Mina nem kissé izgatottan készült neki ennek az estének. Először is, igencsak szép környékre készültek, ahol ugyan már megfordult, de nem sokszor. Másodszor, az is ritkán esik meg, hogy ily kevés öltözékben jelenjen meg ennyi élőlény előtt...
- Emlékszel, mikor legutoljára jártunk itt, Hedwiget kellett hajkurásznunk - idézi föl Damien legutóbbi emléküket, ami az erdőhöz kötődik.
- Így van. Remélem, most nem kell ezt csinálnunk, nem fog megint valami butaságot csinálni... mondjuk berepülni a fürdőzők közé és összevissza csapkodni a vizet.
- Ne adj neki ötleteket.
Gyorsan dobogó szívvel benyitnak az épületbe. Rögtön kezdik úgy érezni, hogy még a mostani, egyébként is nyárias öltözékükön is csökkenteni kell, mert a hőmérséklet igencsak magas, meg a levegő is tiszta pára.
- Ffuh... - próbál lélegezni. Nem lesz semmi ezt kibírni órákig. Miután pár pillanatig zavarodottan álldogál a bejáratnál, az egyik tünde nyilván azt hiszi, eltévedtek, mert felvilágosítja őket:
- Lányok balra, fiúk jobbra.
- Óh, remek, köszönjük... - kapcsol gyorsan Damien, majd sietve meg is indul a mutatott öltöző-, vagy inkább vetkőzőrészlegek felé. Mina hirtelen kétségbeesésében majdnem elkezd felháborodva kiabálni, de végül inkább sóhajt egyet, és úgy dönt, nagylány lesz. Elvonul a mutatott irányba, és igyekezve elkerülni mindenki tekintetét, rákvörösen átvedlik a csak lényeges részeit takaró sötétvörös, fekete hullámokkal díszített mártózóruhácskájába.
Aztán előmászik. A torkában dobog a szíve, egy tervet próbál alkotni arra az esetre, mikor Damien előjön - furcsamód még nincs itt, pedig állítólag a nőknek kell több idő... -, de nem sikerül, mert mire odáig jutna, már meg is látja közeledni. Szürke folttömeg. Biztosan ő az.
- Hát te meg mit nézel a padlón? Szép a díszítése, az biztos, de inkább a vízbe kéne mennünk, nem?
Vádlón felnéz rá. A szemébe. Nagyon erősen a szemébe. Nem máshova. - Hát menjünk.
Nagy hévvel be is caplatna, ám az első lépésnél megtorpan. - Húúú, ez... nagyon forró....
Ő ebben szét fog olvadni. Ő ebben biztos szét fog olvasni...
Nagyon lassan ereszkedik be, hanghatásokkal jelezve minden újabb centimétert, amely a bőrét éri, a sötét tünde pedig derekasan várja türelemmel és hangtalanul, míg lassan megszokja a hőfokot. Mindezek után a vámpír sürgőesen letelepedik az első szabadabbnak látszó helyre, biztonságos távolban mindenkitől, és a vízfelszínen játszadozó fényeket kezdi el fixírozni.
Próbál megnyugodni. Ami elsőre elég nehéznek tűnik. Csak azokra a szép hullámokra koncentrál, amelyeket lát maga előtt. S nem, ezek véletlenül sem holmi hölgyemény alakján leledző hullámok, pusztán a vízen. Elég neki az, ha érzékeli, hogy körülötte megannyi test leledzik és alig vannak fedve valamivel. Sőt, vannak, amelyek semmivel. Várjunk csak, most akkor őt ki fogják nézni innen? Hajjaj... na de... azt mégse várhatták el, hogy teljesen meztelen legyen. Nem tehet olyat. Egyszerűen, mert...
Az nem ő. Igen, ez lesz a válasz. Ő ilyet nem csinál.
Sehol, semmilyen körülmények között?
Áh, nem, nem szabad utat engedni a kétségeknek, az alkoholisták és drogosok is így kezdik! Nem szabad. Van, amiből nem szabad engedni.
