Esroniel von Himmelreich VALÓS feljegyzései a reformáció idejéből
- avagy hogyan barmoljunk szét egy működőképes királyságot, s csináljunk belőle két életképtelent... mindössze 5 nap alatt-
800. Ingyenszenek hava 27.A mai nap egészen jól telt, Heimsroth mellé látogattunk el egy kisebb faluba, ahol lehetőségem akadt felkoncolni nyolc démont Ephremus atya engedélyével. Hetet azonnal levágtam, a nyolcadiknak viszont lecsaptam a kezét, majd megparancsoltam neki, hogy hordja el magát. Sajnos nem értette, hogy mire gondoltam, ugyanis a levágott végtagot a földön hagyta, s úgy ment volna el. Megöltem őt is. Vacsorára hurkát ettem savanyú káposztával.
Sigrún megint megkörnyékezett, s közben merészelte játszani a nehezen kaphatót. Nekem ugyan nem kell asszonynak, inkább elveszek egy piócát, tudja az is szívni a vérem. Közöltem vele, hogy csak akkor lehet a feleségem, ha sose veszi le a páncélját.
Ezt látszólag megfontolta, ami legalább egy kevés szórakozást jelentett számomra. Az igazat megvallva nem volt egy csúnya asszony, de jobban kedveltem azokat a menyecskéket, akik hasonlítottak Norven Katherre.
800. Feketeszemek hava 29.Ma is hurkát ettem, de most inkább uborkát kértem mellé, mert kissé szeles lettem a káposztától.
A tegnapi nap igen izgalmasra sikeredett, Ephremus atya csöppet megbolondult. Éppen a faluba igyekeztünk, amikor is egy paraszt köpött egyet nem messze tőle. Az atya meg is jegyezte, hogy ki kéne irtani a falut, mert az ilyen köpetektől terjednek a vírusok. Azt természetesen nem tudta, hogy lényegében csak azért köpött a paraszt, mert a Kilikalapácsos rend tagjai megjelentek a faluban, hogy eretneket keressenek. Vajon ő jó szemmel nézné azt, ha vadásznának rá?
Mindegy, nem nézte, mást se nagyon fog már, ugyanis megöltem. Elég könnyű volt, úgy tűnik, hogy az inkvizítorok láncai nem tudnak meggátolni egy pallost abban, hogy kettévágja őket.
És az Úr lássa lelkem: sosem tudtam, hogy egyébként hogy kell kimondani a nevét. Immár nem is fogom.
Örültem, hogy nekem nem ilyen kacifántos nevem volt, kezdett kibontakozni bennem annak gondolata, hogy kéne egy egyház, ahol nem úgy hívják a papokat, mint ahogy az ember tüsszent. Institoris, Tertillius, Ephremus, Hapcibenő?
A pohár végül akkor telt be, amikor egy famíliát látogattunk meg. Nagy család volt, sok árvát fogadtak be.
Az Atya úgy gondolta, hogy a család egyik gyermeke démon, a gyermek apja pedig ezzel nem igazán értett egyet. Ephremus nyomatékosította a véleményét, az apa pedig úgy döntött, hogy behorpad a feje a pörölycsapás alatt. Éktelen haragra gerjedtem, ugyanis ÉN akartam kettévágni, az Atya pedig önkényesen elvette tőlem ezt az örömet.
Nagyon ostoba volt mindkét arcán a kifejezés, ahogy kettévágtam őt, s a kíséretünk minden tagját is. Utóbbiakat majdnem megsajnáltam, de aztán végül véres lett az egyiktől a cipőm, így a bűntudatom hamar tova is szállt. Beletöröltem a lábam a démonnak gondolt gyerekbe. Őt nem vágtam le, mert vele egészen más terveim voltak.
Úgy döntöttem, hogy a pápa elé viszem, hátha akkor megengedi nekem, hogy én legyek az utódja. Tökéletes tervnek tűnt.
800. Filceskender hava 30.Ez nem úgy sült el, ahogy terveztem! Kutyák!A gyermeket a pápa elé vonszoltam, s közöltem vele, hogy engedje meg, hogy én legyek a következő pápa, ha már elkaptam egy ilyen hatalmas démont. Valamiért a kérésem elengedte a füle mellett, s az érdekelte, hogy hova lett a furcsa nevű inkvizítor. Erre nem szándékoztam válaszolni neki (mert elfelejtettem a nevét), ezért azonnal két lovag támadt nekem.
Nem hagytam magam, jól orron töröltem az egyiket, majd még meg is rúgtam a földön. A másik nem nagyon mert megtámadni ezek utána, de azért őt is megvertem. Szeretem a következetességet.
