Miután meghajolt, Armin herceg leplezetlenül méri végig, látványosan elidőzve a lány tündéhez képest kifejezetten telt idomain. Sosem takargatta őket kifejezetten, mint egy szemérmes emberkisasszony, és az egyenruhája sem tetőtől talpig nehéz páncél – a lényeg, hogy őfelségének van mit néznie. Végül mégis a malachitzöld tekintetnél állapodik meg.
- Merev, mint egy öreg diófa és a szemében rettegés ül, nehogy illetlen legyen. Hagy találgassak. Vagy frissen kinevezett tiszt, vagy ugyanilyen lovag.A lány elpirul, amikor kiszúrja a méricskélést, és a hajával egyszínűen lesz vörös az arca őhercegsége kiváló dedukciója után. Ennyire átlátszó a viselkedése? Sose volt jó színésznő.
- Felségednek kiváló szeme van.Egy megadó sóhaj szakad fel a férfiből, majd hátralép és udvariasan, egyik karját mellkasához téve, másikat befelé nyújtva invitálja beljebb Loreenát.
- Hosszú beszélgetésnek nézünk elébe. Egy ajtóban állva nehézkes lesz.A lány bólint, és beljebb lép a kocsmában, a herceg pedig rögtön le is ül egy asztalhoz. Látszólag nem zavartatja magát, hogy esetleg meghallhatja más is a beszélgetést, vagy egyszerűen csak pontosan tudja, hogy senki sincs olyan állapotban a söntésben, hogy kifinomult kémakciót hajtson végre. Armin herceg egy finom kézmozdulattal inti magához a fogadóst, aki rögvest két korsó sörrel siet oda a pároshoz, majd illedelmesen vissza is húzódik a pult mögé törölgetni a poharakat. Kocsmához képest feltűnően tiszták.
- Csak tessék. Biztos kiszáradt a nagy keresgélésben! – tolja a lovag elé a poharat őfelsége.
- Köszönöm. – mondja a lány, de a korsóval éppen csak megnedvesíti az ajkait. -
Nem szeretném rabolni felséged idejét, így rögtön a tárgyra térnék. Amelie királynő szeretné, hogyha a sötét tündék hadserege is csatlakozna a miénkhez, hogy az emberek háborúját a saját javunkra tudjuk fordítani. - a végére lehalkítja a hangját, nem szeretné, hogyha más is fültanúja lenne egy viszonylag bizalmas politikai tárgyalásnak. Mert ha nem is olyan a formája, szigorúan véve ez az. Átnyújtja a hercegnek a királynő hivatalos levelét. A herceg felbontja a levelet, majd egy fanyar mosoly kíséretében elé dobja. A papíron ennyi áll: "Armin, ne légy bolond. Te is tudod, hogy ennek el kellett jönnie előbb-utóbb" A lány nem olvasta el a levelet, fogalma sem volt, hogy mi áll benne… Azt hitte ajánlatok, ötletek, udvarias formális kérés a csatlakozásra. De ez a két mondat… Látszik a meglepődés Loreena arcán.
- Így próbál meggyőzni a nemes és tiszteletre méltó Amelie királynő. Lássuk maga jobb-e ebben. Miért kellene belemennem ebbe az őrületbe?Egy pillanatra elbizonytalanodik, hogy mit mondjon a férfinak, is mit ne, hogy komolyan vehető maradjon. Olyasmiket látott, amit nem hinne el neki senki, hogy nem légből kapott mese csupán, mégis az volna a legnyomósabb érve. Szeret egyenesen beszélni, de most nem teheti meg, kénytelen hát úgy csomagolni az érveit, hogy meggyőző is legyen, mégse tartalmazzon konkrétumokat. Nehezebb feladat, mint elsőre hitte.
