Idegen ágyban ébredtem. Onnan tudtam, hogy nem a sajátom, mert jóval kényelmetlenebb volt annál, a puha pamutágynemű helyett közönséges vászonban feküdtem, a nap pedig egyenesen rám sütött. A hasamra fordultam, panaszosan nyögtem fel és jó szokás szerint szét dobtam a végtagjaimat, amikor is hozzáértem... valakihez. Hirtelen nyitottam ki a szememet, de rögtön meg is bántam, ahogy a reggeli (?) világosság egy pillanatra elvakított.
Jól van, csak lassan.
Mikor a szemem megszokta a fényt végre körbe tudtam nézni az idegen, meglehetősen pórias szobában. Szemben a ruháim összehajtogatva feküdtek egy széken, mellettem pedig egy ismeretlen férfi aludt békésen. A bőre fekete volt, a haja hófehér, meg sem kellett néznem a hegyes fülét, hogy tudjam sötét tünde volt. A bökkenő csak annyi volt, hogy nem emlékeztem sem a nevére sem az arcára ami... nos nagyon kínos főleg ha figyelembe vesszük, hogy együtt töltöttük az éjszakát. Azért többnyire meg szoktam kérdezni annak a nevét, akivel ágyba bújok. Bár az alsóneműm, egy fekete csipkeszett, melltartóval, bugyival, harisnyával és hozzá harisnyakötővel fent volt, ez nem jelentett túl sokat. Próbáltam visszaemlékezni, hogy hogyan kerültem ide, mi történt tegnap és ki alszik mellettem, de minél erősebben próbáltam, annál erősebben nyílalt bele a fejembe a másnaposságra erősen emlékeztető fájdalom.
- Picsába... - nyögtem halkan, és reméltem, hogy a sötét tünde még aludt, úrinő ugyanis társaságban nem káromkodik. Szerencsére, vagy szerencsétlenségemre a férfi ezt a pillanatot választotta arra, hogy felébredjen, méghozzá igen látványos módon. Ahogy rám nézett a nagyra tágult piros szemével először ijedten ugrott egyet, minek következtében leesett az ágyról. Mutatványos lett volna? De már amikor ennyit próbáltam felidézni, már attól is kínzó fejfájás lett a jussom, pedig komolyan nevetni szerettem volna a produkcióján.
- Uram Jézus! - suttogta, mire csak megforgattam a szemem és felálltam az ágyról. Egyrészt nem voltam szégyellős, másrészt meg valószínűleg már mindent látott.
Víz. Vizet kellett keresnem, mert a népi csodaszerek nagyrésze csak mendemonda volt, a másnaposság és ezzel a fejfájás ellenszere nem volt más, mint az egyszerű, tiszta víz, csak kellett néhány kancsónyi belőle.
- Kis....kisasszony! Bocsásson meg, de meg tudja mondani, hogy...- kezdte a fiú, mert mostmár láttam, hogy meglehetősen fiatal volt, talán a kamaszkor végén, bár tündeféléknél ezt mindig nehezen tudtam megállapítani.
- Öööö... azt hiszem ez tényleg nem az én napom. - sóhajtott fel. - Hol vagyunk?
- Nem a te napod? Egy ágyban ébredtél velem, és vagy olyan szemtelen, hogy azt mondd ez nem a te napod? - pillantottam rá szórakozottan. Pont olyan vörös szeme volt, mint nekem, és csinos, talán kicsit még kamaszos arca.
Szerencsére találtam egy kancsó vizet a mosdótál mellett és két poharat is, így úgy döntöttem, ha már nem emlékeztem a nevére, legalább leszek annyira kegyes hozzá, hogy töltök neki is. Az egyik pohárból azonnal elkezdtem inni, a másikat felé nyújtottam, majd amikor elfogyott a víz csak akkor válaszoltam.
- Nos, ez talán nagyon kínos de... nem tudom. Az biztos, hogy görbe estének kellett lennie a tegnapinak, ha hajlandó voltam egy ilyen helyen aludni.
Tényleg rosszul éreztem magam, ilyen talán még sosem fordult elő velem, hogy annyira elveszítsem a kontrollt, hogy ne emlékezzek nem csak a tegnap estére, de az egész tegnapi napra. El sem tudtam képzelni, hogy mennyit ittam, noha nem éreztem az alkohol mellé társuló jellegzetes kiszáradást, sem pedig a vele járó kellemetlen szagokat. Most belegondolva a szex utáni felhevült, hormonokkal teli illat sem volt meg a szobában. Csak fa és tisztaság, amennyire egy ilyen helyen lehetett higiéniáról beszélni.
- Szzzzz!- szisszent fel a fiú. Úgy tűnt őt sem kerülte el a másnaposság. Nem lehetett más. - Bocs! - fogta meg a fejét kétoldalról. - Nem akartam udvariatlan lenni, te vagy az egyik legszebb lány, aki láttam....főleg így. - intettem felém. - De, hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy kerültem ide és, ha csak nem estem bele a pincébe a püspök boroshordójába és ittam ki is egyben, inni sem ittam.
