'Lia rosszabb, mint az armageddon, lel'
- Astonien Michelberger usere
Stonevalley.
Újabb tökéletes hely egy könnyed kis apokalipszisre.
Most, hogy összefutottam a Vészhozóval, már a halálra készülők nyugalmával várom a földbe csapódó üstökösöket, meg hasonlókat... a bűneim meggyóntam (valamikor biztos), a sorsommal szembenéztem, nincs hát mitől félnem.
Na jó, azért ennyire nem vészes a helyzet: eddig épp olyan napsütéses, eseménytelen délutánnak ígérkezik a mai, mint amilyenre számítottam. Igaz, itt van mellettem egy nekromanta, akit az Egyház elvei szerint át kellene adnom az inkvizíció hivatalának, de az lényegtelen... ha csak ennyiben szegném meg a szabályokat, már mintapap lennék.
Igaz, már az is megnehezíti az 'eseménytelen' jelzőt, hogy a Tünde erdő alsó határánál vagyok. Ráadásul nem is akármiért: a rendfőnököm megbízását teljesítem. Már nem kevésszer jártam a misztikus fák közt Isten és Sixtus őszentsége nevében, de ez az első alkalom, hogy valóban ők utasítottak rá... és ezúttal természetesen eltitkoltam, hogy pap vagyok. Miért cselekedjünk a logika szerint, ha élhetünk inkább izgalmasan is?
Persze azt a feladatot pár pillanat alatt lerendeztem, nem is értem, hogy miért kellett eljönnöm a két tünde nép határára.
Most itt a kikapcsolódás ideje: mosolyogva várom a Pokol világot elemésztő lángjait, miközben Aliciával beszélgetek.
Egy elf hölgyemény tűnik fel előttünk. Mélyen kivágott és feltűnően rövid ruhája meglehetősen sokat enged láttatni idomaiból, melyek - mi tagadás - elég szépek ahhoz, hogy magukra vonják a férfinépség figyelmét.
...mondhatnám azt is, hogy nagymellű, de az kevésbé lenne irodalmias.
De nem is ez a legfeltűnőbb dolog rajta. Elég sok jó nőt látni az utcákon, főleg itt, az elfek közt... de egy jó nő, aki egy idióta plüsst forgat a kezeiben, már nagyobb ritkaság. Valami állatféle lehet, bár nem látom pontosan, mert
magukra vonzzák a tekintetem a mellei öhm... pont úgy tartja a kis figurát, hogy az háttal legyen, és amúgy is eléggé kidolgozatlannak tűnik.
-
Mi van, mit bámultok?! - igen, mi vagyunk a megszólítás célpontjai. Kérdés: mivel lehet egy ideges nőt még idegesebbé tenni? Mondjuk...
-
Mi? De hisz mi nem bámulunk semmit... - közben feltűnően cáfolom meg a szavaim: az idomokat kezdem el figyelni, amik így, közelről még bájosabbnak...
...szóval direkt mondok ellent magamnak, és ez, úgy tűnik, el is éri a hatását. Mert egy kis szórakozás soha nem árt.
-
Talán a nőd nem, de te igenis bámulsz! - úgy hadonászik azzal a plüssel, hogy ösztönösen hátrébb lépek, nehogy lecsapjon.
Egyébként... tényleg úgy látszik, mintha a nőm lenne? Vagy csak a formás hölgy komplikálja túl? Érdekes, de nincs időm Aliciára nézni, hogy megtudjam, milyen arccal reagál a feltételezésre. Pedig igencsak kíváncsi vagyok rá.
Na, most már csakazértse javítom ki. Igaz, nincs is időm rá, hisz az elf folytatja.
-
Te meg ne vonogasd a szemöldököd, halálfattyú! A kaszád nem nálam van!Most már a nekromantára nézek, aki egész érdektelennek tűnik. Vajon mit mondjak erre?
-
Nem hinném, hogy bárhol el tudnál rejteni egy akkora pengét. Sajnos a kibuggyanó melleid nem elég nagyok hozzáÓh, hogy semmit. Alicia olyan szépen vág vissza, hogy azt még a bárdok is megénekelnék.
-
Mellesleg hová indulsz? Anyucihoz? - a plüssre mutat. -
Csak nem valaki elhagyott?Na jó, az ajkamba kell harapnom, hogy ne nevessek fel. Ide már én nem is kellek, a kialakult cicaharchoz már csak egy korsó sör meg valami harapnivaló hiányzik. Bár minek? Úgysincs benne izgalom, egyértelmű, ki áll nyerésre.