Ezután a pápára kiáltottam! Megérdemelte, hiszen a neve Incel volt, s az is volt. Hogy gondolhatta azt, hogy ignorálja a kérésemet? Dühömben kivonultam a templomból, de kifele még azért megütöttem egy őrt.
Ma nem volt kedvem hurkát enni, helyette inkább sültet kértem, de valaki csámcsogni merészelt a közös teremben. A társaim megpróbáltak lenyugtatni, de sajnos túl ideges voltam ahhoz, hogy ez sikerülhessen, így levágtam a csámcsogót. Többé ő sem csámcsog. Cserébe a rendfőnök fogdába küldött, ezeket a sorokat is itt írom.
Társaim kissé zaklatottak, úgy érzem félnek. Pedig nincs mitől félniük, velem együtt vannak a cellában, megvédem őket bárkitől, aki csámcsog, horkol, esetleg nem engedi, hogy pápa legyek.
Hála az égnek olyanok is akadnak, akik támogatnak. Vacsora után többen is felkerestek, hogy felszólítsanak, hogy "ne merészeljek ellentmondani a pápának". Ez kedves tőlük, vélhetőleg féltenek engem, hogy esetleg bajom esne, ha nem követem a pápa parancsait. Ez bátorságot adott nekem, hisz vannak olyanok, akik támogatnak.
Be kell vallanom, hogy kivételesen Sigrún jelenléte miatt is hálás vagyok. Amióta megmondtam neki a kérésem, nem vette le a páncélját. Kissé izzadt szaga van, de legalább el tudom képzelni, hogy a páncél alatt hasonlít Kather atyára.
De nem is fontos, most nyugodtan alszom majd, mert senki se fog horkolni mellettem. Vigyáznak rám, nehogy álmomban rám törjenek.
800. Kincsescsempe hava 31.A királyságnak vége, alig várom, hogy elnevezhessem az én oldalam “Esroniel és a Hellenburgi Királyi Szövetség”-nek.Minden bizonnyal naponta vissza fogom olvasni ezt a naplót, hogy emlékeztessen rá, hogy mennyire is elképesztő vagyok. Ha tehetném, a világunk történelmébe is kitenném, ugyanis fontos fordulópont ez Veronia történelmében. Hellenburg fellázadt, a főváros utcáin harcok folynak, helyenként vér is. Szégyellem leírni, de én magam kivételesen nem tudok részt venni ebben, ugyanis az ispotályban fekszem. És harminc lovag istápol engem.
Az egyház fele meg akar ölni (sajnos Kather atya is), a másik viszont azt szeretné, ha én lennék az új pápa. Nem tudom, hogy erre mi szükség lenne, így is két pápa van már: In és Cel. Kettévágtam őt is.
Mint látható az ismételt találkozó nem sikerült zökkenőmentesen, attól tartok a kedélyek kissé felforrósodtak (szó szerint), mikor ismételten követeltem, hogy én lehessek az egyház vezetője. Ezt megtiltották nekem, ezért úgy döntöttem, hogy megcsinálom a saját egyházamat… Igazából így ez már kétház lesz, de nem sokáig.
Nyilván arra kíváncsi mindenki, hogy miként is történt az egész, így ezt is leírom. Rudenz, az a felkapaszkodó főherceg, magához hívott, s kikérte a véleményem a helyzetről. Közöltem vele, hogy én akarok a pápa lenni, vagy esetleg másik egyházat alapítanék, ha ezt megtiltják nekem. A főherceg azt mondta, hogy tőle bármi lehet, amennyiben megölöm a pápát, s lehetőséget adok neki, hogy saját királyságot alapítson. Mondhattam volna neki, hogy kérném a királyságot is, de elsőre elégnek ítéltem a saját egyházam, nem jó dolog kapzsinak lenni, mindig igyekeztem alázatosan viselkedni.
Az engem védő lovagokat is neki köszönhetem. Sajnos egyik se hasonlít Norven Katherre, de legalább erős legények.
Mind kiderült a tárgyalás végül nem arról szólt, hogy mikor is leszek én az új pápa, inkább azt beszélték, hogy miként is fognak majd a tiszteletemre egy máglyás felvonulást tartani. Ez elsőre egész megtisztelőnek tűnt, de sajnálatos módon idővel kiderült, hogy tulajdonképpen én lennék a máglyán. Lefogtak, majd meg akartak fosztani a felszerelésemtől. Öreg hiba volt, itt ha valaki foszt, az én vagyok, s pont eképpen megfosztottam őket az életüktől, ahogy kettévágtam őket. A társaim hamar követtek, s a nagy fejetlenséget kihasználva még több fejet levágtunk. Két püspök azonnal felkiáltott rémülten, hogy velem vannak, így őket megkíméltem. Lehet rólam rosszat mondani, de azt nem, hogy szeretném a felesleges vérontást. Kegyelmes vagyok, mégis.
