Egy kis zene(A nem színezett növénynevekre rá lehet kattintani egy kis illusztrációért)
V.I.SZ. 824., Tünde-erdő
Néha a legnyilvánvalóbb dolgok egyszerűen kicsúsznak gondos, mindent átitató figyelmünk biztosan tartó kezei közül. Néha számunkra megmagyarázhatatlan események részesei leszünk. Néha a gyűlölködőket barátokká - testvérekké - edzi az idő... néha pedig nekünk kell őket edzeni.
Unottan ücsörögtem a göcsörtös, vastag, esőillatú faágon. Illetve csak úgy tűnt volna az arra járónak, ugyanis valójában megemlékeztem.
Egy éve vesztettem el a mesterem, a mai napot nevezve ki halála évfordulójának, az unalom álarca mögött pedig igen komoly lelki folyamatok zajlottak bennem. A hiány és fájdalom ugyan nem voltak rám jellemzőek, hiszen csak a húgomat gyászoltam, utána kiüresedtem, de azt hiszem, ő elég közel került hozzám, így talán... talán ez volt az, amit most éreztem.
A hátamnak támaszkodó leány jelenlétén kívül. Óvatosan ránéztem. Glenys némán sírt, már ha az a pár csillogó könnycsepp annak számított. Erős, határozott kislánynak nevelték, s az is lett, háromszor annyi vakmerőséggel és daccal, mint amennyi nekem volt. Az sem törte meg, hogy nyolcévesen Abaddón megölte az anyját, négy évvel később pedig meghalt az apja is, Basil, a tanítóm. Tudta, mit akar, és semminek nem hagyta, hogy útját állja, még apja akaratának sem, ugyanis eredetileg Zephyrantesbe küldte, ám amikor híre ment a halálának, Glennie megjelent apám ajtajában és kijelentette, hogy tőlem akar tanulni.
Mit ne mondjak, meglepetésként ért, egyrészt, mert jóval ügyesebb és erősebb druidák léteztek nálam, másrészt pedig még így, huszonkét évesen is úgy festettem, mint egy gyerek, ő pedig egészen eddig hajlandó sem volt udvariasan viselkedni velem. Azt mondta, elveszem tőle az apját, ami részben igaz is volt, hiszen minden rám áldozható idejét követeltem, de ez önmagában tényleg elég lett volna arra, hogy utáljon? Nos, egészen eddig úgy viselkedett, mintha tényleg ki nem állhatott volna, egy éve viszont mesterének és nővérének hívva jött ide, amit sokáig nem értettem. Természetesen elkezdtem képezni, illetve valójában elküldtem volna melegebb éghajlatra, de nem tettem meg, mert sütött róla, hogy még anyára, apára, családra volna szüksége, és valamiért sértette volna a büszkeségem, ha nem birkózom meg a feladattal. Szóval, talán mondhatjuk, hogy lett egy húgom... egy magasabb és mellbőségben is áldottabb, kora ellenére már most is szemrevaló ébenhajú leány.
Aki nem mellesleg gyakorlatok alkalmával mesternek szólít. Maga a szó gondolata kiszárította a lelkem, mint annak idején a hús szikkadt a tűz felett, körülölelve táncoló szikrákkal és kalandok ígéretével. De azt a Wynt egy időre lelkem titkos ládájának fenekére száműztem: Glenys az első és nem láthat rossz példát. Persze ez nem jelentette azt, hogy felhagytam az éjszakai kiszökdöséssel... sőt, éppen ellenkezőleg, megszaporodott teendőim miatt alig maradt időm mélyebben elgondolkodni (és magamban beszélni), így szinte már én-féle rutincselekvésnek minősült, akárcsak a második reggeli.
- Megint esik. - törte meg a csendet a kislány hirtelen.
És valóban, a hideg, óriási cseppek rajzó nedves darazsakként csapkodták a bőrünket és a kabátunkat. Több se kellett nekem, leugrottam a fáról, megviselt csizmám nagyot placcsant a sárban, még jobban összekoszolva egyébként sem tiszta ruházatom. Glenys követte a példámat, bár ő inkább egy kerülőutat választott, s egy bokor tövét választotta landolási helyül. Kissé elfogott az irigység, látva, hogy neki még vastag, meleg öltözék sem takarhatja el az alakját. Hiába töltötte csak a tizenhármat, vastag, feszes combjai voltak a sok edzéstől, szélesedni kezdett a csípője és szép formás keblei is voltak már. Korán megérett, én ennyi idősen még azt sem tudtam, mi az a havibaj, de neki már jegyese volt. Jegyese.