-
Semmi közöd hozzá, te szajha! - az eddig csendes utcán szinte fülsértő ez a kiabálás, és mikor a könnyűvérű nő dühtől vörös fejjel elhalad mellettünk, elég erélyesen taszít egyet Alicián.
Miért van olyan érzésem, hogy nem kedveli?
Persze a lány pontosan úgy reagál, ahogy vártam: jókedvű, szinte barátságos mosollyal igazítja meg a köpenyét.
-
Valóban az lennék? - fordul felém.
Kezdődik. Érzem, hogy csak viccel, mégis nehéz kérdést tett fel. Nem szabad túlzottan egyetértenem, még poénból sem, ugyanakkor nem is ellenkezhetek feltűnően, mert az pont ellenkező érzetet kelt.
Nők...
-
Nem annak ismertelek meg. Persze lehet, nem tudok rólad eleget... - s hogy nyomatékosítsam a 'kétkedést', merengőn államhoz emelem a kezem. Úgy tűnik, sikerrel jártam, ugyanis egy megjátszott hümmögéssel elfordul.
Rosszul hazudsz, Alicia.
-
Még ilyet! Hát mégis hogy feltételezhetsz rólam egyáltalán ilyesmit? - ééén ugyan sehogy! Mégse válaszolok, csak vigyorogva nézem a színjátékot. -
Mindenesetre... - néz rám újból, ezúttal komolyan. -
Körbenézünk, van-e valami szórakoztató megbízás? Nem érzem, hogy elég izgalomban lett volna részem.-
Igaz is. Fura, hogy kivételesen nem hozol életveszélyt a fejemre. - jön azonnal a válasz. Nehéz vele beszélgetni anélkül, hogy ez fel ne kerüljön... igaz, életben maradni se sokkal könnyebb.
-
Sajnálom, hogy csalódást kell okozzak. Az idő változik, és úgy tűnik, sajnos a negatív aurám fényét vesztette - sajnálkozás, mi? Ugyan, jókedve van, ezt még becsukott szemmel is meg tudnám mondani.
-
Na, ettől valamiért nem félek. - vigyorgok rá pimaszul.
Körbenézek, és pont meg is látok egy hirdetőtáblát. Odamegyek hozzá, elolvasok egy felhívást...
...majd leülök a földre, és elkezdek röhögni.
-
Most meg mi bajod? - Alicia természetesen értetlenül néz rám, de aztán ő is megtalálja, miről beszélek.
Az égiekre... ez most komoly? Hogy pont azt a gyökér plüssmicsodát keresse valaki, amit annál a könnyűvérűnél láttunk? Ráadásul ezerötszáz váltóért?
-
Ez csak valami vicc, ugye? - szinte könyörögve néz rám, de nem tudom megnyugtatni... ez túl nagy baromságnak hangzik ahhoz, hogy kitaláció legyen.
-
...azt ugye tudod, hogy utána kell mennünk, majd el kell kérnünk tőle azt az izét? - igen, valóban élvezem ezt a váratlan csavart, és ez tisztán látszik rajtam.
-
Te most ezt komolyan elhiszed? - mutat a plakátra a lány, és egyértelmű, hogy egy átverésnek tartja az egészet. Meg is értem, mégis... valahogy van hozzá kedvem. Miért ne? Ezerötszáz váltó szép összeg, ráadásul találkozhatok a sötételfek hercegével; aki remélhetőleg lesz olyan kedves, és minden további nélkül kifizeti a jutalmat.
Bár ha nem, az se lesz gond.
-
Elég valóságosnak tűnik, érdemes tenni egy próbát. Ha meg nem akarja ideadni a pénzt ez az Armin, majd ellopom tőle, nem?-
Nem tudom elképzelni, hogy a hercegnek legyen egy ilyenje, és hogy ennyire kerestesse... - hagy egy kis szünetet, miközben a fejét ingatja -
De rendben. A pénz mégiscsak pénz, legfeljebb nem kapjuk meg, mert félreértés történt.Na, attól nem kell félni.
Valami bajod van a furcsa szokásokkal? - nézek rá ferdén, aztán átmenetileg felhagyok a baromkodással, és elvigyorodom. -
De ha megfelel, akkor menjünk. Még utol kell érnünk azt a... hm, ledér nőszemélyt.-
Feltéve, ha utolérjük.Elnevetem magam.
-
Ne aggódj, majd én ellopom tőle azt a plüsst.Mosolyogva fogadom a lány kelletlen pillantását, majd elindulok visszafelé, hagyva, hogy Alicia kövessen.