Gyorsan előre is szökkentem, s kettévágtam a pápát, majd mentem a mellette lévő papokat is. Féltem, hogy utóbbiak esetleg meggyógyították volna, arról nem beszélve, hogy némelyik egy kicsit csúnyán is nézett rám, nem hagyhattam ennyiben. Ez a tett látszólag Istennek is tetsző volt, ugyanis nem akadályozott meg benne. Minden bizonnyal tudta, hogy Incel rossz irányba vitte el az egyházat.
Az egyik testőre egyébként egész komoly kihívásnak bizonyult, valami 6IX9INE volt a neve. Végül nem tudtam kettévágni, attól tartok, hogy fogok még vele találkozni. Remélem nem ő lesz az új pápa, kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy nem tudtam megölni.
Miután végre
felszenteltem felszeleteltem Incelt, a dolgok felgyorsultak. Őrült csata vette kezdetét, ahol nehéz volt eldönteni, hogy ki is volt mellettem, s ki nem. Úgy döntöttem, hogy mindenkit kettévágok, aki az utamba áll. Pont ekképp cselekedtem, amikor észrevettem, hogy véres lett a páncélom. Úgy döntöttem, hogy ez nem jó így, s a templom kék kárpitját felszántottam, hogy a hátamra ölthessem azt. Így már nem kellett attól félnem, hogy összepiszkolnak. Követőim szintén így tettek, vélhetőleg ők is sajnálták a felszerelésüket, s bölcsebbnek vélték a kárpitot összevérezni. Ennek az a kellemetlen mellékhatása volt, hogy így már tudtam, hogy ki az, ki mellettem áll.
Ahogy lement a nap, a templom a miénk volt… De sajnos nem úsztam meg én se a csatározást sérülés nélkül. Pokoli kár, vennem kell majd egy kezeslábast, hogy ismét teljes ember lehessek. Ezt is elmesélem, hogy miként történt.
Miután kisepertük a szennyet a templomból, kicsit összeülhettünk, hogy megvitassuk, hogy miként is járunk el. Igényelt egy kis parázs vitát a következő lépés kitervelése, de végül abban maradtunk, hogy előre megyek, s kettévágok mindenkit, akivel találkozok. Igazából biztos terv volt, eddig is működött. Megindultam a templomból kifelé, ám sajnos az In-Celhez hű katonák felállítottak egy rúnacsapdát a kijáratnál, amibe becsületesen bele is léptem. Tisztán levitte a lábam, egészen térdig. Megvallom, ez nagyon rosszul esett. Ha csak az egyik sérül, kalóz még lehettem volna, de így kriplivé avanzsálódtam. Igazán magam elé küldhettem volna az egyik lovagot...
Innen az ispotályból főleg a jelentések alapján tudom, hogy miként is halad a csata, de elméletileg lassan a torony is a miénk. Eldöntöttem, hogy ott fogok lakni… Azt hiszem Sigrún is jöhet majd velem, magam mellé fogom venni őt. Megérdemli, legalább elég gyakran megdicsér engem. Ilyen lábakkal rendes nőt úgy se találnék, meg kell elégednem azzal, amit a Jóisten adott nekem. Elméletileg holnap már járhatok, a gyógyítók, kovácsok, s rúnamágusok éppen azon dolgoznak, hogyan tudják vassal pótolni a lábam. Emellett tettem egy fogadalmat is, a pallosom elhajítottam, s megfogadtam a Jóisten színe előtt, hogy életem végig nem nyúlok csak pajzshoz. Azt persze nem ígértem meg neki, hogy nem fogom az emberek fejét bezúzni vele, de a cél szentesíti az eszközt, nem? Az Úr pedig minden bizonnyal velem, máskülönben a csapda nagyobb kárt okozott volna bennem.
Úgy vélem, hogy a jövőnk fényes. Még nem tudom, hogy mi legyen az egyház neve, de megpróbálom belecsempészni az Esronielt. Emellett úgy néz ki, hogy megszületett a csatakiáltásunk is, a lovagjaink egyre gyakrabban kiabálják csata előtt, hogy “Békesség!”. Azt hiszem ez lesz a mottóm. Esroniel vagyok, békességet hozok.
- Az eredeti napló: