Ez a nap olyannak tűnik, mint a tegnap, meg az azelőtt. Mina az ágyába bújt és egy könyvet búj Veronia históriájának érdekességeiről, Damien pedig a legutóbbi zsákmányt nézegeti. No nem ennivalót most, hanem az ékszereket, mérlegeli, hogy melyiket érdemes most rögtön piacra vinni és melyik túlságosan is sérült már ehhez.
Ahogy rakosgatja ide-oda a megtisztogatott nyakláncokat és karkötőket, egyszer csak félreismerhetetlen hangot hall: kopogást. Az ő ajtajukon.
Hirtelen megfagy a levegő, ahogy mindketten felkapják a fülüket. Kopogtatnak? Ide, hozzájuk? Ki a fene ez, és mit akar? Mivel borzasztó ritkán vannak látogatóik, az első, amire gondolnak, hogy valaki valami rosszat akar... Mina szinte pánikban pillant Damienre, fogalma nem lévén, mit tegyen. A variációk a következők: elbújik a szobájában, besurran az asztal alá, elreteszelik az ajtót, vaagy esetleg, ki is nyithatja azt...
Damien fölemeli a mutatóujját, és azt tátogja:
- Majd én megyek. - Majd jobban meggondolja, és megrázza a fejét. Fölemelt hangon kikiált:
- Ki lenne az?- Wilhelmina kisasszonyt keresem. Ezt a címet adták meg. - érkezik kintről a válasz fennhangon. Meglepően gyorsan. Eszerint tényleg nem tévedésről van szó és tényleg idejön valaki... Kimerevedik az arca. Már épp majdnem megnyugodott, de ez csak ront a helyzeten. Szinte ide hallja Mina légzését.
No várjunk... várjunk, ez a hang valahonnan ismerős... Mina elkezd gesztikulálni a háta mögött, ő pedig csak serényen bólogat, hogy igen, neki is feltűnt. De honnan? Biztosan nem valamiféle ellenség, ugyanis akkor sokkal élénkebben emlékezne rá...
A biztonság kedvéért fölkapja egyik holdezüst tőrét és gyorsan övébe rejti, majd gondosan föléigazítja a felsőjét, nehogy látsszon. Az ajtóhoz oson, rendezi arcvonásait és szimpla érdeklődő tekintettel kitárja azt.
És egy tündét lát. Fekete nadrágban és fehér tündehímzéses ingben. Nos, igen, biztos, hogy látta már valahol, abban ugyan nem biztos, hogy hol. Egyelőre nem szegeznek tőrt a torkának, ez jó jel. Vajon miért keresheti Minát? - Szép napot. Miben segíthetek...? - Kiérződik egy bizonyos távolságtartás a hangjából, ugyanakkor próbál készséges lenni. Lázasan jár az agya. "Ezt a címet adták meg." Vajon kik? Kik tudják, hol laknak?
- Helló - néz rá vigyorogva. Csak így, közvetlenen, könnyedén, egyszerűen. Helló. Furcsa.
- Wilhelminát keresem. Itthon van? Remélem nem jöttem hiába.Pár pillanatig csak áll ott, majd szempillái kétszer és gyors tempóban lecsukódnak. Nem jött hiábaa? Te szent isten, micsoda ördögi tervvel készült?!
Ez kezd egyre furább lenni. Ez is egy álom, amivel egy démon bünteti azért, mert állandóan atyáskodik Mina fölött? Valószínű, rengeteg erre utaló jel van. Például nappal van, és Mina nem alszik. Jó, megvan az oka, hogy miért nem alszik - nevezetesen, talált egy jó könyvet, megint -, de akkor is. Megjelenik náluk egy idegen, aki Minát keresi. Mik ennek az esélyei?
- Őhm... Izé... - Elvörösödik, ugyanis ekkorra a vámpírlány már fölkelt az ülőalkalmatosságról, ahol eddig tartózkodott, s jelen pillanatban épp a vállai fölött kuksol át.
- Üdv. Nos, én itt vagyok. Jelenleg. És úgy terveztem, itt is maradok a mai nap folyamán. Miért... keres engem?- Helló, Victor Goldhawk vagyok. Találkoztunk a Tünde-erdőben. - igazolja kilétét, Mina pedig elszégyelli magát, és elgondolkozik...
Várjunk... kezd... valami közeledni. Egy emlék, igen. Hosszú utazás... szép, gyönyörűszép ajtó... borostánnyal befuttatott falak... öreg néni...
- Áh, igen, igen, a kerttakarítás! - mondja ki Mina előbb.
- Ott... sokan voltak. Elnézést. Túl sokan. Nem tudom. Izé... Nappal van nekem. Túlságosan is nappal - mentegetőzik zavarodottan. Victor Goldhawk. Sokra nem emlékszik, régen volt, és, nos, igen, sokan voltak. Később talán visszatérnek még emlékek. De... Miért is keresi? Ez még mindig nem világos.
Eddigre egy cetlit nyomnak a kezébe, ami a cím alapján egy meghívó lehet. Egy bálra. A Neulanderek tornyába, Herr Simon 111. születésnapja alkalmából.
- Gondoltam megkérdezem, hogy eljönnél-e velem ide?Csodálkozva vet pillantást a papírra, majd ahogy elolvassa, szökik egyre feljebb a tekintete és pír az arcára.
Nagyon dobog a szíve.
Ez... most... komoly?
Damien kíváncsian és már-már bosszúsan pislog a papírra, így kissé ferdébben tartja, hogy ő is láthassa. Ám a sötét tünde arcára már nem mer felnézni, így nem látatja, hogy ráncolja a homlokát.
"Eljönnél." Tegezés. Eszerint igazak lennének a tündék korlátlan közvetlenségéről szóló pletykák? Nagyon úgy tűnik, legalábbis eme egyeddel kapcsolatban...
- És... csak ezért utazott idáig? - Messze lakhat... biztosan messze... ez meg egy dombok közé eldugott, isten háta mögötti falu. Valóban ennyit megtett volna azért a tünde, hogy elvigye bálozni? És még nem is tudhatta, mi lesz a válasz...
Igazából, Mina még most se tudja, mi lesz a válasz.
- Tudod, szeretem az ilyen vidám esteket és hát egyedül még sem mehet a tünde - nevet fel. Vidám egy tündének tűnik. Minának eszébe jut egy könyv, valamikor nemrégiben olvasott benne a tünde erkölcsökről és igencsak sok cudar dolgot olvasott, nagy részét el sem hitte, de az biztos, hogy sokat hangsúlyozták benne az örömhajszolást és életélvezetet.
- Tudod, arra gondoltam, talán neked lenne kedved hozzá és hát igaz hogy nagy a távolság, de a természetben barangolást nem tudom megunni. - Mondjuk ez... ez kétségkívül igaz... de a helyzet a maga lecsupaszított valójában akkor is olyan nonszensz, hogy képtelen elhinni. Gyanakvó lenne? Mindenbne hátsó szándékot keres. De olyan furcsa, szinte nem is emlékszik erre az arcra az eseményről, épp csak rávetette pillantását párszor, s akkor is inkább a haját nézte, nem pedig az arcát... Nehéz elhinni, hogy ennyire emlékezzenek rá, és még ide is lovagoljanak...
Reméli, hogy sorozatos pislogását nem nézik majd csábos szempillarebegtetésnek. Nem, biztos nem. Elég értetlen, csodálkozó és meglepett arcot vág hozzá, hogy ne nézzék...
- Őh... hát... igazából... - Damienre pillant. Elképesztő sebességgel száguld a vér az ereiben. Nem, nem fog nemet mondani, képtelen lesz... A férfi pedig meglepetésére úgy néz vissza rá, mintha csak azt mondaná: "Ne engem kérdezz, ez a te döntésed". Az övé? Hát akkor...
