~Meggyőzések~
Fogalmam sem volt, hogyan juthatott eszembe ennyi elszökési tapasztalat után elhagyni egy egész csomag száraz élelmet. Illetve, ha még csak elhagytam volna... jobban mondva el sem hoztam otthonról, ahogy a megszokott, agyonhordott hátitáskám sem volt velem ezúttal. Túl hamar kellett kereket oldanom a közeledő közös családi vacsora elől, amíg még nyílt rá alkalmam. Utáltam ezeket az estéket, a mostanit pedig még a szokásosnál is jobban gyűlöltem volna, hiszen nyilvánvaló volt, mi képezte volna a társalgás fő témáját. Édesanyám ugyanis mostanában ismét szóba hozta, mennyire helyteleníti, hogy az apám után megyek, és elmondása szerint átveszem a hóbortos szokásait. Ez egyáltalán nem volt igaz, ahhoz pedig, hogy mit tanulok, egészen addig nem is szabadott volna megjegyzést fűznie, amíg nem holdpapnak készülök, az pedig, valljuk be, olyan kategóriába tartozott, amit sohasem választottam volna. Legalábbis, úgy nem, hogy folyton megpróbálják rám erőltetni...
Szóval, újra úton voltam, céltalan céllal, csak követtem a lábaimat és megpróbáltam eldönteni, merre lehetnek olyan érdekes történések, amelyek elfeledtetik velem saját egyszerű, unalmas, börtönnek is nevezhető életem átkát.
És még azt mondják, a kinézetünk miatt vagyunk átkozottak.Jelenleg azonban magamra voltam mérges, pontosabban a nagy sietségre, ugyanis már napok óta úton voltam, ezzel pedig csak egy baj volt: elhagytam Tünde-erdőt, így a biztos élelem- és szállásforrást is. A síkság, a természettől való kezdetleges eltávolodás kellően lefoglalt, hogy ne gondoljak arra, mi lehet odahaza, s egy darabig azon is segített, hogy elvonatkoztassak korgó gyomrom maró, üreg érzésétől. De aztán... már annak is örültem, hogy egyáltalán házakat és földeket látok, az a tény pedig, hogy pontosan előttem egy kisebb erdővel körülvett falucska terült el, kétszeresére növelte a megszokott, egyébként sem lassú gyalogolási sebességem.
Csak azt tudnám, miért gondoltam, hogy fák mellett élők majd nem viselkednek olyan furcsán és azt tisztelik, amit én...
Mindenesetre, itt voltam. Egy földesút végéhez érve, amely becsatlakozott a falu ténylegesen lakott területének alapjához. És csak álltam, azt lesve, vajon hol kellene kezdenem az egészet, tekintve, hogy a táskámmal együtt a megspórolt pénzemet is otthon hagytam. Azt hittem, lesz időm gondolkodni. Azt hittem, most még, itt, egyedül vagyok. A két alak, akik éppen az erdő felé - felém - tartottak, pedig fenekestül felforgatta ezt a biztonságot és pillanatnyi nyugalmat jelentő tévképzetet, arról már nem is beszélve, hogy szinte éreztem, hogy tekintet cikázik át rajtam. Megvizsgáltak maguknak, én pedig jelenleg, elég ingerült lévén, úgy gondoltam, nekem is jogom van őket szemügyre venni. Meg is tettem... egyikük minden kétséget kizáróan sötét tünde volt, amely tény meg kellett volna, nyugtasson egy kissé, de nem bíztam a fajtámban, ugyanúgy, ahogy senki másban sem, most azonban teljességgel erre a két idegenre voltam utalva.
Ha nem szeded össze magad és nem leszel kedves, éhen mehetsz tovább. - figyelmeztettem magam keserűen konstatálva, hogy nem bújhatok ki ez alól a találkozás alól.
Azonban ahogy tekintetem a lányra tévedt, már nem is igazán akaródzott elmenekülnöm. Túlságosan furcsának találtam, hogy ő - akármi is legyen, démon vagy ember -, ennyire feszélyezetlenül viseli egy sötételf társaságát. Szokatlan volt. És Veronia működését tekintve, még úgy is, hogy Dél területén jártunk, mondhatni értelmetlen. Mit kerestek együtt itt? A nő - vagy lány - finom öltözködési stílusa nemességre utalt, ők pedig nem járnak ilyen aprócska falvakba...
Jó lesz óvatosnak lenni.Az is ezt támasztotta alá, mennyire közvetlenül szóltak hozzám. Szinte már ijesztő volt... Ha megtehettem volna, azt hiszem, nem is válaszolok, most azonban gyomrom hangos kordulása megsürgette a nyelvem.
- Szia! Segíthetünk valamiben?- Ez itt Schnellbach, ha ez mond valamit. Merrefelé tartasz? - csatlakozott társnőjéhez a sötét tünde is.
- Üdv. - feleltem kurtán, miközben hol egyiket, hol másikat fürkésztem.
A leány szájában hegyes fogak csillantak, elmém pedig azonnal riadót fújt. Hiszen egyértelmű: a sötét tünde segített neki prédát keresni, hogy őt magát ne támadja meg! Összeszűkítettem a szemem, de egyelőre ezt nem tettem szóvá. Nem volt most alkalmam elrohanni. Elkaptak volna. Nyugodtnak kellett látszanom.
- Nincs különösebb úti célom. Talán egy olcsó vendéglő, ahol munkáért cserébe is adnak meleg ételt.Gyűlöltem, hogy kiszolgáltatottnak tűntem, egyszerűen túlságosan felidegesített. A földet kezdtem bámulni, koszos csizmám orrát, mintha attól szem elől téveszthetővé vált volna az arcomra kiült feszélyezettség és némi harag.
- Munkáért cserébe? Hát, Anja fogadójában szerintem mindig jó néven veszik, ha pihenhetnek egy kicsit. - mondta a férfi -
És elnézést a tegezésért, nagyon fiatalnak tűnik.Az is vagyok. - gondoltam felpaprikázva, mert fogalmam sem volt róla, ők vajon mennyi idősek lehettek.
De valami nem volt rendben azzal a sötételffel. Furcsa volt az arca, olyan… mint amikor dühbe gurult valaki odahaza Nebelwaldban, csak valahogyan egyáltalán nem árasztott magából haragot vagy feszültséget.
- Miért segítenek? - tettem fel végül a kérdést, újra felnézve rájuk, már nem is különösebben igyekezve azon, hogy minden érzelmet letöröljek az arcomról.
- Miért ne tennénk? - felelte a sötét tünde, már-már természetesen, ami azért kissé ijesztő volt -
Éppen erre jártunk, itt lakunk. Körbevezethetjük, ha gondolja, nekünk sincs különösebb dolgunk. Illetve Mina, ha tényleg magad lennél, nem akadályozlak meg, de vigyázz a testi épségedre.- Miért, a lelkire majd vigyázol te? - kérdezett vissza a hölgy, valahogy egészen olyan benyomást keltve, mintha keserű, penészes kenyérbe harapott volna, és a nemesi öltözékéből kifolyólag biztosan nemes neveltetése miatt nem volt -
Köszönöm, maradok. - tette hozzá, aztán a földet kezdte bámulni, de olyan arccal, mintha a tekintetével akarta volna megölni a fűszálakat.
Talán… régen ivott már vért? Legyek magasabb fél méterrel, ha ezt értem.Néhány pillanatig csak csendesen bámultam rájuk. Mit ne mondjak, kellemes csalódás voltak, főleg a mostanság tapasztalható szörnyű állapotok közepette. Túl kellemes, szinte már gyanúsan kellemes... De az illem úgy kívánta, hogy levetkőzzem a dühöm, így hatalmas levegőt vettem, amit az orromon fújtam ki, közben félrenéztem. Ha valóban le akartak vadászni, hát itt volt az alkalom, hogy megtegyék az első lépéseket. Bár ebben egyre inkább kételkedtem. Az az óriási égimeszelő - utólag belegondolva - még zavarba is jött, vagy micsoda... Persze nem róttam fel neki, gondolom, egész idáig azt hitte, hogy egy kisfiúval van dolga.