- Azért felség, mert láttam milyen borzalmakra képesek az emberek. Rájuk hagyhatnánk a háborújukat, de az olyan lavinát indíthat el, ami egész Veroniára kihat. Ránk is, az összes tündére, és egyáltalán nem a jó értelemben, higgye el.- Igazán? És ez a lavina megéri a rengeteg tünde életet, ami el fog veszni? Mennyi háborút látott már életében?- Igazit, testközelből eddig egyet. Tudom, hogy rettenetes dolog, és... Nem kérném, ezt senkitől, ha nem tudnám biztosan, hogy egyébként mennyien fognak meghalni. Tündék is és emberek is.Ha most vége lehet a háborúnak, akkor lehet, hogy meghalnak néhány százan, talán néhány ezren. De százezreket lehetne vele megmenteni, részben mert nem húzódna el még egy évszázadig, másrészt pedig nem a Dél teljes pusztulása lenne a vége. Nem dönthet életek felett, és nem döntheti el, hogy melyik élet az értékesebb. Ő csak egy fiatal lovag! Ezt a királyoknak és hercegeknek kell eldönteni. Csak azt tudja, hogy most hatalmas pusztítást akadályozhatnak meg, de ezt hogy mondhatná el úgy Armin hercegnek, hogy ne nézze holdkórosnak?
- Mondok magának valamit, de először válaszolnia kell valamire. Mennyire hűséges a királynőjéhez?- Nem lehettem volna lovag, ha nem lennék teljesen lojális hozzá. Ugyanakkor senki sem tévedhetetlen, még ő sem. Nem fogom önre borítani az asztalt, ha olyat mond, ami nem tetszik. Hallgatom. - ismét magához veszi a sört, amit kapott. Bár inkább boros, azért tényleg megszomjazott, és van egy olyan érzése, hogy kelleni is fog az alkohol ahhoz, amit hallani fog.
- Azt mondom magának, hogy Amelie egy felelőtlen vezető, akit nem érdekel a népe élete, csak egy kicsinyes cél. És hogy nem látja be, hogy a Tünde Királyság nem a föld, amin tapos, hanem a lakosai. Sőt, hovatovább azt mondom magának, hogy nem méltó a trónra.Loreena valami hasonlóra számított, és tudta, hogy nem fog neki tetszeni, amit hall, ugyanakkor uralkodnia kell a vonásain. Gondolatban újra és újra emlékezteti magát, hogy egy herceggel beszél.
- És mi lenne az a bizonyos kicsinyes cél?A királyság a lány szerint a terület és az azon belül lévő minden élet. A tündék, a vadak a fák... Az egész. Mindet meg kell védeniük, de kíváncsi Armint mégis mi vitte erre a következtetésre.
A herceg nyugodtan mosolyodik el.
- Amit el akarok mondani, az merőben meg fogja változtatni a királynőről alkotott elképzelését. Biztosan akarja hallani?- Kíváncsivá tett. - túl sok mindent látott az utóbbi időben ahhoz, hogy kicsit táguljon a látóköre. Ha pedig a hercegnek nincs igaza, talán érvelhet ellene, és bármit is gondol, elsimíthatja a félreértéseket.
- Nem titok, hogy politikai céljainak egyike minden erdő hozzácsatolása a királysághoz. Azonban belegondolt már, mit jelent ez?- Arra gondol, hogy a többi fajtól is el kéne hódítani az erdőiket? - csak tippel, mert hogyan is láthatna bele a királynő fejébe? Próbál logikus maradni és higgadt, bár Armin mosolya ezt nem könnyíti meg.
- Az erdők az élet forrásai. Úgy gondolom, nem kell ezt egy nemes tündének magyaráznom. Igaz, hogy a tisztásokon és mezőkön is meg lehet élni egy darabig, de ha minden fa és minden erdőben élő vad fölött monopóliumra tehetne szert, az hatalmas csapás lenne az összes fajra nézve. És ez csak az eszköze a célnak, amit el akar érni.A lány ismét beleiszik a sörbe. Úgy hangzik neki ez az egész, mint egy összeesküvés elmélet. Még szerencse, hogy ha az etikett könyveket be is dobta a sarokba minimális műveltségre azért sikerült szert tennie, ami a gazdaságot és hadászatot illeti, és egyedül ezért nem tartja azonnal teljesen légből kapottnak a feltételezést. Merthogy ez feltételezés. Nem lehet más.