Persze nem találtuk meg.
Tűvé tettük az egész falut, de mindhiába... talán már tovább is állt? Esetleg ő is meglátta a plakátot, és ő maga vitte vissza azt az izét a gazdájának? Nem igazán örülnék neki... de mivel nincs sehol, kénytelen vagyok erre gondolni.
Még akkor se jutottunk semmire, mikor kettéváltunk, megbeszélve, hogy egy konkrét fogadó előtt találkozunk az este leszállta előtt nem sokkal. Most épp itt vagyunk, s valószínűleg ő is ugyanúgy feladta már a keresést, mint én. Rajta azonban jobban látszik a fáradtság - én könnyebben tartom magam, kevésbé érdekel a pénz, és nem vagyok olyan csalódott.
-
Hát... mára szerintem ennyi. Rendelsz valamit? Nekem mindegy, mi lesz a vacsora. - néz rám, én pedig viszonzom a pillantását.
És meglátok egy alakot, aki mögötte ül, nem is túl messze tőlünk.
-
Az az elf szajha megfelel? - válaszolok rezzenéstelen arcizmokkal, miközben az említettre mutatok.
-
Nincs ingerenciám olyan koszos... - itt fordul meg, és itt érti meg, miről is beszélek. Természetesen figyelem a reakcióját, és a szavak elakadása mellett az arcán is látszik: egyáltalán nem számított erre.
Mi tagadás, én sem. Csak én jobban titkolom.
-
Nocsak, itt az aranybánya.-
Nos, ki menjen oda hozzá elsőnek? - szemtelen vigyorral kísérem a mondatot. Költői kérdés; természetesen én leszek az. Ki más?
-
Menj csak te. Biztosan örülni fog a helyes pofidnak - megragadja az arcom, hogy nagymamásan megcibálja azt... hogy mi? -
Ha felajánlja a szobát, használd ki, ilyen nagymellűt aligha találsz máshol - és mielőtt bármit mondhatnék, barátságosan megveregeti a vállam.
Nagy levegőt veszek, hogy megfelelően válaszolhassak, de... nem tudok. Közben ő folytatja.
-
Addig rendelek valamit, és kiveszek egy szobát - készül arra, hogy cserbenhagyjon, de szinte azonnal megáll. -
Ó, pénz van nálad? Arra az utcaszélire és a kosztra.Esküszöm, még rá is játszik erre a kedves, kérlelőnek szánt mosolyra.
Hogy Sixtus hívjon el egy barátságos börtönlátogatásra... ettől még én is ledermedtem. Úgy kezelt, mint egy fiatal fiút, akit éppen bátorítanak, hogy meg merje tenni az első lépést a szimpatikus lány felé; és a legrosszabb, hogy jól csinálta.
Szemétláda.
Alig bírom visszatartani a nevetést. Ám legyen, belemegyek a játékba. Köszönöm az ötletet, Alicia, már tudom, mit fogok csinálni.
-
Az előbbit kihagynám... - úgy forgatom a szemeim, mint aki nem épp tehetetlenül méltatlankodott az előbb. Hiába, a színészkedés mestere vagyok. Előveszek egy erszényt, és átnyújtom neki. -
Vigyázz rá, egy elf nemestől loptam!-
Tudtam, hogy számíthatok rád. Sok sikert ahhoz a némberhez! - néz még rám utoljára, jókedvűen.
Sikert kíván? Ugyan minek?
Könnyebben az ujjam köré csavarom, mint egy fűszálat.
-
Ilyen gyorsan otthagytad azt a bányarémet? - még a közelébe se érek, de már megkapom a magamét egy ellenséges pillantás kíséretében.
Kár, hogy az a bányarém történetesen szebb nálad, ribanc.
-
Nos... az igazság az, hogy ő hagyott faképnél. Veszekedtünk egy sort, felhozta a bámulásom is... - nézek oldalra -
...aztán mikor azt hoztam fel neki, hogy miért volt ilyen bunkó, egyszerűen elsétált.Egész jól adom a bűnbánót.
-
Cöh, várható volt. Ránéz a tünde, és megmondja róla, micsoda szégyen - mi tagadás, nagyon szórakoztató ez az önteltség. -
Tehát most jöttél hozzám, hátha meleg keblekre találsz? Persze. Minden kétséget kizáróan.
Itt az ideje mocskosan játszani. Nem bízok semmit a véletlenre... és pont van egy eszköz, aminek most nagy hasznát vehetem.
A zsoltároskönyv.