- Nagyon rég voltam táncolni, szóval... én... nagyon szívesen... - halkul el a hangja, de nem elhalóan, inkább szende-reménykedő hangsúlyt vesz fel, ahogy egyre inkább realizálja, mibe is megy bele.
- De... Most indulunk? - ijed meg kicsit.
- Még... nagyon világos van... és... izé... - Reméli, nem szükséges ecsetelnie a nyilvánvalót, hogy a napon eléggé szétégne most...
A tünde a lovaira néz, majd pedig az ő istállójuk felé.
- Ezen már én is gondolkoztam, – és arra gondoltam, hogy ha van egy közeli falu vagy város, akkor estig elmegyek oda, keresek valami szállítóeszközt, ami fesett és megvéd a napfénytől. - Damienre néz, aki már nyitná szólásra a száját, de még folytatja.
- Esetleg ha tudsz ajánlani valamit, hogy merre tudok hintót szerezni, azt megköszönném. A zöldszemű tartja tekintetét, de gyanakszik. Elképesztően bűzlik itt valami. Ki az, aki fényes nappal jönne, hogy elvigyen egy vámpírt bálozni? Hm... Akik információt adtak ennek a tündének, egyértelműen nem gondoltak arra, hogy nem egyedül él.
- Micsoda véletlen - kezdi lehelletnyi cinizmussal a hangjában -
, éppen akad egy lovaskocsink. Be lehet húzni a függönyét, hisz, gondolhatja, utaztunk már vele hosszú órákon keresztül. Ezt minek mondtam el? Áh, fene vigye el... Bőven elfér benne négy személy kényelmesen, úgyhogy hármunknak nem lesz gond.... vagy esetleg - halkul el a hangja -
kettejüknek...? Ha egyedül akarja elvinni Minát, hát nem tudom, mit teszek - gondolja magában, várakozó pillantással.
- Egyébként megkérdezhetem, kik voltak, akik ellátták a kisasszony hollétének információjával?- Tudod, eredetileg egy plusz főt ír a meghívó, de szükségünk lesz egy lovászfiúra is, aki elvezeti addig a hintót és foglalkozik a négylábú barátainkkal. - Na, most... Most kellene nemes egyszerűséggel összébb hajtani kissé a kezét, majd szép kimérten állon vágni ezt a beképzelt hegyesfülűt. A legtöbb férfi ezt csinálná. Voltaképp a legtöbb kétlábú ezt csinálná... Damien viszont nem olyan, mint a legtöbb kétlábú.
- Biztosra veszem, hogy a bál szervezői gondoskodtak ilyesmiről - mondja kimérten, majd összefonja a karját. Próbál óvatos és finom lenni, de... áh, mit is szórakozik?
- Mégis, minek néz engem? - nevet föl könnyedén, utat engedve a benne fortyogó bosszúságnak. Sokkal könnyebb így, mintha a maga nyers és állati formájában engedné szabadjára a dühöt. Az igazából sose ment neki.
- Idejön nagy mosolyogva, a magánbirtokomra, közli, hogy el akarja rabolni Minát, és még gúnyolódik is velem. Ezt még magától Armin hercegtől vagy a pápától sem fogadnám el, hacsak nincs nyomós okuk rá, márpedig tudomásom szerint én semmivel nem adtam erre okot magának. - Elégtétellel a tekintetén tart egy kis szünetet, várva a reakciót.
Mina csak áll megszeppenten a fortyogó vihar mellett... bár ez egyelőre még csak jó éles hűvös zápor, és reméli, hogy nem is lesz belőle orkán és jégeső. Közben elszégyelli magát. Meg el is szomorodik. Most már biztos nem mehet bálozni. Pedig egészen beleélte magát...
- Hogy minek nézem magát, azt inkább megtartom magamnak. Azt pedig, hogy a hercege vagy az emberek istenének szócsöve mit tervez magával, nem kérdeztem. - Akaratlanul is összébb szűkülnek a szemei.
Én pedig nem engedtem meg, hogy csak úgy idejöjj és elvedd Minát tőlem.– A telekre azért jöttem, hogy Wilhelmina kisasszonyt elhívjam magammal szórakozni, nem áll szándékomban senki elrabolni, vagy bántani. Ha nem bízik bennem forduljon bizalommal a tünde-erdei druidákhoz; ők majd igazolnak engem. - Ah. Szóval druida. A fene, még csak nem is utálhatja teljes szívből, mert természetkedvelő. Tudja imádni a sors fintorait...
A fickó Minára néz.
- Ha esetleg meggondolod magad és mégis el akarsz jönni, akkor értesíts. - ajánlja derűsen, mintha mi sem történt lenne, mintha a sötét tünde nem lenne több egy egyszerű, elhessegetett porszemnél. No de várjon csak, nem tudja még, hogy ez a porszem milyen kellemetlen tud lenni, ha beleeszi magát valaki szemébe...
Lassacskán felvonja egyik szemöldökét. Arra számított, a világosbőrű legalább rendesen megpróbálja porig alázni. De nem nagyon ment neki. Ezek után nincs is mit idegeskedni. Már csak egy kérdés van...
- Meggondolni?! - kérdez vissza a lány felháborodottan.
- Még nem is gondoltam sehogy se, kezdetnek. Jobban mondva, nem mondtam, hogy nem megyek. - gyürkéli a kezeit. Nem könnyítik meg a dolgát, az egyszer biztos. Damien valószínűleg gyűlölné, hogyha ezek után ragaszkodna a dologhoz... de ha nem... hosszú éjszakákon azon gyötörné magát, mért hagyott ki egy lehetőséget, mely megtörte volna békés életük szürkülő monotóniáját...
- Pár percig megbeszélnénk a kisasszonnyal, rendben? - áll elő az ötlettel Damien, és jelentőségteljesen Minára pillant, majd már készül arra, hogy bezárja az ajtót, de még visszafordul:
- Vagyis, természetesen rendben, hisz nem éppen magáé a döntés, pusztán udvariasságból kérdeztem meg, de hogy miért...?Mina besurran az ajtórésen, majd Damien is, és bezárja azt. Kifújja a levegőt.
- Szóval. Mit szeretnél? - támaszkodik rá az asztalra. Mina úgy fest, mintha a kérdésre az lenne a válasza, hogy elkaparni magát a föld alá.
- Őőő...- Mit vársz, én döntsek? - Gyere te is...- Én is? Eszerint te mész?- Annyi ideje csak itthon vagyunk... nem is történik semmi... - vonogatja a vállát lentről fölfelé pislogva és kissé akaratlanul is elnyújtva a hangokat.
- Te szent isten, mintha a lányom lennél.- Ugye tudod, hogy csak egy sztereotípia, hogy a lányos apukák nem tudnak nemet mondani a lányuknak?- Kétségtelenül. Ettől függetlenül még testközelben fogom tartani ezt a holdezüstöt - súgja, hogy odakint meg ne hallják és megveregeti a nadrágszíját.
Mina félénk-győzedelmes mosolyra húzza az ajkait.
- Néha működnek a sztereotípiák...- Nem vagy a lányom - közli Damien hidegen, majd magára kanyarítja utazóköpenyét.
- Szerintem nagyon gyorsan válogasd ki azt a ruhádat, amelyik elsőre megtetszik. Ja, és légy szíves, fektesd a karodra majd az én taláromat is. - szól még hátra, majd kinyitja az ajtót.
- Indulhatunk - jelenti be, és tempózni kezd az istálló felé.
- Amint a kisasszony kiválasztotta az öltözékét.A barna hajú követni kezdi, majd megszólal:
- Tudja, szeretnék elnézést kérni. Nem értem én se hogy mi ütött belém. Talán csak a hosszú út. No persze. Higgye el, hogy csak agyára ment a meleg, és azért lett udvariatlan bunkó? Halványan elmosolyodik a tünde szavait hallva, de nem válaszol, míg be nem ér az istállóba. Kivezeti a lovakat, majd miközben befogja őket a kocsi elé, megkérdi:
- Komolyan, mit keres itt? - szinte nevet megint, láthatóan jól szórakozik, mert valóban kíváncsi már az indokra.