- Mármint minden fajra a tündéken kívül. Azért azt önnek is el kell ismernie, hogy jobb gazdái lennénk Veronia erdőinek, mint a többiek, és meg is erősödnénk, mint királyság. De ennek a királyságnak az ön népe is a része. Ezen így önmagában ön is nyerne, mi van még? Vagyis inkább mi az a cél, amit olyan nagy problémának lát? – neki a tünde az tünde, legyen bármilyen a bőre. Köztük nem tesz különbséget, csak az összes többi faj irányába rasszista bár mindre van oka. Az emberek barbárok, a démonok pedig teljesen természetellenes lények.
- "Itt voltunk, amikor az emberek megjelentek. Itt voltunk az ítéletkor. Itt leszünk a bukásukkor is." Ez a szavajárása. És szeretné közelebb tenni ezt az időt, mint az szükséges. Nevezzen gyöngének, de nem akarom az emberek vesztét. Főképp nem a sajátjaim vére árán. De győzzön meg, ha képes rá, nem csukom be a füleim teljesen, ahogy a királynője teszi.Loreena egy pillanatra elhallgat. Sosem rejtette véka alá a véleményét az emberekről, és hogy sok mindenre nem tartja őket méltónak, amijük van, ahogyan azzal a gondolattal is könnyen azonosulni tudna, hogy szükségük lehet egy idősebb, önmagukkal és a természettel harmóniában élő faj terelgetésére, de soha egy pillanatig sem jutott eszébe, hogy ki kéne őket irtani. Márpedig a herceg azt sugallja a szavaival, mintha Amelie Fairbranch királynőnek pontosan ez lenne a terve.
- Szögezzük le, hogy nem akarom kiirtani az emberiséget, és érdekelne, hogy hogyan jutott arra a következtetésre, hogy Amelie királynő ezt szeretné. De az emberek önveszélyesek. Sokszor nem is látják, hogy rohannak a szakadék felé, mert pillanatnyi érdekek irányítják őket, a látásukat pedig kicsinyes ellentétek homályosítják el. A pusztítás ránk is hatással van, és ha ezt megakadályozhatjuk, akkor nem csukhatjuk be a szemünket. Eddig a pontig azért egyet értünk? - ha eddig eljutottak, akkor utána rátérhetnek a hogyanra is és a mögöttes érdekekre is, de ennyit azért jó lenne tisztázni. Ha ebben sem értenek egyet, akkor sokkal messzebbről kell indítani ezt a tárgyalást annál, minthogy kinek milyen tervei vannak az emberekkel.
- Azért gondolom, mert láttam, hogyan néz az emberekre, hallottam, hogyan beszél róluk a hátuk mögött és átlátok azon a politikai hálón, amit szőtt. De ha nem hisz nekem, megértem. És egyébként egyetértek magával, ezt tény. De mit remél megakadályozni ezzel a háborúval?- Veronia felének gyakorlatilag elpusztulását, és százezrek halálát.- Mert ha az egyik oldal magában megnyeri, ez miért történne meg?Ezt nehéz lesz elmagyaráznia, de megpróbálja. A sör szerencsére a segítségére van.
- Nem az a lényeg hogy megnyeri, hanem hogy a győzelem érdekében képesek akármeddig elmenni. Mindkét oldal az utolsó cseppig harcolni akar majd, így a háborúnak csak két módon lehet vége: az egyik ha az egyik oldalon fellázadnak az egyszerű emberek, megdöntik a saját vezetőik hatalmát majd behódolnak az ellenfélnek. Nem hiszem, hogy ez meg fog történni. A másik lehetőség pedig, hogy az egyik oldal megsemmisíti a másikat, mert feladni nem fogják. Legalábbis így nem.Armin herceg megcsóválja a fejét.