- Nem akarom zavarni, hölgyem, de igencsak feszültnek látszik - közli egy kedves hang, olyannyira kedves, hogy ez alapjáraton tényleg segítene neki abban, hogy valamelyest felengedjen. Alapjáraton.
- Legalább nem vagyok puha, és könnyen formázható, és összetörhető és összeroncsolható...
Fogalma sincs, mire akar kimenni ezzel az eszmefuttatással, de nem is lényeges. A fontos, hogy beszél. Olyankor valahogy általában megnyugszik. Már, amennyiben nem vallatják és olyanról kell beszélnie, amely még kínosabb, tehát elkezd dadogni.
Mielőtt viszont Damien válaszolhatna valami igen frappánsat, egy eszméletlen hangos csattanással jelzi a színre lépését egy sokadik egyén, és a már vízben lévőkkel egyetemben a páros is abban a szent minutumban odakapja a fejét - hogy az még jobban el legyen így árasztva vízzel. Na sebaj. Bár Minában fellángol a felháborodás, hogy azért mégis felzavarni a nyugalmat ezen a helyen...
[color:fcff=008080]- Remélem nem fröcsköltelek le titeket, bár nézve a tényt, hogy már úgy is vizesek vagytok, ez sok mindenen nem változtat, de hát a self fia legyen már udvarias...
- Udvarias? Nos, egy ilyen... helyzetben.... ilyen... módon.. betörni a ... jelenlévők... magánszférájába szerintem jelentősen megtörte az udvariasság kritériumait. - jelenti ki hidegen, majd határozottan az érkező sötét tünde - hmm - szemeibe néz.
Egész szépek. Ettől függetlenül arckifejezése változatlan márvány. S ez még legalább pár pillanatig így is lesz. Be kell vallania, ez a betolakodó sem néz ki rosszul, bár..
Nem! Nem szabad ilyet gondolni. Nem.
[color:fcff=008080]- Ha óvatosan ereszkedtem volna be a vízbe, az udvariasabb lett volna? Mindenképpen. De tudja, sokat voltam távol a civilizációtól, magányosan járva az utaimat Veronia tájain, igyekezve segíteni, ahol tudok, így elfelejtettem már, mi az az udvariasság. Most, hogy igyekszem visszaszokni a társadalomba, szívesen megtanulnám ismét ennek a szónak a tényleges jelentését, és "kritériumait", már ha van, aki megtanítana erre.
- Ha elfelejtette, akkor pont miért hivatkozik rá? - még mindig kioktató és magabiztos a hangsúlya. Fogalma sincs, mi történt, de valahogyan most nyeregben érzi magát. Mármint, vízben, de úgy, hogy a beszélgetés képes lesz úgy menni, ahogy azt ő akarja.
Bár hogy is akarja? Úgy, hogy neki legyen igaza? Á, nem feltétlen, nem ily kicsinyes és önző ő... bár, bevallhatóan jólesik, mikor sikerülnek a tervei, de azért no, mégis csak nem ez az egyetlen fontos.
Viszont... annak ellenére, hogy arra számított, az első adandó alkalommal elküldik a fenébe, még mindig jól alakul a helyzet.
Damien érezhetően feszeng mellette - nos igen, érezhetően bárki másnak, ő nem érzi, éppen mással van elfoglalva -, de egyelőre nem szól semmit.
[color:fcff=008080]- Inkább hanyagoljuk a témát. Inkább csináljuk azt, amiért idejöttünk. Élvezzük a vizet...és egymás társaságát. Már mint mindenki társaságát. De a vizet... főleg a vizet.
Inkább a tüzes vizet élvezné, úgy látom - gondolja Damien komoran, s most valóban szinte zöld szemű szörnyetegként méregeti ezt a furcsa lényt, aki olyan könnyedséggel rontott bele az ő - és mindenki - atmoszférájába, mintha világéletében ezt csinálta volna. Lehet, hogy így is volt. Nem akarja tudni, mit szokott ez a fajtársa művelni szabadidejében.
Mondjuk... fürdőkbe járni? Nos, igen, ezt kinézné belőle. Mindenesetre nem jó érzés Mina közelében tudni. Nagyon nem.