Ez komoly...? - kérdeztem magamtól sokadjára. Kicsit elhamarkodottnak gondoltam a döntésüket azzal a magas, vékony elf kölyökkel, aki csak két évvel volt idősebb nála, még ha nem is volt hivatalos. Sokk és Basil utalgatásai a beleegyezésre ide vagy oda, két gyerekről beszéltünk, akik éppen csak ismerkedtek a világgal, még ki sem alakult a jellemük, erre összekötik az életüket, csak mert régóta ismerik egymást és mindketten sokat szenvedtek az elmúlt időszakban?
Wyn, állj le. - mondtam magamnak, felismerve, mibe keveredett már megint a lelkem.
Mostanában állandóan ilyen köröket futottam, hol a tanítással küszködve, hol pedig a ténnyel, hogy körülöttem mindenki másnak kijutott egy kevés a boldog életből, így vagy úgy. Apám a nyaggatásomra végre újra elkezdett írni, igaz, közel sem olyan hosszú köteteket, mint régen, de viszonylagos sikerre tett szert, amitől fokokkal jobb kedvre derült. Anyám és a másik apám, Raleigh Silvernight időközben megint összemelegedtek és még az idióta öcsém sora is jobban alakult az enyémnél. Én meg... itt voltam életem virágában, semmit sem vittem még véghez, amit annyira akartam és nem vettek komolyan a férfiak. Ugyan az arcomon valamennyire látszott a korom, ugyanolyan magas maradtam, ugyanazzal a lapos mellkassal és keskeny, gyerekszerű csípővel. Épeszű hímek rám sem néztek, sőt, még a nem épeszűek sem. Illetve talán azért, hogy kiröhögjenek, amikor nagy nehezen felültem a székemre és kértem egy korsó italt...
- Glen. Miért akartad, hogy én legyek a mestered? - bukott ki belőlem a kérdés, mint az apróra vágott zöldségek a tegnapi vacsorához használt kis edényből, mikor - egy sámlin állva - belekotortam őket a fazékba, mert Kieran kitalálta, milyen jó dolog is, ha a család együtt tesz-vesz a konyhában.
A leány rám nézett, felzárkózott hozzám a haza vezető csapáson, aztán felhajtotta a csuklyáját.
- Most óra van? - kérdezte, miközben játszi könnyedséggel átugrott egy pocsolyát, amelyet nekem pici lábaim miatt aligha sikerült volna.
Hangja olyan volt, mintha pici virágokat szórnánk csendes vízfelszínre: nyugodt, gyermekien üde, mégis érett és kissé kíváncsi.
- Nem. - válaszoltam, mire ő elvigyorodott, közelebb lépett és felborzolta a hajam a fejem tetején.
- Mindig is akartam egy ilyen aranyos, morcos kis nővérkét... - nevetett, s mivel tudta, hogy nagyjából annyira szerettem az ilyesmit, mint apám sárkánygyíkja, mikor kizárom a szobámból, hogy ne szedjen szét semmit, előreszaladt.
Azonban most nem fogott el a düh, nem kiabáltam utána semmit. Csak álltam ott egy végtelennek tűnő pillanatig, aztán mintha mi sem történt volna, elővettem a zsebemből egy pici, fából készült tárgyat és nyugalmasan, lassú mozdulatokkal fésülgetni kezdtem a hajam.
Elterelte a témát. Nyilván nem teljesen, hiszen annak, amit mondott, volt valóságtartalma. Az elmúlt egy évben igazán testvérekként viselkedtünk edzéseken kívül, kisebb-nagyobb veszekedésekkel, titkos, furcsa témájú beszélgetésekkel és minden egyébbel, ami vele járt. De ami a többit illette, azon kívül, hogy gondolom, nem gyűlölt többé, mégis miért jutott erre a számára biztosan nem túl kedvező döntésre? És miért nem fejtette ki bővebben? Mégis mi volt ez az előző? Már utána rohantam volna, hogy valamelyest kérdőre vonjam, amikor eszembe jutott, mégis milyen nap van ma, így inkább elvetettem mindenféle faggatózást és további olyan dolgot, amivel csak ártanék neki. Sőt, hogy tovább menjek, a következő pillanatokban már azon járt az agyam, mégis mit tegyek, hogy kicsit elfeledtessem vele a nem túl kellemes évfordulót.