- Szóra sem érdemes. Folyton megtörténik. - zártam le a témát ennyivel -
Ha megmutatnák, merre van ez a fogadó, örömmel venném. Vagy inkább... - néztem a vámpírnő irányába, akiről nem tudtam eldönteni, mégis mi baja lehet velem. Hiszen neki ott volt a két szép keble és le mertem volna fogadni, hogy a sok ruharéteg alatt gyönyörű alakot is birtokol. Ezzel ellentétben én úgy festettem, mint egy tízéves, némi hozzávetőlegességgel tizenkettő, de nem több egy kicsivel sem -
Elég, ha elmagyarázzák, és már itt sem vagyok.Hangom olyan tárgyilagos volt, hogy még én is meglepődtem rajta. Arrébb is léptem néhány aprócskát, hogy jelezzem, eszem ágában sem volt felhergelni a nőt, bár tényleg nem értettem, ahogyan azt sem, miért érezte szükségét az a sötételf annak, hogy idegenvezetőt játsszon nekem, holott... nem is tudom. Ki tudja, mit zavartam meg?
Nagyszerű... mindenkinek sikerül. - engedtem meg magamnak egy egészen halk sóhajt, aztán ismét felnéztem rájuk.
- Mostanság nem túl segítőkészek idegenekkel, legyek bármerre is Veronián. Meglepett. Ha kérhetem, vegyék meg nem történtnek az értetlenkedést és az illetlenséget. - azzal magamat ismételten meglepve feléjük nyújtottam fakéreg illatú tenyerem -
Wynnesa Silvernight-Gentlesaline. - mondtam enyhén lerövidítve a nevem, magam sem tudom, miért.
Soha nem gondoltam volna, hogy egy fikarcnyit is rosszul fogom magam érezni, ha mások önzetlenségét betartással hálálom meg. Márpedig határázottam szúrt a mellkasom, még ha éppen csak egy hangyányit is.
- Nem, nem, szívesen megmutatjuk, tényleg - ajánlkozott az eddig lefelé néző vámpírnő -
Akár iszogathatunk mi is valamit, nem? Igen, ezt mi is észrevettük - tette hozzá, bár nem értettem, miért estek ilyen hibába, ha tudták -
Nem volt illetlen....- Örvendek. Damien Nightwind, bár a Nightwindnek sok értelme nincs már. - érkezett a bemutatkozás a zöld szemű idegentől.
- Én pedig Wilhelmina von.... őőő izé... - pirult el, mintha valami rosszat akart volna tenni, aztán mégis meggondolta magát.
Ha lehetett ilyet kijelenteni, most még jobban össze voltam zavarodva. Nem értettem a vámpírnőt, akárhányszor is vizsgáltam át sápatag arcát, s hatalmas, csillogó szemeit. Hiszen nem zavartam meg a titkos találkájukat, sőt, ő szólt hozzám először. De mindegy is, hiszen bocsánatot kért. Igazán különlegesen festett olyan sápadt bőrrel. Már-már földöntúli szépségnek mondtam volna, ha hozzávesszük, milyen gyönyörűen ápolt sötét hajat birtokolt. Egyre kevésbé csdálkoztam rajta, hogy együtt látok vele egy férfit - még ha sötételf is.
- Khm. Wilhelmina von Nachtraben. - mondta ki végül, de én nem reagáltam semmit.
Csendesen, nyugalmasan hallgattam a bemutatkozást, aztán amikor az a hatalmas, magas férfi megindult a falu felé, bólintottam és követtem őt és társnőjét. Nem hittem, hogy odabent az épületek között meg mernének támadni, főleg nem azok után, hogy nyilvánvalóan mindketten az igazi nevükkel válaszoltak a sajátomra, némileg...nem, biztosan azt a benyomást keltve, hogy nem túl büszkék rá. Vagy csak nem szívesen adják tudtára egy jöttment, furcsa idegennek. Nem ismertem a vámpírokat és úgy éreztem, ha kimutatnám bármiféle ellenérzésemet is, azzal csak védtelenebbnek tűnnék, manapság pedig, ki tudja, mik történtek Veronia-szerte. Nem voltam vámpír- sem pedig semmilyen fajgyűlölő, csak éppen szerettem, ha azt hiszik, nem félek. Nagyon is.
- Akkor szerinem forduljunk is vissza.A falusi élet látképe furcsán, kicsavarodottan nyugtatott meg, talán a fák miatt, amelyek belógtak látóterem minden egyes kis szegletébe, azt a benyomást keltve, hogy itt is van egy szeletke otthon, egy kis darab abból, ahová tartozom. Egészen el is bambultam, s csak a fogadós jellemzésére irányítottam vissza rájuk a tekintetem.
- Anja már évek óta dolgozik fogadósként. Kicsit nagyon közvetlen a stílusa, de meg lehet szokni, kérem, ne vegyen a szívére semmit - folytatta Damien, ismételten mosolyogva.
Furcsa egy sötételf vagy te.- Nem érdekes, ki hogy viselkedik és kicsoda, amíg helyesek az eszmék, amikben hisz. - válaszoltam, és ezzel vissza is kanyarodtam a szörnyű feszültséggel keretezett bemutatkozáshoz -
A név sem számít. Csak szavak, amelyeket a szüleink aggattak a nyakunkba akaratunk ellenére. Olyan, mint a származásunk, és egyikbe sincs beleszólásunk, abba pedig főképpen nem, mit gondolnak rólunk mások. Ezért fontos az elfogadás és a megértés. - néztem célzottan előbb Wilhelminára, aztán Damienre -
De azt hiszem, Önök ezzel tisztában vannak, máskülönben nem ajánlották volna fel a segítségüket. Anja is hasonló lehet, ha hajlandó belátni, hogy nem mindenkinek van pénze.- Persze, hogyne... Nagyon örülök, hogy így gondolja. - válaszolta Wilhelmina, kicsit mintha maga sem akarná elhinni, hogy ezt mondtam.
- Szívesen segítenénk bárkinek, ez nem áll feltétlen szoros kapcsolatban az elfogadással, tehát... legfeljebb akkor tagadnánk meg, ha az illető egyértelműen támadó szándékú. Bocsásson meg, fogalmam sincs, miért mondok ilyeneket... A lényeg, hogy... ne féljen, akárhonnan is jön, akárhová megy, nem áll szándékunkban bántani. Sokáig gondolkodtam... talán pont azzal követtem el hibát, hogy engedtem leleplezni magamat a beszédemmel. Most mintha mindketten kötelességüknek érezték volna ezt a merev udvariasságot átvenni tőlem. Pedig magam sem értettem, hiszen az illem rendkívül bosszantott legtöbbször, főleg, ha kilátásban volt egy esetleges jó beszélgetés. Miért is tettem ezt? Á igen... szokásomhoz híven hagytam magam felmérgesíteni és elvesztettem a fejem. Na remek.
Aztán ennek tetejébe következett a sötételf férfi - Damien - kijelentése. Még hogy én félek?! Természetesen megijedtem, de azt hittem, nem látszódik. Szinte soha nem tűnt fel senkinek, mert elrejtettem, teljesen biztosan, felismerhetetlenül! Akkor mégis hogy volt képes...?
Amikor elértük a fogadó - meglehetősen szokványos, kis falura jellemző felépítésű épület - bejáratát, Damien lovagiasan ajtót nyitott, mint valami nemes. Csendesen leintettem, éppen ideje volt. Kezdett valóban elegem lenni ebből, főleg, hogy nyilvánvalóan mindketten idősebbek is voltak nálam. Némán hagytam, hogy a vámpírnő besétáljon előttem, azonban Damien udvariasságát már nem utasítottam vissza. Jobb, ha egy férfi tudja hogyan kell bánni egy nővel. Ő nincs híján ennek a tudásnak. Valamicskét azt hiszem, mégis megértettem abból, hogy lehetett, hogy ők együtt...