- Árulja már el, mi célja van Minával. - Pedig már elmondtam. Akarok egy jót táncolni. Tudom, hogy nehéz lehet elhinni egy tündéről, hogy nincs semmi hátsó szándéka és azzal sem tudnék rajta segíteni ha elárulnám hogy emberek között nőttem fel. -
Most már őszintén felkacag. Megcsóválja a fejét.
- A magafajták nem veszik észre, hogy pont az ilyenekkel árulják el magukat. A tény, hogy attól tart, elítélem, pont azt jelzi, fordítva van - magyarázza, miközben finoman végigsimít Vollwind nyakán.
- Jól van, pajtások, mozogni fogtok egy kicsit, úgyis rég voltatok kint... - motyogja nekik, majd ismét a tündéhez fordul.
- Annak idején ennyire megtetszett magának Mina? Jobban, mint a, semmi kétség, több tucat tündelány, ki rendelkezésére állt volna, s csak egy csettintésébe telt volna elvinni őket? - Az én fajtám? Így se nyilatkoztak még rólam, attól tartok, sok időt töltöttem már a tündék között. Ideje lenne továbbállnom onnan. Soha nem akartam közéjük tartozni, talán csak egyszer régen de akkor meg nem is ment. - nevet fel.
- Tudja, próbáltam tünde lányokkal is, de az olyan, akivel szívesen mentem volna, nem volt köztük. Egyébként ne gondoljon semmi rosszra, nem mintha bármit kezdhetne egy "magamfajta" druida egy a kisasszonyhoz hasonló nővel. Meglepi ez az őszinteség. Korsó borok mellett, kocsmában tudna elképzelni ehhez hasonló beszélgetést, semmiképpen sem egy effajta, nos, összetűzés után...
Enyhén megrándul a szemöldöke az utalgatásra, pontosabban annak a leplezésére, és egyre inkább fogalma sincs, bízhat-e a másikban, vagy sem.... Mindenesetre, velük megy, és majd meglátják. Nem fog megtagadni egy ilyen tapasztalatot Minától.
Tényleg olyan néha, mintha a lánya lenne... Még ha Mina is az idősebb...
- Miben különbözik Mina azoktól a lányoktól? - tudakolja még, s reméli, Mina mégis kicsit elhúzza az öltözködést...
- Nos, tudja, azok a lányok... Sokáig féltem tőle, hogy nem fogadnak be mert emberek közt nőttem fel, de igazából alaptalanul. Nagyon kedvesek voltak és befogadóak, de akkor is van bennük valami... nem is tudom hogy mondjam.... -
Befogadó lányok...hm... Nem, nem érti félre. Nem. -
Úgy hiszik, hogy ők a világ közepe. Furcsa lehet ezt egy olyan szájból hallani, ami egy tündéhez tartozik. Próbálok ettől a nézettől elhatárolódni, hiszen minden faj, nép és kultúra egyenrangú. Bár mint látta nem mindig sikerül. De igyekszem legyőzni a saját démonjaim. - No tessék, ez a felfogás is ritka a pitypangevőknél, ahogy hívnák őket olyasfélék, akik, nos... előítéletesebbek. Ahhoz képest, amilyen volt az előbb, egész normálisnak tűnik a hegyesfülű.
- Nos, nem. Valóban nem mindig sikerül - kénytelen elismerni, bár tudja, hogy ez elég kegyetlenül hangzott.
- Furcsa szerzet maga, azt meg kell hagyni. Mindenesetre, ne görcsöljön rá ennyire. Ha látják, hogy be akar illeszkedni, nehezebb lesz. - Ő már csak tudja. Nem is akar...
- Egyszerűen a kisasszonnyal jobban érzem magam, mint a tündékkel.Jobban érzi magát vele? De hisz nem is... áh, mindegy.
Közben hallja, hogy nyílik az ajtó.
- No, úgy hallom, Mina elkészült. Hát, tudja, magán fogom ám tartani a szemem. - szögezi le, ennek ellenére pozitívan mosolyog, ahogy kisétál az istállóból. Mina pedig szembejön velük szinte földet söprő hullámzó szoknyarészű,
lila ruhában, elég mély kivágással, ám ez nyáron megengedett. A Vérrubint ott csillog az ujján, nyakában pedig a Moonless Sky kékje virít. Arcán pedig izgatott, lelkes mosoly.
- Szerintem foglaljuk is el helyünket. - Damien elfoglalja a vezető helyét, majd megvárja, míg a többiek is elhelyezkednek és indulhat is az utazás...
A tünde a lovához sétál, hogy a legfontosabb dolgokat magához vegye, majd besegíti Minát a kocsiba és melléül.
- Nagyon csinos vagy.Minával nem egyszer előfordult már, hogy amikor ebben a kocsiban, vagy más kocsiban, no a lényeg, hogy kocsiban utazott, elég szótlan volt. Általában, mikor Damiennel vannak, beszédes, akár a fecsegő patak, viszont ez most nem épp jellemző... Folyton a ruháját igazgatja, röviden, de udvariasan válaszol a kérdésekre és legfőképp zavarban van. Meg lelki válságban. Fogalma sincs, jót cselekszik-e. Szinte mindig ez a kérdés. De ki lenne, ki megmondja...?
Ahogy kikászálódik a kocsiból, nagy nehezen megállja, hogy ne álljon le ropogtatni sajgó derekát úgy, ahogy normális esetben, otthon tenné. Furán nézne ki ebben a ruhában.
Izgatott, ezt nem is tudja titkolni; tekintetét végig a toronyra szegezi, ahogy elhelyezik fogatjukat az istállóban és Damien elintézi a lovakat, közben próbálva nem gondolni a lovászfiús megjegyzésre. Jó, lecsutakolni azért nem fogja őket most, de akkor is...
Áh, úgyis elfelejti majd.
- Még igazából nem is láttam... őh... ilyen... szóval... -
más tornyot, mint a sajátom, de nem árulhatom el, melyik a sajátom, szóval... - ilyen... impozáns épületet. - Kicsit szégyelli magát. Valójában nem ezt akarta mondani. A Nachtraben-tornyot valójában fenségesebbnek tartotta, bár azt meg nem tudná mondani, hogy méreteit tekintve melyik a nagyobb. Mindenesetre egy másik család székhelyébe lépni... fú...
- Hát, akadnak. Biztosan a bál is fényűző lesz. Száztizenegy év, az aztán nem semmi. Vajon mi lesz a Neulanderekkel, ha Mr Simonnak lejár az ideje? - tűnődik a sötét tünde. Minát viszont a politika nem annyira érdekli jelen pillanatban. Sokkal inkább lekötik a jelenlévő bálozók. Fürkésző pillantásokat vet a ruhájukra, frizurájukra, irigykedik néhány gyönyörű, míves fonat után nézve, mikor az ő haja egyszerű hullámokban van hagyva, ahogy a természet adta. No sebaj.
- Valószínűleg van valami utódlási rendszer náluk is. Bár soha nem érdekelt a politika. - jegyzi meg Victor, szavai már Damienhez szólnak, hisz a vámpírlány nyilvánvalóan máshol jár agyilag...
- Hm. Wasserrand. Úgy hangzik, mint valamiféle káromkodás. - jegyzi meg egyszer csak Damien.
- Elég érdekes az emberek nyelve. Sok minden nem annak hangzik benne ami. - csacsogja jókedvűen a tünde. Nos, most már nem úgy tűnik, mint aki lovászfiúnak tartja. Érdekes. Felöntött volna a garatra kissé? Áh, azt érezte volna... már csak szagról is...
Mina visszakapja a tekintetét az emberek nyelvének emlegetésére.
- Mi a baj velük?- Nincs semmi baj, Mina... csak furán hangzik néha.- Óh, igen. Persze - húzza el a száját. Sokszor beszéltek már a nyelvi különbségekről. Mina számára az angol hangzik elképesztően furán, mindig is durvának érződik a kiejtése...
Közben besurrannak a főbejáraton. Mina elbűvölve néz körül a hatalmas épület belsejében. Az elrendezés némileg hasonló, mint amilyen náluk volt, de a díszítés stílusa teljesen más... ez a hely sokkal inkább tükröz nyíltságot és jelzi, hogy sokan és sokszor megfordulhatnak erre... Mintha a fordított tükörképe lenne a Nachtraben-toronynak. Valahol a hideg rázza ki emiatt.
Türelmetlensége viszont lelőhetetlen.
- No és most? Lesz valami bevezető, megnyitó? Vagy már elkéstünk? Vagy még várni kell? Vagy csak így... mindenki megy, amerre akar?- Nem voltam még ilyen rendezvényen, de valószínűleg majd ha már mindenki itt van, akire számítottak, akkor a házigazda mond valamiféle köszöntőt és kezdődhet a tánc. Addig meg nézzünk szét egy kicsit, hátha találkozunk valakivel, akit ismerünk. - nyújtja neki a kezét.
- Nem volt még táncolni? Mennyi ideje él a tündéknél? Szoktak ott lenni afféle... hmm.... - Virágok, bor, csodaszép muzsika és vígan táncikáló hegyesfülűek elenvenednek meg a szemei előtt
- Természetünnepek? Napfordulók? Aratásünnep? Visszagondol fiatalabb korára. A Nachtraben-kastélyban szoktak lenni táncos ünnepségek, de érthető okokból csak Nachtrabenek vettek részt rajta. Velük nem sok mindent tudott kezdeni. Egyébként is visszahúzódó volt. Ám egész jól megtanították különféle tánclépésekre. Még idegen kultúrák táncait is betanították neki. Pedig nem hitték akkor még, hogy valaha is el fogja hagyni azt a helyet...
Tétován belecsusszantja kezét a neki nyújtottba. Kényelmesebben érezné magát, ha Damien keze lenne. Főleg, hogy ő így csak sétál mellettük... egyenesen kihúzva magát, újonnan már a talárjában, ami lényegében úgy fest, mintha egy vékony, ám hosszú fekete köpeny takarná el teljes egészében. Elegáns, mégis rejtélyes. Az utolsó pillanatokban pedig kölcsönkérte Mina fésűjét, hogy megigazgassa hajzatát. Ami elég hosszú most már.
A tömeg lassan elcsendesedik, és a mozgás is alábbhagy, így az az érzése támad, hogy most következik majd a beszéd. Nem is tévedett, hisz hamarosan megjelenik egy ifjú vámpír, nyilván egy Neulander, hogy megnyissa az estét. Mina nem nagyon figyel oda a szavakra, azt várja, mikor kezdődik már a zene...
- Tudja kedves.... hmm még nem is tudom a nevét. - De nincs is ideje megszólalni, mert...
- Még csak egy kis ideje vagyok ténylegesen a tündékkel.
- Damien volnék, és nem tudom, honnan tudja, hogy kedves vagyok? Önnel nem igazán voltam az - mosolyodik el. Hihetetlen, de tényleg szórakoztatja ez az egész valahol.
- Áh, értem. Nos, az embereknek is bizonyára megvannak a maguk szokásai. A beszéd után körülbelül minden irányból zene kezd hallatszani. Remekül megoldották a hangzást, el kell ismernie, pedig biztosan nem lehetett olcsó.
- Nos, úgy vélem, itt az idő, hogy távozzak - tárja szét karjait elegánsan.
- Kisasszony, uram, érezzék jól magukat, ne csináljanak semmi butaságot, én itt leszek valahol, csak szóljanak, ha szükség lesz rám. -
Végig rajtuk fogom tartani a szemem - gondolja, ahogy mosolyogva beleolvad a hömpölyögni kezdő tömegbe, kétségbeesett arccal hagyva Minát.
Victor csodálkozva fürkészi a tömeget a sötét tünde után, ám már nem igazán sikerül ráfókuszálnia.
- Érdekes képessége van Damien úrnak – fordul vissza hozzá, majd úgy tűnik, észleli a feszültségét, mert megkérdezi:
- Minden rendben? - Őő, miért ne volna? - halkan elneveti magát, pont, ahogy általában a kisasszonyok szokták.
- Nos, igen, köddé tud válni. majdhogynem szó szerint. De amúgy ennyi ember között nem is csodálom. Biztosan keres magának valami szép lányt, akivel táncolhat - mondja könnyeden. Aztán belegondol. Szép lányt. Hmm. Valami megmozdul benne, de nem nagyon tud mit kezdeni az érzéssel, így figyelmen kívül hagyja. Hisz meghívták. Egy bálra. S itt van. A Neulander-toronyban! Hát kell ennél több?
- Biztos lesz valamiféle lakoma is...- Igen, biztos vagyok benne, csak remélni tudom, hogy zöldségeket is felszolgálnak. - Hoppá...
- Szeretnél esetleg körülnézni vagy táncolni?No no várjunk csak egy kicsikét...
- Zöldségeket? Csak nem... vegetáriánus vagy? - Most tegezze vagy magázza? Nem tudja már... mindegy, akkor tegezés lesz...
- És... Ööhm... - Abban a hitben élt eddig, hogy mikor felkérik táncolni, az... egyértelműbb lesz. Határozottabb. Nem fog így kételkedni, sőt, nem is lesz lehetősége kételkedni, mit válaszoljon.
- Persze, szívesen... -
Hisz azért vagyunk itt, nem? Még szép, hogy szeretnék. Meghalok az izgalomtól. Csak nem látszik. Igen, annak ellenére, hogy belül mit érez, úgy érzi, nem tudja kellőképp kifejezni. Pedig csak el kéne engednie magát.
Engedi, hogy a zene beszivárogjon az elméjébe. Eggyé válik a hellyel, a helyzettel, a hangulattal, mint ahogy mindig szokott. Most itt van. Most ezt kell csinálni. Ezernyi dolga lesz még később, de most az a dolga, hogy szórakozzon...
Lassan egy aprócska mosoly megjelenik a szája sarkában, ahogy Victorra néz.
- Ööhm... - Na, most rajta a sor a zavartságban...
- De igen, vegetáriánus vagyok. Nem tudnám eltűrni, hogy valamit azért öljenek meg, hogy én tovább éljek. - mosolyodik el. Furcsa. Annyiszor hallotta már ezt a dolgot. Vagyis, legtöbbször inkább csak olvasta.
Remek! Lehetőség beszélgetni egy vegetáriánussal. Mindig is akart egy ilyen társalgást! Hiszen annyiszor megtárgyalták ezt a témát. Otthon... Damiennel... Izgatott lesz, s szinte úgy érzi magát, mintha felfedezett volna egy új állatfajt. Millió kérdés özönlik az agyába.
- Óh, hát... izé... de... - igen, megvan erre a válasza, pontosan tudja az ideillő érvet.
- De azt az állatot, amiből a husi lesz, már úgyis megölték, mindegy, hogy megeszed-e, vagy sem - mutat rá, kissé sebesen sorolva a szavakat, mintha csak iskolában felelne.
- Elég furcsa erről beszélni, miközben táncolunk - jelenti ki, és próbálja megszokni, hogy egy kéz, amely nem Damiené, ér hozzá. Ezt a mondatot meg nem akarta kimondani, mégis sikerült...
