Végül mind, beleértve Savanyú Stefánt is, átvonultunk a tudásdémon házához Brynelda vezetésével, hogy ott mindannyian hozzátegyük a magunkét a történethez. A két démon elkerekedő szemekkel nézett a sok rájuk zúdított információ hallattán, majd végül a tudásdémonnő Myra ébredt hamarabb és tarkón csapta Alexiust.
- Látod, mondtam én, hogy végérvényesen hülye ötlet!
Ez után elvett Theotól a karkötőt és forgatta egy ideig, mint aki valami nagyon pici írást akar rajta elolvasni.
- Ez egy nagyon érdekes darab, még sosem láttam ilyet. Azonban a varázsékszereket nem lehet utólag módosítani, szóval ha azt mondod ez magában nem elég erős gyógyítani, akkor sokra nem megyünk vele.
Alexius eközben durcásan karba fonta a kezeit.
- Miféle kárpótlás? És pontosan mit jelent az, hogy hajlandóak vagytok segíteni?
Csodálkoztam, hogy a kárpótlás nem nekünk jutott eszünkbe, mint hatalmas vámpírúrnők, hanem a mágusfiúnak kellett megemlítenie. Ugyanakkor nem tudtam, mit is kérhettünk volna tőlük, így inkább a második kérdést igyekeztem megválaszolni.
- Hogyha jól gondoljuk, meg akarnak tölteni mágiával egy halom töltőgyűrűt, ezért volt szüksége a Tudásdémonkisasszonynak az emléklopásra. Az itt jelenlévők hajlandók gyűrűket tölteni a saját mágiájukkal önként, ameddig nincs elég a varázslat végrehajtásához. - magyaráztam el röviden, amire a fogadóban jutottunk.
- Nekünk ebből pedig az az érdekünk, hogy rend és nyugalom legyen a faluban ismét. Továbbá igen megkedveltük a fogadós kisasszonyt, így örülnénk, ha állapota stabilizálódna ilyesféle dolgok nélkül is. - tette hozzá Aura, még mielőtt megkérdezték volna, hogy nekünk miért is volt jó mindez. Legalább nem nekem kellett végig szónokolnom.
- Igen - bólintott megerősítésképp a sötét tünde lány is, akinek valamiért nem jegyeztem meg a nevét. - És nem lenne szükség semmilyen egyéb más varázslatra többé, ahhoz, hogy mágiához jussatok. Mi hajlandók lennénk felajánlani a mágiánk egy részét, mindenki annyit, amennyire képességei engedik. - fordult a démon fiú felé.
- Hát az sajnálatos. - válaszolta a mágus Theo, mikor visszavette a karkötőt Myrától.
-...és nagyon hálásak lennénk, ha cserébe visszakaphatnánk az emlékeinket. - tette hozzá a Nachtraben nő - Wilhelmina? Talán. - Szendén, szinte már bocsánatot kérőn mosolygott, amely egyáltalán nem volt méltó egy grófnőhöz, noha úgy véltem, amit kért, az lehetetlen, hiszen a tudásdémon csak megismerte őket, hogy a varázserejét gyarapítsa vele, de az emlékeink ez után csak az ő fejében éltek tovább egy ideig. Ameddig ő is meg nem feledkezett róluk, ahogyan hosszú idő után egyébként velünk is történt volna.
- Igen, nagyjából ez volt a zseniális ötlet. - bólintott Myra felém. - Cassian... Ismeritek Cassiant? Szóval ő képes szétzilálni a mágiát, ha bírja varázserővel. A Gyötrőlángot Bryna arcában nem bírta, mert hát elég nagy falat, de ezen segíthetünk... kellő erővel. Biztosak vagytok benne, hogy ezt akarjátok? - kérdezte a lány, miközben felvett a földről egy zsákot, amit valószínűleg próbáltak elrejteni az érkezésünkkor, és felénk nyújtotta. - Vegyetek, amennyit gondoltok.
