A kis csapatunk - sajnos egyelőre Dracon nélkül, de nem kockáztathattam, hogy neki bármi baja is essék - megindult a barlang felé. Végig járattam az eszemet a lehetőségeken, hogy még is, ki válthatta ki az Átkot? Egy pillanatig a tekintetem elidőzött a vámpírtornyon (már amennyire láthattam a terepakadályoktól), de tagadólag ráztam csak meg a fejemet néha, mint ha saját belső monológomra adtam volna választ. Az út ha nem is volt nehezen járható, de eléggé szeszélyes ahhoz, hogy jó párszor megcsússzunk mind a ketten. Ilyenkor halkan szitkozódtam egy sort, de nem mertem hangosan káromkodni, akármennyire is jól esett volna. Az elmémben surrogó Átok jelenléte nem kerített túlságosan jó kedvre, és egyre jobban frusztrálttá váltam, ahogy közelítettünk a toronyhoz. A másik ok, amiért nem szárnyalt túlságosan a kedvem, az a vámpírok közelsége volt. Nem volt bajom velük - hisz lényegében testvéreink voltak az Átokban - de azért nem is futottam volna szívesen össze velük, főleg úgy nem, hogy épp birtokháborítás tényét merítettük ki annak teljes valójában. Az egész klánra való vérszopó jelenlét egy második masszává olvadt össze, s őszintén kételkedtem benne, hogy sokáig meg tudom őrizni az épelmémet, miközben a mágia csak úgy száguldozik keresztül a környéken, és én minden kis rezdülésére érzékeny lettem. Meg kell tanulnom azt, hogyan zárjam ki a számomra nem releváns dolgokat, mert későbbiekben egy ilyen nagy forrás közelében lenni nem akarok anélkül.
Végül megérkeztünk a barlang bejáratához. Egyelőre nyugis volt a környék, egy vámpírt se láttunk, ez némileg megnyugtatott. Harcolni nem akartam velük, ebben biztos voltam, de ha meglátnak, lehet, hogy már más választásunk nem marad - csak a menekülés, egy egész klánnal a hátunk mögött. Az esélyeink nem lennének túlságosan jók. Végül a bejáratra néző kiszögelésen megállva Theo-hoz fordultam, hogy megosszam a véleményemet vele.
-Theo, te gondolkoztál már ezen az egész ügyön? Már mint...gondolj csak bele, nem sokkal a Fakó Napkelet után, ami egy egész vámpírcsaládot elintézett lényegében, egy másik vámpírcsalád nekiállna szórakozni? Oké, ez nem olyan horderejű, mint amit a Dornburg-ok tettek, de ha híre menne ennek, akkor az északi sereg helyett a déli állítana be hozzájuk, ennyi lenne az összes különbség. Van egy olyan érzésem, hogy nem ők kezdeményezték az egészet, csak Ők is szenvedő alanyai. Már ha a családfőnek van egy kis esze.- Ki tudja, még is miféle indíttatásból kezdnek neki ennek a gyanús mozgolódásnak a városban. Az egyetlen dolog, ami számít: nem láttuk őket, hogy huldrákká váltak volna - replikázik Theo, mondata végét egy kövön megcsúszás zárja le. Mint észrevettem: trükkös egy terepről van szó.[/color]
- Huh, na szóval...Lehet, hogy több van itt a háttérben, mint azt gondolnánk, de a harc legyen a legutolsó cselekedetünk. Ha jól emlékszem, meséltél valamit a sebesülésről is, amit gyanítasz, hogy gyorsabban leszünk huldrák. Így ha csak paranoiából is, nem kéne megsebesülve bemenni a barlangba. Ezzel teljes mértékben egyet kellett értenem, és semmi esélye sem volt annak, hogy én akár csak egy kis karcolással is közelebb menjek ahhoz az átkozott helyhez.
- MÉG nem láttuk, hogy hulrdákká változnak- nyomtam meg az első szót, mint egy kiemelvén azt, és egyben helyesbítve Theo-t.