- Hát ha nem szeretnél erről beszélni... - mosolyog rá ismét. Hát ez nem igaz. Mégis ki mondott ilyet?!... Ennyire lehetetlen lenne olvasni a mozdulataiból meg a hangsúlyából?
Pislog.
- Nem szeretnék? - Itt valami nagyon nagy félreértés van.
- Miből gondolod, hogy nem szeretnék? - kérdi szinte kétségbeesetten...
- Csak hogy előbb mondtad hogy furcsa erről beszélni, miközben táncolunk. - Gondolatban felsóhajt. Na igen, mindig is nehezére esett más emberekkel, tündékkel vagy bármifélével kommunikálni úgy, hogy meg is értsék...
- Öhm... igen. - Minához külön szótár kell néha.
- Furcsa. De az nem azt jelenti, hogy nem szeretnék. A túl élénk fűszerek is furcsák számomra, de mégse utasítom el őket pusztán ezért - magyarázza, majd torkot köszörül.
- Nos, nem, engem ugyan nem zavar. Igazából téged zavarhatna, hiszen épp most szóltam bele az életmódodba. - Nevet föl zavartan... nos igen, szokott ilyet. Kiváló a dolgokba való beleszólásban. Csak azt nem szokta meg, hogy viszakozóan reagáljanak az ilyesmire.
- Engem úgy nem zavar, hogy beleszóltál. Igazából csak a véleményed mondtad el, azt pedig nem nyomhatja el senki. Abban igazad van, hogy azokat az állatokat megölik úgy is ha nem eszem meg. - No tessék. Mondta ő... Egyébként... tényleg furcsán érzi magát. Nem ilyenekről szoktak lányok tánc közben fecsegni, igaz? Biztosan nem. Sokkal inkább olyasfélékről, hogy... ki mit gondol az aktuális divatról... politikai helyzetről... egyéb csacskaságokról... meg... olyasfélékről, amelyekről Mina mondjuk nemhogy tánc közben, de semmiféle körülmények között nem igazán társalogna.
- Tudod, én magam megölni se tudnám őket. Hát még a virágtól is elnézést kérek, ha kitépem a földből. Mindennek joga van élni, csak nem mindenki elég erős hozzá, hogy érvényesíteni tudja ezt a jogát. Fokozatosan egyre inkább elvörösödik. Damien rengeteget szokott vadászni. De csak annyi állatot öl meg, amennyit feltétlen szükséges. És mindig hálás a természetnek, hogy megadja nekik az ételt. Még a gyümölcsöket is.
- Hát ez... elképesztően aranyos. Mármint ez a virágos dolog. -
Muszáj mindent kimondanod, ami eszedbe jut, igaz?! - gondolja bosszúsan, széles mosollyal az arcán.
- Bár... igazából... a virágot tényleg nem kell kitépni a földből. Elég, ha eltéped a szárát, akkor a gyökere ott marad és nőhet újabb - Muszáj volt hozzáfűznie ezt a magyarázatot. Kiskora óta szakavatott virágszedő, úgyhogy...
- Ráadásul azért mert ők másik fajba tartoznak, nem érzem magam jogosultnak arra hogy megegyem őket. Ennyire erővel elkezdhetnélek téged is rágicsálni, vagy bármelyik embert a terembe, hiszen én tünde vagyok. Más fajú. - Azért, mert... más fajba tartoznak? - Nem egészen érti. A résznél, hogy őt is elkezdhetné rágcsálni, viszont kis híján megbotlik a saját lábában. Nyel egyet.
- Nos, nálunk tündéknél azt szokták mondani, hogy mi egy felsőbbrendű faj vagyunk, bár én valahogy nem érzem hogy azok lennénk. Csak egy külön faj. Akár csak a farkas és a kutya. Egyik sem jobb a másiknál, és majdnem egyformák, de mégis két külön fajta. Egyébként van, amikor kénytelen vagy eltávolítani néhány növényt, hogy a többi élni tudjon. Hiszen vannak, amik nem szeretik ha a társaik elnyomják és ezért nem tudnak érvényesülni. Illetve vannak olyanok, amik csak élősködnek a szép virágokon.Egészen meglepődik. Nem hitte volna, azok után, ahogy Damiennel viselkedett, hogy Victor ilyen felvilágosult.
De természeteseb most is talál belekötnivalót.
- Talán a farkas és a kutya nem a legjobb példa, a kutya ugyanis a farkasból alakult, az emberek pedig nem a tündékből... de... egyébként... egyedfüggő. Minden fajban vannak rosszak és jók. Van az út szélén tengődő... nos... szerencsétlen, és vannak tudósok, már lassan mindenhonnan. - Egészen beleéli magát.
- Ilyenekről... nem tudtál volna a tündelányokkal beszélni? - kérdi félve, és a következő pillanatban már fogalma sincs, miért kérdezte. De már megtette...
- Nem hiszem, hogy jó néven vennék, ha előállnék azzal az elméletemmel, hogy nem vagyunk egy fokkal sem különbek az emberektől. - vagy persze a sötét tündéktől.Pislog párat. Hát, végül is, ez teljesen egyértelmű. Az egy dolog, hogy mi Damien véleménye, de hát ő mindig is olyan sötét tünde volt, aki... nos... más, mint a többiek. Ismét csak naivnak érzi magát. Viszont...
- Ezek szerint így gondolja. Hogy nem különböznek. - Holmi diadalmas mosolyféle bújik a szája sarkában.
- Igen, így gondolom. Semmivel sem vagyunk jobbak az emberektől. Ezért is nem szeretek a tündék között élni. Te talán máshogy látod?- Dehogy látom máshogy. Azért mosolygok ennyire - nevet fel. Na igen, kezd érződni a változás. Hiába, ha tömegben van és zenében... az megváltoztat sokmindent.
- Most már érted, mért élünk mi ennyire külön... hát, mindenkitől.- Hát igen, ezt megértem. Bár olyan távol mindentől nem tudnék élni. Hiányozna a társaság, az erdő, a patakok, az állatok. Úgy szeretem a lakhelyem kiválasztani, hogy közel legyen valami településhez, jelen esetben a tündékhez, de azért mégis elég messze ahhoz, hogy ne kelljen elviselni őket minden nap.
- Hát, nekem nem hiányzik az erdő meg a patakok, elég közel vannak - nevet fel.
- Szeretek is kijárni. - Eltűnődve eszébe jut a sziklája. A szikláj
uk.
- Amúgy teljesen megértem. Még a falusiakkal se sokat beszélünk. Nem is szoktam beszélni velük. Furán néznek ránk - sóhajt.
- Csak a fogadóslánnyal szoktam beszélni. Ő kedves. Tud rólunk sokmindent, de még sosem árult el minket. És vicces is - csacsog, akár egy gyermek.
- Tényleg, ha már itt tartunk, mi a helyzet veled és Damiennel? Mármint semmi közöm hozzá, csak érdekel a dolog. Úgy viselkedik mintha az apád lenne. Mialatt bent készültél – még ott nálatok – beszélgettünk kint a lovaknál. Olyan furcsákat kérdezett. Jóformán csak az nem mondta, hogy éjfélre vigyelek haza. - mosolyog rá a férfi, Mina pedig elneveti magát. Sietősen, zavartan, ám ugyanakkor őszintén is. Igen, ez jellemző Damienre... majdnem megszólal, hogy "nem, ő nem az apám", aztán rájön, mekkora botorság lenne ez. Nem, persze, hogy nem az. Damien fiatalabb nála. És különben is, sötét tünde...
- Hát - vesz nagy levegőt, hogy belevágjon A Kérdés megválaszolásába
-, ő amolyan... hát, nem tudom, hogy mondjam. Hát, nem tudom, hogy mondjam. Ő mindig segít. Igazából a ház is az övé, csak megengedte, hogy beköltözzek. - Nos, ez így elég rosszul hangzik, mintha valami parazita lenne...