- Szép jó napot, díszes társaság! Rég láttam magukat Új husit is hoztak? - He...? - kaptam fel a fejem, minden bizonnyal Anja hangjára, aki, még a róla alkotott képet is felülmúlva produkálta a közvetlenséget.
De ez jó volt. Annyira jó, hogy már nem is érdekelt, hol vagyok és miért.
- A kisasszony még nem járt a faluban, átutazó. - előzött meg Damien, de ezt azért nem hagyhattam annyiban.
- Üdv, asszonyom. - néztem a nő felé óvatosabban, mint korábban odakint az erdőszélen tettem -
Wynnesa vagyok, átutazóban...Még akkor sem, ha csak megismétlem.- Foglaljanak helyet! Mit adhatok? Azonban, mintha valamire figyelmeztetni próbált volna az invitálás egy asztal felé, így abbahagytam a beszédet, enyhén meghajtottam a fejem, jelezvén, hogy majd még visszatérek beszélgetni, amint megtudom, mi folyik itt. Ösztönösen ültem le, a falhoz egyik legközelebbi székre. Le? Akarom mondani, inkább fel. Tehát felültem és figyeltem őket. Damien még mindig túlzottan udvariasan viselkedett, már-már annyira, hogy legszívesebben félbeszakítottam volna, ám valahogy mégiscsak kivártam, hogy befejezzék a társalgást.
- Wynnesa, meghívhatom valamiféle italra? Mina, kérsz valamit?- Ha van citromfűtea...- Nem, köszönöm. Inkább... - kezdtem bele egészen halkan, mintha hirtelen visszatértem volna a komoly, nyugodt, csendes önmagamhoz -
… kérem, hagyják abba a magázást. Minden bizonnyal mind a ketten idősebbek nálam. És Wyn. Szólítsanak így, ezt szeretem a legjobban. A többi csak formaság.- Rendben. Mint angolul a tél fele - jelentette ki a vámpír -
Egyébként én is csak Mina vagyok. Ami több három szótagnál, az már hosszú. - Köszönöm a diplomáciád, Mina - felelte a sötételf, mire mindketten elvigyorodtak.
Egészen addig nem is tűnt fel, hogy nem a tündék nyelvén szóltak, ahogyan az sem, hogy önkénnyesen átváltottam az emberekére, amíg Wilhelmina... azaz Mina meg nem említette a nevem hasonlóságát a fehér, hideg évszakhoz. Feltettem a kezeimet az asztalra, hogy biztosabban üljek és valamivel kényelmesebb legyen, aztán ismételten a vámpírnőre irányítottam a tekintetem.
- Igen, ahogyan a te nyelveden is. De leírni nem úgy kell. - magyaráztam halkan, a korábbi hangnememhez képest egészen nyugodtan -
Rendben, Mina. Így foglak hív...Nos igen... a kommunikáció szépségei. Vagy egymással szórakoztak, vagy pedig valamilyen oknál fogva senki sem adott Damiennek becenevet. Nem értettem őt... sokkal jobban örültem volna, ha egyáltalán nem is rendelkezem ilyennel. Vagy az összeset én találhatom ki.
- Na de ha tegezünk, akkor sem kérsz semmit, Wyn? - kérdezte Damien.
Ez miféle összefüggés? - Illetve ez rossz kérdés. Kérsz valamit?- Mmm... - csúszott ki a számon egy sóhaj és nyögés keverékének betudható, megadó hang.
Éhes voltam. Nagyon is. Végtelenül. Végérvényesen. Már jó ideje az ájulás előjeleit is éreztem magamon, így csak idő kérdése volt, mikor mondja fel a szolgálatot a testem. Gyűlöltem megadni magam, a helyzettől pedig csak dühöt éreztem saját személyem ellen. Felmordultam, tenyerembe temettem az arcom egy pillanatig, azután felnéztem a sötételfre.
- Bármit. - mondtam a szokásostól mélyebb, határozottabb... ijesztőbb hangon -
Bármit, amit meg lehet enni. Amint pénzhez jutok, kamatostul visszakapjátok az árát.Arcom vörösödött... éreztem. Hogy a haragtól vagy a büszleségemet ért sérelemtől, nem tudtam. Csak arra voltam képes gondolni, hogy ha van egy kis szerencsém - és még nem lett elege belőlem Minának és Damiennek -, hamarosan megoldódik minden.
- Vala....Valamii.. édeset esetleg?- Ajánlom a napi menüt, aki szereti a csirkehúst. Gyerekadagot esetleg? Bár ahogy nézem, beléd fér a felnőtt is.- Egy felnőtt napi adagot kérnénk, Anja. - javította ki Damien egy szemforgatás kíséretében.
De hát eddig úgy tűnt, jól elvannak egymással. - Pár perc, aranyaim. Ti nem kértek semmit?- De - kezdte a vámpírleány vékony hangon -
Egy almáspitét, ha lehet. - azzal levette a csuklyáját.
Egyébként is látszott a gyönyörű, fekete haj, de úgy… egyenesen irigy lettem rá. Miért nem lehetett volna nekem is ilyen fekete hajam? Nem is beszélve mondjuk egy nem fehér szemről.
- Szerinted milyen frizurát csináljak a bálra? - Tudod, mi a válasz.- Akkor ne az legyen....- Akkooor... Két fonat innen elölről, középen összekötöd őket, majd folytatod úgy, hogy a széléről mindig beveszegetsz ilyen apróbb részeket. Na érted.- Sokkal jobb.Annyira fortyogott bennem a düh, hogy jóformán azt sem értettem, mit beszélnek... már ha egyáltalán megszólaltak. Az egyetlen, amely kibillentett elmém állandó, fékevesztett forgásából, a gyermek mennyiségű étel említése volt, amelynek hatására tiltakozólag emeltem fel a fejem. Vége volt. Egy lépést sem tudtam volna már megtenni saját erőmből. Némi megkönnyebbülést hozott Anja gyors cselekedése és a remény, hogy mindjárt újra kordában tudom tartani az érzelmeim...
Bár azt hiszem, hamarabb kellett volna intézkednem. A bál szó említésére kirázott a hideg, s éreztem, hogy minden apró átlátszó kis pihe égnek áll a bőrömön. Meg is rezzentem a gondolatra.... női ruhák, csillogás, kifinomult ízlésű zenészek, tánc... fogak...
Fogak?!- Hát mégis valamiféle célpont lennék? - kérdeztem egészen csak tátogva, mielőtt még bármit is tehettem volna az ellen, hogy ez megtörténjen. Az egyetlen szerencsém az lett volna, ha nem tudnak szájról olvasni, bár nem lepődtem volna meg rajta, ha az arcomra is kiül a tanácstalanság. De legalább így talán már nem csak ők néztek rám félve... vagy ami az az előbbi pillantás lenni akart. Mintha Crispint láttam volna, amikor azt hitte, démon vagyok.
- Maga rosszul van. - hasított belém a felismerés, hogy az a bizonyos maga csak én lehetek, így pedig nyilván ennyire látszik a szenvedésem -
Én meg megint elfelejtettem. Bocsánat. Anja, egy jókora kancsó vizet is kérnénk.- Vizet?! - kérdezett vissza Anja olyan hanghordozással, mintha csak egy sötételf lett volna -
Pedig a pálinka meg a jó bor az, ami minden bajra jó, de rendben, te tudod.- Nincs semmi bajom. És a te is tökéletesen megfelel még mindig. - jelentettem ki a sötételfnek olyan finoman, ahogy tudtam.
- Tudom. - hangzott a válasz egy bűnös kisgyermek bánatos hanghordozásával.