- Nem értem. Azt mondta, mi jobb gazdái lennénk a földnek az embereknél. Akkor miért érdekli, ha kiirtják egymást?- Mert a totális megsemmisítéssel nem csak az emberi életek fognak elveszni, hanem az adott területen minden. - most komolyan számoljon be a nekromanták és domonok által uralt mérgező mocsarakról, ami a déli királyság helyén lesz úgy kétszáz év múlva, ha nem tesznek semmit? Nem csinálhat hülyét magából a jóképű és egyébként meglepően értelmes herceg előtt! Persze van itt még egy bökkenő: nem tudja, hogy annó még az elején belefolytak-e a háborúba bármennyire. Lehet, hogy az egész fölösleges, hiszen az út, amit most végig akar járni ugyan az, mint amit már egyszer végigjárt – ha kétszáz éves távlatból nézzük. Akkor persze mindez nem számít semmit, de nem tudna együtt élni a tudattal, hogy meg sem próbálta megakadályozni a tragikus eseményeket.
- És az emberek között sem rossz mindenki. Az egyszerű paraszt nem tehet semmiről.Hosszú csend következik, míg a herceg végül mélyen a lány szemébe néz.
- Legyen, csatába szólítom a sötét tündéket. De adja át a királynőnek, hogy népem minden elhullott tagjáért be fogom nyújtani a számlát. Így fair, azt hiszem. És ha megkérhetem ... - közelebb hajol Loreenához, vagy a bizalmasság kedvéért, vagy csak kíváncsi az illatára, ami egyébként az eső utáni erdőéhez hasonlatos -
... a saját érdekében ne beszéljen arról, amit mondtam. Amelie tudja, hogy én mit gondolok, de ha az ön szájából hasonlót hall, könnyen elvesztheti a bizalmát.Hatalmas kő esik le a lovaglány szívéről. Beleegyezett! Pedig azt hitte, hogy el fogja bukni ezt a feladatot. És mégis eljött a váratlan fordulat.
- Köszönöm felség. Átadom neki az üzenetet. - és a tanácsot is meg fogja fogadni, ebben biztos. Jobb, ha nem nyilvánít véleményt az udvarban. A sört azért még befejezné, és szeretne egy éjjelt eltölteni egy valódi ágyban, úgyhogy nem rohan Jóskához. Majd reggel hazavágtat a jó hírrel.
- Mondja, adnak itt ki szobát?- Hogyne adnának. Gondolom, hiába ajánlanám fel a sajátomat. - mosolyodik el szolidan a férfi.
Lory felvonja a szemöldökét, majd gyorsan kirázza a fejéből az esetleges illetlen gondolatokat. Biztosan nem úgy értette…
- Nem hiszem, hogy egy egyszerű katona méltó lenne a hercegi lakosztályhoz.Mondja, majd gyorsan nagyon nagyot kortyol a sörből, ami lassan teljesen elfogy. Annál jóval több tisztesség szorult belé, hogy azonnal lecsapjon egy ilyen ajánlatra. De nem is rohan el az asztaltól fejvesztve. A katonás válaszra a herceg csak sóhajt egyet és mosolyogva vállat von.
- Javasolnám, hogy a tündék lovagi avatásának ne legyen része a kacérság kiirtása. Vagy csak feszélyezem?- Inkább összezavar. - hupsz. Túl őszinte válasz. Ismét pirulás majd sör következik, az alkohol némileg oldja a feszültséget. Lory amúgy is katonának nevelkedett, a kacérság, mint olyan ki se fejlődhetett benne.
- De lehet, hogy tényleg elő kéne terjeszteni a javaslatot. - megenged magának egy apró mosolyt.
- Mellé egy kézikönyvvel, ami a hercegekre vonatkozik.- Nem olyan nehéz. Két lépés kell hozzá. Először is, hat sörig nem szabad megállni a jelenlétükben. Vagy borig, ha olyat kedvel. A második lépésre rájön, ha az első kész. - támasztja meg állát az öklén, az asztalra könyökölve a herceg.
A lány ránéz a majdnem üres korsóra. Szóval együtt kocsmázni a sötét tündék hercegével, miközben az félreérthető megjegyzéseket tesz, amit ő – saját magát is meglepve ezzel a ténnyel – cseppet sem bán. Nem így képzelte ezt a küldetést, amikor elindult.
- Azt hiszem eleget kerestem önt, hogy megérdemeljek egy szabad estét. Még öt van hátra, de a bort jobban kedvelem. – válaszolja, majd felhatja az első söre maradékát.
- Hát akkor legyen a vendégem. - lassan közelebb hajol.
- Tulajdonképpen enyém a kocsma. Ez, meg még tizenegy másik. De ezt ne árulja el senkinek!- Nem fogom. Ennek fényében viszont remélem, hogy jó italt mérnek! - nem húzódik hátrébb.
- Óh, a legjobbat a Nebelwaldban. Legalább is ez a reklámja. - oldalra sem pillantva csettint egyet.
- Öt kört. Édeset vagy szárazat szeret? - kérdezi a lánytól.
- Inkább édeset.- Hallotta a hölgyet! - mondja a lassan odasomfordáló majd azonnal eltűnő fogadósnak.
- Egyébként habár feltételezem így van, de nem erősített meg a feltevésemben, hogy lovag. Így van?- Igen. Bár nem túl régóta, szóval még nagyon igyekszem.- Látszik. De nem csinálnak lovagot akárkiből, szóval jogosan lehet önbizalma.- Van is. Bizonyos helyzetekben. Másokban pedig kevésbé.- Egyébként nálam a kinézete alapján is lovag lenne. - duruzsolja a herceg belehörpintve az első kör borba. A lány majdnem felnevet. Szóval a sötét tündéknél a szépségverseny az első próba.
- Akkor sejtem milyen feladataik lehetnek. - válaszolja nevetve. El tudja képzelni, ahogy a herceg sötét tünde bombázókból álló kísérettel járkál. Ő is elveszi az első bort és belekortyol. Jó erős, szinte biztos benne hogy az este végére szédülni fog. Bár bizonyos értelemben más így is szédül.
- Hát vannak bizonyos formaságok, amiket ki kell töltenie. Ezek főképp ruhaköltemények, de ez egy más kérdés. - nevet fel.
- Még nem láttam kövér sötét tündét. - Ó mindig az a defenzív szarkazmus!
- Na jó, értem hogy érti. - most megengedhet magának egy kacér kacsintást? Jó ég, most komolyan flörtöl egy herceggel?!
- De meg is értem, kell, hogy odailljenek ön mellé...- Egyelőre csak elméletben létezik sajnos ez az alakulat. Nekem nincs védelmem, mert mindenki ismer, és senki nem utál. De ha esetleg megunja a Tünde-erdőt, maga lehetne az első. - kacsint vissza. A lány persze ezt nem hiszi. Lehet, hogy nincs kísérete, de nem szeretheti mindenki. Vagy mégis? A magas rangú személyeket mindig érdekében áll valakinek eltenni láb alól. A helyzet viszont az, hogy az ajánlatra mostmár tényleg igazán elkezd kacagni. Őszintén, minden feszélyezettség nélkül.
- Tudja... Akár hiszi akár nem, mindig királyi testőr akartam lenni. A hercegi is tökéletes.- Na látja. És itt még flancos udvari praktikák sincsenek, ugyanis napjaim java részében ezt csinálom... - vigyorodik el a férfi.