- De nem bánja! Egyáltalán nem bánja. Jól megvagyunk így együtt, ő szokott vadászgatni - de nyugi, nem korlátlanul mészárolja az állatokat, hát szereti a természetet ő is -, meg néha kicsit veszélyesebb helyekre megyünk, ahol szörnyek is vannak. És néha találunk érdekes dolgokat. Mondjuk kincset - mosolyodik el cinkosan. Tudja, hogy kissé elterelte a témát...
- Ő nagyon... védelmező. Nagyon aggódik értem. Hát nem is csoda, hiszen nagyon... -
szeret - ...öhm... hát, közeliek vagyunk. Vagy hogy mondják. Közel állunk egymáshoz. Sokmindenben hasonlít rám.- Akkor te és ő, csak közeli barátok vagytok, mint mondjuk egy testvérpár?Óh, igen. Természetesen. Biztos volt benne, hogy A Kérdés ezúttal is pontosan A Kérdés lesz. Kienged magából egy nagyobbacska sóhajt, és elkezdi fixírozni Victor ingjét.
- "Csak"? Damien olyan, aki a legközelebb áll hozzám körülbelül ebből az egész világból... - Hm. Igen. Család? Hát, valóban. Így van. Ők nem annyira. Ami valahol szomorú, de ez van. A testvér említése mondjuk kellemetlenül birizgálja a lelkületét, de nem akar most elkomorodni.
- Sosem volt fiútestvérem, így nem tudom, milyen az. De... kicsit olyan... meg egyébként nagyon más. Sokszor kimondjuk, amit a másik gondol, meg kevés dolog van úgy általában, amiről mást gondolnánk... - Ez még mindig nem válasz A Kérdés-re. Csak az a baj, hogy nem tudja a választ...
- Értem. - mosolyog Victor.
Nem hiszem... nem hiszem, hogy érted... Ő se érti ugyanis.
Mindazonáltal visszamosolyog udvariasan.
Ekkor egy pillanatra megpillant egy fehér hajú férfit, aki esélyesen Damien lesz. Erősen kell koncentrálnia, hogy ne veszítse szem elől, ahogy pörög a tömegben, s igencsak lelkesen ropja a táncot egy sápadt lánnyal. Nyilván egy Neulanderrel.
Pár pillanatig nézi őket, főleg a vámpírt, ahogy kecsesen siklik, szinte repül, olyan gyorsasággal, hogy csoda, hogy közben nem súrlódik neki senkinek. Az ő haja is sötét, és mozog a szája, amikor nem, akkor meg mosolyog. Nyilván valami kellemes témáról beszélnek...
Befejezi a nyaka kitörését és visszanéz Victorra. Hirtelen eszébejut valami.
- No és... neked nincs valami... fiatal tündelány... mert... gyanús nekem ez. Lehet, hogy van valaki, akit szívesen elhívtál volna bálozni, csak őt már elhívták...? - kérdi incselkedőn és halványan mosolyog közben.
A bosszú...
- Igazából, nincs. - Kis szünet.
- Bár mondjuk tényleg több tündét megpróbáltam elhívni és azoknak már mindnek volt partnere, akinek meg nem, nos őket nem akartam elhívni, de nem volt semmilyen tünde lány. - Újabb kis szünet.
- Igazából valahogy nem is annyira kedvelem a tünde lányokat. Nem érzem olyan jól velük magam.- Áh. Értem. Nem tudom, miért ragadtam le a tündelányoknál. Hát milyenek voltak, akiket elhívtál? Biztos nem volt valami sok vámpír közöttük.- Igen hát tündék közt még nem sok vámpírral találkoztam.... Nos azok a lányok meg... csinosak voltak és okosak... de főleg nem voltak olyan beképzeltek, mint a fajtám úgy általában. - Kínosan elmosolyodik. Nos, igen. Nem kedvelni a saját fajtádat, tudja, milyen érzés. Damien sincs oda az övéért. De az idő nagy részében nem zavarja, keveset kerül érintkezésbe velük.
- Azt mondtam már, hogy nagyon csinosak voltak? - nevetek fel a tünde. Mina kicsit sajnálkozik magában, hogy neki ez számít, de hát, férfiak...
- Hát... tudod... a vámpíroknak nem olyan nehéz csinosnak lenni. Mármint, kevés vámpírt ismerek, aki édességfüggő lenne. Magamon kívül, persze. De most... mi oka lenne egy vámpírnak elhízni? Teljesen mások vagyunk ebből a nézőpontból, mint az emberek. - Belegondol, hogy vajon miért is? Az idő nagy részében emberi ételeket esznek, és mégis... valahogy soha nem túl sokat. Vagy csak a szervezetük működik így. Áh, hiába tanulmányozna keresztül hat anatómiakönyvet, valószínűleg erre nem találna választ.
- Vagy talán csak hiúk. - nevet fel.
- Ez is egy lehetőség. Vagy ez is az Átok része? Nem tudom - vállat von. Furcsa borzongás járja át. Ez a terem, a zene, a tánc, az alkalom... olyan színes és gyönyörű és felemelő... mintha magának az Átoknak az említése megmérgezne mindent. Pár pillanatig szinte arra számít, hogy abbamarad a muzsika, megáll mindenki és rászegezi a tekintetét, kihunynak a fények...
Ám nem. Nem történik semmi. Minden megy tovább. Föllélegzik.
- Szerintem a vámpírok csak hiúk. Nem hiszem, hogy másért lenne. Egyébként sose értettem, annyira az édességfüggő embereket. Hm, végül is ez csak két ponton sérti azt a szerénytelen személyt, akivel éppen táncikálsz... - Nos, akkor nem túl jól választottál partnert, ugyanis egy igencsak édesszájú vérszívóba botlottál - szegi fel a fejét, s hangjában megint valamiféle huncutság érződik. Na igen, ezt talán úgy két órája még nemigen engedte volna meg magának.
- Erről jut eszembe. Nincsenek még kirakva ennivalók? Ha már egy születésnapon vagyunk, torták is lehetnének... - néz körbe, de a terem szélét alig látja a rengeteg táncolótól. Beleszimatol a levegőbe, és valóban, itt-ott elcsíp édeskés illatokat.
- Te nem vagy éhes?- Nos... nem hiszem... hogy olyan rosszul választottam volna partnert. - vigyorog rá Victor. Hát ez nem épp úgy sikerült, ahogy gondolta. Pír szökik az arcára.
- Viszont az ételnek nem tudok nemet mondani most. Eddig fel se tűnt de már nagyon éhes vagyok.
- No látod. -
Csak nem elbűvölt az ellenállhatatlan szépsé... hé, állj már le... kezd sok lenni! - Mire vagyok én jó. No, nézzünk körül akkor - sietve átslisszol a táncoló párok-hármasok-körök között, a terem széléhez, ahol is dúsan megrakott svédasztalokon sorakoznak a finomságok. Van mindenféle ízlésnek megfelelő étel, húsok, zöldségek, a kettő együtt, és igen, édességek is. Egész minőséginek tánő, díszes sütemények. Minát arra vonzza a tekintete, de mikor menetében elszalad egy salátástál mellett, visszafordul.
- Tessék, ha növényt kívánsz fogyasztani, itt láttam a legtöbbet - Kissé fennhangon beszél, hogy a folytonos zene és beszélgetések meg lábak topogása zaján keresztül is hallható legyen mondandója.
- Szerintem neked is ízlene. Nagyon jó ízük van. - Hmmm... - veti szemét a tálban lévő tartalomra, de úgy találja, túl sok folyadékkal van átitatva.
- Az ugye nem ecetes lé rajta? - Ne finnyáskodj, valami egészségeset is kell enned... - Hát valami olyasmi lehet, nem vagyok szakács. Miért? Talán csak nem allergiás vagy rá? Vannak itt más finomságok is, amik nem savanykásak és egészségesebbek, mint azok ott. - pillant a sütik felé.