- Bo-bocsánat, Wyn, hangos voltam? - kérdezte Mina. -
A fenébe, így sose lesz meg az a csirke. -
Megyek és körülnézek, megpróbálom összedobni.. amíg Anja vissza nem ér. Kifizetjük.- Köszönöm, Mina...Csak hallgattam egy darabig. Próbáltam összekaparni a maradék tartásom, aztán amikor végre kihúztam magam és a tekintetem sem vánszorgott ide-oda, újból rájuk néztem.
- Kész vagyok! - és az étel már ott is termett előttem.
Mina felé fordítottam a fejem.
- Tudtam volna várni... Nem. Nem voltál hangos. Csak nem szeretem azokat az eseményeket, ahol elvárások közé szorítják a nőket. Hosszú ruhák... kényelmetlen cipők. Fűző.De bárhogy erőlködtem, a tekintetem az ételre vándorolt és egyre inkább minden megszűnt számomra létezni. Az sem érdekelt, hogy talán túl sokat mutattam magamból... csak az illat, amellyel már önmagában is jóllaktam egy kicsit. Azért volt még bennem annyi, hogy ne kezdjem el csak úgy.
- Ha éhesek vagytok, vegyetek belőle, elvégre ti álljátok. - toltam egy kicsivel közelebb hozzájuk a tányért.
- Nem kötelező hosszú ruhában menni Az én ruháimból is nagyon kevés a fűzős. Hát... mondanám, hogy szívesen kölcsönadnék párat, ami kényelmes, de...- Ha szabad valamit hozzáfűznöm, nem csak a nőket szorongatják. Legalábbis vannak olyan ruhák... - De vannak kényelmesek is!... Ja, jó étvágyat. Én nem vagyok éhes, köszönöm. Vagyis megvárom az almáspitét. Kérsz te is egyet? Naagyon finomak...- Egyél csak. Több szükséged van rá, mint nekünk, elvégre már úton vagy... mióta is?Bólintottam válasz gyanánt, majd hatalmas mozdulattal magam elé húztam a tányért és... kivettem a botomat az övemből, hogy ne zavarjon, aztán összeérintettem a két tenyerem a tányér előtt és lehajtottam a fejem, egészen úgy, mint Basil, amikor szokásos hajnali imádságát végezte. Csak éppen én ezt alkalmaztam az étel és egyéb dolgok iránti hálám kifejezésére is.
- Köszönjük Neked, Mindenható Természet, hogy teremtményeidből táplálkozhatunk. - mondtam a tündék anyanyelvén egészen halkan, de nem volt erőm folytatni. Beletöröltem a kezem az ingembe és erőltetett tempóban enni kezdtem, mialatt társaságomat hallgattam. Csak néha álltam meg levegőt venni, illetve elgondolkodni, mit feleljek.. MIT?! Komolyan képes voltam ezen gondolkodni?!
- Ne! - kértem határozottan -
Gyűlölöm a bálokat és a női viseletet is. - aztán végignéztem a vámpírnőn, azon gondolkodva, vajon sértésnek vette-e -
Csak magamon. Másokon nem. - tettem hozzá gyorsan.
Nos igen... Damiennek igaza volt. Az előkelően öltözött férfiaknál kevés dolog nyújtott gyomorforgatóbb látványt, amelyet Veronia a hátán hordott, és némelyek - főleg a gyermekek - arcán elvétve látszott is a kín, amelyet átéltek abban a mozgékony, rugalmas, mégis megbéklyózó börtönben.
- Háttöö... mozogni nem a legkönnyebb bennük, dee… Ha táncolsz bennük, akkor elképesztően szép látvány tudnak lenni. - Nem izgat, milyen szép látvány, ha nem egyezik a nézeteimmel. A legjobb az lenne, ha mindenki természetesen nézne ki. - motyogtam két óriási falat eltüntetése közt, elvégre már úgyis mindegy volt, mit mondok, és különben is, azt sem tudtam, mit beszélek az éhség miatt.
- Tudod, most... válság elé állítottál. - nevetett a lány -
Én is gondoltam ilyesmire, egy időben. - folytatta -
Csak vannak bizonyos problémák azzal, ha mondjuk... hát... a természetes azt fedi, hogy... téged nem fed semmi. Nem?- Igen. - válaszoltam még mindig nyugodtan -
Senki sem érti. Tudatlanok és eltávolodtak a Természettől, már megbocsássatok. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem járhat helyes úton meditálás nélkül. - nézem rájuk a szokottnál is komolyabban, amely nála azt jelentette, nyomatékosítani akarom a mondandómat.
Meglepett az a korábbi kérdés. Főleg most, hogy már tudtam rendesen figyelni, így úgy éreztem, visszakanyarodhatok rá.
Mióta...? Fene se tudja...- Nem emlékszem. Rendszeresen megszököm otthonról, felesleges számolnom a napokat. - magyaráztam két nyelés között, de nem érdekelt, milyen illetlennek tűntem. Éppen ezt akartam elérni: félredobni most mindent, ami zavart valaha is -
Mindenesetre, egy megjegyzés. Odahaza nemes anyám egy növénykivonattal keni a haját összejövetelek előtt, hogy fényes és könnyebben kezelhető legyen. Ha gondolod, elkészítem.És késő volt... kimondtam, nem is gondolva arra, mit teszek. Éppen kiteregettem magamat két idegen előtt, akiknek még csak a nevükkel voltam tisztában!!!
May the Eternity of Nature be with me...- Hát... nos... köszönöm, az kedves lenne. Csak így össze tudod ütni bármikor?Gyorsan eltüntettem mindent, egyúttal csalódottan konstatáltam, hogy közel sem álltam még a jóllakott állapothoz. Ezt leplezvén a hasamra szorítottam a kezem, mintha túl sokat ettem volna, aztán megtöröltem az arcom az ingujjammal és egy köszönömfélét jelentő biccentést irányítottam Mina és Damien felé.
- Druida vagyok. - feleltem egyszerűen, mintha ezzel a vámpírnő minden kételyére választ adtam volna, miközben a fülem mögé tűrtem a hajam, ugyanis észrevettem, hogy innen-onnan beleragadt némi étel.
Érdekel is engem... minél jobban eltávolodom az úri kinézettől, annál jobb. Hát még ha kormos lennék!- Egészségedre. - mondták egyszerre, amikor látták, hogy befejeztem az evést.
- Egyébként nem akármilyen bál lesz - jelentette ki Damien -
Igencsak fontos személytől kaptunk meghívást. Nem érdekelt a bál... nem, nem, nem és nem, hallani sem akartam róla. Mégis udvariasan hallgattam, de hogy miért, hát fogalmam sem volt róla. Megtehettem volna, hogy faképnél hagyom őket azzal az indokkal, hogy gyűjtögetnem kell a hajápoló főzethez. De nem tettem.
- A démonírnoktól - tette hozzá a vámpír.
...Mi?! Démonírnok?! DÉMON...???Sóhajtottam. Szegények bizony nem tudták mire vállalkoznak, amikor eltervezték, hogy elmennek. A démonok, legjobb tudomásom szerint idegesítő, szárnyas, érthetetlen lények voltak, akik szerettek olvasni és mindenféle jelet vájni az ember.. self… félself bőrébe.
- Jobban teszitek, ha nem mentek. A démonok... - kerestem a szavakat -
…tehetnek veletek dolgokat.- Nem hiszem, hogy audienciát kapnánk a híres Darrakarddal. De már az se semmi, hogy ott lehetünk. Maga a tudat. Szerintem hatalmas tömeg lesz, el fogunk veszni. - Meghívót kaptunk. Már lassan udvariatlanság lenne nem elmennünk. Nem?- Szerintem egy ilyen démon nem bánja, ha egy meghívóra nem egy, hanem több személy jut. Ha esetleg lenne kedved elkísérni minket... - adta alá a lovat a sötételf, mire a vámpír elmosolyodott.
Darrakard… Nem rémlett semmi ezzel a névvel kapcsolatban, csak Észak. Ott még sohasem jártam, amely tény felcsigázott ugyan, ámde visszahúztak a hátráltató tényezők. És... azt akarták, hogy menjek velük?! Nem voltam elég világos?
- Nem veszek fel lányruhát... És ha nem akartok kitűnni a tömegből, jobb, ha eszetekbe sem jut magatokkal vinni engem. Egyébként sem vagyok oda való... Azért a hajadat még megcsinálom, Mina. De ahhoz szükségem lesz az erdő nagyjábóli ismeretére és a bál időpontjára. - mondtam tárgyilagosan, lezárva egy nemmel az invitálást.
Mert én ugyan nem... és ez holtbiztos!- De... de ezek igazából... díszek. Hogy kiemeljék a szépségedet. Attól még te vagy ott belül. Persze, vannak, akik annyira... átalakulnak, hogy eggyé válnak az ilyen ruhákkal, de amíg csak néha viseled őket... igazán érzed, hogy az egy különleges alkalom. De minden attól függ, hogy viseled őket. Felszegett orral hordod ide-oda magad, vagy csak élvezed, hogy felszabadult vagy és szép, de nem kötöd ezt mindenki orrára.- Az én díszeim a hajamba ragadó levelek. - intettem le Minát egyszerűen, egyszersmind szószátyárnak képzelve magam, hiszen, mint már említettem, úgyis mindegy volt.
Abban viszont igazat adtam neki, hogy felcicomázott és felcicomázott között is volt különbség. Nem is kicsi. Például el nem tudtam volna képzelni Wilhelminát Damien oldalán sétálni és a legújabb divatról beszélni fennhangon, kifordított, természetellenes szavakat használva.
- Nem feltétlen kötelező a lányruha - tette hozzá Damien, én pedig elképzeltem saját magamat a jól öltözött tömegben a szokásos öltözetemben -
Ez egy démonlord bálja, ha valakit kitiltanak az öltözéke miatt, akkor... legyek holdcsókolt, vagy nem is tudom.Kezdheted. Velem megtennék.- A válaszom akkor is nem. - feleltem sötételf társamnak késlekedés nélkül -
Ha elmennék, azért tenném, hogy a frászt hozzam a felfuvalkodott rétegre... és az ételért. Semmi másért. Valóban jobb, ha feladjátok. - mondtam enyhén mosolyogva... azért az a bizonyos megmutatni-hogy-ki-is-igazán-úrikisasszony tetszett. Hogyne tetszett volna, hiszen bizonyítás, és önmagam értékekkel való felruházása rejlett benne, némi várható, választékos szavakkal megfogalmazott vitával és egy kis alkohollal. Na meg a szegény elkényeztetett leányok arckifejezésével, akik éppen akkor döbbennek rá, hogy nem a keblek teszik a nőt.
De még mennyire, hogy nem! Én is tudok csinos és igényes lenni... csak éppen semmi kedvem hozzá.- A frászhozás már nem is elég vonzó? Az étel meg biztos király lesz. És ha már elmentünk... azt teszünk, amit akarunk.Azt tenni, amit akarok... - elmélkedtem -
El tudnám viselni. - Az időpont... - esett gondolkodóba Wilhelmina, aztán már pattant is fel -
Elfelejtettem! De mindjárt hozom a meghívót, hazaszaladok érte.Gyorsan eltűnt, így kénytelen voltam egyedül maradni a még a lánynál is furcsább fajtársammal. Némileg idegesített ugyan, de kizártnak tartottam, hogy olyasvalaki, mint Damien szitokszóként vagy hasonlóként használja a Holdcsókolt kifejezést, legalábbis velem szemben. Azért még eljuttattam felé egy kérdő tekintetet, amint tényleg felfogtam, hogy Wilhelmina már ott sem volt. Esélyt sem kaptam rá, hogy visszatartsam a rohanásban, de hát ha neki volt erre energiája, álltam elébe megtudni, mennyi időm van elkészíteni azt a löttyöt, amit anyám sokszor jobban istenített, mint a Holdat.
- Jóllaktál? - kérdezte ő hamarosan.
- Nos... az igazat megvallva nem. - jelentettem ki, hogy aztán egyetlen másodperc erejéig zavartan bámulhassak magam elé, azon tanakodva, mégis mióta hanyagolhattam a testi szükségleteimet, ha képes volt annyira megtörni, hogy... ezt tegye velem.
Rám férne egy alapos meditálás... - De - böktem ki végül, bár kicsit erőltetve, de azért sikerült kimondanom -
így már minden rendben lesz... köszönöm.- Akkor csak jó lesz az az almáspite.- Almáspitét hallottam? - szólt hirtelen egy hang, amely emlékezetem szerint Anjához tartozott.
- Igen, Anja, kettő lesz! - erősítette meg a sötételf.
A lány perdülf-fordult, aztán mire észbe kaptam, egy a kettőből már ott is gőzölgött az asztalunkon. Ám ekkor…
- Hát a husi meg honnan volt? Nem is emlékszem, hogy felszolgáltam volna, te meg már meg is etted?- Öhm... Bocsáss meg, izé... kiszolgáltuk magunkat.A szőke leány erre felvonta a szemöldökét. Nem csodálkoztam, hiszen mégiscsak egy fogadóról volt szó.
- Hát csak egészségetekre. - felelte, aztán már ment is a dolgára. Nem lehetett valami szívbajos, az egyszer biztos.
- Látod? Nincs semmi gond. Ez egy barátságos falu, az itteniek nem bántanak senkit, a háziállataikat leszámítva, de hát valamit enniük is kell.- Zavar téged. - tettem szóvá -
Természetpap vagy?- Nem... - válaszolta és fejet hajtott, mintha bocsánatot kérne -
Igazából... semmik nem vagyunk, amiknek kéne lennünk. Afféle... renegátok, vagy nem is tudom. Nekem csak tőreim vannak és jól bele tudok olvasni a tömegbe, ha akarok. Egy ideje nem volt erre szükségem. Családom nincs már nagyon kicsi korom óta. Máris ábrándozni kezdtem meglepődött, irigy, sőt, felháborodott tekintetekről, amelyek engem néznek. És tovább is képzeltem volna, ha nem hallom meg azokat a szavakat, amelyektől minden fáradtságom elszállt, mintha sosem lett volna: Damien szánt engem. Kevés dolgot utáltam ettől jobban. Amikor a csupa mosoly-mindig pörgő fogadósleány odalépett hozzánk és letette a pitét, egy határozott mozdulattal Damien elé toltam az egészet, aztán összefontam a karjaimat a mellkasom előtt és az általam kiürített tányért szemléltem.
- Egyél. - szóltam a sötételfre, egyelőre gondosan kikerülve a kérdezés nélkül idehozott és eltüntetett csirke témáját.
Elvégre munkát akartam itt kérni, főtt étel reményében. Még a fejemet is lehajtottam, de azt hiszem, kusza - és nagyon fésülést igénylő - hajam mögött láthatóvá vált az arcom. Valamelyest tudtam, ha sötétség éri, rendkívül démoninak tűnhet, és talán most először nem találtam ezt a túlságos fehérséget előnyösnek.
- Saj... sajnálom. Nem akarom, hogy rosszul érezd magad. Tényleg csak... én... én abszolút nem vagyok éhes, úgyhogy nem fogom megenni. - mondta és nevetett.
Nem volt vicces. Vegyél komolyan, a fenébe is! Most! - De most... remélem, nem haragszol rám emiatt. Nézd, Wyn. Kifizetheted. Hogyha nagyon szeretnéd. Tudod, mit? Akár a bálon is. De semennyire nem fogok rád neheztelni, ha nem teszed. Nem fogok megsértődni, nem fogok haragudni... semmi. Tovább is boncolgattam volna, ha nem látok meg a visszatérő vámpírnál valamit... valamit, ami túl kicsi volt ahhoz, hogy a saját ruháját hozta volna megmutatni. A szavai pedig gondolataim rettegett igazságát támasztották alá.
- Idenézz, Wyn! - mutatta fel az éjszín ruhát lelkesen -
Fogalmam sincs, ez miért van nálam, még nagyon kicsi koromban kaptam, de nálam van, és fuh, nem is hittem, hogy valaha jól jön még! Mit gondolsz, nem lenne pont jó rád?- Heh..?! - csúszott ki a számon egy sóhajjal egybekötött meglepődés, miközben Mina szándékait próbáltam kiolvasni a szeméből.
Nem tudtam, megérné-e beleküszködnöm magam abba a valamibe, csak azért, hogy végre egyszer én is mások agyára mehessek, ne csak ők az enyémre...
- Mármint... Az enyém volt. Csak régen. De ne aggódj, jó anyaga van, nem fog úgy kinézni, mintha... na szóval szerintem jól állna rajtad. Kényelmes volt nagyon.Csak felsóhajtottam... aztán Minára néztem és ismét. Hosszas hallgatás következett, aztán egy jól irányzott ugrással lent termettem a székről. Eszem ágában sem volt elmenni arra a bálra, de nem ám! Távozni pedig azért készültem, mert félő volt, hogy mindent megennék, ami az asztalra kerül. Igazán kínos lett volna, az érzelmeimet pedig úgy tűnt, ma egyáltalán nem tudom kordában tartani.
- Majd fizetek. Köszönöm az ételt. - tértem ki a vámpír keze elől, melyen a ruha lógott, mint a végzetem lobogója -
Jó étvágyat.Azzal léptem egy hatalmasat, hogy minél távolabb kerüljek tőlük... a következő pillanatban pedig már csak azt láttam, hogy a fogadó padlója vészes sebességgel közeledik felém. Aztán távolodni kezdett, és hirtelen olyan volt, mintha valamiféle puha és meleg mellény került volna rám. Lenézve szürke bőrű kezeket pillantottam meg, amelyektől néhány pillanat elteltével meg is próbáltam szabadulni.
- Hát az almáspitével mi lesz? - kérdezte Wilhelmina, mintha ő maga sütötte volna, és felháborodott, hogy Damien nem evett bele azonnal.
Azért egy köszönömféle bólintást megejtettem felé, mielőtt még Anja odaért volna. Határozottan néztem rá. Ezzel akartam leplezni, hogy nem értem a sötételfet. Egy vámpírt hamarabb képes voltam értelmezni, mint egy fajtársamat! Legalábbis... Mina zaklatottnak és kissé sértettnek tűnt. Damien meg pont olyannak, mintha el sem akart volna ereszteni, ha egyszer már hozzám ért...
- Azt te is szereted, nem? - jött a válasz, amely egyértelműen arra utalt, a sötételf arra pályázik, hogy Mina egyen először.
- De kettő van - közölte a vámpír értetlenül, én pedig osztottam a véleményét.
- Ejnye no - szólt rájuk a fogadós, de nem mondott többet, legalábbis nem ehhez kapcsolódóan - No ha a kicsi kisasszony annyira nem akar enni, hát akkor akar-e majd enni, ha monjuk segít nekem elintézni ezt a nagy rakás piszkos maradékot?
- Üljetek le és egyetek. - mondtam, miközben eltávolodtam Damientől és megigazítottam szakadt, túlméretezett ingemet.
- Valójában erről akartam beszélni, amikor jöttem. - feleltem, miközben magamat önállósítva elvettem tőle a terhét és egyensúlyozva elindultam arrafelé, amerre Mina rohant, mikor a húst hozta -
Hol moshatom el ezeket?- Hátul azon az ajtón be, a kis szobácska. Tele van a dézsa már vízzel, és ide pakold. - magyarázta, miözben egy polcra mutatott.
Engedelmesen... vagyis inkább csak úgy téve mentem be az aprócska helyiségbe, majd lehelyeztem a mosatlant a hozzám képest hatalmasnak tűnő, vízzel teli dézsa mellé, aztán helyet foglaltam - volna, ha nem lett volna túlságosan alacsonyan a szék, így inkább feltérdeltem, s úgy igazítottam meg a ruháimat, végül inkább már nem is érdekelt. Ha vizes lettem valahol, hát az lettem, de a tányérokat akkor is el kellett mosnom. Anja teljesen úgy festett a felajánláskor, mintha tudta volna, miért jövök, ami egyszerre volt ijesztő és megnyugtató.
Csak ne tapadt volna ennyire rám ez az átkozott ruha...
Tudni se akartam, hogy festek, legszívesebben elkezdtem volna fésülködni, de félő volt, hogy rajtakapnak, ráadásul a tiszta, csepegő edények felett nem is lett volna túl jó ötlet. Így inkább csak mosogattam tovább, csendesen, a vizet bámulva, mígnem Damien érintésének emlékére kirázott a hideg.
Behatolt a személyes terembe!- De serényen csinálod. No aztán a csirke ízlett-e?Kicsit megrezzentem a hirtelen kérdésre. Azt sem vettem észre, hogy Anja a közelben van. Na de mégis hogyan kerülhettem ennyire messze önmagamtól?! Hiszen annyira figyelmes voltam, főleg a körülöttem lévőkkel szemben... Elmostam még egy tányért, aztán végül felnéztem rá. Gyönyörű szőke haja volt és vidám, csupaszín arca. Nem olyan fehér, mint az enyém. És szép alakkal is rendelkezett.
- Igen, köszönöm. - feleltem röviden -
Ha nem lenne gond, szeretnék itt dolgozni még egy kis ideig, ételért cserébe. Szállás nem kell.- Hát egészségedre váljék. Rád is fér, sőt még jó pár olyan rád férne szerintem, ahogy így rád nézek.Ó, remek. - gondoltam, de egyáltalán nem úgy tekintett rám, mintha zavarná a soványságom és a laposságom.
- Rám meg rám fér, hogy végre pihenhessek egy kicsit, úgyhogy ha téged ez boldoggá tesz, mindkettőnknek jó. - azzal összedörzsölte a kezeit, amolyan ’’Ezt megbeszéltük’’-félét sugallva -
Hát aztán aludni hol fogsz? Csak nem...? - mutattt egészen félreértelmezhetetlenül arra, amerre nemrégiben ültünk Minával és Damiennel.
- Nem. - feleltem olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudtam -
Nem ismerem őket. Miattuk vagyok most itt, azt mondták, szívesen alkalmazol bárkit, aki hajlandó dolgozni.Hát én hajlandó voltam. Némelyik edényt ugyan áztatni kellett, de hamarosan az egésszel készen lettem, s amelyek már megszáradtak, felemeltem őket, és eltettem a helyükre. Annál kevesebb időm volt gondolkodni: Bál... Idegenek. Sötételf. Vámpír. Bál... Ruha. Érintések. Közvetlenség.
Zavart. Mintha arra törekedett volna az a kettő odakint, hogy minél többet megmutassak magamból, azonban ez egyet jelentett volna a pajzsom eldobásával.
Azt már nem...- Természetpap vagyok. - mondtam -
Szeretek az erdőben lenni.Csak éppen főzni nem tudok... - tettem hozzá magamban, mialatt a ruhámba töröltem a kezeimet.