- Nem hinném, hogy egészséges lenne meginni - jegyzi meg Mina, majd valamiért úgy érzi, arrébb kéne csusszannia, ha már az ugrálós egyén annyira élvezni szeretné a vizet, hát telepedjen le ő is. Hogy ez jó ötlet volt-e? Hát, ezen későn kezd el gondolkozni.
Vajon rajta van fürdőruha? Nem figyelt oda, amikor maga az ugrás megtörtént, csak a végeredményt vette észre, vagyis az arcába záporozó vizet. Most meg már ugye...
Mindegy, inkább nem is akarja tudni.
Már éppen kezdene zavarbajönni a bemutatkozások hiányától, amikor is megtörténik az első. No, épp időben. Micsoda kő esik le a válláról.
A hölgyBEN ne merészeljen semmiféleképpen sem tiszteletét tenni - gondolja Damien, és ajkai kissé vékonyabb vonallá préselődnek össze.
[color:fcff=008080]- Amúgy Cynewulf, Nebelwald-ból. A hölgyben kit tisztelhetek?
- Nos, nem feltétlen muszáj tisztelnie. Mármint, a tisztelethez azért több kell, hosszabb megismerés. De, azért örülök, ha már előre tisztelni akar. Egyébként Mina vagyok. A Wilhelmina rövidítése.
Feje mozdulna társa felé, de a hegyesfülű nem úgy néz ki, mintha csatlakozni akarna a barátkozáshoz... Mivel nem kérdezték, sőt, tulajdonképpen levegőnek nézték, ezért ő is hasonlóképpen cselekszik.
[color:fcff=008080]- Vizet inni? Én? Csak rosszabb napjaimon. Nem ilyen értelemben értettem a víz élvezetét. Bár legaláb belülről melengetne, ez tény és való, de ki tudja, hogy milyen szennyeket mosott le egyesekről ez a víz.
Hirtelen fintorba rándul az arca, majd elgondolkozóvá válik, végül pislog párat és úgy marad. Nem, ebbe nem akar belegondolni. Nee, most miért kellett elrontani ezt a napot? Most mindig erre fog gondolni, csak arra, hogy...
Biztosan ezért mondta. El akarta rontani a napját. Gonosz sötételf. Damien, szólj...
Várjunk csak, vele meg mi van? Még meg se szólalt, egészen azóta, mióta fajtársa megérkezett. Pedig előtte ugyanolyan volt, mint eddig ezelőtt mindig.
- Nem... nem hinném... én nem... nem akarom hinni. Szóval nem hiszem. - dönti el, nagy határozottan, sulykolva, hogy a saját gondolatai igenis képesek megváltoztatni a valóságot, vagy legalábbis... hogy egész biztos az az adott helyzet, amit gondol, vagyis, ez a víz _egyáltalán nem_ piszkos, mért lenne az, hisz ez az első nap, és különben is, a többség tünde, a tündék pedig szépek, nemesek, és... tiszták...
[color:fcff=008080]- Én mindenkinek megadom a tiszteletet önzetlenül, és fenntartom ezt az álláspontomat egészen addig ,míg az adott személy ennek az ellenkezőjre nem késztet vagy tettekkel, vagy szavakkal.
Észreveszi, hogy már sokadjára pillantanak először rá, majd Damienre, majd vissza rá, ami ki tudja, melyiküket hozza jobban zavarba. Igazából Damien átváltott egy amolyan gyilkos pillantás-lövöldöző gépezetbe, és még szerencse, hogy a kezei a víz alatt vannak, mert különben feltűnő lenne, mily erősen szorítja ökölbe őket. Így is elkezd már aggódni, hogy vajon mikor fog elvörösödni a vízfelszín az odáig tekergőző vércsíkoktól beszínezve... de azért csak nem...