Hiába mutatja ilyen erősnek és jókedvűnek magát, valójában nagyon is megviseli. - helyeseltem a saját meglátásom, ezzel egyidőben pedig utánaeredtem, a következőket kiabálva:
- Azt mondtam, nincs óra?! ~***~
- Honnan ismered fel, hogy nyírfáról van szó? - kérdeztem amolyan komoly, mégis enyhén mosolygós Wyn-arcot produkálva.
- Őőő... - érkezett a válasznak alig nevezhető tétova, kissé zavarodott hang.
Nagyon óvatosan körülöleltem egy levelet két tenyeremmel, aztán jobb hüvelykkel finoman végigsimítottam a szélein. Alaposan megnézte, látszólag rájött, mit várok el tőle.
- Kétszeresen fűrészelt szélű, tojásdad alakú levelek. Rendkívül mélyen barázdált világos, szürkés-vörösbarna törzs. Bólintottam, mire Glenys büszkén odasétált a fa törzséhez, aztán, mint akinek eszébe jutott valami, alaposan körbepillantott. Tekintete egy kis idő múlva megállapodott valamin, el is indult abba az irányba, én pedig hagytam, hadd tegye, hiszen tudtam, mit akar.
Bizonyít. - vigyorodtam el magamban, amikor tudtam, hogy nem láthatja.
A lány lehajolt egy igazán tömött, napos fűfolt mellett, s mutatóujjával lelkesen rábökött egy bokros megjelenésű pázsitalkotó növényre.
- Perje. - jelentette ki -
Tömött gyepet alkot, lehetnek meddő hajtásai is. A levelei csak felül érdesek, a fonákjuk sima. - Így van. - válaszoltam neki, miközben odasétáltam mellé és kissé arrébb vezettem. A rét mögöttünk maradt, az azt ölelő öreg fákkal egyetemben, az ekkorra már kitisztult, napsütötte eget egyre inkább eltakarták a még mindig esőtől nedves lombok. Ugyan nem kevés víz érte az erdőt, legalább a különbség az aljnövényzet változásában mostanra el kellett árulja drága tanítványomnak, merre tartottunk. Egy hűvösebb, árnyékosabb foltra böktem két korhadásnak indult kopasz törzs között, a határozás pedig nem is váratott magára sokáig.
- Zsurló. Nagyon ritka, csak nedves talajokon él meg, tehát kell a közelben lennie egy... ó, már hallom! Egy patak, arra! Meg sem várta, hogy jóváhagyjam, már rohant is, aztán szökdécselt, majdnem megcsúszott egy nedvesebb lejtőn, de abba nem hagyta volna. Kiszedte az arcából a haját, ment tovább, ide-oda benézett, mit talál, egyszerűen egyetlen másodpercig sem maradt nyugton. Olyan volt, mint egy bújócskát játszó kislány, akire éppen a hunyó szerepe jutott, a mesterien elrejtőző játszótársai pedig csak még jobban arra késztetik, keressen tovább, tovább és tovább. Ez természetesen óriási nagy zajjal járt, legalábbis ahhoz éppen elégnek bizonyult, hogy a víz mellett élő aprócska állatokat végérvényesen elriassza.
Pedig mára még egyfajta vadlest is terveztem. - vontam meg a vállam, mintha nem érdekelne a saját ütemtervem.
Jelen helyzetben pedig talán így is volt, talán még szent módra sérthetetlen rendszeremnél is előrébb helyeztem most Glennie boldogságát. Valahogyan megpróbáltam megérteni, mit érezhet ott igazán belül, amit senkinek sem tár fel, amit a szeleburdi, örökmozgó, vidám, ugyanakkor ha arról van szó, érett kislány álcája alá rejt. Kellett valami, amihez hasonlíthatom az érzést, olyannak, amilyennek elképzeltem, amilyennek én éltem volna meg, és hirtelen, eszembe jutott Lunasa.
Ó, nem. - hessegettem el magamtól a gondolatot, azzal az ébenhajú lány után eredve, kissé visszafordítva, fejét pedig leheletnyivel balra elforgatva végleg kitiltottam lelkemből a keserűséget -
Ma nem. - Csomós zöldhúr! - kiáltotta Glen, majd leguggolt, egészen meglepődve, hogy nem vette észre ezidáig, ha ennyire elütött a környezetétől?