- Nem tűnsz valami rablófélének - felelte Anja, miközben megigazította a haját, amely ugyan nem volt olyan szép, mint Mináé - és nem is nézett volna ki jól rajtam - de egészen lenyűgözően állt neki -
Meg aztán hol férne el nálad bármi is, amit el akarnál vinni? Harmadiknak pedig, kinek kellenek ezek az ócska tányérok?... No de azért a finom étel ezeken is jó. - Pedig valami hajkencét emlegettél, nem? Vagy az nem főzés? Éppenséggel…. nos, nem…- Mi a következő feladatom?- Egész nap dolgozni szeretnél? Hát akkor én hogy pihenjek? - nevetett egyet -
Hát figyelj... kisöprögetheted a fogadó előtt, a sok virág hullajtja a szirmát meg még a levelek is. A levelek, ilyenkor! - panaszkodta -
De ha újra megéheznél a nagy munkában, csak szólj.Lekászálódtam hát a székről, mintha nem lett volna mit mondanom, csak úgy menni akartam, ki innen, ahol mindent olyan könnyen ki lehetett belőlem szedni. Csak el... el, minél gyorsabban.
- Igen, azt meg kell csinálnom. - utaltam arra, hogy a sepregetés után... vagy előtt inkább talán gyűjtögetnem kellene -
De szükségem lenne egy jó erdőismerőhöz a hozzávalók összegyűjtését illetően.Aztán csak vártam... megint megtöröltem a kezem, és vártam tovább, hol a küszöböt nézve, hol pedig Anját.
- Jó erdőismerőt hallottam? - toppant be hirtelen Damien, mintha egész eddig az ajtónál hallgatózott volna -
Szoktunk vadászgatni a környéken. Na nem állatokra.Hát ilyen mentalitással meg is nézném.- Kincsekre.- Régi kacatokra.- De akadnak köztük érdekes cuccok. - Akkor.. ez eldőlt. - jelentettem ki, mialatt visszafordultam Anja felé - Végzek a söpréssel, amint minden megvan. Köszönöm a munkát. - aztán ismét az ajtó felé irányítottam magam.
Túl segítőkészek... De nem volt más választásom, így elindultam az ajtó felé, átvágva az egész fogadón, remélve, hogy követnek. Nem néztem vissza, csak szippantottam egy hatalmasat a kinti levegőből, és megálltam a bejárat mellett, várva, hogy kíséretem kiérjen.
- Szerintem één... talán hazamehetnék és... alhatnék még egy kicsit. Mit gondoltok? Még nappal van.Tessék?!?! - kérdeztem, jobbára csak a szememmel, mert nem nyitottam ki a számat, de azt hiszem, megértettem. Elvégre Wilhelmina vámpír volt. Ki tudja, valójában mekkora szenvedést jelentett neki idekint lenni nappal. Vajon rosszabb volt, mintha sötételf lett volna? Mindegy... bólintottam.
- Menj, pihenj. Majd hazaküldöm Damient, ha már nincs rá szükségem. Odakint készítem el. - mutattam az erdőre, amelynek szélénél találkoztunk, majd a sötételfre néztem, aki... nem tudom, mit gondolt, hogy így nézett rám, de nem különösebben érdekelt.
- Hááát... te tudod, Mina...Az ő baja, ha feszélyezi a társaságom.- Indulhatunk? - néztem a férfi felé, mialatt tettem egy határozott lépést az előbb kezemmel felvázolt irányba, közben rántottam egyet az ingemen, hogy kényelmesebb legyen.
- Elkészíted Damient?!Az idegeit biztosan. - mosolyogtam magamban, szinte élvezve, hogy valaki végre fél tőlem.
- Éés... köszönöm, Wyn, biztos jó lesz!- Nincs mit. Segítettetek, nem? - feleltem a vámpírleánynak, aztán gyorsabb tempót diktálva folytattam utamat az erdő felé.
~::0::~
- Bocsáss meg, ha megbántottalak.Damien mozgása olyan volt, mintha tápanyaghiányos vasfák táncra perdültek volna. Már-már azt hittem, romlott pitét evett, de Anja nem tűnt olyannak, aki alapvető hibákat vétene, úgyhogy szó nélkül mentem tovább, azon gondolkodva, vajon mennyire tűnnék együttérzőnek, ha megkérdezném, jól érzi-e magát. Végül halogattam.
- Te engem? - kérdeztem vissza, egyenesen az arcára nézve, amely olyan volt, mintha éppen most készülne bevallani, hogy elhagyta a botomat... ami tényleg nem volt nála. Még szerencse, hogy - fogalmam sincs, mikor, de - visszacsúsztattam az övembe, mielőtt elhagytam volna a fogadót.
- Nem. - válaszoltam egyszerűen, annak az okát keresve, miért kérdezte ezt egyáltalán -
...Rosszul érzed magad?Pedig már a nyelvem hegyén voltak az összetevők...- Ezt jó tudni. Én? - kérdezte, mintha azt hinné, hogy nem látok -
Nem hinném. Vagyis, nem. Mire is van szükséged?Hát... nem értem.És amit általában nem értettem, az rendkívül idegesített. Így nem volt csoda, hogy hamarosan kipirult az arcom a nagy gondolkodásban és mérlegelésben. Majdnem el is felejtettem válaszolni.
- Szükségem lenne nyírfakéregre, néhány almára, egy patakra és még néhány dologra, attól függően, melyiket találom meg itt nálatok. - feleltem gyorsan, majd még egy kicsivel sebesebben kezdtem sétálni.
Remélem, nem fogsz elájulni...Pedig mindenhogy tűnt, csak úgy nem, hogy ezt most megúszom. És valami azt súgta, Mina rendkívül mérges lett volna rám, ha Damiennek baja esik.
- Na hát almához nem kellett volna az erdőbe jönnünk. Az nálunk is van. De nem baj, gondolom, csak visszatérünk még...A patak nincs messze. Mindig ilyen messze szoktál szökdösni?
Tűlevelek...Megálltam lecsippenteni néhányat némi kézösszetétel és suttogás kíséretében, olyasféle módon, ahogyan az asztalnál tettem azt, bár sokkal hangosabban. A nadrágzsebembe süllyesztettem a jellegzetesen illatozó zöld leveleket, aztán Damien után siettem.
- Nem csak almára van szükségem. - magyaráztam, illetve csak kezdtem, ugyanis már kaptam is a következő kérdést -
Változó. Voltam már Hellenburgban, Elatha körül is. Mindkettő ugyanolyan messze van az otthonomtól.Nem értettem, miért kérdezte. Csak még egy dolog, amin gondolkodnom kellett. Kivéve, ha...
- Mit értettél azalatt, hogy már nem vagy Nightwind? - viszonoztam a kérdezést, bár bevallom, kicsit érdekelt is, hiszen legszívesebben én is eldobtam volna a saját nevem.
- Nem sok értelme van ennek a névnek számomra. Nincs senki más, akire emlékeztetne, szerintem én vagyok az utolsó. Egyébként se voltunk nemesek, vagyis... legfeljebb nagyon régen. A szüleim nagyon szegények voltak. Akkor talán találkoztál Dariannal is? Egy ottani holdpap.
- Holdpap? - fújtattam nagy hirtelenséggel, de aztán sikerült magamra parancsolnom -
Nem. A neve sem ismerős.Egyébként sem kellett volna elítélnem a holdpapokat anyám kényszerítése miatt, hiszen - kis túlzással - talán lehetett volna rájuk mondani, hogy olyanok, mint a druidák, és különben is, maga az élet tulajdonosának viselkedése számít. Mindig azt kellett néznem és kelleni is fog.
- Voltak. - jelentettem ki, mintha nem is kérdezném -
Tehát most egyedül vagy. Wilhelminával.Szerencsés... - gondoltam.
A család csak béklyót jelentett számomra, akadályt és problémákat. A szeretetüket pedig nem voltam képes értelmezni, sokszor nem is hittem el, hogy valóság, elvégre ők egymással folyton összeszólalkoztak, főleg apám és Raleigh. Ha pedig nem egymással, hát velem vitatkoztak mindenféle értelmetlenségről, amelyről váltig állították, hogy a javamat szolgálja. Azért még motyogtam egy részvétem-félét Damien felé, mialatt lehajoltam egy különösen öreg fenyő tövébe és lekapartam egy kis mohát a kérgéről.