- Ő... Nem... - kuncog.
- Dehogyis. Csak nem szeretem. Nem vagyok én olyan nebáncsvirág. - villannak a szemei önérzetesen, de mosolyogva.
- Csak válogatós. A sütik irányába tekint ő is.
- Hmm... hát... nem úgy néznek ki, mint a legegészségesebb fogások itt az összes közül. - nevet fel.
- De megnézhetjük őket, mit szólsz? Desszertnek úgyis jó. - Azzal a sütik közelébe slisszol.
Vic valami salátafélét éve követi.
- Na és melyiket ajánlod egy kezdőnek? Ne legyen túlságosan édes. Somolyogva sandít a kérődző Victorra. Fura egy kétlábút ilyen módon étkezni. Még jó, hogy pitypang nincs. nem, mintha ő nem szeretné a zöldet.
Nézni, öntözni, szedni, ültetni...
- Ne túl édes? Hmm... - futtatja végig tekintetét a sütisoron, majd rámutat egy köménymaggal ízesített sajtos rudacskákkal teli tálra.
- Szerintem ez nem túl édes - vigyorog győzedelmesen
Victor gyanakodva kivesz egyet és elmajszolja.
- Hát, ízre jobb volt, mint kinézetre, de még mindig a zellerem a nyerő – vigyorgok a lányra.
Méltatlankodva hümmög fel, ahogy már a második tűnik el a szájában.
- Ez teljesen jó! Bár... igaz. Kétségtelenül van benne tojás. Az meg állatból van, ó, te szent ég - mímel sajnálkozást, majd elneveti magát.
- De ettől még teljesen finom. És amúgy is, a legtöbb feldolgozott tojásból amúgy se lenne kismadár. - Legalábbis ebben bízik. Nagyon bízik.
- A tündék egyébként nincsenek oda az édesért?- Nem szép dolog ám kinevetni mert nem eszem húst. Amúgy meg a tojással nincs bajom. Egyébként ez egy remek kérdés, nem tudom, hogy a többi tünde mit szeret, majd megkérdezem őket egyszer, aztán elmegyek elmesélem mit mondtak. - mosolyogva elvesz egy kagyló alakú süteményt és beleharap.
- Hmm... Ez egész finom. - mutat a tálra.
- Noo - biggyeszti le az ajkát.
- Nem nevetlek ki. Óh, ez mi? Mi van benne? Szilvalekvár, málnalekvár? - találgat fürgén, majd ő is vesz egyet.
- Hmmm. Nem tudom, mi ez, de isteni. - Visszafordul a tánctér felé egy pillanatra... és megint észreveszi a hófehér hajat.
- Az ott Damien, nem?... - Még mindig ugyanazzal a lánnyal van. Díszes, fekete-fehér ruha van rajta, csak úgy repül körbe, ahogy a lány pörög. Meglepően szépek együtt... Kicsikét elsodorja a lendület, ahogy a táncolókat nézi, furcsa közben mindössze egy helyben állni és ezt a sütit rágcsálni... Lassacskán felsóhajt. Azt hiszi, egészen örül, hogy itt lehet.
- Na megérte eljönni? Remélem jól érezted magad. - lép mellé s nyújtja kezét ismét.
- Még egy utolsó táncra felkérhetem, hölgyem? Az utolsó falatokat majszolja.
- Mhm - bólogat mosolyogva, őszinte örömmel az arcán. Tényleg feldobta ez.
- Végre valami más, mint általában, és mégsem veszélyes.Csillogó szemekkel kapaszkodik bele a neki nyújtott kezekbe. Ez valójában igencsak jó érzés... Érti már, miért szeretik annyira csinálni, még a regényekben is. No persze, semmi nem úgy történt, mint a regényekben, de itt legalább él, ott meg nem. Ez is elég sokat számít.
Még egy lopott kézmozdulattal letörli az utolsó morzsát is a szájáról, majd felpörgeti a lábait, hogy működjenek rendesen, ahogy kell nekik. Lelkesebben mozog már, ahogy halad előre az este is. Utolsó tánc. Olyan véglegesnek hangzik. Adjanak hát bele akkor mindent, amit lehet.
- A veszélyes dolgokkal sincs baj. - mosolyog a tünde, miközben elkezdi a tér közepe felé vinni...
- Ha van valaki a vigyáz a hátadra.- Vá... Várj, mit csinálsz? - kérdi csodálkozva, ahogy látja, embertömegeken suhannak keresztül. Aztán tudatosul benne: Középre akarják vinni!
- De... Victor... Mindenki minket fog... - szűri a fogai között, de már késő. Elámulva pördül a ritmussal, közben elkapva nem egy pillantást. Vidámak, örömteliek, ahogy rájuk néznek. Elképedve emelgeti a lábait. Úgy érzi, a józan ész határán egyensúlyoz. Szabad ilyet?
Úgy tűnik, igen...
Victor szavai hatására megborzong. Nos, igen. Van. Van, aki vigyáz rá. Bár most nem tudja, hogy éppen hol, és jelen esetben épp a tünde az, aki a kezeit fogja és vezeti ide az egész tánctér kellős közepére... ő az, aki mosolyog rá...
Térj észhez.
- Nos, igen. Bár szeretnék tudni vigyázni a sajátomra. Mert, egyszer úgy hozhatja a sors, hogy nekem kell vigyáznom másokéra, akkor meg jó, ha a magaméra tudok, hogy legyen kinek vigyázni másokéra...A férfi hirtelen közel hajol és a fülébe súgja:
- Bízz bennem. - Úgy érzi, mindenhol libabőrös lett... épphogy elkapja a lépést, mert hirtelen megpörgetik...
- Igen, azt nekem is meg kell majd tanulnom idővel...Hirtelen minden porcikája mintha szétolvadna. Apró kristályok szurdalják a bőrét, forró patakok folynak keresztül rajta. Szíve meglódul, a ritmus mostantól a szívdobogása lesz. Alighogy el nem véti a lépést, rémülten igyekszik újra felvenni azt és visszahelyezkedni... de... mintha az egész világ forogna körülötte.
"Bízz bennem." Vajon megteheti? Miért kellene bíznia? Hogy bízzon?... Ajkai már formálnák, hogy "Miért", de nem tud hangokat kiadni a száján. Végül megnyalja kiszáradt ajkait és lenéz, a lábaira, mímelve, hogy a lépést figyeli.
Fogalma sincs, mennyire vörös. Úgy érzi, mintha mindenki őt figyelné. Mintha várnák, mit tesz, minden lépését nyomon követné ezernyi vizslató szempár. De mire várnak?
- Hogy lehetsz biztos...?- Hát, tudod, megérzés. Na jó, ez így hülyeségnek hangzik, de tényleg úgy érzem, hogy minden
sikerülni fog. - mosolyog bizalomgerjesztően, hogy szinte el sem lehet hinni, hogy valaha valami rosszul sülhet el ezen a földön.
- Tudod, nem akarlak még jobban zavarba hozni, de egyre
többen figyelnek minket. - No hát ez remek, az illúziók ott repedeztek szilánkjaikra s csillogva röpülnek szerteszét, ott, ott...
- Na és ki miatt figyelnek egyre többen? - szűri bosszúsan a fogai között, szúrós szemeket vetve Victorra, magát is meglepve, mért nem bátortalanabb.
- Nem az én ötletem volt idejönni, legelőször is... - Fokozatosan arrébb sasszézik, és rájön, hogy valóban képes befolyásolni a lépéseit. Jó tudni.
- Egyébként szerintem alábecsülöd magad és az erőd. - Minden sikerülni fog, azt mondod? Csak nem valami sötét tervre készülsz? Vagy mi az a "minden"? - akadékoskodik.
