Damien épp vadászni indul, az erdő szélénél jár, avarral övezett utakra kanyarodna Vollwind hátán, amikor is a szél elkezd olyan erősen fújni, hogy majdnem olyan, mintha a tél hamarabb köszöntött volna be. Telihold lesz ma éjjel, ezt is mondták, de azért talán ennyire nem kellene befolyásolnia a világot.
Furcsa. Ha a szülei mintáját követi, akkor talán hitt volna abban, hogy Holdanya és Holdapa valamiféle létező entitások, és tőlük származik egyesek ereje. Ha életben maradnak, sok minden másképp történik.
De miért gondol éppen rájuk?
Ahogy enyhén balra fordítja a fejét, látja, hogy miért.
Látja őket.
Egy öreg tölgyfa tövében álldogálnak, és őt nézik. Nem teljes mértékben mondható, hogy emlékszik rájuk, a konkrét kinézetükre, olyan részletességgel, hogy le tudná őket rajzolni. Mégis biztos benne, hogy ők azok. Rémülten dobban a szíve párat, ahogy az elméje próbálja feldolgozni, hogy amit lát, az a valóság és nem valamiféle álom, képzelgés vagy egyéb illúzió. Talán valami démon műve.
- Nem démon műve vagyunk. - szólal meg az édesanyja, apja kezét fogva, és olyan szomorkás-melankolikus mosollyal az arcán, hogy belesajdul a szíve.
Mi történik?
- Visszajöttünk. Most az egyszer vissza tudtunk jönni hozzád. Hogy elbúcsúzzunk.
Hát persze. Mi másért.
- Ne haragudj ránk...
- Haragudni? - szusszan egyet. - Mi jogom lenne nekem ahhoz?
Pedig igenis megtette. Éveken keresztül. Talán gyűlöletnek is nevezhető, amit érzett, amiért nem voltak többé ott neki, amiért nem voltak képesek megvédeni magukat. Persze magát is gyűlölte, de ez nem változtatott a tényen, hogy azokat is, akik megszűntek létezni. Akkor is tudta, gyerekként is, hogy abszurd, mégsem nagyon tudott tenni ellene.
Leszáll a lóról és kábán tántorodik meg a kemény földön, amelyen kicsit sem érzi úgy, hogy kábán áll most. Összeszűkült szemekkel sétál közelebb a fához. Igen, ezek ők. Nekik kell lenniük. Igaz, hogy haloványabbak, mint amilyennek egy valódi élőlénynek kellene lennie, de mégis ők. A lenyomatuk. A jelenésük. Vajon csak az agyával játszanak?
- Tényleg itt vagyunk, fiam.
"Fiam." Ennél jobb megszólítással nem tudnának előállni?
- Nem hiszed el még mindig?
- Ne... nem igazán... tudom elhinni.
Nem. Őszintén, nem. Hamarabb elhinné, hogy valami nagyon komoly baj van az agyával. A háború tette volna ezt? Egy pillanatra elgondolkozik, mi van, ha még mindig ott fekszenek abban a cellában, csak már hónapokat is megálmodik, amikor teljesen jól alakul az élete, de nem... Minának szoktak ilyen képzelgései lenne. De hála az égnek nem gondolja őket komolyan, különben megbolondulnának. Ha mindez elveszne... amit eddig sikerült felépíteni...
- Van egy éjszakánk, amikor visszatérhetünk a világotokba. Ilyen nem lesz többet, vagy ha mégis, akkor nagyon sokára.
- Miféle mágia ez? - néz csodálkozva anyja arcára, mely öregnek tűnik, de mégis valahogy kisimultnak, elégedetten szomorúnak. Ezüst haja egy fonatban simul a bal vállára. Igen, erre emlékszik, erre a fonatra. Gyakran játszadozott vele.
- Folyton konkrét kérdéseket teszel fel. Most nem ez a lényeg, Damien. - Annyira fáj. Annyira fáj, amikor kimondják a nevét. Miért?... Nem lehetnek itt, nem léteznek. Nem léteznek már olyan régen. - Jönni fognak, akik bántani akarnak titeket. Sok életet elvettetek, és most meg fognak támadni titeket, de mi itt leszünk és segítünk.