Én vétkem.-
Csak... bocsánatot kérni jöttem. Mea culpa... - emelem a kezem a mellkasomhoz bűnbánón, persze csak azért, hogy kitapinthassam a könyvecskét -
...az én hibám volt, vissza kellett volna tartanom őt. Sajnálom.Kész. Most már el fogja hinni, hogy őszintén mondom mindezt. És a színészkedésnek hála még attól se kell félnem, hogy elröhögöm magam.
Összehúzza a szemeit. Így maradunk egy ideig, én némileg feszülten várakozom, aztán...
...elmosolyodik. Szélesen.
-
Ugyan, semmi gond, bárkivel megesik. Más egyéb?Hogy mi? Ilyen könnyű lett volna? Nem valószínű, hogy tettetné, de ha máris megbocsátott, akkor... hm, ez elég szép siker.
Persze a neheze még hátravan.
-
Nos... lenne még itt valami. - mondom félénken. -
A plüssfigura, ami nálad volt... az egyik ismerősöm gyerekéé. Akartam is mondani, de a párom... a volt párom miatt nem volt lehetőségem. Nálad van még? - figyelek arra, hogy megnyomjam a 'volt' szót, de épp csak annyira, hogy ne legyen túl feltűnő.
-
Ó, igazán? - értem én, hogy új, de
ennyire mitől lepődött meg? -
Van neki gyereke? Micsoda mocsok! - neki? Mármint... az állítólagos ismerősnek? Oh, akkor már tudom, honnan szerezte ezt a plüsst. Ki hitte volna, hogy a sötételf herceg egy tünde szajhával hentereg? Ez az információ még hasznos lehet. -
Az igazság az, hogy eldobtam, mert hát... Kinek kell egy olyan dolog a gyerekeket leszámitva?Egy gyerekes felnőttnek.
-
Nos... engem sem igazán érdekelne, de ha nem kapja meg az a kölyök, megint hallgathatjuk a hisztijét. - hazudom mosolyogva, közben a szemébe nézek. Csak úgy. -
Nem emlékszel, hol dobtad el?-
Hát... Mit adsz érte? - és az asztalra könyököl, aminek következtében még inkább láthatóvá válnak az idomai.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csak a színészkedés kedvéért bámulom őket. Szóval: igen, csak a színészkedés kedvéért bámulom őket!
De akkor már miért ne játszhatnék rá egy kicsit?
-
Most akkor jutalmat akarsz adni, vagy fizetséget behajtani? - tettetett értetlenséggel nézek kivételesen az arcára.
-
Ki hogy tekint rá. Ha szereted az éjszakákat egy nővel az ágyadban... - kajánul néz, és megfogja a kezem. Kis híján megrándulok, de uralni tudom az izmaim. -
... akkor számodra is jutalom lesz.-
Szóval mindkettő. Nem is hangzik rosszul... - bólintok vigyorogva, majd kissé komolyabb hangnemre váltok. -
Tehát akkor meg tudod mutatni?Kelletlenül, morcosan áll fel. Jézus, ha nem figyelnék, ez akár most is rám ugrana...
-
Gyere, elvezetlek oda.Mosolyogva, fejcsóválva követem, de előtte még gyorsan körbepillantok.
Igen, ott van a pultnál. És vigyorog.
Utálom ezt a lányt.
De legalább annyit még látok, hogy ő is utánunk indul.
-
Elvileg valahol itt van. Hacsak el nem vitték.Én is megállok a sikátor előtt, és a félhomályba meresztem a szemem. Természetesen nem látom a plüsst, de ez nem is meglepő.
Közben a nő a mellei alatt fonja össze a karjait... várható volt. Félig színészkedésből vetek a formáira egy gyors pillantást (de ahhoz épp elég lassút, hogy észrevegye).
-
Köszönöm! - és elindulok befelé.
Hallom a léptein, hogy utánam jön.
Alicia, hol vagy már?
-
Igazán szívesen.Hallom, hogy követ. De hogy hátulról megölel, és hozzám nyomja a melleit, az meglep - még a lélegzetem is elakad. Ennyit a színészkedésről.
-
Végül is... ha eddig nem vitték el, még tud várni. - csak egy pillanat kell, és összeszedem magam: megfordulok az ölelésben...
...és meglátom Aliciát.
A tünde felcsillanó szemekkel simogatni kezd, én pedig olyan pillantást küldök a nekromanta felé, hogy ha lehetne szemmel ölni, most valószínűleg búcsút mondhatna az életének.
A kezek a hátamra kúsznak, majd lejjebb.