Amikor belenéztem, a zsákban több tucat, látszatra rézkarikás, zafírköves gyűrűt láttam. Kivettem belőle hármat, amennyivel még biztosan elbírtam, reméltem elegendő lesz.
- Ne haragudj Bryna, nem akartunk rosszat. - lépett oda a lányhoz sajnálkozva Alexius. - Tudod először fel se tűnt senkinek, azt hittük, ha néhány hónapig megúsztuk olyan rossz csak nem lehet.
- Néhány hónapig?? - nyíltak el Brynelda ajkai döbbenetében. Hosszú idő volt, ha nem jöttünk volna mi, bizonyára sosem derült volna fény az eseményekre, és még ki tudja meddig folytatódott volna szegény fogadósnő kálváriája. Eközben Myra szomorúan a grófnőre nézett.
- Sajnálom, vámpírlányka, de sajnos az lehetetlen. Az emlékeitek már puszta varázserőből állnak, visszaalakítani nem tudom.
Megerősítette hát, amit én is feltételeztem. Az az este és az éjszaka örökre feledésbe merült, pedig kíváncsi voltam, mi műveltünk Jozeffel… De most a jelenre kellett koncentrálni, és megoldani ezt az ügyet.
- Nem tudom pontosan mennyi gyűrűt tudok megtölteni, de ha nem lesz elég így sem, akkor némi vérrel sikerülni fog több is, négyen vagyunk vámpírok jelen. - mondtam a démonoknak, csakhogy tudják, nem állt szándékomban fél munkát végezni. Ennek itt és most vége lesz, vagy Brynelda gyógyulásával, vagy az ő kudarcukkal. Közben a többiek is belenyúltak a zsákba és kivettek annyi gyűrűt, amennyit még képesek voltak megtölteni érzésük szerint.
- Rendben lesz ez? Biztonságos? - kérdezte Aura, hangjában pedig aggodalmat véltem felfedezni.
- Én találkoztam vele, ő is mesélt a gyógyítási kísérletről - mondta a sötét tünde lány. - Gondolom, egy időre legyengülünk... Valami más esetleg, amire számíthatunk..? - kérdezte ő is.
- Akkor hát szíves engedelmükkel. - vett ki ha jól láttam őt gyűrűt is Theo, majd leült, hogy nekiálljon őket megtölteni. Neki nagyobb gyakorlata lehetett ebben, mint a jelenlevőknek összesen. - Hát ha az ékszerész kisasszony figyelmes munkával készítette el, akkor igen. Nem vagyok túlságosan tájékozott az ékszerészet bűvös mesterségében, de ha a számokat nézzük, akkor ennyi legyártott gyűrű mellett, és hogy a használó a lány gyógyítására fogja a bennük elraktározott mágikus erőt használni, feltételezhetjük, hogy ellenőrizte és figyelemmel készítette el őket. - mosolyodott el a fiú, majd bíztatóan Aurára nézett.- Szerintem bátran használhatjuk őket.
A rúnamágusnő volt az egyetlen, aki nem vett a gyűrűkből, helyette odalépett a két démonhoz.
- Arra adjatok magyarázatot, hogy miként működik! Csak bizonyos időben történt emlékeket vesz el, vagy esetleg rá lehet bírni, hogy bizonyos emlékek kerüljenek a gyűrűbe?
Csupán egy pillanatig pislogtam rá értetlenül, hiszen már Myra az előbb megerősítette és elmondta Wilhelmina grófnőnek is, hogy az emlékek mágiává alakulnak… A nő nyilván nem figyelt kellőképp, de nem láttam okát, hogy közbeszóljak, főleg miután ő is vett két gyűrűt.
- És mindig fájni fog a fejünk, ha megpróbálunk rájuk emlékezni? - kérdezte a Nachraben nő, ami végülis teljesen jogos volt.