Püspök?
- Ezek szerint egyikünk sem emlékszik semmire. - tápászkodott fel és vette el a vizet. - Köszönöm!
Le is húzta egy hajtásra, majd öltözködni kezdett. Azt lehet nekem sem ártott volna…
- Mennem kell, gondolom neked is, általában nem túl boldogok a madamok, ha feltartják a lányaikat.
Annyi biztos volt, hogy a fiúnak fogalma sem volt ki vagyok és beszélt itt össze-vissza. Püspök? Madam? Ez a kurafi kurtizánnak nézett? Hirtelen fortyantam fel. Ezt a laza, haverkodós stílust még talán megbocsájtottam volna így, hogy nem emlékezett rám, de ami sok az sok! Letettem a vizespoharat odaléptem hozzá és cseppet sem finomkodva pofonvágtam.
- Prostituáltnak nézel?! - tajtékoztam a dühtől. Ennél jobban még sosem sértettek meg, pedig egyébként a következtetése teljesen jogos volt. De akkor sem tűrtem, hogy bárki ilyet feltételezzen rólam. Mindig gondosan megválogattam, hogy kit engedek be az ágyamba, és ahhoz néhány gyűrött váltó sosem lett volna elég.
- Akkor tisztázzunk valamit. Legyen bármilyen csinos pofid ilyen arcátlanságot nem fogok eltűrni senkitől, akár herceg vagy, akár lovászfiú.
Odaléptem én is a ruháimhoz, és elkezdtem felöltözni, kezdve az egyszerű, merevítők nélküli fűzővel, majd a hosszú szoknyával. Mind fekete volt, tegnap ezek szerint sötét hangulatban lehettem. Majd jött az újabb meglepetés, a ruháim közül prüntyögő hanggal egy apró fej nyomta oda magát a kezemhez.
- Ruby...? - meglepetten emeltem fel az apró sárkányt, aki nagy örömmel mászott fel a nyakamba, majd ügyetlenül lerepült - inkább esett - és odacsámpázott a sötét tündéhez is. - Ennyire nem lehettem hülye... - motyogtam, majd megmasszíroztam a még mindig sajgó homlokom. Rubyra jobban vigyáztam, mint a szemem fényére. Nagyon nehezen adták nekem, komoly feltételek mellett, erre idehoztam egy helyre, amiről azt sem tudtam mi, vagy hogy hol volt. Akár még veszélyes is lehetett, és az idő sem volt kegyes odakint. Féltem mi lesz, ha megfázik, vagy nem tud eleget pihenni, esetleg nem találok neki megfelelő ételt? Meg kellett nyugodnom. És ehhez nem ártott, ha a pofon után megpróbálok zöld ágra vergődni a sötét tündével, aki még mindig fogta az arcát a pofon után.
- Kezdjük előlről. Mi a neved?
- Nagyon... aranyos... - nyögte nagy nehezen, mikor Ruby odament hozzá. Kétségtelenül ő volt a legkedvesebb teremtés egész Veronián, bár idővel biztosan meg kell majd tanítanom, neki, hogy ne álljon szóba idegenekkel. Belegondolva talán nem mutattam neki a legjobb példát. - Jozef vagyok, Jozef Strandgut novícius. És… nem akartalak… tudod, csak azt hittem... Áhh! - intett végül lemondóan. Szegény. Már majdnem megsajnáltam, hogy ennyire gonosz voltam vele. - És téged? Talán ki kéne mennünk, hátha többet tudunk meg. - javasolta bizonytalanul.
Jozef Strandgut novícius.
Egy novícius.
Felnevettem.
- Megrontottam egy kispapot? Jó ég, ez még tőlem is gonosz. - nevettem tovább. Szegény pára. Felvettem a szoknyámat majd elegánsan pukkedliztem előtte.
- Laetitia von Rotmantel vagyok, Hannes von Rotmantel lánya, hatodik az öröklési rendben.
Reméltem, hogy ettől leesik az álla. Ruby közben ügyetlenül próbált felrepülni a fiú vállára, de addig ameddig felöltöztem hagytam neki. Engem most csak hátráltatott volna, ameddig küzdöttem a fűzőm szalagjaival. Végül beletörődően bólintottam.
- Igen. Az lesz a legjobb. Nem szoktam vállalhatatlanul viselkedni, de mostmár bármi elképzelhető...
- Nem vagyok annyira fiatal, hogy eddig várjak, hogy megrontson valaki. Már voltam nővel! - fortyant fel hirtelen, majd rgt zavarba is jött, hogy ezt mondta.