Legalább már azt sejtettem, miért viselkedett ilyen furcsán. Mintha valósággal vonzotta volna egy másik sötételf társasága, akárhányszor csak esélyt látott rá. Talán nem érezte magát biztonságban a fajtája nélkül, de ha így volt, miért nem tért haza, Mistwoodsba?
- Menjünk tovább, arra. - mutattam egy olyan magas fűfolt felé, amely valószínűleg a térdemig fog érni, ha odalépek -
Ott van.- Voltak, igen. Leégett a házuk... én meg épp nem voltam ott. A piacról jöttem hazafelé. Mindig ilyen véletlenek miatt élik túl azok a néhányak... Igen, Minával élek.Irigy voltam rá. Szabad lehetett, bár a szavaiból ítélve visszavágyott a múltba, a szüleihez, a családjához. Talán őt nem kötötték le így. És ha így volt, akkor hatalmas veszteség érte. Azt hiszem, kezdtem egy kis sajnálatot érezni iránta.
- Na, jobban kiismered itt magad, mint én. - jegyezte meg, de figyelmen kívül hagytam.
Persze, hogy jobban kiismertem magam, de gyorsabban elkészülök, ha van segítségem. Mármint olyan, ami ér is valamit, nem csak beszél.
- Tudod, tényleg nem kötelező mindenért megdolgozni. Az nem szánalom, ha adnak neked valamit. Well, nem minden esetben.Beleugrottam a magas pázsitba, s lehajoltam a különleges zsurlófaj néhány szervéért, természetesen hálaadás kíséretében. Csak azután néztem fel Damienre, és egyáltalán nem azért, mert érdekelt volna, hogy Wilhelminával lakik... Nem... Nem-nem...
A fenébe is! Miért lehet mindenki boldog?!Lenyeltem a kitörni készülő irigységgel kevert haragot, éppen annyi időre, hogy a sötételf következő kijelentésétől újra vörösbe szökjön át az arcszínem. És eltelt egy perc... két perc...
- Meg tudok dolgozni akármiért! - tört ki belőlem ridegen, szigorúan és szinte már szemrehányóan -
Ne hidd azt, hogy gyenge vagyok. Egyedül is tudok boldogulni! Elegem van abból, hogy mindenki megsajnál. Nincs semmi bajom és jobban teszed, ha nem úgy nézel rám, mint valami életképtelen, aranyos kislányra, mert nem vagyok az, úgyhogy menjünk tovább.Azzal határozott, óriási léptekkel, összeszűkített tekintettel hagytam le egy kissé, még mindig fortyogva néztem újabb hozzávalók után, abban bízva, hogy egy-két nagy levegő, és ismét a magam ura leszek. De ezúttal nem akartam megnyugodni.
Tudd, hol a határ, Damien.- Persze, hogy meg tudsz dolgozni. Ezt nem kétlem, láttam is, a saját két szememmel. Nem úgy nézek rád, mint egy aranyos életképtelen kislányra. Ha életképtelen lennél, nyilván itt se lennél. De te most olyanokat feltételezel, amikről én nem tudhatok. Nem sejthetem, hányan tartanak gyengének vagy hányan hiszik, hogy problémád van. Az, hogy benned felgyűlt az idegesség ezzel kapcsolatban, nem az én hibám. Sajnálom. De te sem tudod, hogy énbennem mik gyűltek fel, szóval készséggel elhiheted, hogy az, hogy nem akarlak éhesen hagyni, nem csak temiattad van, hanem esetleg énmiattam is. Ne hagyd, hogy bármi is korlátozzon, Wyn. Ne tartogasd az ilyen sérelmeket. Akárminek nézhetnek, ha te tudod, hogy mi vagy, akkor ne hagyd, hogy ártsanak a minősítő pillantások vagy szavak. Elhiheted, mi is kaptunk már egy párat.Mi..?El sem hittem, hogy képes volt elkezdeni ezt az egészet, amelyben azt állította, NEKI jó, ha NEKEM is jó. Ilyen emberek... tündék... sötét tündék vagy vámpírok, hogy a démonokról már ne is beszéljünk, NEM léteztek. Főleg nem olyasvalakivel szemben kijelentve ezt, akivel nagyjából ha egy órája ismerték egymást. Elfordultam tőle, tovább mentem előre, véletlenül se nézve rá. Azt vártam, hogy elmenjen, ám mivel nem tette, egy örökkévalóságnak tűnő idő után végül visszanéztem rá a vállam felett.
- Persze, hogy minősítenek benneteket. Nem szokványos egy sötételf-vámpír szerelmespár. Sőt. Egyik sem az, amelyik nem fajtársakból áll.Még szerencse, hogy nekik nem lehetnek gyerekeik. - gondoltam -
Ki tudja, melyik rokon támadná hátba őket bérgyilkosokkal. Egy élet sem érdemel ilyen sorsot.- Tényleg ezt gondolod? Önmagunkban is minősítenének minket. Például, hogy mit keresünk egy emberfaluban. Vagy hogy miért nem iszom alkoholt. Ezer meg egy ilyen ok lenne. De miért érzed szükségét, hogy megbántottnak érezd magad?- Nem az én gondolataim. Veroniáé. - válaszoltam, aztán kis késéssel hozzátettem -
Apám tünde.Mivel követett, nem éreztem szükségét tovább menni. Menekülni gyávaság és megadás lett volna, és különben is, egészen kedvem lett megértetni vele, hogyan viseltessen bizonyos dolgok iránt. Leültem hát, távol a fenyvestől egy tölgynek vetve a hátamat és előkaptam a mohát meg a tűleveleket. Egy lapos, kerekded kőre fektettem őket, majd fogtam egy botot és görgetni kezdtem rajtuk, mígnem jellegzetes, furcsa illat kezdett szállni körülöttem.
Csak akkor kerültem olyan állapotba, hogy felelni tudjak, kissé nyugodtabban. Azt hiszem.
- Nem vagyok megbántott. Csak a határokat húzom meg. - aztán eszembe jutott, hogy segítettek -
Ülj le.- Köszönöm, de jó nekem így. - biztosított, én pedig nem az a fajta voltam, aki másokat kérlel, úgyhogy annyiban hagytam -
Nyilván. De miért nevezel minket szerelmespárnak, ha te nem gondolod, hogy azok vagyunk? - Azt hittem. - mondtam elmélyülten -
Teljesen úgy látszik, de mintha takargatnátok. Ezek szerint tévedtem. Elnézést.- Nem gond. Csak... nem szeretném, hogy ezt hidd. - mondta, de nem értettem, miért volt ez olyan fontos?... -
Mina nagyon közel áll hozzám, és tudom, hogyha pusztán röviden megpróbálom összefoglalni, hogy is van ez, akkor egyértelműen arra fogsz következtetni, amit... amit gondoltál. Mitől határolod el magad?Addig gördítettem a zöldes maradványok felett a botot, amíg porhanyós, darabos nem lett és ki nem engedte a felesleges ragadós anyagot a tűlevél, elvégre nem akartam, hogy Mina haja összeragadjon. Az őrleményről a nadrágomba töröltem a felesleges nedvességet, ezután az üres pénzes tasakba töltöttem. Mitől határoltam el magam? Mindentől. Mindenkitől. Mindig.
Halk sóhaj. A követ bámultam.
- Találkozunk a bálon. - mondtam, aztán felkeltem a helyemről és leporoltam az ingemet hátul, mert a nedvességtől minden ráragadt.
Ezután jeleztem, hogy indulhatunk tovább. Sok dolgom volt még azzal a hajfényesítővel... és a mostanában kelleténél többet nyitva tartózkodó szám miatt most majd két adagot is csinálhatok belőle.
- Tessék?! - mondta, mintha nem jól hallotta volna.
Márpedig én aztán nem fogom elismételni. Elégedj meg ezzel az eggyel.- Te aztán tudsz meglepetéseket okozni.~::0::~