- Úgy vélem eddig is a segítségnyújtás volt a cél, így erre is fogják használni most is. - bólintott Jozef a két démon felé, amivel őszintén meglepett. Rajtam kívül ugyan senki sem tudta, hogy pap volt, de a démonok felé mutatott nyílt kedvesség és bizalom minden álca ellenére is megdöbbentő volt. Nem kellett volna ilyet mondania, semmilyen nyomás nem nehezedett rá, mégis megtette. Ennek pedig az egyetlen magyarázata az lehetett, hogy valóban őszintén így gondolta. - És a fejfájást én is szívesen nélkülözném. - tette még hozzá Wilhelmina felé biccentve.
- Természetesen biztonságos! Miféle mesternek néztek ti engem? - háborodott fel Myra, majd kissé felemás, egyszerre szomorú és vidám mosollyal válaszolta meg a vámpírnő kérdését. - Egy idő után elfelejtitek, hogy elfelejtettétek és akkor már nem fog. De addig próbáljatok csak továbblépni.
Alxeius Bryneldához lépett közben.
- Ne haragudj, tényleg. Csak jót akartunk.
A fogadóslány lehunyta a szemét, majd nyomott egy apró puszit a démon arcára.
- Tudom, csak buta vagy.
A fiú erre jól láthatóan zavarba jött és az ajtó felé indult, de a kilincset is alig találta meg.
- Izé... Én... Megyek szólok Cassiannak... Azt hiszem.
Szívesen elszórakoztam volna még a szerelmes bakfisnak tűnő démonon és Bryneldán, de ekkor Myra a kis csapat elé állt. Kezdődött.
- Na most jön az érdekes rész. Próbáljatok meg varázsolni, de kicsit máshogy, mint eddig. Próbáljátok a legdrágább vagy a legnehezebb varázslatotokkal megcélozni a gyűrűket, aztán újra és újra, ameddig bírjátok. Ha valaki szédül vagy nem sikerül szóljatok. Mehet? Utána elmagyarázok mindent, ígérem. - nézett bocsánatkérően a rúnamágus Gertrúdra.
- Ugyan már, mit nekünk egy kis fejfájás, netán szédülés! - jelentette ki Savanyú Stefán.
Amikor a démon elment Bryneldára néztem.
- Nagyon odavan önért.- jegyeztem meg, majd kézbe vettem a gyűrűt.
- Hát, ez egy sokkal boldogabb vég, mint amiket el tudtam volna képzelni, az biztos - tette hozzá Wilhelmina is.
- Ha nem gond, én ezt kint intézném el, mert szükségem lenne egy fára. - mondta a sötét tünde lány és lendületesen kilépett az ajtón.
Nem voltam túl tehetséges mágus, így a Rotmantelek árnyszikéjét próbáltam beleirányítani újra és újra is újra. Ameddig meg nem telt a három gyűrű. Magam sem tudtam, hogy hányszor idéztem fel a pecsétet, mire úgy láttam, már semelyikbe nem fért több. Úgy éreztem, talán még egy kitelne tőlem, de így is kimerültnek éreztem magam és tartottam tőle, hogy elájulok. Ha ennyi is elegendő volt, akkor úgy döntöttem inkább megőrzöm a méltóságom.
Úgy tűnt a többieket is többé kevésbé megviselte a művelet. Mindenki fáradtnak és elnyűttnek látszott a végére, de sok, tel töltőgyűrű hevert előttünk, nem beszélve azokról, amiket Myra már korábban elkészített.
- Kész. - jelentette ki fáradtan Aura.
Alexius hamarosan visszatért nyomában egy középkorú sötét tünde férfival, aki csak Cassian lehetett.
- Szóval Alexius végül talált bolondokat, aki segít neki. - csóválta meg a fejét, de a démonfiú határozottan elé állt.
- Csak próbáld meg! Mi a legrosszabb, ami történhet?
- Elájulok. - felelte a tünde, de aztán felsóhajtott. - Jól van, de csak egyszer, ha nem működik, akkor elfelejtitek ezt az egész dolgot!
Alexius gyorsan összeszedte a gyűrűket, Cassian pedig Bryneldához lépett, kezét a sérült arcára tette, majd lehunyta a szemét.