- Tán problémája van a szemével, uram? Attól tartok, a meleg víz sok minden nyavalyára jó, de a látáson vajmi keveset segíthet, főleg, mivel ki tudja, miféle anyagok szivárognak a forrásokból, talán még éppen rontja a szemhártyát. - jegyzi meg teljesen ember- azaz sötételfbarát hangon, amiből persze csöpög az irónia, de távolról egészen filantrópnak hangozhat valóban.
- Hogy micsoda? A pára rontja a szemet? Akkor most nem fogok látni?! - esik kétségbe a vámpír és pislog párat, majd körbenéz, hogy megbizonyosodjon róla, még nem vett észre semmi elváltozást...
Damien már titkolatlanul forgatja a szemeit és ajkai picikét megmoccannak, mintha valami idegen nyelven akart volna eltátogni egy ki nem mondott káromkodást.
[color:fcff=008080]- Nem, a látásommal nincs semmi baj, kedves ismeretlen idegen, ki a már név szerint ismert elbűvölő hölgyet kíséri. Csupán szeretem alaposabban felmérni a környezetemet. Meg hát nem szabad elhanyagolni a szem tornáztatását sem, a végén még elcsökevényesedne. Eddig azt hittem, hogy a némaságát jött kikúrálni ide, de őszinte örömmel hallom, hogy van hangja. Mindig megnyugvás kedveskedő és aggódó szavakat hallani fajtársaim ajkáról. Megmelengeti az egyszerű self-szívet.
- Kedves ismeretlen... nos, ha ismeretlen idegen vagyok, honnan tudhatja, hogy kedves is vagyok? - Már lassan Mina is vagyok, de hát ha már ő nem képes önmaga lenni most, legalábbis a kötözködős önmaga, akire most igencsak szükség lenne újra, akkor valakinek muszáj átvenni a szerepét... - Mellesleg, ha olyannyira szereti megismerni a környezetét, akkor esetleg megtehetné, hogy nem tesz úgy, mintha egyenlő lennék az éppen orra előtt lebegő páraszemcsével, és a mellettem lévő hölgyeményt, akihez nyilvánvalóan van valami közöm - erre rá kellett jönnie, ha annyira szereti megismerni a környezetét - nem egy tőlem teljesen független lényként kezeli. Szóval, amennyiben kíváncsi a nevemre, akár rá is kérdezhet, ahogy ezt nála tette.
Olyan készségesen és kedvesen magyaráz, mintha a tanítványát oktatná valamely mesterség rejtelmeibe épp. Még a mosoly is éppen az ilyen az arcán, megtűzdelve egy kis adjon-valaki-egy-kést-mert-tudnám-mire-használni-pillantással az élénk zöld szemekben.
- Ő.... ő egyáltalán nem néma. Ugyan. Nagyon nagy hiba, ha ezt hiszi. - nevet föl a vámpír, kissé zavartan. Tennie kellene valamit. Azt valahol érzi, hogy Damient bántás éri, és akkor neki tennie kell valamit. De hogy mit... Úgy érzi, jelen esetben nincs ehhez épp a legmegfelelőbb helyzethez, mert ez így olyan, mintha egy gazella próbálna egy farkast megvédeni az oroszlántól. Na de hát, legalább hősi halált fog halni...
[color=008080]- Amúgy olyan aranyos párt alkotnak így ketten, örülök, hogy nem akadályozza a kapcsolatukat semmiféle faji akadály. Drága testvérem - pillant Damienre valami afféle undorítóan bajtársias huncut módon - [color:fcff=008080]gratulálok a sikeredhez....szinte alig akarom elhinni, hogy neked összejött.
Damiennek megvillannak a szemei. Nem. Ezt nem. Nem akarja elhinni. Hogy. Már. Megint. Ugyanez.
Lehunyja a szemeit, és mélyen beszívja a levegőt. Nagyon nem bírja a monotóniát, ó, de mennyire nem... Ez rosszabb, esküszöm, mint egy törpének a huszonhatezredik törpepoént hallani életében... - gondolja, szánakozva sajnálva magát. - Önt sem akadályozza semmi abban, hogy párt találjon magának, javasolnék mondjuk egy mélységit, szerintem igencsak összeillenének. Mindenesetre szoros, sötét ölelésbe zárnák, az egyszer biztos.