- Kár. - jegyeztem meg kuncogva, ameddig feldolgozta a maradék információt. Sokkal mókásabb lett volna ez a jelenet, hogyha kiderül, hogy tényleg én rontottam meg.
- Sajnálom... mármint ezt az egészet. - intett körbe ismét. - Ha az megnyugtat, én sem... gondolhatod. - húzta el a száját. Láttam, hogy elszágyellte magát, és azt hiszem ennyivel meg kellett elégednem. Így bólintottam a bocsánatkérésére, hogy elfogadom, és folytattam az öltözködést. Ez a művelet máskor fél óráig is eltartott, de most gyorsabbnak kellett lennem, amit nem könnyített meg, hogy nem volt segítségem.
- Milyen sárkány ez? Nagyon... barátságos. - nyújtotta vissza nekem, én pedig felültettem Rubyt a szokásos helyére a vállamra. A kissárkány ékszerként tekeredett a nyakam köré én onnan szemlélte tovább a világot nyugodtan pihegve.
- Én kész vagyok, mehetünk. - mondta Jozef.
- Ruby Rose egy neulander-sárákánygyík. - kezdtem bele a maygarázatba. Legalább Jozefnek addig sem kellett unatkoznia, ameddig befejeztem az öltözködést. - Mivel sérülten született, ezért különleges igényei vannak, és mivel vadászni úgysem tud, harcban se lehetne hasznát venni, hagyták, hogy kezeljem, hátha én ki tudok belőle hozni valamit, amit ők nem. Így viszont, hogy nincs szükség rá, hogy agresszióra neveljék olyan lett, mint egy házi kedvenc. - magyaráztam türelmesen, és némi büszkeséggel a hangomban. Megszerettem azt a kis dögöt. Hogy alátámassza a mondandómat prüntyögő hanggal bújt a simogató kézhez. - Remélem lent adnak normális ennivalót, speciális húsdiétán van, hogy megerősödjön, és legalább megközelítse a normális sárkánygyík méreteket.
Még mindig átkoztam magam, hogy hogyan lehettem olyan ostoba, hogy elhoztam. Ezt nem lett volna szabad.
Megvolt a ruhám, a fűzőm, hozzá az elegáns kabátom, és még a cipőm is, ami nem volt kifejezetten tűsarkú, cserébe a talpa is magasított volt. Nem szerettem, hogy nem csak a legfiatalabb voltam a nővéreim között, de a legalacsonyabb is. Körülnéztem, de nem volt tükör a szobában. Reméltem nem volt elkenődve a sminkem, bár ugye azt sem tudtam, hogy tegnap kifestettem-e magam.
- Mehetünk.
Nem kértem vissza Rubyt, még egy ideig hadd élvezze Jozef társaságát.
- Tökéletesen nézel ki. - jegyezte meg a sötét tünde. Egy pillanatra meglepődtem, majd elégedetten mosolyodtam el. Nem is azért, amit mondott, hanem mert kitalálta, hogy mit akarok, és ez tetszett. Az ujjaimat gyorsan kétszer végighúztam a hajamon, hogy ne legyek annyira kócos. Normális esetben rávágtam volna, hogy természetesen tökéletesen nézek ki, de így, hogy nem a szolgálóim öltöztettek, és még tükröm sem volt, a tökéletes megjelenés igazán erőfeszítést igényelt.
- Köszönöm. - mondtam végül félszegen. A ruháim alatt Ruby után újabb meglepetésre bukkantam. A tőrkardom csak két hete jött meg, nem hittem volna, hogy ezt is magammal hozom. Felvettem, és azzal a kezemben léptem ki Jozef után az ajtón.
- Az biztos, hogy ez valamiféle fogadó lesz. - fürkészem a sorakozó ajtókat. Fél szemmel még láttuk, hogy valaki épp elindult lefelé a lépcsőn.
- Nagyszerű. A kocsmárosnak látnia kellett minket feljönni, és legalább nagyjából tudni, hogy mit csináltunk itt az este. Ami jobban aggaszt, hogy ha te pap vagy, én meg vámpír, akkor a front melyik oldalán vagyunk?
Talán tartanom kellett volna tőle, de ha rám akart volna támadni már megtehette volna. És végülis még csak novícius volt. Bár nem voltam tisztában a papi rangokkal, latinul tudtam. A szó nagyjából újoncot jelentett, így talán még csak tanonc volt. Neki kellemetlenebb volt, hogy lefeküdt velem, mint nekem. Mindezek ellenére nem szerettem volna északon lenni. Veszélyes hely volt az a magamfajtának, és szerettem volna holnap este már a Neulander torony kényelmét élvezni.
- Hát, most, hogy mondod. - bólintotta Jozef feszülten. - Ezt is hozzá csaphassuk a különös éjszakához és a kérdéseinkhez, amire választ kereshetünk a fogadósnál.
Majd nagy levegőt vettünk, és elindultunk lefelé a lépcsőn.