- Szóval tudtok mindenről, ami történt? Mináról, a háborúról...
- Tudunk sokmindenről - szólal meg ekkor az apja. Eltűnődik, vajon mennyire hasonlít rá a mostani tükörképe. A vonásai kissé finomabbak talán, de egyébként kísértetiesen saját magára emlékezteti. Persze a kép ugyanolyan maradt, mint azon a napon, mikor utoljára éltek. Most már sokkal öregebbek lennének, talán már nem is élnének pusztán a koruk miatt sem... - Mást már nem tehetünk, mint hogy figyelünk.
Akkor látták mindazt a borzalmat, amit véghezvittek. De akkor tudják azt is, hogy miért. - Azt mondjátok, meg fognak támadni minket? Akkor... Mina veszélyben van?
- Tényleg ennyire félted őt?
- Igen... Nem féltem, hanem vigyázni akarok rá... Ha már rátok nem tudtam.
Tessék, itt van, kimondta. Ennyit a folyamatos aggódásáról és a védési mániájáról. Mikor Mina köztudottan erősebb, mint ő. Ő sose fog tűzlabdákat dobálni és sötétet varázsolni egyetlen csettintéssel. Nem, még csettintenie sem kell hozzá.
- Minden gyerek magát hibáztatja, igaz? - kérdi a feddő női hang. Ismerős. Nagyon régről, de ismerős. - Azt hiszem, ez ellen nem lehet küzdeni. Pedig jó lenne, ha lehetne. Ha nem magadat ostoroznád még ennyi év után is.
Ökölbe szorulnak a kezei. - Meg kellett volna találnom azokat, akik ezt tették veletek.
- Az nem hozott volna vissza minket.
Hogy lehet ilyen nyilvánvaló igazsággal felelni?... - Persze, hogy nem. De megérdemelték volna.
Bejárta a fél világot, hogy igazságot tegyen benne és mindezt miért? Hogy csak azok ne kapják meg, akik megérdemelték volna? És most van egyetlen éjszaka, amikor beszélhetne a szüleivel, ehelyett azon kesereg, miért nem volt ott, hogy megvédje őket.
Ez kezd túl sok lenni.
- Túl sokáig rejtegetted magadban és túl mélyre. Végre egyszer s mindenkorra felfoghatnád, hogy nem cselekedtél rosszat.
- Az északiak... ők fognak visszajönni?
- Ők azok, akiknek elvettétek az életét, igen.
- És hogyan... mit kell tennem velük?
Bolond kérdésnek tűnhet. Mit tehetne bárkivel, aki rátámad? Megöli. Ám ezek szellemek. Nem lesz ilyen egyszerű. Vajon ha másodjára is végez velük, akkor már békére lelnek?...
Valószínűleg akkor lelnének békére, ha ez fordítva történne.
- A kérdéseikre csak te adhatsz választ.
- É... én ugyan nem. Néha a sajátjaimra se tudok.
- Ma talán megtalálod. Most menj és segíts a lánynak.
Szentségit. Ha most estefelé kezd hatni ez a mágia, vagy akármi, akkor talán Minát már meg is...
A villám sebességével pattan vissza a lovára. Régóta nem ismert izgatottsággal kezd el dobogni a szíve és nagyon erősen küzdenie kell, hogy az érzelemkavalkád, ami át akarja venni az uralmat a testén, valamelyest nyugton maradjon. Hogy tud ilyen eszeveszetten hiányozni valami, amit ennyi ideje nem látott és szinte már el is felejtette, milyen volt? Annyira megszokta, hogy egyedül van. Aztán annyira megszokta, hogy Mina mellett van, és úgy tűnt, ez a helyes út. Nos, északiakat ölni már nem tűnt helyesnek, ez az egész világ nem tűnik már helyesnek, és lassan ismét mintha elvesztené a helyét benne.
Annyiszor beleképzelte már Adét ebbe a szobába. Annyiszor. De most ha nem rémálmodik, akkor tényleg itt áll előtte ebben a szobában, amely kísértetiesen emlékeztet arra, ahol felnőttek. A függönyök a bútorok, az illat, legalábbis annak határozottan új és friss és nemesi mivolta... Na de ennyi érzéke nem szokott működni az álmaiban.
