul és ahogy visszanéz látja még ahogy a víz végleg bemossa a papot, Esronielnek nyoma sincs. Csend van mindenütt.
Loreena miután átért a lendület tovább viszi és hamarosan világossá válik, hogy az indulat is. Meg sem áll a legközelebbi fáig és ölével a törzsére vág.
- Mit képzel ez magáról! Alacsonyrendû kultistának néz minket, most pedig tele fogja tömni Azrael fejét, ahogyan kirobbantott egy egész háborút. És az övé lesz a kard. Meg fogja szerezni, és nem tehetük semmit! - a végére már kiabált, ahogyan csapkodta a fát. Hát ezért volt minden? Ennyi volt? Csak úgy belibeg Himmelreich a semmibõl, learatja a babért és olyan hatalomhoz jut amit halandó nem birtokolhat? Nem tudta, mit tegyenek. Nem tudta hogyan tovább. Hagynia kellett volna a fenébe az egészet, élni békében az életét ameddig még lehetett.
Ada néma tanúként térdel előtte, nem mozdul, nem mer, nem bír. Ziláltan, riadtan hallgatja végig, a szíve még mindig vadul ver. De amennyire kételyek gyötrik és dacos valahányszor a mélységi elé kerül, mégsem tud hinni benne, hogy a hercegné jóslata beteljesülne.
- Valóban ezt gondolod? - kérdi szokatlanul szelíden, miután térdeplésbõl, ahogyan földet ért, felnyomja magát és lábra áll valahogy.
Volt valami a mélységi féltésében, és abban amiket mondott nekik. Ahogy gyõzködte õket, hogy menjenek, keressenek. Annyi ideje van itt bezárva, s tán erõs a pap, meg tudja törni a varázslatát, de vajon hogy van ez a szándékával? Ennyi ideje õrzi a romokat... A félangyal furcsán megbízik benne. Meggyőzte őt.
- Azrael nem fogja engedni. - ha mást nem, a bukott is angyal volt valaha. Úgyhogy talán nem is szimpátia, gyengeség vagy remény... inkább csak szokás, hogy elhiszi, õsei ereje, az Úr angyalainak néhai szolgája elbír Isten teremtményével. Egy olyan teremtménnyel, aki széttépte az emberek egységét és viszályt szított. - Nem árulja el neki a fehéret.
Utolsó mondata kevesebb meggyõzõdést hordozott magában, de annál több elszánást. Nem akarta föladni itt. Nem akarta és ez az akarat elnyomta benne a szikrát, ami eddig elvezette, de megnyugszik majd és tudni fogja, hogy itt nincs vége, mert Élóhim nem hiába küldte. S ha a szerepe lejár, új szerepet ölt - peregnek a kártyák.
Loreena keserű nevetése tépi szét gondolatai reszketeg, törékeny várát.
- Nem ismered Esronielt. Ezreket tudott meggyõzni, hogy kövessék õt. El fogja hitetni Azraellel, hogy segíteni akar neki, és hogy csak õ képes rá. Hogy mi senkik vagyunk. És ha összemérnénk vele az erõnket, valószínûleg õ gyõzne. Még én is elhittem, régen, hogy segíteni akar, hogy jobbá akarja tenni a világot, még ha nem is értettem egyet a háborújával. Aztán eltûnt, most pedig csak úgy megjelenik, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, pedig nincs!
A lovagnő vett néhány nagy levegõt, hogy megnyugodjon.
- Mit akarsz tenni most, Ada? Ha valami csoda folytán elõbb bukkannánk rá a hófehérkére mint õ, aligha lenne esélyünk legyõzni. Neki van már ebben gyakorlata, nekünk nincs. És túl jól manipulálja az egész kibaszott világot ahhoz, hogy Azrael megálljon ellene.
Ada gyereknek érzi magát a korholás alatt. Mintha minden egyes mondattal fiatalodna és kisebbedne. Néha oldalt pillant, de zavart tekintete mindig visszatalál a dühös lovagnõhöz.
A kérdés az elevenébe vág. Vajon mégis mit akar tenni? A kard olyan fontos céljává vált, hogy majdnem a lénye lett a keresése. Pedig a kard csak egy a válaszok közül. Furcsán szabadnak érzi magát, könnyûnek a szárnyait és a lábait. El tudna menni innen, vissza se nézne. És lehet ha megteszi, sosem ér többé a kard közelébe és nem is lesz semmi. Se a világgal, se vele. Mikor téved? Amikor azt hiszi egy egész kor sorsát hordozza a szárnyain, vagy amikor ráébred saját lényegtelenségére, kicserõlhetõségére? Csak egy próféta a sok közül, majd más a helyébe lép.
De ha mindez igaz, amit Loreena állít, amit Azrael állít, és ez a férfi veszélyes, akkor nem kötelessége-e megtenni mindent, amire csak képes? A kard valós. Most már tudják. Tudják, hogy rossz csápokban van, s hogy még rosszabb kezekbe kerülhet. Összeszorítja az ökleit, az arca riadt, de a szavai ugyanazt a kétségbeesett elszánást viszik.
- Akkor nekünk is meg kell gyõznünk sokakat. – mondja.
Rábólint.
- Most idõnk van és elõtte járunk. Ha csak háborút hoz, nem gyõzhet.
Nem kérheti, hogy a népéért tegye, nem is kér tõle semmit. Csak a szeme kérdez: ~És te mihez kezdesz, Loreena? A lovagnő érti őt, ezt látja rajta Ada, de azt is látnia kell a válasza nyomán, hogy nem látja az egész képet úgy, ahogy a tünde, s így könnyebben esnek neki a szavak:
- Értékelem az optimizmusod. – Loreena egy pillanatra lehunyja a szemét - Mindenekelõtt hazamegyek. Veszek egy fürdõt, meleg vacsorát eszem, utána pedig kitálalok a férjemnek, mert ez az ügy rajtam túlnõtt. Velem jöhetsz, ha szeretnél, van üres szobám ahol ellakhatsz egy darabig. Ha pedig a pihenõ után úgy döntünk, felvesszük a kesztyût, akkor egyetlen helyre mehetünk, ez pedig Észak, a katedrális. Ismerek egy püspököt, és megbízom benne. Talán segíthet meggyõzni az északi egyházat, hogy segítsenek.
Adának, aki olyan ritkán mosolyog, most felderül az arca. Lassan, lépésrõl lépésre. Bár maga sem tudja, minek örül, hiszen kétségbeejtõ a helyzetük. Talán megkönnyebbül, hogy nem marad magára abban, amit úgy érzi el kell végeznie. És az ingyen szállás sem utolsó lehetõség... Lehajtja a fejét, ezüstös üstöke az arcába hullik, hogy elrejtse ezt a fáradt, mégis lelkes érzést, s odalép a fához, leroskad a lovagnõ mellé. Vele tart most már, amíg a végére nem érnek és tovább.