Ma kicsit magam mögött akartam hagyni azt az egész rémálmot, amit a testvérem elvesztése és annak körülményei jelentettek számomra. Ugyan eltelt még öt hosszú év, gyanakvásom, örökös nyomozásom, találgatásaim és mindenféle teóriaszövögetésem nem szűntek meg létezni, sőt, talán néhanapján erősebben tértek vissza, mint eddig valaha. De már volt egy fegyverem: önuralom. Basil kislánya akaratlanul is belém nevelte, de fogalmam sem volt, hogyan, egyszerűen csak megtörtént és kész.
- Az alsó levelek sokkal hosszabbak, mint a felsők. Nagyon szereti a nedves környezetet. - És van, ami még nála is jobban szereti? - kérdeztem, mialatt lassan leereszkedtem a kis mélyedésbe és helyet foglaltam egy mohapárnákkal szövevényesen benőtt kövön, egészen az apró patak mellett.
Glenys követett a tekintetével, lehajolt, csalódottan nézte a vizet, aztán rám pillantott.
- Van, de ez olyan kicsi, hogy nem nő benne semmi. - Akkor mondj egyet emlékezetből. - biztattam.
- Bodros békaszőlő. Törökülésbe tornáztam magam, s hallgatózni kezdtem. A patak csordogálása különösen megnyugtatóan hatott rám, pedig amikor volt mellettem valaki, képtelen voltam ellazulni, mert mindig azt lestem, mikor tapos el valami fontosat, mikor tép bele a fák leveleibe, mikor tesz tönkre valamit, amiről fogalma sincs, mennyit ér. De Glenys mellett ilyesmitől nem kellett tartanom.
- Helyes. - nyújtózkodtam, aztán hátradőltem a nedves moharengetegben.
Glen követte a példámat, felmászott hozzám, s ő is megszemlélte a kilátást abból a testhelyzetből.
- Mint egy pókháló. - mondta, minden bizonnyal a fényesen, melegen felettünk elterülő égbolt apró, vékony foszlányaira utalva. A levelek szélén megcsillanó esőcseppecskék néha még úgy is tetszettek, mintha a háló szálaira volnának ráragadva, s egy kis fantáziával a zöld kavalkádból a nyolclábúak vadászmezeje elevenedhetett meg a szemünk előtt.
- Az alakja nem hasonlít. Miért olyan szabályos a hálójuk? Miért húzódik felfelé a szám széle, mikor velem vagy, te kis izgága? - Azt majd a pókoknál megtanuljuk. - válaszoltam, mire a leány sürgetően, válaszra éhesen felsóhajtott.
- És az mikor lesz? Felnevettem. Magamat is megleptem, mennyire nem illett volna korábbi énemhez, pont így, pont ebben a helyzetben, mennyire nem ide valónak éreztem, pedig valójában semmi baj nem volt vele, azon kívül, hogy régen Basil művelte ezt, amikor én kérdezősködtem, hozzávetőlegesen ugyanígy.
- Sokat kell még tanulnod addig. Glenys morcosan feltápászkodott mellőlem, leporolta a nadrágját, aztán se szó, se beszéd lassan lépegetve elindult visszafelé, amerről jöttünk. Aztán a mélyedés szélén még visszanézett rám, amolyan
Nem jössz?-tekintettel.
- Megyek már, megyek. - hagytam annyiban a dolgot -
De ugye tudod, hogy Kieran megint be fog fogni minket? - Ő legalább elmondja, mitől más a levestészta, mint a süteménytészta. - mondta ismét vigyorogva, aztán kinyújtotta rám a nyelvét, végül kissé komolyabbra váltva enyhén meghajolt előttem -
Köszönöm a mai órát, mester. Megvártam, míg elfordult, s pár lépésnyivel elém került, aztán megengedtem magamnak egy egészen halk, rendkívül kikívánkozó kijelentést, mosoly kíséretében.
- A múlt hónap végi vizsgáért bezzeg nem volt így oda... Végül én is elindultam, remélve, hogy ebből a pókhálóból még napnyugta előtt tészta lesz. A tésztából pedig teli gyomor.
Semmit sem változtam. - gondoltam, bár tudtam, hogy ma teljesen én sem mondtam igazat magamnak.