Kikerekedett szemekkel nézi a jelenést. Egy időben attól félt, ha Ade "kísérteni" fogja majd, akkor a legutolsó képeket fogja látni róla. Kétségbeesett sírást és vért. De nem, ez az Ade pontosan úgy fest, mint egy normális hétköznapon. Csak halványabban.
- Hugi...? Te hogy...
- Jöttem segíteni neked.
- De te hogy..
Ade megforgatja a szemeit.
- Jönnek, megtámadnak, leverjük őket. Világos? Utána lesz időnk beszélni.
- Miii?! Nem támad meg engem senki, úgyhogy mondd itt és most, hogy...
- De makacs vagy még mindig. Na jó. Szóval visszajöttem. Egy kis időre. De mások is visszajöttek, azok az aranyos kis északiak, akiket elküldtél a másvilágra.
Hát ez hihetetlen. Eljön a nap, hogy újra láthassa Adét, erre még egy rakás északi is a nyakába szakad? Hát ez nem hiányzott.. Nem, most nem. Most nincs itt a bűntudat ideje. Na nem mintha a húga nem jelentene belőle egy rakást, de akkor is...
- Te jó ég, legalább gyere már ide... Meg tudlak ölelni?
Kacagás. Óh, olyan ismerős... Vajon elhiheti, hogy tényleg vele beszél, vagy csak az elméjével játszik trükköket valami? Annyira kinyúlna érte, megfogná és el nem eresztené soha többé. Sebesen dobog a szíve. - Hát nem igazán, csak egy szellem vagyok most már.
- Hogy tudod ezt ilyen könnyen kimondani?!
- Volt időm hozzászokni...
Te jó ég, hány év is? Sok. Túl sok.
- De szerintem tűnjünk innen, ha nem akarsz balhét ebben a szép kastélyban. Jól kicicomáztad, mit ne mondjak.
Nem tud mást reagálni, mint nevetni. Ade bármelyik vámpír lebegésénél légiesebben kisurran az ajtón, ő pedig éppen csak összekapja az öltözékét, előkapja holdezüst tőrét, a fókusztárgyat, mellyel majd lángba boríthatja és elintézheti másodjára is az északi fattyakat.
Nem, igazából nem gyűlöli őket. Sőt. Egyáltalán nem akart velük foglalkozni megint. De ha már itt vannak, kötelessége megvédeni a házát... "házát".hogy leérnek a lépcsőn és a kastély bejárata/kijárata felé közelednek, beront az ajtón egy lihegő sötét tünde. Meglepetten torpan meg, amikor dupla kiadásban látja meg a vámpírt, enyhe eltéréssel.
- Oh... Szia, Damien. Rég láttalak téged is.
Damien nem is lepődik meg annyira, hiszen ki más lenne itt, ha ő a szüleit látta, mint Mina testvére... - Ade... oh well... szívesen elmerülnék egy hosszasabb üdvözlésben is, de....
- Harcolnunk kell, világos. Nem is baj. Rég csináltam.
- Csináltad?!
- Jó, igazából nem teljesen igaz, hogy rég láttalak, Damien. Figyeltelek titeket. Kicsit olyan, mintha én is ott lettem volna. Nagyon jól harcoltál, nővérkém...
- Aha, persze... azért lett kilyuggatva az oldalam golyók által. Teljesen okos döntés volt besétálni a temetőbe, amit északiak őriznek.
Damien csak a fejét csóválja, ahogy felidézik a köves történetet. Ez hihetetlen, ez a lány végig ott volt velük?
Mina hirtelen elvörösödik. Más is történt ám vele, mint hogy harcolt. Teljesen másféle dolgok is... Ade akkor is jelen volt?
- Nyugi, nővérkém, néha azért sejtem, mikor nem kéne nézelődni.
- Tessék?!
- Tessék?!
Kint vannak már az épületből, a rózsakerten keresztül a boltívig, el az istálló mellett, majd ki egészen gyakorlatilag magába az erdőbe. Ahol is jön szembe velük egy sereg...