Ezt még megbánja... de űgy tűnik, végre elindul. A szajha a szemembe néz, tisztán látszik rajta, hogy a simogatásnál sokkal többet akar, itt és most, de a nekromanta mindjárt ideér - nem is rossz lopakodásban.
Lágyan végigsimítok a szőke hajzuhatagon. Álmodj szépeket!
-
Khm, ha nem zavarok - mondja a lány szinte udvariasan, s mikor a könnyűvérű felháborodva fordul hátra, két kézre fogva a botot csapja fejbe.
Püff. Ez még nekem is fájt. Tankönyvbe illően terül el a földön a nagymellű, én pedig végre leveszem a színészkedés maszkját, és dühösen nézek rá.
-
Na végre! Jól szórakoztál, mi?-
Természetesen, hát nem látod? - mutat a mosolyára. Szemétláda...
-
Ezért még meglakolsz, azzal ugye tisztában vagy?-
Mindenki a pokolra akar küldeni, eggyel több vagy kevesebb nem számít - sajnáltatni akarja magát? Ugyan, az az utolsó dolog, ami sikerülni fog neki. -
De valld be, hogy élvezted.-
Nálad kevésbé... - vetek rá egy lesújtó pillantást, majd megfordulok megkeresni azt a játékbabát. Nem csinálom tökéletesen: túl korán ül ki arcomra a megszokott vigyor, így nyilvánvalóvá válhat számára, hogy nem is akarom megölni...
...annyira.
Persze azért szakadjon meg.
Na mindegy, jól van ez így.
-
Hé, most pont lenne lehetőséged, hát szabad préda, talán nem kell?Micsoda véletlen, épp most találtam meg ezt a rinocéroszt! Felállok, és pördülésből hozzávágom - sajnos egész gyorsan reagál, így nem sokkal mellette repül el a lövedék.
-
Ezt még megbánod! - fenyegetem összehúzott szemekkel, azonban úgy tűnik, pont az ellenkező hatást váltom ki.
-
Ugyan-ugyan, ennyire nem kell szégyellned, ha kell, kivárom, és még el is fordulok, ha ragaszkodsz hozzá!Lehunyom a szemeim, és mély levegőt veszek, miközben a játékért indulok. Ha már én dobtam el, én is szedem össze.
-
Köszönöm kedvességed! - mondom ingerülten.
-
Igazán... és eddig jut.
Hazudtam. Azért mentem el a plüssért, hogy újra hozzávághassam... és ezúttal sikerrel járok.
-
... nincs mit.Igaz, semmire nem mentem vele - változatlan vigyorral hajol le a figuráért -, de legalább jó érzés volt.
-
Tudom, hogy ezt csak egy játékszernek használtatok volna.Na jó, ez már annyira túlmegy minden határon, hogy még a színészkedésre sem veszem a fáradságot: egész egyszerűen felnevetek, és megrázom a fejem.
-
Igazi rohadék vagy, ugye tudod?-
Igen, tudok róla - felemeli a plüsst, hogy idedobja, de megáll valamiért. Komoly arcra vált, hogy mondjon valamit. Ajjaj, kezdek félni. -
De biztos nem tiszteled meg azzal, hogy kihasználod a testét? Pedig nagyon odavolt érted, ahogy észrevettem.-
Egyoldalú vonzalom volt - a kelletlen hangon és a sóhajomon is hallatszik, hogy az agyam csapot-
papot itthagyva fogta menekülőre a nekromanta baromságaitól. -
Indulhatnánk végre?-
De, ternészetesen. Úgyis fáradt vagyok, ideje pihenni - kivételesen nem érzek hátsó szándékot a széles mosolyban, majd végre idedobja azt az izét. Fél kézzel kapom el. -
Tülkös úr csak rád vár.-
Szerintem aludjunk egyet, csak utána vigyük vissza Szórakozott Herceg uraságnak. Végre vége lenne a szenvedéseimnek?
-
Egyébként... ez csak szerintem röhejes? - emelem fel a rinocéroszt még indulás előtt.
Nem, szerintem is, és nem akarok ezzel egy ágyban aludni, az biztos. Ki tudja, miket művelhet vele a gazdája...Felnevetek a feltételezéstől.
-
Nem is kell, ne aggódj.A fogadó felé indulok, és hallom, hogy ő is követ. Vár ránk egy nyugodt éjszaka.
Megdolgoztam ezért a micsodáért, az biztos.
Eseménytelen, napsütéses délután, mi? Hogy én milyen naiv vagyok...