- Ki akarja próbálni, milyen lenne? Nem kell hazasietnie rögtön holnap. Mondjuk úgy, tovább motivál. Akkor megnézheti, hogy kormányzok én és eldöntheti, melyik a jobb. - közben ujjai játékosan körkörösen végigsimítják a pohár szélét, nem mintha a lány eddig le tudta volna venni a szemét róla. Sajnos mielőtt mérlegelné a kötelességeit és a küldetése fontosságát már rá is vágja a választ, talán kicsit lelkesebben is, mint kéne.
- Miért is ne? Talán maradhatok még egy kicsit... Motiválni.- Remek! - vigyorodik el elégedetten, miközben elétek kerül a következő kör.
- Iparkodjon, mert sose végzünk! - néz bele Lory poharába és három nagy korttyal leküldi a sajátját.
- Nade uram! A bort élvezni is kell! Bűn lenne, ha csak úgy lehajtanám. - de azért iszik serényen. A bor viszont tényleg a legjobb Nebelwaldban.
- Egyébként hogy hívják kegyedet?- Loreena Wildwind. Elnézést, Lady Loreena Wildwind, hivatalosan. - nevet fel ismét.
- De a Lory a legegyszerűbb. Ne haragudjon, hogy nem ezzel kezdtem rögtön, az etikett a gyengém.- Az enyém is. Tudom, hogy valószínűleg felesleges, de... - kissé meghajol.
- Armin Fairlight herceg, szolgálatára. Eddig mindenki őfelségének becézett, de örülnék, ha kitalálna valami újat. Legalább csak ma estére.- Nem is tudom... Ha az őfelsége nem felel meg, talán lehetne csak simán Armin. Szép név szerintem. De ha nem elég jó, akkor egy pillanat kiiszom a maradék borom, hátha ad egy kis kreativitást. - fel is hajtja a maradékot.
- Nekem is tetszik. Édesanyámnak volt érzéke ehhez. Szóval igen, örömmel venném, ha csak Arminnak szólítana. Örvendek, hogy megismerhetem, Lory! - emeli meg ünnepélyesen a poharát, a lány pedig követi a mozdulatot a sajátjával.
- Én is örvendek, Armin. - mosolyog rá a hercegre.
***Az a bizonyos nap***Két csodálatos éjszaka és a kettő között eltelt még csodásabb nap után kénytelen búcsút mondani a hercegének. Megállapodtak, hogy őfelsége néhány nap múlva útnak indul a seregével a Tünde Erdőn keresztül, Loreena remélte, hogy a két sereg egyesítésének céljából. Még megreggeliztek, majd egy búcsúcsók után a lovag felpattant Jóska hátára és vágtára fogta a lovát Észak felén. Nagyjából fél óra után állítja meg a lovát. Fullad és szédül egyszerre, hogy majd kiesik a nyeregből. Újra és újra a balján lévő zafírgyűrűre pillant. Mintha félne, hogy egyszercsak köddé válik a becses ajándék.
- Mibe keveredetem Jóska… Édes istenem, mibe keveredtem. Kell pár perc, mire összeszedi magát, realizálja az elmúlt harminchat órát. Honnan is indult? Az őrposztján dekkolt mert képtelen volt elszakadni, majd kapott egy levelet, hogy menjen le ő Nebelwaldba megkeresni a herceget. Megtalálta. Erre túlteljesítette a kötelességét, és ahogyan Armin fogalmazott, sokkal többet ért el a férfinál, mint bármelyik kurtizán dáma, akit eddig a királynő leküldött hozzá, csak azzal, hogy egyenes volt vele. Leül egy fa tövébe, és újra a csillogó zafírt bámulja, ami szinte kéken izzik a reggeli nap fényében, de Jóska türelmetlenül böködi meg az orrával. Túl sokat állt az istállóban.
- Igazad van, ez nem a megfelelő pillanat. Most háborúba megyünk. Ha túléljük mi is és ő is, akkor meg kitaláljuk hogyan tovább.Visszaül a szürke csődörre és tovább vágtat, remélhetőleg időben odaér Amelie Faribranch királynő elé a jó hírekkel.