Hiába csendes az éjszaka, hiába pattog barátságosan a tábortűz és melegíti az átfázott tagokat, a jeges széltől kipirosodott, kicsípett arcokat. Hiába a barátságos hangok és könnyed kis történetek is, amelyek szárnyra kapnak a beosztottaim körében, valami megmagyarázhatatlan nyugtalanság telepszik rajtam még mindig. Akkor is, semmi nem háborgatja a táborunk békéjét, mintha mindenhol veszély leselkedne ránk.
Nem jó jel, hogy csak akkor figyelek fel a közeledő léptek zajára, mikor már a félhomályban kirajzolódik a grófnő és a gróf alakja.
- Szép estét, Herr von Bertold. - köszönt von Nacthraben úrnő, s felemelkedem biccentve üdvözlésül- Uraim. - szól oda a köröttem ülőknek is.
Damien sem marad néma, s úgy tűnik, azonnal a tárgyra tér. Szeretem, ha valaki mellőzi a felesleges körítést a mondanivalójából.
- Jó estét. Látták a mocsáron keresztülvágtató lovasokat?
Csak ezért lehetnek itt. Őket is nyugtalanítja talán a dolog, csakúgy, mint engem? Találkozik a tekintetem Alfredéval.
- Láttuk - biccentek - Nem is igazán tudtuk mire vélni. Amikor azt javasoltam, jelentsük a történteket mielőbb, nem erre a megoldásra számítottam.
Úgy gondolom, lehetek ennyire nyílt és őszinte velük. Egy kézmozdulattal hellyel kínálom őket a tűz körül. Bólogatnak a válaszomra, majd elfogadják az invitációt. Helyet foglalnak ők is.
- Köszönjük
- Hasonlóképp gondoltuk. Mi után mehettek ilyen gyorsan, ebben az órában és miért épp azokkal az emberekkel?
Visszaülök én is.
- Semmi esetre sem látom bölcs dolognak éjszaka, idegen terepen kivágtatni a befagyott mocsáron át olyanokkal, akik nem elsőkézből szerezték az információt. - Helyeslek.
- A... a felettesei nem szóltak semmit ez ügyben? - érdeklődik a vámpír hölgy, s mintha különös érdeklődést éreznék a hangjában. Meglehet, a nyugtalanság jele.
A tűzbe bámulva csóválom meg a fejem és kissé elhúzom a szám. Még ha magamnak is nehezen ismerem be, azért valahol bánt, hogy hiába teszek bármit és vagyok hűséges továbbra is, bármi történjék, ismét semmibe vettek azok, akikért tűzbe tenném a kezem, ha kell.
Tűzbe...
- Semmit. Engem is meglepetésként ért a lovasok hirtelen távozása. Nem értem, mi ütött beléjük.
Nem tudom, miért érzem azt, hogy lehetek velük ennyire nyílt és őszinte, meglehet, az aggodalom és a zaklatottság tesz bőbeszédűbbé, mint amilyen idegenek társaságában lenni szoktam. Egy kis ideig mégis hallgatok, mielőtt végül mégis hagyom, hogy kibukjon belőlem, amire gondolok.
- Legszívesebben utánuk mennék.
- Akkor... ön is? - Mintha a tűz meleg fényében is pírt látnék megjelenni sápadt arcán.
- Wilhelmina ötlete is éppen ez volt. - teszi hozzá Damien.
- A tiéd is.
- Így igaz, az enyém is.- Adja meg magát a gróf.
Egy pillanatra elmosolyodom a beszélgetésüket hallva, s némileg megkönnyebbülten is: úgy tűnik, nem csak az én fejemben fogalmazódott meg a dolog, s a gondolat tovább érlelődik bennem ennek hatására. Magamban morfondírozom azonban egyelőre.
- Talán ezen a ponton nem számítana őrültségnek, ha így tennénk. Én attól félek, bármit is gondol a vezetésünk, azok a lovasok a vesztükbe rohannak és nem tudják mindazt, amit az idegen megosztott velünk. De mégis a feletteseink ellenére tennénk- sóhajtok, aztán megkérdezem - Önök milyen rangban vannak itt?
Reménykedem a válaszukban, kulcsfontosságú most, hogy vajon parancsolnak-e nekik vagy maguktól jönnek? Hogy kinek felelnek.
- Nos... hoztunk egy kisebb sereget. - felel Wilhelmina. Pontosan ezt akartam hallani - A grófságunk Hellenburgtól néhány napi járóföldre található északnyugatra. Tehát ha megegyezünk egy számban, még egy adag embert hozhatunk magunkkal. Ha... Önök persze megtárgyalják a felettesükkel ezt a tervet. Amennyiben meg szándékozzák tárgyalni.
A mondandója végén mintha elbizonytalanodna a hangja, ahogy kérdővé változik.