Szó szerint mintha egy sereg jönne rohamozni. Mintha megint ott lennének, kiküldetésben, a feladattal, hogy irtsanak mindent, ami északi, éljék túl.. A vér elfeledett erővel kezd lüktetni a testében. Ismerősek az - Jó k. Neveket nem tudna társítani mindükhöz, hiszen soha nem mutatkoztak be, de emlékszik, ahogy látta őket üres kegyetlenséggel tele, vagy épp lelkes haraggal, ahogy kezük a mennydörgő csőre fonódott és készen álltak arra, hogy Mináékat egyenlővé tegyék egy élettelen darab testtel.
Az apáca és az inkvizítor. A harcos és támogató gyógyítója. Ott a nyakán a seb, amit Mina tőre okozott. Újra érzi a sajgást, amit az inkvizítor lánca keltett, ahogy az arcába csapódott.
Sacra Lux.
A szavak visszhangoznak az elméjében.
De nem, tényleg hallotta őket... A fenébe...
Megmerevedve, mint egy fadarab, még épp időben varázsolja magára az Árnyak védelmét, és csak annyit vesz észre már, hogy befeketült teste körül mindenki fegyvert ragad, Ade árnytűvel dobálja őket, Damien pedig próbál körbeosonni a csapaton...
Sokkal könnyebb. Így, hogy itt van mellette a testvére, sokkal könnyebb. Ade testközelbe keveredik az inkvizítorral és Mina látja, ahogy az ő ütéseik igencsak képesek megérinteni egymást. Ám Ade ügyesebben kitér a lánca elől, mint testvére tette. El kell mosolyodnia a látványon, ahogy a sebes, macskaszerű, harcias mozgást figyeli.
- Hiába van már kettő belőled, eretnek, ez akkor sem segít.
- Majd mi segítünk. - Egy mélyebb Damien-hang, és egy majdnem ugyanúgy kinéző sötételf, idősebb kiadásban.
De nem annyira idősben, mint amilyennek lennie kellene most...
Te jó ég. Komolyan mindenkivel egy harc közepén kell összefutnia?
Damien szülei - nekik kell lenniük - sebes vágásokkal aprítják a szellemellenfeleket. A halvány testek mintha egy előző élet harcait vívnák, bár Mina mágikus támadásai is nyomot hagynak rajtuk, a szellem-holdpengék tökéletesen vágják a szellemtesteket. Vajon ők ugyanúgy látják egymást, mint a még... a még élők?
Észreveszi, hogy az egyik fa mellett Damien egy köríves mozdulattal kerüli ki az inkvizítort. Azt. Aki megsebezte Mina arcát. Hamarost végez is vele, neki pedig marad az apáca. Pont, mint akkor.
- Azt hiszed, nem tudunk magunkkal vinni a halálba, tévelyedett?
- Nem vagyok...
- Tudom, hogy te voltál az. Nem néztem volna ki belőled, hogy a hátam mögé osonsz és megteszed. A másikból igen, de belőled nem.
Az apáca közelít felé, és ajkai már formálnák a Sacra Lux szavakat, ám Mina előbb találja el egy árnytűvel. Érzi a pánikot felébredni, kiterjeszteni magát és behálózni a szívét, mint egy mélységi sötét csápjai. Elbizonytalanodás: a biztos halál. Sosem fogja biztosra tudni a szívében, hogy mit akar.
- MINA! Mi a jó istenért állsz csak úgy ott? - hallja a kiáltást valahonnan messziről. Az apáca vádló szellemarca. Csak az van. Vajon tényleg rossz ember? Nem volt kötelező háborúba menni...
Megragadja a holdezüst tőrt, és lángcsóvát küld belőle a nő irányába. Az meglepetten hőköl hátra, Mina még időben tér ki a Szent Fény elől. A tűz megkapaszkodik a ruhában, hajban, égető szagot árasztva, amit megérezve legszívesebben felsikítana. Vízmágia... kell vízmágia... de az a környéken senkinek sincs. Úgyhogy egy üvöltéssel szalad előre, amelyet szintén nem produkált jó ideje, a bensőjéből jön és szinte tudattalan.