- De a csónakok - szerintem inkább úgy tűnt, mint ha behúzták volna a partról, hogy még véletlen se kerüljenek a víz közelébe - és nem pedig, hogy tartanának valahová. Ez persze megint csak feltételezés. És nem, egyáltalán nem terveztem harcolni velük. Öngyilkos hajlamaim egyelőre még nincsenek. Minél többet gondolkoztam ezen, annál inkább erre a véleményre jutottam. Ők nem nyernének semmit sem ebből az ügyből. Miért átkoznának el egy egész települést a saját közvetlen közelükben, amikor abból előnyük nem, csak hátrányuk származhatna? De ha nem ez volt a helyzet - akkor még is, ki eléggé erős ahhoz, hogy őket is megbetegítse? Már ha vannak egyáltalán veszteségeik, ezt nem tudhatjuk még. Akármi is volt ez, eléggé erős mágiának kellett lennie - főleg, hogy messzebbről érzem, mint szinte bármilyen más varázslat forrást. Az egész ügy úgy ahogy volt, nem tetszett nekem.
- Természetesen nem megyünk be sérülten. Ha van bármi sebed, most szóljál. Van gyógyitalom, ha jól emlékszem, azzal megúszhatjuk a dolgot - már ha egyáltalán jelent valamit. Már mint, ha jelent bármit is a sérülés megléte. De valamilyen módon el kell kapnunk - egy nyílt seb eléggé jó tippnek tűnt.
- Na, odabent aztán tombol az Átok ezerrel, azt megmondom neked. Nem tudom, hogy a testünk meddig áll ellen az Átoknak, már hogy ha egyáltalán ellenáll. Egyelőre...még normálisnak érzem magam. Veled mi a helyzet?- Nem tudom, de említetted, hogy már majdnem az eleje óta, vagy azóta itt vagy. Ne vedd sértésnek kérlek, ez a self átok, vagy ha jól olvastam egyszer, holdcsókoltnak hívjátok, nem tudom, hogy ad-e ellenállást az Átokkal szemben. Mivel így gyakorlatilag kettő átok tombol a testetekben, amik lehet, hogy egy bizonyos fokig kioltják egymást. Hangomban némi aggodalom csendült. Nem tudom, hogy pontosan mik is a tünetei ennek az egésznek? Mi jön azelőtt, hogy egy kopoltyús döggé változok? Francba, ezt talán jobb lett volna megérdeklődni előtte. De még...magamnak érzem magamat, de előre is megfájdult a fejem, ahogy belegondoltam, hogy a barlangon belül ott lesz ennek az egésznek a forrása. S túl sok megnyugvást Theo szavai se hoztak - csak elméletet, amivel egyelőre nem tudtam mit kezdeni.
- Ez a két Átok, még ha hasonlóságot is mutat, nem hinném, hogy túlságosan megegyezik egymással- s nem hinném, hogy a fajtámat sújtó Átok ez ellen védettséget nyújtana. Mint ahogy lehetsz hasmenéses és fejfájásos is egyszerre, gondolom lehetsz duplán is Átkozott. A fene se tudja, de jobb lenne nem kideríteni. Bár volt valami logika a szavaiban, de az örök pesszimizmusom azt súgta, hogy ez nem lesz olyan egyszerű menet - és hogy az Idegen Isten átka semmit sem jelent ez esetben. Ez nem egy olyan betesgég, amire védettséget fejlesztesz ki, ha túlestél rajta. Ez csak egy...elburjánzott valami. Végül csak választ kapok arra a kérdésre is, hogy miképpen van Theo?
- Én telje... - kezd bele, aztán valamiért abba hagyja, arcán némi meglepettséggel talán.