- Ajánlom, hogy működjön ez az egész. - motyogta Savanyú Stefán félhangosan.
Cassian szinte azonnal megroggyant a térde a hirtelen energiabefektetéstől, de a démon az ujjára húzott egy töltőgyűrűt, amitől egy rövid időre jobban lett, majd az egész újra kezdődött. Nagyjából harminc töltőgyűrű fogyott el, mire a sötét tünde keze lehanyatlott, Brynelda szeméből pedig ömlöttek a könnyek, noha nem zokogott és az arca továbbra is égett maradt. Ebben a pillanatban ez nem jelentett túl sokat, lehetett akár a kudarc, de az öröm könnyei is. Lélegzetvisszafojtva vártam, hogy mondjanak valamit, de végül nem bírtam tovább.
- Működik? - kérdeztem kicsit türelmetlenül, de inkább lelkesen. Aura is közelebb lépett a fogadóslányhoz.
- Hogy érzi magát? Sikerült?
- Tartsanak ki. - mondta halkan Wilhelmina.
- Elég volt? Remélem igen.... - sóhajtott fel halkan Jozef, de ő sem tűnt kevésbé kíváncsinak mint mi mindannyian.
Brynelda pedig nagyon lassan, könnyekben fuldokolva, de végül bólintott.
Myra lendületesen a levegőbe dobta a karjait, Alexius pedig helyben ugrott egyet örömében.
- Sikerült!
- Éljeeen...! - emelte fel egyik kezét tőle teljes mértékben nem várt módon Savanyú Stefán. Lassan kifújtam a levegőt a tüdőmből, és megengedtem magamnak, hogy ennyi izgalom és varázslás után kicsit nekidőljek a falnak.
- Legközelebb... ha nincs erejük egy varázslatra... inkább kérjenek segítséget. Ezt viszont határozottan meg kell ünnepelni! - kiáltottam fel végül, mintha nem látszott volna, hogy mindenkire inkább egy jó alvás fért volna rá egy megszervezett mulattság helyett.
Ostobaság. Mindenkire inkább a szórakozás férne rá!
Aura Brynelda vállára tette a kezét.
- Egy szívvel örülünk szerencséjének. Ha pedig minden rendben, mi tovább is állnánk társammal.
Meg sem próbáltam leplezni a csalódottságomat. Ünneprontó. Ezt nem engedhettem, nem és nem! Egyébként sem látszott úgy, mintha a többiek annyira siettek volna.
- Elnézést kérek, hogy ha távozna és ebben én megakadályozom, de lenne egy kérdésem. Sőt mi több, mindenkitől lenne egy kérdésem. - lépett Theo Aurához, majd a többiekhez fordult. - Van aki csak személyesen jött, van aki céllal, és van akit küldtek, és jelentést várnak tőle. És ez nem gond, de mivel többé kevésbé mi mind dél polgárai vagyunk, így akitől jelentést várnak, legyen szíves idefáradni, és beszéljük meg mit jelentünk. - majd a démonokhoz fordult. - Lehet, hogy mi most megbocsátottunk, vagy figyelmen kívül hagytuk a történéseket, de a jelentésünktől függően, még pórul járhatnak ezek a szerencsétlenek. Így azt szeretném kérni, egyeztessük, hogy mit fogunk jelenteni.
Egészen jó elgondolás volt, kicsit talán túlságosan is óvatos, de manapság nem lehetett tudni, hogy a mágus kiben bízhatott, vagy akár mi, vámpírok. Közöttük is komoly hatalmi harcok folyhattak, elegendő volt egyetlen botlás, hogy valaki a tápláléklánc legalján találja magát. Én szerencsére nem tartoztam senkinek semmilyen jelentési kötelezettséggel. Gertrúd rúnamágus is most látta idejét annak, hogy kérdezősködjön a démonoknál. Úgy tűnt nem ismerték egymást Theoval.
- Most pedig szeretném tudni, hogy miként működik ez az egész, vagyis működött.