Mina megszeppenten pislog és próbál úgy tenni, mintha nem lenne itt, amit úgy ér el, hogy egyre lejjebb süllyed a vízben. Idővel már csak az orra látszik ki.
[color=008080] - Mint említettem már a beszélgetés során, mindenkinek megelőgezetem a bizalmat és most, hogy említi, igazából nem hinném, hogy nagyon kíváncsi vagyok a nevére. Ne vegye sértésnek, nincsen magával semmi bajom...[color] - Áhh, persze, hogyne, nincs... vigyázzon, még a végén maga alá temet minket ennek a szerencsétlen épületnek a mennyezete, már látom, hogy repedezik a plafon. Igencsak kár lenne, ha már a megnyitáson tönkremenne.
[color:fcff=008080]-...csupán, öhm... nem, nincs rá magyarázatom. Csupán nem érdekel.
Egy igazi szofisztikált vitapartnerbe botlottak, na, innen se fognak hamar szabadulni, ezt már most is érzi. Mina elképesztően képes ráragadni az ilyen illetőkre annak köszönhetően, hogy egy mondatban minden egyes szót képes kiforgatni, Damien pedig... hát... nos... más okból képes sokáig fűzni a szavak fonalát, abban a reményben általában, hogy ennek köszönhetően talán tényleg csak szavak maradnak. Vagy egyszerűen csak élvezi. Sosem lehet tudni. Az élőlények meglepően sok dolgot tesznek pusztán azért, mert élvezik, kiábrándító ebbe belegondolni...
Damien arca szinte tiszta kíváncsiságot tükröz. Alkalomadtán képes egy, bár meg kell jegyezni, sablonos, de hatékony álarcot felvenni. Persze mindenki tudja róla, hogy álarc, de hát az álarcosbálban is így van, nem? Mégis a funkciója a lényege. No jó, az álarcosbálban viszont nem látni mögé, az is igaz.
Rezzenéstelenül várja a mondat befejezését, szemöldöke kúszik felfelé, majd... mindössze megértően bólogat.
- Teljesen érthető - felel Damien, mintha holmi üzleti ügyről tárgyalna. Furcsamód most sikerül higgadtnak maradnia, bár a víz alatt tartott tenyerei lassan már kezdenek szúrni. - Bár voltaképp - folytatja elmélkedő hangsúllyal - fogalmam sincs, miből feltételezte, hogy engem, vagy akár Minát is érdekelne az öné... - széttárja a karjait. Valahogy muszáj volt kiszabadítani a kezeit a szorításból, kellett egy ürügy rá. Nagyon reméli, hogy Minától nem fog kapni egy olyan közbeszólást, hogy "A magad nevében beszélj".... de pár pillanattal később rájön, hogy ő most nincs abban az állapotban, hogy szavak alkotására használja a száját, esetleg egy a másik sötét tünde által emlegetett cselekedetre lehetne, nevezetesen a vízivásra.
[color:fcff=008080]- Tény és való amúgy, hogy nem egyenlő az orrom előtt lebegő páraszemcsénél, de a különbséget részletezésébe inkább most nem mennék bele, unalmas vita lenne, van egy olyan érzésem.
- Ch... - elkezd enyhén rángatózni a válla és az ajkai is valami mosolyfélébe torzulni. Ez hihetetlen, ez az alak. Mostanában sokszor érezte úgy, hogy nagyon szívesen tarkítaná azt a helyes kis ficsúrábrázatát pár kék-zöld folttal, de egyszerűen annyira szórakoztató, hogy lehetetlen megunni.
Áh, biztos, hogy nem az. Sőt, biztosan hamar meg fogja unni. De csak még egy kicsit. Csak még egy kicsit, esküdni merne, élvezetes lesz provokálni az ilyen megjegyzéseket.
Ja, várjunk, hogy közben itt van Mina. Óh. Ez kissé sajnálatos. No de... utólag megmagyarázza neki... elnézést kér... meg minden... Meg egyébként is, nem tagadhatja, hogy ő nem élvezi, mikor egymás becsületével vívnak itt előtte. Neki meg nem kell mást tennie, csak figyelnie.