- Na jó, még jól vagyok. Zárja le inkább a mondatot. Valami baj történt volna? Nem kérdeztem rá, hogy ha valami baj történt volna, akkor csak megosztja velem. Lehet, hogy csak a mágikus pajzsa vált le, amit még az ide út előtt idézett magára. Ha igen, akkor azt jelenti, hogy ezek se nyújtanak teljes védelmet ezen förmedvény ellen, és hogy itt ténylegesen sokkal erősebb, mint a városban. De ezt eddig is sejthettük. A forráshoz közeledtünk...a kérdés megmaradt: hogyan fogjuk megsemmisíteni azt? Egyáltalán: mivel fogunk szemben állni? Theo varázsló volt - bele vetettem az összes bizodalmamat, hogy meg tud mérkőzni egy ilyen mágiaforrással, mint szakértő. Ha nem...akkor jön a mélytorkozás, még hozzá nem bőnyállal, az is biztos.
- Azt döntsük el, melyikünkre kerüljön erősebb pajzs? Képes vagyok rád is megidézni védelmet, esetleg kettő üvegpajzsot és magamra is. A biztonság kedvéért, van egy ötletem, amit kipróbálhatnánk majd. Nem lepett meg az, hogy Theo ilyen felvetéseket tesz. Már azon fejtörős "vetélkedő" alatt is igen csak előzékenynek bizonyult, és volt, hogy ez mentett meg minket a haláltól - s ez volt az egyik oka annak, hogy elfelejtettem minden képzelt vagy valós ellenérzést, amit ellene tápláltam. Csak remélni tudtam, hogy nem futunk össze véletlenül Láncikával, hisz nekik kettejüknek aztán tényleg meg volt a maga kis története. A kérdésen azért egy pillanatig elgondolkoztam. A szívem azt mondta: pakoljon rám minden védelmet és nem érdekel az Ő sorsa...de ez is csak rövid ideig tartott. Az eszem meggyőzött: jobb, hogy ha Ő jobb eséllyel éli túl, hisz neki van jobb esélye ezt az egészet semmissé is tenni.
- Rád kerül az erősebb pajzs. Te jobban értesz a mágiához, így ha valamelyikünknek van esélye azt megszüntetni, az inkább Te lennél, mint én. És mielőtt még bemegyünk... Ha már így osztogatjuk egymásnak a jóságokat, én se akartam kimaradni a sorból. Némi keresgélés után előkaptam egyet a három tekercs közül, amit még a vámpírklán feje adott nekünk a torony megsemmisülése utáni zavaros pillanatokban. Nem tudom, hogy ténylegesen működnek-e vagy sem...de lehet, hogy most ki kell majd próbálnunk.
- Ezzel elvileg el lehet tűnni nagyon gyorsan egy olyan helyre, ahol már egyszer jártál. Ha netán...valami baj történne. Ha nem használod el, akkor utána kérném vissza. De akármit is akarsz tenni, tedd gyorsan és legyünk túl ezen az egészen. Irány az oroszlán barlangja, vagy valami ilyesmi, nem igaz? Kérdeztem tétován. Nem volt túl sok kedvem bemenni, de más választásunk már nem volt. Visszafordulni nem lett volna értelme...úgy hogy akár be is sétálhatunk a barlang sötétjébe az életünket kockáztatva.
- Köszönöm szépen - fogadja el Theo az "ajándékot" és el is süllyeszti a zsebébe.
- De előtte, még a biztonság kedvéért valamit megpróbálok. Hátha valami tengeri ereklye ez, aminek nem is lenne szabad a szárazföldön lennie. Nem értettem pontosan, hogy mire gondol, így csak követtem őt a tekintetemmel, ahogy lesétál a tengerpartra - megpróbálva végig fedezékben maradni - és a kulacsát feltölti sós vízzel. Csak bólintottam az ötletre, hisz eléggé jó kezdeményezésnek tűnt. Már Herbert-et is lenyugtatta a víz közelsége, remélhetőleg a forrást is. Kivéve, ha az maga egy fertőzött barlangi tó vagy ilyesmi.