- Hála az... nos, magának, Cassian. Meg nekünk. Remek. - fejezte ki örömét a Nachtraben grófnő is, noha rokona kapott tőle egy szúrós pillantást. - Sajnálatos módon egy balul elsült mágia miatt emlékeinket vesztettük, ám csak pár napnyit, és az ügyet lezártuk? - javasolta Theonak, hogy mégis mit kéne jelentenie. Jozef csöndben volt, bár egy utazó íródeáknak valóban nem kellett jelentenie semmit. Kíváncsi voltam ő vajon mit fog mondani a feletteseinek ott északon.
- Jelentés? - kapta fel a fejét a démonfiú. - Mármint...
- Ne aggódj, Alex. Nem lesz semmi gond. - mosolygott rá Brynelda, aztán Aurára nézett. - Biztos, hogy annyira sietnek? Végre teljesen ép az életem és a fogadóm is, a kisasszonynak igaza van, egy ünneplés helyén való.
Myra eközben a háta mögé dobta a haját Gertrúd kérdésére.
- Semmiség volt. Csak egy kis finomra hangolt elmeolvasás egy távközlő rúnán keresztül, aztán egy konverzió. De nem egyedül csináltam, a rúnák Claudiust dícsérik, az elhelyezésük meg Alexiust. De azt hiszem jobb lesz eltávolítani őket innentől. - mosolyodott el bocsánatkérőn.
- Felőlem jöhetne egy jó kaja, vagy pia. - jelentette ki Savanyú Stefán, miközben felegyenesedett. Ez volt az első valóban szimpatikus megmozdulása. Vidáman léptem Brynelda mellé, sőt még a vámpírférfit is vállon veregettem.
- Erről van szó. Maradjunk. - néztem Aurára kérlelőn. - Megkóstoljuk a polgármester többi borát is, mi végülis ezért jöttünk, aztán majd hazamegyünk reggel. Hívjuk meg az egész falut! Adnak egy hegedűt, lesz zene is, az alkohollal nem lesz gond, a főzést gondolom estig megoldják, minden adott! - egészen lelkes lettem, és végignéztem a többieken, még azokon is, akik éppen a jelentéssel voltak elfoglalva. Estig megbeszélhettek mindent úgyis.
Barátném megadóan sóhajtott egyet.
- Mit tehet ilyenkor a vámpír... Ám legyen. - majd a mágus felé fordult. - Tőlem igazán azt jelent a főváros felé, amit szeretne, bár nem tudom, ki emlegetett jelentést itt. Mi bor ügyben jöttünk, bor ügyben is távozunk.
- Gratulálok, szép munka volt! - mosolygott rá a sötét tünde lány Cassianre, majd ő is Theohoz fordult. - Én magam úgy terveztem, hogy ezt a szövevényes mágiarendszert inkább kihagyom... Nos, már igazából úgyis mindegy, egy nap ide vagy oda, szóval én is benne vagyok! - egyezett bele végül ő is az ünneplésbe.
- Akkor hát jó. - adta meg végül magát a mágus. - A legegyszerűbb válasz, hogy valaki a furcsa aranyrúnával fizetett a fogadóban, és az ottléte okozta ezt a gondot. - vakarta meg a fejét. - De kérhetek egy darabot a rúnából? Elviszem az akadémiára, mint bizonyíték, hogy az ügy megoldódott.
- Én nem innék, de enni ennék valamit. -mondta a rúnamágusnő is, majd kisétált a házból, a csöndes Suzy pedig követte a többieket.
- Rendben... valóban jólesne. A reggeli és az ebéd valahogy kimaradt. - mondta Wilhelmina, majd Brynelda mellé szegődött.- Tényleg jól van? Eltűnt Abbadón nyoma?... Örülök, hogy segíthettünk.
- Részemről lakat a számon és egy kis lazításban is benne vagyok. - vont vállat Jozef is. Így nem is maradt más hátra, mint megszervezni a legnagyobb partit, amit Friedrichstein valaha látott.