A mélységis résznél majdnem hangosan felkacag. Vagy elkezd tapsolni. Vagy a kettőt egyszerre. De nem. Rezzenetlenséget erőltet az arcára, nem adhatja ilyen hamar a másik tudtára, hogy lenyűgöztél. Lenyűgö... micsoda? Ugyan már.
[color:fcff=008080]- A mélységivel kapcsolatban tapasztalatból beszél? Őszintén megvallva, próbáltam felkutatni egyet, állítólag igen csak társasági lények, olyan igazi ölelgetni valók, akiknek az ölelése megnyugtatja a fáradt és megtört férfiszívet, de eddig nem találtam egyet se. Gondolom, hogy tapasztalatból beszél, mert a sötét ölelés rész valószínűleg már megtörtént, annyira, hogy örök nyomott hagyott a lelkében...
- Mélységiek, nem társaságiak... manapság kevés olyan társasággal találkoztam volna, melynek mélysége van, bár egyes egyének elméjének talán lehet, és jó esetben nem csak mély ürességről beszélünk. Bár, egy elmében társaság? Az meg már megint érdekes eset.
Mintha bármit is tudnál a lelkemről - nevet magában.
[color:fcff=008080]- Uh, ez gonoszul hangzott, nem annak szántam. Én soha, senkivel se szoktam gonoszkodni.
Óóóh, persze, nem akarsz te gonoszkodni soha senkivel. Egy imádnivaló cukorbogár vagy, mindjárt meg is eszlek. Bár a fogait szívesen belemártaná. De jobban belegondolva... áhh, nem. Nem.
Te jó ég, és Mina is itt van. Ugye, most nem épp a gondolatait olvassa? Ugye nem?
[color:fcff=008080]- De szerintem kezd elszaladni velünk a ló, nem? Csak hogy megnyugodjon a lelke, nyíltan rákérdezek: megtudhatnám esetleg a nevét? Úgy érzem, hogy belőlünk remek cimborák lennének, hisz szinte érezni, ahogy egyre jobban és jobban megkedveljük egymást, miközben...
Mina ártatlanul pislog rá orrig a víz alól.
- Megtudhatná, hogyne tudhatná, ha megkérdezné... megkérdezte volna... - megnyomja az utolsó szót. Kicsit ugyan bánja, hogy most csak ilyen gyerekes kötekedésre telik, de...
[color:fcff=008080]- Leginkább én is elsüllyednék a szégyenemben, amiért megzavartam boldog együttlétüket és ilyen tolakodó voltam. Remélem nem leszek túl tolakodó, ha megkérdezem, hogy mióta is élnek boldog párkapcsolatban?
Óh, ne, ne már megint ezt.
Mina a meglepetéstől majdnem megfullad, pár buborék száll fel arról a helyről, ahol az előbb még ő volt, majd nemsokára kissé csapzottan emelkedik kijjebb a felszínre. - Khmm... - tisztítja ki elárasztott légjáratait, majd nagyokat lélegezve próbálja visszarendezni magát normális ritmusba például szívdobogás terén. Már éppen kezdene magyarázkodni, de a sötét tünde megelőzi.
- Írja le a párkapcsolat jelentését - közli hidegen. - Bár nem hinném, hogy tudná, mi az, hisz a mélységiekkel ilyesmit létesíteni nem éppen a szokványos módon szokott történni, ha történik is valahogyan. Egyébként sosem értettem ezt a kérdést. Mit számít az időtartam? Bizonyít valamit? Cáfol? Elmond ez bármit is bármely személyről? Ha a kapcsolat boldog, ha tényleg tudják róla, hogy boldog, esélyesen sokáig lesz az. Ha nem, a számok lényegtelenek.
Mi a francért tart filozófiai tanórát egy... ilyennek? Néha nem érti magát, tényleg nem. Így monológja befejeztével szinte az ő szemeiben is meglepettség csillog.
Mina azért hozzáteszi. - Amúgy Damiennek hívják.