- Amúgy akkor ha a pajzsot nekem szánod, egy felállás is kell, ami ha használ, használ; ha pedig nem, akkor nem, de biztosításnak kell valami. Én megyek elől, te mész mögöttem, míg két üvegpajzsot odaidézek, egyet a jobbodra, egyet a balodra. Nem tartanak túl sokáig, de felerősített varázslatokkal fogunk bemenni, így ha én sikeresen felfogom a nagyját, úgy TE elölről és viszonylag oldalról talán védve leszel valamennyire.- Hmmm...hasznos a varázsló a csapatban. Kár, hogy eddig nem jöttem rá. Hát, reménykedjünk benne, hogy ez majd valami védelmet nyújt nekünk. És a tengervíz is annyira nem rossz ötlet, ezt meg kell hagynom. Nekem sajnos semmi mágikus pajzsom nincs - valahogy kételkedek benne, hogy az elemi tűzpajzsom ennek a förmedvénynek az útját állná, így most teljesen rád vagyok utalva- ismerem be kelletlenül.
- Javasolhatnám, hogy küldd előre Riel-t? A kőkupacra nem hinném, hogy bármi hatással is van ez az izé, és eléggé kicsi ahhoz, hogy ne vegyék őt észre. Vetem fel ötletként...meg főleg azért, hogy járassam a számat. Félek a sötétségtől, ami bent vár ránk...és a csendtől is. A hideg futkározott a hátamon, és enyhén reszkettek a kezeim. Csodálatos....Cynci, a Hős Lovag!
- Amennyire lehet,. igyekszem megállapítani a mágia forrását, hogy ne tévedjünk el a barlangrendszerben. Ha a feltételezésem helyes, minél közelebb leszünk, annál jobban fogom érezni - és annál jobban meg fogok őrülni a mágia érzékelésétől. Majd...ki tudja, hogy ennek lesz-e bármi hatása? Tűnődök el, miközben előveszem Clandestine-t. A felszentelt éjgyilok érintésétől, már magától a kisugárzásától, amikor a tokjában volt, is enyhe gyengeség vesz erőt rajtam, de csak reménykedni tudtam benne, hogy a "szent aura" valamilyen mágikus módon legyengíti az Átok örvénylését körülöttünk - bár ez egy eléggé jóhiszemű elképzelés volt, és túl sok esélyét nem láttam annak, hogy működne is.
- Ébresztő, Riel. Próbálgatja Theo felkelteni a kis gólemjét, aki szerintem mindennek nem nagyon örül, de végül csak kiköt a földön, velünk szemben.
- Mi az, fiú? Már megint nélkülem nem mész semmire? Az arcom elfintorodott a kőkupac stílusától. Túlságosan is hajaz rám, a rosszabbik napjaimon. Szar dolog saját magamat viszont látni lekicsinyített formában.
- Segíts nekünk egy kicsit. Derítsd fel előttünk az utat - ecseteli a gazdája a feladatot neki, majd valami mágikus fénygömböt is megidéz, amit a kis dög a kezében tart.
- Tessék, ez majd világít neked. A gólem most az egyszer nem akadékoskodik, és mint ha hímes tojást tartana a kezében, úgy viszi magával a gömböt. Egy pillanatig nézem a távolodó alakját - hát,ha bárki is meglátja bent, majd csodálkozik, hogy milyen mágikus gömbök mászkálnak erre felé? Jó eséllyel szívbajt kap és azt hiszi, hogy az Átok öltött így testet.
- Maradjunk a gömb árnyékában, így nehezebben vesznek majd észre, ha akárkivel találkoznánk. A kis gólemtől meg nem fél senki, szóval tökéletes figyelemeltereléssé is válhat.- Csodálom, hogy még nem rúgtad seggbe ezt a szenvtelen kis valamit... - morgom a nem létező bajszom alatt. Csodálom, hogy még ENGEM nem rúgtak seggbe- de ezt inkább nem mondtam ki hangosan.
- Valahogy nekünk szerencsénk van a kis segítőkkel. Dracon is egy rossz tinédzserként viselkedik. De a világ összes kincséért nem válnék meg tőle. Tekintetem egy pillanatig elkalandozik abba az irányba, ahol hagytam a kis sárkánygyíkot. Reméltem, hogy nem esik semmi baja sem - és remélem, hogy ha én nem jövök ki innen, hamar túlteszi magát a veszteségen, és visszatér a fajához, hogy boldog és teljes életet élhessen le.