- Nem létezel! Nem is kéne már létezned! Nem volt elég, hogy egyszer meg kellett tennem?!
S a tőr a nő testében végzi úgy, hogy figyelnie kell, a saját tüze meg ne sebezze őt magát is...
Közben Ade hadakozik éjlángokat dobálva, akár egy zsonglőr, egy északival, akinek sosem hallotta a nevét.
Egy pillanatra elgondolkozik, miért nem látja a pisztoly csövén tüzet lövő árkánmágust, de aztán rájön, hogy őneki nem szabad köztük lennie.
A másodpercek olyan gyorsan, és kapkodva, lihegve telnek, hogy nem is veszi észre, amikor már senki nem jön, hogy támadjon. Csak Ade van itt, a szülők...
Az apja nincs köztük. Tehát még él. Valahol. De nem az anyjával, és ez jó jel. Vagyis... ki tudja, jó-e, de még mindig jobb így.
Mennyi idő telhetett el vajon? A horizonton már lilulni kezd az ég. Hajnalodik.
Egy kéz a vállára kerül. Ade az. - Nem sok időnk van már. Mesélj! Biztos van mondanivalód.
- Mes... meséljek? Mikor fogtok eltűnni?
- Amint előtűnik a nap.
Úgyhogy mesél. Marcusról, a harcokról, amiket magában vívott és a harcokról, amiket a csatatéren vívott. A kettő gyakran fedi egymást persze. Hadar és sokszor összeakad a nyelve, és úgy sejti, bocsánatkérései szinkronban állnak Damien bocsánatkérésével a szülei irányába. Mindketten elmulasztottak időben jó helyen lenni, vagy csak így alakult, és most, hogy legalább egy kis időt együtt tölthetnek, úgy kapaszkodnak egymásba, mint szélvészkor az emberek az oszlopba, hogy megtartsák egyensúlyukat és ne zuhanjanak szakadékba.
Akárhogy küzd ellene, a könnyek idővel megjelennek a szemében.
- Nem vagy hibás, Mina. Idióta voltam. Túlzottan idióta, annyira, amennyire nem engedhettem volna meg magamnak...
- Mintha olyan könnyű lenne. Volt időd gondolkozni ezen is, igaz?
- Neked is volt.. Na fel ne kapd a vizet. Nyilván nem rám gondoltál egész idő alatt. Nem is kell. Koncentrálj azokra, akik itt maradtak. Mi majd jól megleszünk - biccent a szülők felé. Hát ők is ismerték egymást?...
Picikét tényleg olyan, mintha ők két társadalom lennének egymás mellett. Mintha nem is vesztették volna el őket, mert itt vannak, valahol, pusztán... nem tudnak kapcsolatba lépni. Csak most.
És a nap első sugaraival, ami áttör a ködön és elkezd meleget ontani, a szomorú tekintetek és intések valami gyűlöletesnek tűnnek. Ennyi nem elég. Ez nem volt elég, ez nem...
Az élők. Koncentráljon az élőkre.
Csak oda akar bújni egyhez és a vállán zokogni. Most látta őket utoljára, még egyszer biztosan nem lesz ilyen alkalom...
De legalább látta. Ha ez tényleg valóság volt, akkor most már tudják, mennyire bánja, amik történtek. Ha eddig nem tudták volna. És mivel Ade a lelkére kötötte, hogy igyekezzen boldog lenni, ezért megvan az új cél. Az új-régi cél, hiszen az alapvető cél eddig is ez volt.
- Jobb lett volna, ha nem akarnak közben ránk támadni.. - sétál mellé a sötételf. A csend valami fojtogató. Lenne.
- Most már nyugodtabb vagy?
- Tessék?
- Elmondhattad nekik. Látod, hogy ugyanúgy szeretnek és örülnek neked. Nem is tudtam, hogy holdőrök voltak.
Halk nevetés.- Én sem. És igen, az vagyok... talán.
- Azt hiszem, elindulok hazafelé..
- Én még maradok... egy kicsit.
Fogalma sincs, hová bújjon. El a szobájába, a rózsák közé, ki egy erkélyre vagy valahová máshová. Legfőképp a gondolataiba.