A jelenés még mindig rezzenéstelen arccal lebegett a kis csapat előtt. Olyan volt, akár egy festmény, egy mozdulatlan kép, mely valahogy mégis életre kelt, s alkalom adták megrángatta arcizmait, kis mimikát öltve magára. Nem csinált semmi csak várta a kérdéseket.
- Miért támadtak ránk a szobrok? - szólt elsőnek Mina.
- Sajnálom, a válaszok megjövedöltettek. Csak a megfelelő kérdésre várnak. - felelte felé fordulva a néhai vezér, halvány mosolyt eresztve az arcára.
Mina próbálkozás azonban kifizetődött.
- Miért van ez a próba?
- A próba kiválasztja azokat, akik nem félnek az ismeretlentől, hogy céljaikat elérhessék. - felelte a szoborban lakó lény komoran.
Közben Jozef hangjára ismét felé fordul. Az arca mereven változtatja kifejezését, miközben hallgatja a kérdést.
- Ha már ilyen ügyesen kiálltuk a próbákat, akkor nem mondanád meg, hogy mi az és hol van, ha már a kulcs is meg van hozzá. -mondta neki a sötét tünde a nem is igazán kérdést.
Azonban úgy tűnt, a jelenés annak értelmezte, mert válaszolt rá.
- Az örökség ott lapul bennetek. Én csak segítek, hogy a felszínre törhessen. - felelte tömören, majd egy hosszabb történetbe kezdett bele. Bárki bármit szólt ezidő alatt, nem állt meg, rájuk sem hederített - Valaha népem bírája voltam, hadvezér, bölcs, főpap. Csatát csata után vívtunk,s győzedelmeskedtünk, hála az áldásnak, melyet az Uram adott nekem. A szemem látta a jövőt, a fülem hallotta az angyalok suttogását, az álmaim meg nem történt eseményekről meséltek. Jóslataimnak hála klánom dicsőbb lett, mint valaha. Ám mint minden embernek, úgy nekem is eljött a végórám. Amikor a halál közeledtét kezdtem érezni, vettem erőm maradékát, s elzártam ebbe a sírba. A legutolsó jóslatom nyugszik itt, a feltérképezetlen jövő. A leghatalmasabb fegyver mindközül.
Közben Syele óvatosan a trón mellé lépett és megérintette azt a pálcával. A bot tapintására a trón remegni kezdett, mintha csak dideregne, majd a legalsó lépcsőfokának teteje elemelkedett és hátrahajlott, egy rejtett rekeszt felfedve a kis csapat előtt. A rekesz egy koporsó alakú, nagyjából ember méretű lyuk volt, benne egy holttesttel, akit felravataloztak, mielőtt a sírba helyezték volna. A hulla vonásai a nefilim jelenésére emlékeztettek, noha húsa összeszáradt volt, arca beesett, a szárnyainak vége töredezett, s több helyen vágások tarkították az oszlófélbe lévő testet. A halott mellett a koporsó sarkaiban egy tucat aranyból öntött lap feküdt. Tenyérnyi nagyságú, vékony, lemezszerű, nagyjából kártyalap méretű aranylapocskák voltak, teljesen simák, bármiféle díszítés vagy minta hiányzott róluk.
Határidő: 2019.10.31.