- Ez ilyen, de jó, ha van egy apróság az ember mellett. Theo szavaira csak biccentettem. Igen, határozottan jó. Főleg, hogy Ő maradt az egyetlen barátom és társam, most, hogy Armin és Lory, és a népünk nagy része eltávozott. Az emlékük még mindig fájó és mindig keserű - a seb még nem gyógyult be, még csak bele se kezdett. De hát, maga a veszteség is még nagyon friss volt...
- Akkor hát, te jössz Crispin. Először nem értettem, hogy miről van szó, aztán amikor elkezdett körülöttem munkálkodni, és ennek hatására több mágiát is megidézett egyszerre, egy kicsit hátráltam tőle meglepettségemben. Hogy képes ennyi mindent egyszerre kordában tartani? Lenyűgöző volt a tehetsége, és szinte láttam magam előtt, hogy pár éven belül egy igen csak keresett mágus lesz, akiért királyok vagy főnemesek versenghetnek majd. Már ha túléljük ezt az egészet. Mire végzett, a könnyem is majd' kicsordult a többlet mágiától, de lenyeltem a megjegyzésemet és csak bólintottam felé köszönetképpen, ahogy felsorakoztunk, hogy behatoljunk a barlangba.
- Nincs más hátra, mint előre, nem igaz? Csak maga után, Jó uram! Ha bármi szörnyet lát, vagy rémséget, előbb sikoltson, aztán még egyet sikoltson, igyekezzen ne a gatyájába piszkítani és vágja hozzá mindenét, amije csak van. Aztán, amit én kiheverem a röhögőgörcsöt, megyek és segítek. Ez így megfelel? Fecsegtem tovább, ahogy egyre közelebb értünk a bejárathoz. Beszélnem kellett, hogy elűzzem az idegességemet. Ez maradt minden eszközöm az épeszem megőrzésére. Remélhetőleg ennyi elég is lesz. Remélem...vagy mind meghalunk.
- De akkor haladjunk befele, és ha bármi gyanús van, szó nélkül csak megtorpanok előtted, ez lesz a jel. TE fogsz irányítani hátulról, én csak a pajzsod leszek az átokkal szemben. Csak egy gyenge biccentésre futotta tőlem. Az arcom viszont elkomorodott. Megint. Mint az átkozott Tünde-erdőben, az utolsó órákban. Ott is...minden csak miattam történt. Az a sok vérontás, az elfek, sötét elfek és állatok halála - mindez azért, hogy én át tudjak törni az északiak vonalán és lefejezzem a kígyót. Remélhetőleg most ez a menet áldozatoktól mentes lesz. Elszoruló torokkal léptünk be a barlang bejáratán.
~ Hold Anya adjál nekem kitartást, hogy végig menjek ezen az úton. Hold Apa adjál nekem erőt, hogy győzedelmeskedhessek az ellenfeleim felett. Óh, Halál, fordítsd el ma tőlem az arcodat. A Természet ereje járjon át engem, miközben sötét utakat taposok. Idegen Isten, te pedig takarodjál a jó büdös fenébe, nehogy aztán ide merd tolni a pofádat, mert .... hát, semmit se tudnék ellened tenni, de az utolsó leheletemmel is téged átkoználak el, te mocskos szemét.~ Fejezem be a furcsára sikeredett imámat...
- Felhasznált tárgyak:
Stellenweise (Theo-nak adva A Nachtraben családfő ajándéka, egy egy ember befogadására képes mágikus kör. Használatához nem kell mágusnak lenni, a karakterek természetes mágikus tere elég, hogy aktiválja. A kör összesen három alkalommal képes a karaktert egy általa már látott helyre teleportálni egy másodperc előkészítési idő után. A harmadik használat után a kör elhalványodik majd teljesen eltűnik.