Béta.
Hát ez valami vicc. Vagy egy rémálom. Az lehetetlen. Hosszú órákon keresztül üldözték és küzdöttek vele az életükért. Béta halott. Cynewulfnál van a maszkja. Ellopta. Azt mondta, senki nem láthatja az arcát… és… ez az alak sem…
Ez nem lehet igaz, gondolja Mina, és ki akar rohanni ebből a világból.
Mina elsápad, Damien pedig összeráncolja a szemöldökét és átkozza a napot, amikor... melyik napot is? Túl sok nap lenne, amit átkozhatna, így inkább lemond a dologról. Fölösleges. - Hogy... hogy van még... életben? - kérdi Mina, és felkészül a támadásra. Védekező támadásra. A fenébe is, órákat küzdöttek az átkozottal, és most meg itt áll előttük?!
Északnak indul meg a négyfős különítmény. Miután fegyvert szegez egymásnak mindenki, az alak visszalép. Könnyed sóhajjal fordul sarkon, Minát már szóra sem méltatva. Ennyit bök csak oda neki. - A mi ügyünket majd később lerendezzük. Remélem, tudsz addig hallgatni rólam.
Az ötfős brigád eléri újra az országút mocsaras részét. Túl a falun már csak néhány óra, és újra elérik a tábort. Az embereket viszont aggasztja a hír, amit megtudtak, kiváltképp hogy miként számoljanak be róla.
- Szerintetek hazudott? –[/color] kérdi Gilbert nehézkesen. Mina és Damien érzik Oswald pillantását magukon.
Mina próbálja visszafogni a keze remegését. Hány csontváz fog még visszatérni a múltból? - Ha addig nem csinál semmi olyat, ami miatt... meg kéne változtatnom a véleményemet...- felsóhajt.
- Legyen. Valami oka biztos van, hogy eddig békén hagyott minket. Azzal sarkon fordul s távozni készül. Damien még egy darabig bámul Béta irányába, nagyjából úgy, mint egy vérszomjas farkas, akit épp elrángatnak célpontjától
. - Attól tartok, nem. Ez a nyavalyás pont olyannak tűnt, mint aki bárkit túlél. És ha Mina nem szeretne összeverekedni vele most... akkor én sem. Ha más nincs, ők készek menni. Bármilyen hihetetlen is az, hogy csak úgy elsétálnak Bétától.
Herr von Bertold bólint egyet.
- Nyitva kell tartanunk a szemünket, amint visszaérünk. Egy apró gesztus is elég lehet, hogy az áruló felfedje magát előttünk, de nagyon figyelmesnek kell lennünk. Én a magam részéről mindenképpen késleltetném a táborhelyről való továbbhaladást, vagy más felsőbb utasítás végrehajtását, nehogy túl későn jöjjünk rá, kiben nem bízhatunk. – fejti ki.
- Az is gyanús – morogja Gilbert - ha hárman háromfélét jelentünk. Azt mondom legalább egymás közt egyezzünk meg, mennyit fogunk ebből a fejeseknek elárulni.
- Én azt mondom, jelentsük azt, amit találtunk, az elesetteket és a lerombolt falut. Mivel minket az előttünk járókról nem értesítettek, mi dolguk, csak azt láttuk, ahogy sietve távoznak, mondhatjuk, hogy őket követtük, ami igaz is.
- Hát, ami engem illet, én csak a grófuraméknak felelek. De ha egy tiszt kérdőre fog, ennyit mondok csak. - bólint Gilbert serényen, ahogy megkönnyebbülten sóhajt.
Mina sóhajt egyet és egy pillanatra összenéz a sötételffel. - Azt hiszem, magyarázattal tartozunk mindannyiuknak. - kezdi Damien sötéten. - Ha ez az alak az, akinek mondja magát, már volt vele egy összeütközésünk. Órákig tartott, és azt hittük a végén, hogy halott. Egy nagyhatalmú kultista, így akármi ő most, csak nagyon nagy erővel és összefogva van némi esélyünk ellene. - De most békésnek tűnt.- jegyzi meg Mina, majd védekezően von vállat, amikor Damien úgy néz rá, mintha fel akarná szúrni a szemeivel. - Jól van, én se örülök neki, hogy újra látom! Mégis furcsa békésen beszélgetni azzal, akit elvileg már megöltél egyszer. - Elég lesz, ha ennyit mondanak. Az ügyünk vele talán majd folytatódik, de Önöknek nem kell, hogy több köze legyen Bétához. - zárja rövidre a dolgot a sötételf.
Herr Oswald aggódva ráncolja a homlokát.
Különös. Bizonyára nem lehetett ártó szándéka, könnyedén kelepcébe csalhatott volna minket. Nem tudom, hogy miért akarna segíteni nekünk, vagy inkább önöknek, ha ellenségek voltak, de talán most valóban nem is számít.
– Na igen – feleli Gilbert.
Az út maradéka kevésbé nyomasztó, mint a találkozó, vagy éppen az odaút. A tábor még ott áll és virul, s azóta megerősítette állásait. Több helyen előőrsöket állítottak ki és az utat is vigyázták. Másutt még több idegen jobbágyot, eltévedt harcost vagy éppen vadászt lehet látni akik az altisztekkel alkudoztak különféle dolgokról. Ahogy a csapat megérkezik, még fél füllel hallják is, ahogy egy simlis hang frissen ölt vadat kínált fel ellátmány gyanánt.
Próbálják mindketten kizárni a köréjük hullámzó szürkeséget az út során. Amikor megérkeznek, s beleszippantanak a levegőbe, nehéz visszafogni a gyomruk korgását.
- Vajon van időnk enni jelentés előtt? - kérdi Damien vágyakozóan felsóhajtva. - Éhen halok. Béta ide vagy oda, elsősorban életben kell maradni.
Mikor eljöttünk, még volt a vacsorából, ha jól sejtem, maradt még. Csatlakozzanak, ha nem sietnek annyira. Én úgy gondolom, van még időnk. – válaszolja Oswald mosolyogva.
Napokkal később érkezett az első örömteli hír nyugatról. Friss tengeri szellő fújta ki az emberek orrából a mocsári bűzt. Megjelentek a sirályok, s más tengeri madarak, s távolról már észrevették az élesebb szeműek a tengert, kiváltképp a felette tornyosuló vastag ködöt. - Te jártál már a parton? - hangzott a sorok közt újra meg újra. Az emberek izgatottak voltak. Hatalmas dűnékbe hordta a kavicsot a hullámverés. Több szekeret megállítottak a folyó mellett, hogy ne kelljen őket az addira már teljesen köddé vált, füves utakon felhúzni. A sereg alig állt a lábán, mégis rendületlenül haladtak előre. S ahogy a dombok tetejét elérték, szemük elé tárult a Nordenfluss torkolata, s maga a tenger. A nagy kékséget most is teljesen betakarta a köd. Itt ott régi, elhagyatott házakat lehetett látni, másutt utak, kerekek nyomait. Több helyen lovak hagyta ösvényt szúrtak ki, ahogy ujjongva koccantották a katonák össze fegyvereiket. Elérték a partot.