- Milyen sötét tervre gondolsz? - Valami van ebben a hangban... valami huncut ígéret... valami közeledő, sötét, megállíthatatlan elhatározás, amit nem lát előre, mért nem látja előre, fél, nem tudja, mi lesz, nem jó ez így...
Mikor már azt hitte, minden sikerül, elveszíti lendületét, és egy pillanatra azt hiszi, kiesik. Hatalmasra nyílnak szemei és erősebben kell a levegőt is vennie.
- Mi ez a nézés, mi... - Ám elhal a hangja. Nem igazán tud a zenére figyelni, így nem vette észre, hogy az a csúcspontjánál tart, amikor is hirtelen elkezd közeledni felé a föld. Sikítana, de egy hang sem jön ki a torkán. Fordul vele egyet a világ. Ösztönből erősödik a szorítása Victor kezein, egyszerre húzódna közelebb hozzá és lökné el magától, ám egyiket sem teszi. Hagyja, hogy szépen hátradöntsék és valami okból kifolyólag bízik benne, hogy nem fog elesni. Vagyis... reménykedik. Teljesen lefagyva a sors - pontosabban Victor - karjába bízza magát...
- Csak nem erre?Csak néz fölfelé, a plafonra, és lassan, nagyon lassan eljut a tudatáig, mi is történt. Szíve kihagyott pár ütemet, légzése kis időre abbamaradt... lassú, nagy levegőket vesz. Pár pillanatig szinte halálfélelme van. Azt képzeli, megpillantja a fehérhajút a tömegben, hogy zöld szemei egyenesen ránéznek majd. Pislog egyet, de még mindig nem látja... A bűntudat és az izgalom valamiféle elképesztő elegye marcangolja és úgy fél, széttépik.
Csak lélegezz - szól magára, mert azt megint majdnem elfelejtett...
- Jól vagy? Nem lett semmi bajod? - Óh, igen, tudja... tudja, hogy borzasztó ijedtnek látszhatott... merthogy az is volt. Egy pillanatra mintha teljesen elsötétült volna a világ. Kellemetlen érzés lehet úgy rendesen elájulni.
Wilhelmina von Nachtraben Hétf. Aug. 08, 2016 12:31 am
Nem lehet eldönteni, hogy hálás odaadással vagy túlvilági félelemmel bámul a tünde szemeibe, ahogy az lassan ismét egyenesbe hozza.
- Nem... - Hangja kissé elhaló és jóval magasabb a szokásosnál. Olyan kába, hogy az, hogy kézen fogják és kisétálnak vele a színtér közepéről, már fel sem tűnik neki. Összeszedi magát és mosolyog a vele szembekerülő tekintetekre, úgy, mintha csak most sétálna ki a kifutóról. Elég zavart mosoly persze, de több, mint a semmi.
- Tudom hogy jól érzed magad, de ha nem akartok napközben megérkezni, akkor majd lassan indulnotok kell. - Óh.... - elgondolkozik, majd valamivel komorabban:
- Óh. Nahát, még te is jobban figyelsz arra, hogy vigyáznom kéne rá, hogy ne égessem szét a bő... nahát, szia, Damien. - villant egy meglehetősen erőltetett vigyort a zöldszeműre, aki valahonnan éppen most termett ide.
- Szép estét, kisasszony, úgy tűnik, felettébb jól szórakozik. - Elismerés van a hangjában. És elégedett mosolyféle az arcán. Persze valahol érzi ő az iróniát. Egész biztos ott van az irónia, ott kell lennie...
- Damien úr. - Hölgyem, uram, hogy tetszett önöknek a legutóbbi muzsika?Mina pislog, mint kút fenekén a béka, ám attól fél, hogy nő létére mégis neki illene elsőként megszólalnia. Lássuk csak.
- Kaotikus, felemelő, ritmusos, harmonikus...? Azt hiszem, ez úgy összefoglalja. Victor, mit gondolsz? - pillant oldalra. Kicsit se zavarja, hogy a kaotikus és a harmonikus ugyanarra dologra lett vonatkoztatva. Az ő világában ez teljesen normális...
- Szerintem túl korán vége lett a muzsikának. Még tudtam volna élvezni egy kis ideig. - Mina úgy érzi, az arca el fog égni, nap nem is kell hozzá.
- És magának, Damien úr? Hogy tetszett a bál? Ha jól láttam, talált magának egy csinos partnert.- Kellemes volt - von vállat.
- Na jó, leegyszerűsítem, igencsak kellemes volt. Nos, igen, Matilda viszont elvonult egy kissé, a.... azt hiszem... áh, mindegy is, kétlem, hogy még visszajönne. De elbúcsúztunk. Ő az ünnepelt dédunokája, tudják.- Tudtam! - kiált fel győzedelmesen.
- No jó, valójában azt hittem, az unokája, de hát... majdnem mindegy.- Ahogy nézem, a muzsikusok is fáradnak. Bár kétségkívül le fogják cserélni őket. A hajnal viszont közeleg, és Minát nem ártana előtte fénybiztosan tudni - néz a lányra a szokásos óvó tekintetével, majd vissza Victorra.
- Remélem, élvezték az estét, egyébként.- Tudja, mielőtt ideért, pont ezt kezdtem én is ecsetelni a kisasszonynak, hogy ideje lenne indulniuk, mert így is hosszú ideje fent van és a napfény nincs rá jó hatással. Egyébként köszönöm, én jól éreztem magam és felettébb élveztem a estét.Udvariasan bólint, ám úgy tűnik, inkább Victor siet az indulással. Nocsak, ennyire törődne Minával?
- Rendben, ahogy látom, maga szerint is enough small talk - jegyzi meg, és sóhajt egyet. Mina felkapja a fejét.
- Egen, tudom, kisasszony, nem illik a jelenlétében idegenül beszélni, értem...- Ne... nem mondtam se...- Természetesen - A mosoly az arcán elég tisztán mutatja, mennyire belefáradt abba a bizonyos small talkba. Ám nemsokára kiérnek a friss levegőre, ahol hatalmasat szippant a szabadságból, épphogy ki nem tárja karjait...
- Egyébként hogy megy haza, Victor? Nem akarok udvariatlan lenni, mindössze annyi, hogy a lova nálunk van, ugyebár...Mina pislog. Ez mért nem jutott eszükbe hamarabb?
És ezt így tudja? Az aztán a mentális összeköttetés... - A Damien által manifesztált erő már a kocsi felé húzza, ám még kitart kicsit ellene, ácsorog picikét a sodrással szemben. A hűvös levegőtől libabőrös karján végigsimít. Olyan hirtelen lett vége. És még ez a hideg is. Úgy érzi magát, mintha most ébredt volna fel hirtelen. De még azért emlékszik az álomra...
- Úgy gondolom, Mina számára is igen hasznos volt az este. Köszönöm, Victor. Hold áldja. - köszön el tőle udvariasan a sötét tünde, majd egy főhajtást követően be is ül a kocsiba. Mina meg csak áll ott kétségbeesetten, tétován.
- Hát... úgy néz ki, hogy... akkor most... mennem kell. - Elhalkul, majd kuncogni kezd.
- De jó volt. Tényleg. Mindig emlékezni fogok rá. Hát, az biztos. Szóval... akkor... remélem, épségben hazajutsz. Nehogy most történjen valami rossz dolog! - szinte ráparancsol, hogy meg ne merjen sérülni. Épphogy a mutatóujját meg nem lóbálja hozzá.
Lassan fölemeli a kezét és integetni kezd. Közben mosolyog. Majd araszolni kezd a kocsi felé. Majd beül. Majd elindulnak. Ő pedig addig szegezi a szemeit a világosbarna hajú tündére, amíg nem kezd el irtó módra fájni a nyaka...