- Megtárgyaltuk. Legalábbis azt hittem - fintorodom el. Valahogy mostanra kibuknak belőlem az őszinte megnyilvánulások. Amióta elindultunk, bosszankodom a feletteseink bölcstelenségén, azóta féltem az embereimet, kérdőjelezek meg magamban minden egyes parancsot, amit kapok. Márpedig nem fogom hagyni, hogy egyik beosztottamat is értelmetlen halált haljon az ésszerűtlen döntéseik miatt. Mintha homály borítaná az elméjüket. Mintha ránk telepedett volna a sötétség.
Eltűnődöm a grófok kérdésemre adott válaszán. Tulajdonképpen tehát a maguk urai. Ennél nem is lehetne kedvezőbb alkalom. Felidézem magamban a táborba tévedt idegen szavait.
- Azt mondta, legfeljebb fél tucat ember. Igaz?
- Valami... ilyesmi rémlik. Bár ezt sem értem, hogy miért.
- Talán, hogy ne keltsünk feltűnést. Mintha valami olyasmit mondott volna a jövevény, hogy mindig figyelik őt és, hogy sokan szétszéledtek a falujából - Megerősítést várva rájuk pillantok azért, van, amit én is csak elmondásból tudok. A gondolat csak lassan, de egyre biztosabban érlelődik bennem, s csak lassan, átgondolva mondom ki a szavakat.
Nem szoktam ilyet csinálni.
- Bármennyire is szabálykövető embernek gondolom magam, úgy vélem, mostanra nincs miről egyezkedni, különösen, ha ennyire sürgetett minket az az ember és valóban akkora a veszély, mint amekkorának mondta.
- Igen, említett valami veszélyes lényt, amely feldúlta a faluját. Nagyon álomszerűen beszélt. Nem tudom, hogy reméljem-e, hogy bármi is igaz abból, amit mondott, vagy ne. - ráncolja meg picit világos homlokát.
- Szerintem ebben egyetértünk, herr von Bertold. - bólint a sötételf is -
- Abban az esetben - folytatja - -, ha bármilyen problémája adódna ebből a... szabálysértésből, szívesen tárgyalunk a feletteseivel a dologról.
Hálásan biccentek egyet.
- A felelősség az enyém, akkor is, ha megyek, de akkor is, ha maradok. S elég jól ismerem mostanra a saját feletteseim, hogy okkal feltételezzem, valami elhomályosítja a józan ítélőképességüket, már azóta, hogy elindultunk Hellenburgból. Nem maradhatok itt tétlenül, azonban a sajátjaim sem sodornám nagyobb veszélybe - bökök az állammal a törött karú fiú felé - Legfeljebb egyiküket hoznám magammal.
Bár ki tudja, maradni vagy menni-e a nagyobb veszély? Egy azonban biztos: döntöttem.
A páros megértően bólogat.
- Természetesen.
- Így négyen lennénk. Mit gondolnak, elég ennyi, vagy válasszak egyet a mieink közül is?
- Ha csak mi magunk megyünk, úgy érezhetik, itthagytuk az ügyünket és oktalanul nekivágtunk az éjszakának mindössze néhány emberrel... ami így is van, viszont ha egyiküket magunkkal hozzuk, később beszámolhat a többieknek, remélhetőleg arról, hogy volt értelme a küldetésnek.
- Bizonyára van, akiben megbíznak. Ha öten megyünk, az talán elég is lesz ahhoz, hogy gyorsan mozoghassunk, de ne keltsünk nagy feltűnést.
Tekintetemmel megkeresem Alfred von Björnsburgot és sokatmondóan biccentek oda neki. Remélem, nem sodrom nagyobb veszélybe, mint akiket itt hagyok. Ki fog derülni.
- Rendben. Köszönjük együttműködését. - mosolyodik el von Nachtraben úrnő, s egy másik ébenhajú vámpír hölgy jut eszembe valahogy erről a gesztusról, aki a halál torkában is képes volna ilyen bájosan elmosolyodni.
Vajon mi lehet vele?
- Mennyi idő múlva lesznek készen körülbelül?
- Arra képeznek ki minket, hogy pillanatok alatt csatarendbe álljunk - mosolyodom el némi büszkeséggel - Egy fertályóra alatt magunkra vesszük a teljes páncélzatunk és felnyergeljük a lovakat. Találkozzunk a tábor keleti szélén. Elcsaljuk az őröket.
- Rendben. Nagyon remélem, sikerrel járunk. Hagyjuk is akkor Önöket készülődni, ha minden igaz, harmadmagunkkal érkezünk majd.
- Ott találkozunk - biccentek.
- Viszontlátásra. - búcsúzik el Wilhelmina, ahogy távozóra fogják. A szemem sarkából látom, ahogy Alfred elsiet, én pedig odalépek a Hoffmann fiúkhoz, hogy váltsak velük pár szót. Majd ők elterelik az őrök figyelmét, amíg mi kiszökünk. Jó, hogy a vértezetem csak pár darabját kell felerősíteni, így gyorsan megleszünk, a nyergelés pedig afféle rutindolog, az embereim számára is.
Jöjjön, aminek jönnie kell. Nincs visszaút.